Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

19x mooie plekken in Azië

Azië telt honderden bijzondere plekken. Van eilanden met parelwitte stranden tot watervallen met meerdere plateaus. En imposante bergen waar je vanaf de top een geweldig uitzicht hebt op de omgeving. In één land kun je ze stuk voor stuk treffen. Veel reizigers zijn gek op dit continent, met name door de afwisseling in natuur, cultuur en het goddelijke eten.

Dwaal door het oudste regenwoud ter wereld in Maleisië, zie na een twee uur lange donkere wandeling de zon opkomen op Mount Batur en zwem rond bij de prachtige Kuang Si waterval in Laos. In Taiwan zie je in het Taroko National Park weer totaal iets anders: marmeren rotsen in een 18 kilometer lange kloof. En ook onder water zijn er prachtige dingen te zien. Duik maar eens de zee in rond de Malediven waar felgekleurde koraalvissen je nieuwsgierig observeren. Dit zijn negentien mooie plekken in Azië.

1. De mysterieuze grottenstad Vardzia in Georgië

De grotstad Vardzia in Georgië

Toen Georgië in de middeleeuwen doelwit was van vernietigende aanvallen, liet koning Giorgi III grotwoningen bouwen om de inwoners te beschermen. Op de hellingen van de Erusheli berg om precies te zijn. In 1184 overleed hij en werd zijn 25-jarige dochter Tamar de koningin. Inmiddels hadden de Georgiërs de enorme grotstad Vardzia gerealiseerd met dertien verdiepingen, een kerk, troonzaal en zesduizend kamers waar de bevolking kon wonen. Het schijnt dat Tamar zelf 366 kamers had, zodat vijanden nooit wisten in welke kamer ze zou zijn. De ingang naar de grottenstad was verborgen aan de oevers van de Mtkvari-rivier. Op een gegeven moment woonden hier vijftigduizend mensen, die dagelijks voldoende voedsel hadden: de vruchtbare grond was zeer geschikt voor landbouw.

Door een aardbeving in 1283 werd het overgrote deel van de stad verwoest. Een stuk van de berghelling brak af en zo kwam het ondergrondse grottensysteem bloot te liggen. Gaandeweg vertrokken alle bewoners. In 1988 keerden een aantal monniken terug en die houden de grottenstad nog steeds in stand: ruim zeshonderd grotwoningen, wat kerken en het klooster zijn er nog. Ga erheen en dwaal zelf door deze unieke plek.

2. Luipaarden spotten in het Wilpattu National Park

Luipaard in Wilpattu National Park, Sri Lanka

In het noordoosten van Sri Lanka ligt het Wilpattu National Park: het oudste nationale park én een van de grootste van het land. Omdat het in deze regio een tijd lang onrustig was door burgeroorlogen, is het park jarenlang gesloten geweest. Sinds tien jaar zijn toeristen weer welkom, en komen de bezoekersaantallen langzaam op gang. Druk is het er niet, met als voordeel dat er veel minder jeeps door het park rijden. En de ruwe (hobbelige) wegen geven je dat ongerepte gevoel. Je kunt hier uren rondrijden door de dichte jungle, met het gevoel dat je een van de weinige bent. Langs meren en over uitgestrekte savannes.

In Wilpattu heb je de meeste kans om een van de honderdvijftig luipaarden te spotten. Ze laten zich niet snel zien, dus je hebt wat geluk nodig. Een ander bijzonder dier is de lippenbeer, te herkennen aan de zwarte vacht. Daar leven er hier veel van. Verder zul je herten, apen, krokodillen, wilde zwijnen en neushoornvogels zien. En kuddes olifanten. De gids houdt de omgeving nauwlettend in de gaten, en spot (sporen van) dieren al ver in de verte.

3. De zon zien opkomen op Mount Batur

Prachtige zonsopkomst vanaf de top van Mount Batur op Bali, Indonesië

Voor de mooiste zonsopkomst op Bali moet je op de top van Mount Batur zijn. Deze vulkaan is ruim 1700 meter hoog en was in 2000 voor het laatst actief. Wil je hier om 6:00 uur de zon zien opkomen, dan moet je vroeg uit de veren: de Gunung Batur Sunrise trekking duurt zo’n 2 tot 3 uur. De wandeling begint gemakkelijk (en in het pikkedonker) met een zaklamp over een verharde weg. Met om je heen rijstvelden, bossen, velden met gewassen en weiden met koeien. Vanaf ‘Half Way Point’ wordt het wat uitdagender, over een pad met stenen en vulkaangruis.

Eenmaal boven sta je aan de rand van de vulkaan. Waar je bij de eerste zonnestralen het mistige landschap ziet veranderen in een magisch uitzicht. Elke minuut veranderen de kleuren. Je ziet de oceaan, kratermeer Danau Batur, de landschappen van Bali en buureiland Lombok. Waar je op de heenweg maar weinig zag in het donker, geniet je tijdens de tocht naar beneden van het mooie landschap om je heen. Op eigen houtje naar de top lopen is trouwens verboden: het is verplicht met een gids naar boven te gaan, om ongelukken te voorkomen. Mount Batur is een mooi alternatief voor de beroemde (lees: drukke) Mount Bromo.

4. Tempeleiland Miyajima met de wereldberoemde torii

Heilige toegangspoort op Miyajima, Japan

Miyajima is een klein eiland liggend in de Japanse Binnenzee. Niet zomaar eentje, want hij staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier staat de torii van bijna 17 meter hoog, een van de meest gefotografeerde objecten van het land. Niet verrassend, want deze heilige toegangspoort met daarachter het groene eiland Miyajima is ook nog eens een van de drie mooiste uitzichten in Japan. De toriipoort is wereldberoemd en uniek omdat deze in het water is gebouwd en bij vloed in zee lijkt te drijven. Het is de toegangspoort van de Itsukushima-schrijn uit 1168, de bekendste tempel van het eiland.

Miyajima betekent tempeleiland en heeft een lange geschiedenis als heilige plaats van het shintoïsme. Een andere mooie tempel is de Daisho-in tempel uit 806, aan de voet van Mount Misen en bekend van de vijfhonderd boeddhabeeldjes. Een wandeling naar de top van deze berg is een aanrader. Je wandelt in ongeveer anderhalf uur omhoog langs wat kleine tempels. Of stap in de kabelbaan, dan ben je in tien minuten boven. Daar heb je vanaf de Mount Misen Observatory een mooi uitzicht op de omgeving rondom, en de stad Hiroshima.

5. Struin door het oudste regenwoud ter wereld in Maleisië

Vrouw die over loopbrug loopt in Taman Negara National Park, Maleisië

Het Taman Negara National Park ligt in het midden van Maleisië en is het oudste regenwoud ter wereld: 150 miljoen jaar. Maleise tijgers en beren voelen zich hier helemaal thuis. De kans dat je ze tegenkomt is (gelukkig) klein, want dit is het grootste nationale park van het land. Apen en tropische vogels daarentegen laten zich wel horen en zien. In deze jungle is de plant koning: er leven zo’n achtduizend soorten, van exotische bloemen tot eeuwenoude bomen. De oudste van het park is de 65 meter hoge Tualang Tree.

Je kunt het park op allerlei manieren verkennen. Vanuit een longtailboot bijvoorbeeld, om de jungle vanaf het water te zien. Het enige wat je hoort, zijn junglegeluiden zoals fluitende vogels en brullende apen die ritselend door de bomen gaan. De Canopy Walk is ook bijzonder om te doen. Je loopt dan over allerlei touwbruggen die aan elkaar verbonden zijn, dwars door de toppen van de jungle. Hoogtevrees is niet handig: de ‘wandeling’ is 40 meter hoog en 530 meter lang. Na 20 minuten sta je weer met beide benen op de grond.

6. Sapa, waar het groen, groener, groenst is

Lokale bergstammen in de rijstvelden van Sapa, Vietnam

Vlak bij de grens met China, in de schaduw van de 3134 meter hoge berg Fansipan, ligt het bergstadje Sapa in een bijzonder heuvellandschap. Je ziet er knalgroene rijstterrassen, omgeven door bergen. Veel reizigers weten dat dit een van de mooiste plekken van Azië is en willen het met eigen ogen zien. Dus het kan er druk zijn. Maak je een wandeling wat verder de bergen in, dan kom je helemaal tot rust. Of stap op de mountainbike of motor om nog meer van de omgeving te zien. Wat voor weer je ook treft, het is er magisch. Zowel met zon als in de mist.

Je komt onderweg vast en zeker kleurrijk geklede mensen tegen; er wonen meer dan 54 bergstammen, waaronder de Hmong en de Tày die al generaties lang leven van het land. Wandel een lokaal dorp in om hun dagelijkse bezigheden te aanschouwen. Of bezoek de weekendmarkt van Bac Ha, de grootste traditionele markt in de regio waar alle bewoners uit omliggende dorpen op afkomen. Je ziet er onder meer lokaal geteelde producten, kleding, kleurrijke lappen en sieraden. Oftewel: leuke souvenirs.

7. Zwemmen bij de Kuang Si waterval in Laos

Kuang Si waterval in Laos

De Kuang Si waterval is de mooiste van heel Laos. Velen vinden het zelfs een van de mooiste ter wereld. De waterval bestaat uit verschillende terrassen en poelen en stroomt steeds verder door de jungle naar beneden. Er zijn kleine watervallen en stroomversnellingen, maar ook eentje van 60 meter hoog. Veel mensen blijven ‘hangen’ bij een bepaald mooi punt, maar het is zeker een aanrader om naar de top te hiken. Daar ben je in ongeveer een half uur. Trek goede schoenen aan, want zo nu en dan is het pad best glibberig en steil.

Maak een tussenstop voor een plons in de poelen bij een van de rustige waterstromen. Je koelt er flink van af, want het water komt rechtstreeks uit de bergen. Hier zwemmen in het blauwe water is al een onvergetelijke ervaring op zich. De kleur is trouwens te danken aan de kalkstenen rotsen, die over veel calciumcarbonaat beschikken. Kleine kalkstenen deeltjes stromen met het water mee, die het licht reflecteren. Resultaat: azuurblauw water dat erg aanlokkelijk is.

8. Vaar naar de eilandengroep Koh Yao in Thailand

Koh Yao eilanden in Thailand

Een van de mooiste eilandengroepen van Thailand - die nog niet wordt overspoeld door toeristen - is Koh Yao. Vanaf Phuket vaar je er met de speedboot in 20 minuten heen. De grootste eilanden zijn Koh Yao Noi en Koh Yao Yai. Het eerste is groen en heeft platteland met rijstvelden, rubber- en kokosnotenplantages. En mooie stranden uiteraard. Zoals Pasai Beach, de populairste van Koh Yao Noi waar ook gezellige restaurants zitten. En hornbills (neushoornvogels), je ziet ze vliegen. Vanaf Tha Khao Beach kun je de zon mooi zien opkomen, met ‘voor de deur’ allemaal kleine eilanden in zee.

Koh Yao Yai is een stuk minder levendig dan Koh Yao Noi, maar dat wil niet zeggen dat je dit eiland links moet laten liggen. Integendeel. Zo vind je hier het mooiste strand van de eilandengroep: Ao Klong Sohn. Het is uitgestrekt met wuivende palmbomen en groene vegetatie. Op de zeebodem zie je gekleurde rotsen en prachtig koraal. Tijd voor actie? Huur een kajak en peddel rond het eiland. Of stap op een scooter of mountainbike en verken het eilandleven.

9. Peddelend door de mangrove op Nusa Lembongan

Diamond Beach op Nusa Penida, Indonesië

Wil je de drukte van Bali even ‘ontvluchten’, dan zijn de Nusa eilanden een verademing. Nusa penida is de grootste van allemaal, met indrukwekkend hoge kliffen en een ongerepte natuur met allerlei groen. Mooie witte stranden en blauw water heb je er ook, maar op veel plekken is de zee hier te wild om in te zwemmen. Nusa Lembongan is weer een heel ander eiland. Ook daar vind je kliffen, maar dan minder hoog. Wat dit eiland weer uniek maakt, is de mangrove van 230 hectare groot. In de ochtend staat het water hoog; het ideale moment om op verkenningstocht door de mangrove te gaan met een kajak. Ook op Nusa Lembongan zijn de stranden oogverblindend wit, en bijna allemaal wel geschikt om het water in te gaan.

Snorkelen kun je ook bij de eilanden. Onder water wacht het koraal je op, en kun je zomaar mantaroggen – die 8 meter lang kunnen worden - tegenkomen. Nusa Ceningan is het kleinste eiland van de drie en iets ongerepter. Ga naar de geliefde Blue Lagoon, waar het water erg helder is en knalblauw. Je kunt er door de ruwe stenen en golven niet zwemmen, maar wel genieten van het mooie plaatje.

10. Bewonder de ‘gele berg’ van China

Yellow Mountain Huangshan in China

In het oosten van China staat de bergketen Huangshan met 72 spitse bergpieken. Huangshan betekent gele berg, vernoemd naar keizer Huang Di (de gele keizer) die regeerde van 2697 v. Chr. tot 2599 v. Chr. Een belangrijk man, want hij was dé voorouder van de Han-Chinezen en goddelijk wezen. Vandaar dat het jaar 2697 v. Chr. het begin is van de Chinese jaartelling. Nu weer terug naar die mooie berg, die er het meest mystiek uitziet wanneer ze door mist wordt omhuld.

Maak een wandeling over de goed onderhouden wandelpaden, kronkelend door het landschap. Je komt langs watervallen en bergmeren, via granieten bruggetjes en veel trappen. Bijzonder om te zien zijn de dennenbomen die vanuit bergspleten verticaal omhoog groeien. Ook kom je langs ‘bronnen van eeuwige jeugd’: warmwaterbronnen waar de gele keizer destijds jonger van werd. Of het waar is, mag je zelf uitproberen. Geen zin om te wandelen? Pak dan een van de drie kabelbanen naar boven.

De wereld ligt aan je voeten!

Dit zijn de mooiste verre bestemmingen 

11. Via de junglepaden de Perhentian eilanden verkennen

Tropische strand van de Perhentian eilanden, Maleisië

In het noordoosten van Maleisië liggen de paradijselijke Perhentian eilanden. Besar is de grootste van de groep, Kecil een stuk kleiner (maar zeker niet minder fijn). De eilanden staan voornamelijk in het teken van luieren op een van de vele stranden. Toch zijn er ook genoeg activiteiten. Het leven onder water ontdekken bijvoorbeeld. Je kunt hier duiken en snorkelen tussen de tropische vissen. De mooiste snorkelplekken zijn de Blue Lagoon (prachtig koraal), turtle point (waar je met de schildpadden mee kunt zwemmen) en fish point (met ontelbaar veel vissen).

Ook op het droge kun je van alles doen. Ga een van de junglepaden op en laat je verrassen door verlaten strandjes. Op Kecil kun je bijvoorbeeld een korte wandeling maken naar Fisherman Village waar je het dagelijkse leven van de locals in stapt. In de avond geniet je van verse vis bij een kampvuurtje. En na zonsondergang geven de verlichte lampionnen weer kleur. Je leest het: op de Perhentian eilanden kom je helemaal tot rust.

12. De marmeren rotsen in Taroko National Park

Changchun tempel in Taroko National Park, Taiwan

Aan de oostkust van Taiwan ligt het Taroko National Park dat bekendstaat om haar enorme groene kloven en marmeren muren en kliffen. Die kun je extra goed zien bij de Swallow Grotto, waar je door verschillende donkere tunnels loopt met zo nu en dan een prachtig uitzicht op de Liwu rivier en bijzondere formaties in de rotsen. Of stap op de scooter of in de auto en volg vanuit het dorp Hualien de Highway 8. Je rijdt dan parallel aan de Liwu-rivier, die dwars door de 18 kilometer lange kloof kronkelt.

Liever aan de wandel? In de kloof ligt de beroemde Zhuilu Old Trail, waarvan 3 kilometer van het pad voor het publiek is opengesteld. Omdat je veel omhoog (en omlaag) loopt is de hike een flinke uitdaging. Wees dan ook niet verbaasd als je er zo’n 6 tot 8 uur over doet. Je klimt via een wandelpad van maar een meter breed naar de top van een 700 meter hoge klif. Houd het touw aan de rotswand goed vast en geniet van het indrukwekkende uitzicht over de kloof aan je andere zijde.

Goed om te weten: per dag mogen maar rond de honderd mensen de hike lopen, vanwege het behoud van de kloof. Je hebt dan ook een vergunning nodig om het park in te mogen. Deze vraag je online aan bij de Taiwanese overheid.

13. Bekijk de wolkenmeisjes op de leeuwenrots in Sri Lanka

De indrukwekkende leeuwenrots Sigiriya, Sri Lanka

Het eiland Sri Lanka ligt in de Indische Oceaan ten zuidoosten van India. Het staat bekend om haar uitgestrekte vlakten met indrukwekkende bergtoppen, prachtige tempels en de vele theeplantages. Die laatste zie en ervaar je pas echt goed door de trein te pakken tussen Kandy en Ella; een van de mooiste treintrajecten ter wereld. Het spoor kronkelt door de uitgestrekte theeplantages en sfeervolle bergdorpjes.

In de jungle, in het centrale gedeelte van Sri Lanka, staat de beroemde leeuwenrots ‘Sigiriya’. Bovenop deze 200 meter hoge rots bouwde koning Kasyapa ruim vijftienhonderd jaar geleden zijn paleis. Veel daarvan is verloren gegaan, maar de muurschilderingen en restanten van een oude poort zijn er nog. Het heeft de vorm van een leeuw, waarvan alleen de poten nog zichtbaar zijn. Beklim de 1860 steile traptreden naar boven, langs tuinen en de beroemde muurschilderingen van halfblote vrouwen, oftewel de wolkenmeisjes. Het zijn 21 vrouwen die tot de taille worden afgebeeld en attributen van bedienden lijken te dragen. Waarom deze tekeningen zijn gemaakt? Niemand die het weet. Bekijk ze goed om ze te onthouden, want foto’s maken van deze schilderingen is helaas niet toegestaan.

14. De onderwaterwereld van de Malediven vol knalkleuren

Kleurrijke onderwaterwereld van de Malediven

Bij de mooiste plekken van Azië denk je misschien niet meteen aan de onderwaterwereld. Zonde. Zo is de Malediven de ultieme bestemming voor snorkelen en duiken. Sterker nog: een van de beste ter wereld. Er zijn ruim 2500 koraalriffen en het stikt er van de felgekleurde koraalvissen, van papegaaivissen tot trompetvissen. Maar ook grote jongens als haaien en mantaroggen. Je ziet ze goed aankomen, want het zicht is bijna altijd beter dan 25 meter.

Baa-atol staat bekend als de meest geliefde duikplek van de Malediven. In dit Unesco-biosfeerreservaat zie je ruim 250 soorten harde en zachte koralen. En meer dan duizend soorten rifvissen. Om mantaroggen van dichtbij te zien, zwem je naar het zogeheten ‘poetsstation’ in open zee. Daar laten ze hun huid en kieuwen schoonmaken door kleine vissen. Meer van de haaien? Rondom de eilandengroep zijn ruim 26 soorten haaien geïdentificeerd, zoals zwartpuntrifhaaien en tijgerhaaien. Tijdens het duiken kun je er zomaar tientallen zien. Bang hoef je niet te zijn, want haaien hebben geen enkele interesse in duikers. Zeggen ze… En dan hebben we nog de walvishaaien, de grootste vissen ter wereld. Je kunt ze hier het hele jaar door spotten.

15. Het wereldwonder Taj Mahal: een en al liefde

Wereldwonder Taj Mahal in Agra, India

Taj Mahal in In India staat ’s werelds meest bekende liefdesmonument: de Taj Mahal. Dit wereldwonder staat in de Noord-Indiase stad Agra, aan de oever van de heilige rivier Yamuna. Keizer Shah Jahan gaf de opdracht voor dit beeldige witmarmeren bouwwerk en bleef er nauw bij betrokken. 22 jaar lang hebben zo’n 20.000 Indiërs eraan gewerkt. Het moest een mausoleum worden voor Mumtaz Mahal (zijn vrouw) die in 1631 overleed tijdens de geboorte van haar veertiende kind. In 1643 kreeg ze haar rustplaats midden in het mausoleum.

De keizer had plannen om naast de Taj Mahal een exacte kopie te laten bouwen, maar dan in het zwart. Dat zou zijn eigen laatste rustplaats worden. De fundamenten waren gelegd, toen de keizer werd afgezet door zijn zoon Aurangzeb. In zijn laatste zeven jaar leefde Shah Jahan in gevangenschap in het fort van Agra. Zijn cel had één raam, waardoorheen hij de Taj Mahal kon zien. De keizer overleed in 1666 en werd bij zijn vrouw begraven. Het beste moment om dit wereldwonder met de uitgestrekte tuin (ook prachtig) te bezoeken, is rond zonsopkomst: dan vermijd je enigszins de drukte en is de lichtinval het mooist.

16. Het Chitwan National Park vol Indische neushoorns

Indische neushoorns in Chtiwan National Park, Nepal

Het Chtiwan National Park in Nepal is een bijzondere: het werd in 1973 opgericht ter bescherming van de Indische neushoorn. De kans op uitsterven was groot, omdat stropers hun hoorns verkochten aan China. Vandaag de dag leven ruim zeshonderd Indische neushoorns in het park. Het is dan ook dé plek om deze bijzondere diersoort te spotten. Te voet, met een jeep of in de boot. Met een ranger erbij uiteraard.

Tijdens een jeepsafari rijd je diep het park in en is de kans groot dat je dieren ziet. Niet alleen neushoorns leven hier, maar ook luipaarden, apen, olifanten, krokodillen en tijgers. Een jungle trek is misschien nog wel spannender. Dan ga je wandelend door het park. De gids laat je (sporen van) dieren zien en vertelt je honderduit over het park. Zo ook over de tradities van de lokale Tharu-bewoners die in de kleine dorpen wonen waar je langsloopt. Vervolgens kun je nog een boottochtje maken over de Rapti River, langs krokodillen (goed kijken!) en wie weet nog een neushoorn op het land.

17. Angkor Wat: het grootste religieuze monument ter wereld

Het indrukwekkende Angkor Wat tempelcomplex in Cambodja

Iets ten noorden van Siem Reap in Cambodja ligt het wereldwonder Angkor Wat, dat ‘heilige tempelstad’ betekent. Het is het grootste (162 hectare) religieuze monument ter wereld. Oorspronkelijk werd het gebouwd als hindoetempel voor het Khmer-rijk, maar tegen het einde van de 12de eeuw transformeerde deze naar een boeddhistische tempel. Angkor Wat is de grootste van het tempelcomplex en het centrale middelpunt van de stad. In de 16de eeuw raakten de tempels verwaarloosd omdat de monniken vertrokken. Angkor Wat werd wereldberoemd toen de Franse naturalist Henri Mouhot in de 19de eeuw over de tempels schreef. Ze werden in de 20ste eeuw gerestaureerd, en trekken nu dagelijks rond de zevenduizend bezoekers.

Je kunt de tempels het beste per tuktuk met gids, of met een gehuurde scooter of fiets bekijken. Sommige liggen namelijk aardig van elkaar vandaan. Veel reizigers vinden Ta Prohm de meest bijzondere tempel, omdat deze volledig is vergroeid met de jungle: bomen zijn dwars door en over de tempel gegroeid. Een uniek gezicht. Het was dan ook de perfecte locatie voor de film Tomb Raider met Angelina Jolie in de hoofdrol.

18. Bekijk Hongkong vanaf de Victoria Peak

De Peak Tram met waanzinnig uitzicht op Hongkong

Hongkong bestaat voor 70% uit ongerepte landschappen en bergen rond een bruisende stad. Die overigens het grootste aantal wolkenkrabbers ter wereld heeft. Vanaf The Peak heb je er een schitterend uitzicht op; met 552 meter is dit het hoogste punt van Hongkong Island, waar het centrum op ligt. Je komt er met de Peak Tram, die elke 15 minuten vanuit het centrum vertrekt. Dit ritje bestaat al sinds 1888. In zo’n 7 minuten word je naar de top gereden, waarbij het laatste deel de leukste ervaring is als de tandradtram fors omhoogklimt.

Jaarlijks pakken miljoenen toeristen de tram naar The Peak (of eigenlijk Mount Austin, zoals de berg heet). Het is de best bezochte attractie van Hong Kong. Boven wacht je niet alleen een observatieplatform vanwaar je een verbluffend uitzicht hebt over de stad en het groene landschap, maar ook de iconische Peak Tower. Een waar staaltje architectuur met binnen tal van winkels en restaurants.

19. Het sprookjesachtige Bukhara in Oezbekistan

Zonsondergang in de stad Bukhara met de iconische Kalyan-minaret en Miri Arab Madressa, Oezbekistan

Oezbekistan is nog niet erg bekend als vakantieland. En dat is alleen maar fijn, want je kunt het in alle rust ontdekken. Het ruim 2500 jaar oude Bukhara vinden velen de mooiste stad van het land; je kijkt er je ogen uit. Alleen al naar de kleurrijke gebouwen. De stad heeft dan ook een terechte plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De mooie gebedshuizen en monumenten vol decoraties zijn te danken aan de welvaart; Bukhara was een bloeiende handelsplaats op een van de vertakkingen van de Zijderoute.

De meest bekende bezienswaardigheid is het Po-i-Kalyan uit de 12de eeuw, bestaande uit een moskee, een ‘madrassa’ (koranschool) en een minaret. De bouwwerken zijn versierd met tegels en mozaïeken, voornamelijk in de kleur blauw. In de islam is dit namelijk de kleur van bescherming. Bezoek je het complex in het donker, dan heb je weer een heel andere beleving te pakken met de prachtige verlichting. Voor een mooi uitzicht over de stad moet je bij de Water Tower Shukhova zijn. Of eigenlijk erop; vanaf de top kijk je uit over heel Bukhara.

Tips, inspiratie en informatie voor jouw verre reis

Dit zijn de mooiste tempels van Azië 
Wat zijn de mooiste tempels van Azië? Loop door duizenden rood-oranje torii-poorten naar Fushimi Inari in Japan en bezoek tempelstad Polonnaruwa in Sri Lanka.
Bekijk onze reisfilms in de ANWB Thuisbioscoop 
Wil je wegdromen bij herinneringen van een reis die je gemaakt hebt of inspiratie voor het uitstippelen van je volgende reis? In de ANWB Thuisbioscoop waan je jezelf op reis.
De 8 wereldwonderen die je écht wilt zien 
Van het witmarmeren liefdesmonument Taj Mahal in India tot het Colosseum in Rome waar destijds 50.000 toeschouwers vol spanning naar gladiatorengevechten keken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.