Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Top 5 bezienswaardigheden Cuba

Het land van rum, salsa en sigaren maar ook van een turbulente geschiedenis. Van de kolonisten tot de Cubacrisis, dit land ademt historie. Reis langs deze mooiste bezienswaardigheden van Cuba.

Wat te doen op Cuba?

Op Cuba voelt het alsof het altijd feest is. Of het nou gaat om livemuziek, verfrissende cocktails of kleurrijke klassieke auto’s – het is nooit saai op Cuba. Dit grootste Caribische eiland kent niet alleen zon, zee en strand, maar ook een fascinerende cultuur en geschiedenis. Proef het beste van beide werelden met deze bezienswaardigheden van Cuba.

1. Het fotogenieke hart van Cuba: Havana

De bezienswaardige hoofdstad van Cuba, Havana, is een bruisende stad vol sfeervolle straatjes, pleinen en kleurrijke huizen. La Habana Vieja, het oude centrum, is het historische stadscentrum waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Monumentale gebouwen als de barokke kathedraal San Cristóbal en het oudste plein Plaza de Armas zijn er – ondanks de turbulente socialistische geschiedenis – nog steeds. In het koloniale tijdperk was het plein het centrum van politieke macht aangezien het huis van de gouverneur van Havana hier gevestigd was. Nu struin je hier over de relaxte openlucht kunstmarkt langs de goedlachse straatartiesten.

Flaneer over El Malecon en bevind je tussen een gekrioel aan kleurrijke oldtimers. Deze kilometerslange boulevard is een plek waar de bevolking ’s avonds bijeen komt om de befaamde Cubaanse rum te drinken, sigaren te roken en om te dansen op de swingende salsamuziek.

2. Santiago de Cuba: de wieg van de Cubaanse Revolutie

De tweede grootste stad van Cuba ademt historie. Invloeden van de Cubaanse Revolutie die duurde van 1953 tot 1959, zie je nog altijd terug in het straatbeeld. Santiago de Cuba en de Cubaanse revolutie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de aanval van Castro op de Moncada-kazerne. Dit wordt gezien als de officiële start van de revolutie. Restanten van deze aanval zie je nog terug aan de kogelgaten in de muren van de voormalig militaire kazerne.

De revolutionaire groepering van Castro tijdens de Cubaanse Revolutie is na die aanval in Santiago de Cuba ontstaan en na zijn dood is de voormalige president op de lokale begraafplaats begraven. Bijzonder is dat het vroegere studentenhuis van Castro tijdens zijn studie in de stad er nog altijd staat.

3. Dwaal door de pittoreske koloniale stad Trinidad

Trinidad is een koloniale stad die vanwege de gekleurde huizen en kronkelende straten door Unesco op de culturele werelderfgoedlijst is geplaatst. De beste manier om deze bezienswaardigheid te ontdekken is dan ook door te dwalen door het doolhof aan geplaveide straten, de warboel aan rode daken en te genieten van het leven op straat. Ga net zoals vele Cubanen op een stoeprand zitten en geniet van de klassieke oldtimers die door de straten sputteren, van de mensen die zich met paard en wagen verplaatsen en van de voetballende kinderen.

Beklim voor een van de beste uitzichten over Trinidad de spiraalvormige trap in de toren van het historische museum ‘Museo de Historia Municipal’. Hier heb je vrij zicht op de iconische geelgroene klokkentoren van San Francisco Convento die boven de rode daken uitsteekt.

Ontdek meer: reisfilm Cuba

Bekijk de reisfilm 

4. De echte Cubaanse sigaren uit Vallei van Viñales

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Cuba is de Vallei van Viñales die bekend is om de wereldberoemde Cubaanse sigaren. Al snel ruik je de geur van de tabak als je langs boerderijen en schuren vol gedroogde tabaksbladeren van de vallei gaat. Bijna alle sigaren worden nog met de hand gemaakt en het proces van rollen en snijden van een sigaar kan je dan ook op de voet volgen.

Kom je in het oogstseizoen (eind februari – begin maart) dan is het zelfs mogelijk om te helpen met het plukken van bladeren. Zwaar werk maar dit wordt zeker gewaardeerd. Rust aan het einde van de dag uit als een echte Cubaan in een schommelstoel op de veranda, met een sigaar in je hand terwijl je geniet van de rode kleuren van de zonsondergang.

5. Geniet met een Cuba Libre van paradijselijk Varadero

Steek je voeten in fijn hagelwit zand, voel het zwoele briesje door de palmbomen en zwem in kristalhelder water. Welkom in Varadero! Dit is dé badplaats van Cuba, 140 kilometer ten oosten van Havana. Dit kleine schiereiland bestaat voornamelijk uit het 20 kilometer lange strand dat behoort tot een van de mooiste stranden van Cuba en een populaire bezienswaardigheid is.

Droom weg bij de zachte klanken van salsamuziek op de achtergrond met een Cuba Libre in je hand of struin langs de vele marktkraampjes voor souvenirs. Leuk weetje: maffiabaas Al Capone bracht hier vele vakanties door in zijn eigen huis. Dit huis is nu omgebouwd tot restaurant maar staat nog steeds op Avenida Kawama.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.