Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Hongkong

Wandel over het Wisdom Path op het groene Lantau Island, ervaar Disneyland op zijn Chinees en geniet vanaf de Avenue of the Stars van de overweldigende licht- en muziekshow tijdens de Symphony of Lights. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Hongkong.

Wat te doen in Hongkong?

Hongkong is een vreemde eend in de Chinese bijt. Officieel is het sinds 1997 – toen het pachtcontract met Groot Brittannië afliep – een ‘Speciale Bestuurlijke Regio’ van China met verregaande autonomie. Zo heeft Hongkong een eigen wetgeving en belastingstelsel. De stadstaat bestaat uit ruim 230 eilanden waaronder Lantau en Hongkong Island. Het is een stad vol interessante contrasten waarvoor bamboe steigers tegen wolkenkrabbers exemplarisch zijn. In het ‘New York van Azië’ slokken de hoogbouw en de Chinese neonborden je in eerste instantie op, maar ertussen en erachter liggen onverwachte bezienswaardigheden verborgen. Neem een kijkje in de Bird Garden waar men vogels uitlaat met kooi en al. Stap in de Peak Tram naar Victoria Peak voor het beste uitzicht over de omgeving en zoek de serene rust in de Tempel van de 10.000 Boeddha’s. Deze leukste bezienswaardigheden van Hongkong wil je niet missen.

1. Vogels en vissen voor thuis in de wijk Prince Edward

Chinezen geloven dat huisdieren geluk en welvaart brengen. De meeste mensen in Hongkong zijn echter erg klein behuisd, dus veel verder dan een aquarium of een vogelkooi komt het niet. In de Goldfish Street – in de wijk Prince Edward in Kowloon – verkopen meer dan vijftig winkels alle mogelijke aquariumbenodigdheden. Vooral een aquarium met goudvissen in huis brengt volgens het feng shui-principe harmonieuze energie.

In de Bird Garden, in dezelfde wijk gelegen, vind je de vogelliefhebbers. Hier prijzen de verkopers bamboe vogelkooien aan en is het een gekwetter van jewelste. In het aangrenzende park laten de eigenaren (met name oudere mannen) hun vogels uit, zoals wij onze hond. Ze ontmoeten elkaar met kooi en al en hangen deze aan een boomtak terwijl zij onder diezelfde boom een potje kaarten. Tussendoor voeren ze hun vogels met eetstokjes de krekels die ze op de markt hebben ingeslagen.

2. Per Peak Tram steil omhoog naar Victoria Peak

Een van de beste manieren om een overzicht van Hongkong te krijgen, is door de Peak Tram te nemen naar 396 meter hoogte op de Victoria Peak. De rit zelf is al een belevenis. Stalen kabels trekken de tramwagons langs de steile hellingen van Hongkong Island – oplopend tot 45 graden – over het 1,4 kilometer lange spoor in 7 minuten naar boven. Op het eerste stuk zeil je langs de hoge woontorens van de stadsjungle die door de steile hoek scheef lijken te staan. Tijdens het tweede deel overheerst een bosrijke omgeving met varens en rubberbomen.

Het uitzicht vanaf het boven de tramterminus gelegen Skyterrace 428 is fenomenaal. Je kijkt uit op de hoogbouw van Hongkong Island, het knalblauwe water en de boten in de Victoria Harbour, het aan de overzijde liggende stadsdeel Kowloon en kleinere eilanden voor de kust. Wandel ter afwisseling de 2,5 kilometer terug naar beneden, over het verharde wandelpad van Old Peak Road.

3. De harmonieuze dans van de Symphony of Lights

Zet in Hongkong zeker de Symphony of Lights op je programma. Bij dit dagelijkse lichtspektakel aan de haven zijn de gebouwen van de skyline van Hongkong Island de acteurs. Victoria Peak vormt het achterliggende decor en het Hongkong Philharmonisch Orkest zorgt voor de muzikale omlijsting. In deze compositie zijn ook ongebruikelijke klassieke Chinese instrumenten opgenomen zoals antieke fluiten en het strijkinstrument erhu. Dit is symbolisch voor de contrasten tussen traditionele en moderne elementen zoals die in Hongkong naast elkaar bestaan.

Zoek een plekje op de Avenue of the Stars, langs het waterfront van Kowloon, of vanaf een van de speciale showboten in de haven. Stipt om 20.00 uur barst het los: lasers, zoeklichten, stroboscopen en LED-schermen in alle kleuren dansen vanaf 39 gebouwen en de reflectie in het water van de Victoria Harbour levert de herhaling. Geniet van de harmonie tussen het ritme van het bewegende licht en de muziek uit de luidsprekers langs de kade.

4. Het drijvende dorp van Aberdeen

De wijk Aberdeen ligt op Hongkong Island en is bekend vanwege de bedrijvigheid in de aangrenzende Aberdeen Harbour. Er wonen enkele duizenden mensen, voornamelijk van het Tanka-volk, op woonboten in een drijvend dorp. Dit vormt een bijzonder contrast tegen de achtergrond van de hoogbouw van Hongkong. De Tanka’s delen de haven met jachten, vissersboten en sampans (houten platbodemboten) en zijn herkenbaar aan de traditionele hoeden met hoge brede randen, gemaakt van bamboe.

Tijdens een boottocht per overdekte sampan vaar je langs het drijvende dorp. Het leven hier is een compromis tussen tradities en modern comfort. Een satellietschotel staat naast een mahjongbord en een ijskast vindt een plaatsje tussen de visnetten. De was hangt gebroederlijk naast vissen te drogen aan een over de boot gespannen plastic lijn. Hun levenswijze is langzaam aan het verdwijnen, deels door de slechte opbrengst van visserij. Steeds vaker kiest men voor een leven aan de wal, waar ook betere faciliteiten lonken.

5. Een olijke boel bij de Tempel van de 10.000 Boeddha’s

Een rustmoment tussen de hectiek van de grote stad? Neem een kijkje bij de Tempel van de 10.000 Boeddha’s in het stadsdeel New Territories. Een verhard pad met een onderbroken trap van 430 treden leidt tussen bamboebomen naar boven. Langs dit pad ontmoet je de eerste paar honderd goudkleurige boeddhabeelden. Ze zijn levensgroot en elk beeld is uniek, met zowel een andere houding als een ander (vaak olijk) gezicht.

De rest van de ‘10.000 boeddha’s’ – wat er in werkelijkheid eerder tegen de twaalfduizend zijn – vind je bij en in de pagodes en paviljoenen van de tempel zelf, gebouwd door de monnik Yuet Kai in 1949. Deze exemplaren zijn echter kleiner, deels verstopt tussen de bosschages of rijen dik geplaatst in nissen. Ze duiken ook zomaar op in hoeken en gaten als je over het terrein loopt. Schrik niet als er een makaak-aapje op het hoofd van een beeld of voor je op het pad springt.

6. Skyline van Hongkong: zo had je het nog niet bekeken

In een stad met zoveel hoogbouw, waar je vaak niet verder kan kijken dan omhoog, is het leuk om een ander perspectief te zoeken. De Star Ferry leent zich daar uitstekend voor. Deze veerboten varen tussen Central Harbourfront op Hongkong Island en Tsim Sha Tsui in Kowloon en zetten je in 9 minuten over. Probeer het zo te timen dat je heen tijdens daglicht vaart en terug bij zonsondergang om de verschillende sferen te proeven. Als de contouren van skyline en boten fraai afsteken tegen de oranjerode luchten maakt je camera overuren.

Voor een ronddraaiende invalshoek stap je in het Observation Wheel in Central Harbourfront. Dit 60 meter hoge reuzenrad heeft 42 afgesloten gondels waarvan je er een met zes tot acht personen deelt. De mogelijkheid tot uitkoop van een gondel bestaat, mocht je in een romantische bui zijn. Tijdens het 5 minuten durende rondje heb je 360-graden-zicht op de indrukwekkende skyline, de haven en Victoria Peak.

7. Chillen en grillen op het strand van Shek O Beach

Je zou het misschien niet verwachten, maar in Hongkong heb je ook de gelegenheid een dagje aan het strand te vertoeven. Het Shek O Beach ligt op het schiereiland D’Aguilar in het zuidoosten van Hongkong Island en is een van de minder bekende bezienswaardigheden van Hongkong. Het uit goudkleurig fijn zand bestaande strand heeft een beschermde ligging in de Islands Bay en biedt een relaxte afwisseling tijdens een drukke citytrip. Het zwemwater is afgezet met netten tegen haaien, dus dat is ook een zorg minder.

Aan beide zijden zie je de begroeide rotsen van de heuvelachtige kustlijn. Recht vooruit ligt een aantal kleine eilanden waaronder het dichtstbijzijnde Ng Fan Chau, 500 meter uit de kust. Doe vooraf wat inkopen in een supermarkt en leg rond zonsondergang een en ander op de grill. Er is hiervoor een speciale barbecueplaats op het strand aanwezig. Dat maakt je exotische stranddag helemaal af.

8. Samen met de locals op de Central-Mid Levels

Op Hongkong Island is alles voornamelijk hoog. Maar ook in de lengte kunnen ze er wat van. Ultiem voorbeeld hiervan is de Central-Mid Levels escalator, met een lengte van 800 meter de langste roltrap ter wereld. Deze overdekte roltrap loopt tussen de wijken Central en Soho en is aangelegd ten behoeve van forensen. Kantoren bevinden zich vooral in het centrum aan Victoria Harbour en woonwijken in de heuvels eromheen. Daarom gaat de roltrap ’s morgens van 6.00 tot 10.00 uur naar beneden en daarna tot middernacht omhoog.

Rol samen met de locals over de trap door de woonwijken. In totaal overbrug je in 20 minuten 135 meter hoogteverschil. Feitelijk is het een aaneengeschakeld systeem van twintig roltrappen en drie loopbanden. Uitstappen onderweg is dus regelmatig mogelijk: wandel over de Graham Street Market, een van de oudste versmarkten van de stad of struin langs de antiekwinkels van Hollywood Road.

9. Van hippe bars tot vlooienmarkt in SoHo

De wijk SoHo ligt ten zuiden van Hollywood Road, op Hongkong Island. De naam is dan ook een afkorting van de ligging: South of Hollywood. SoHo is als populaire bestemming in de stad in opkomst gekomen sinds de bouw van de Central-Mid Levels, begin jaren negentig. De straten zijn hier over het algemeen wat kleiner dan op de rest van het eiland en dat draagt bij aan het gezellige karakter van de buurt.

SoHo is inmiddels hét entertainmentdistrict van de stad met hippe pubs en clubs, internationale restaurants en een kosmopolitische atmosfeer. Maar ook is het een van de beste plekken in Hongkong om de lokale specialiteit dim-sum (gestoomde hapjes) te scoren. Slenter door de straten en speel het spel mee van het afdingen over kunst en antiquiteiten (zowel echt als nep) op de Cat Street-vlooienmarkt.

10. Met de Ngong Ping 360-kabelbaan naar de Big Buddha

Op het groene Lantau Island biedt de Ngong Ping 360-kabelbaan je een blik in een andere wereld buiten de stad. De kabelbaan legt in 25 minuten een afstand af van 5,7 kilometer en brengt je naar Ngong Ping Village op 420 meter hoogte. Kies voor de Crystal Cabin waar dak en bodem van glas zijn voor een ononderbroken uitzicht op de beboste bergen en de Zuid-Chinese Zee.

Beklim boven de 268 traptreden naar de Big Buddha. Dit 34 meter grote bronzen beeld blinkt in de zon en is het grootste zittende boeddhabeeld in de buitenlucht ter wereld. Loop hiervandaan een kilometer verder heuvelopwaarts naar het Wisdom Path. Hier vind je 38 houten tabletten van 8 tot 10 meter hoog en 1 meter breed, opgesteld in de vorm van het oneindigheidssymbool. Op de tabletten staan verzen van de boeddhistische hartsoetra – serie uitspraken voor kennisoverdracht – in Chinese kalligrafie. Één tablet is leeg, verwijzend naar het leegheidsconcept in deze soetra.

11. Disneyland op zijn Chinees

In 2005 opende The Walt Disney Company het themapark Disneyland in Hongkong, op Lantau Island. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn niet alle Disneyland-parken ter wereld hetzelfde. Elk park drukt zijn eigen stempel op de oorspronkelijke blauwdrukken uit 1955. Zo voegt elke locatie iets van de eigen cultuur toe, wat op verschillende manieren tot uiting komt. In het parkontwerp in Hongkong is bijvoorbeeld rekening gehouden met feng shui: de hoofdingang ligt in noord-zuidelijke richting en de kleur rood komt extra veel voor, beide brengen in de Chinese cultuur geluk. Ook leuk zijn hier de verkrijgbare stoommandjes met dim sum-hapjes in de vorm van Disney-figuren.

Stap in herkenbare klassieke Disney-attracties als de Jungle Cruise, de Mat Hatter Tea Cups en It’s A Small World. Maar verken ook zeker Toy Story Land waar de speelgoedbeesten uit de film levensgroot zijn en zweef in de Iron Man Experience samen met deze superheld door Hongkong.

12. De kunst van shoppen in K11 Musea

In de wijk Tsim Sha Tsui in Kowloon staat sinds 2019 het futuristische K11 Musea. De naam Musea is een samentrekking van ‘Muse by the Sea’ (Muze aan de Zee). Honderd ontwerpers werkten samen om dit winkelcentrum-annex-museum te realiseren, met als doel kunst, mens en natuur samen te brengen. Het gebouw staat aan de Victoria Harbour en de onregelmatige rechthoekige en ronde vormen werken als terrassen, deels bedekt met planten.

Bewonder binnen meer dan veertig kunstwerken tussen winkels met merken van internationale allure. Zo zie je de rechthoekige bronzen sculptuur Kastenmann Black van Erwin Wurm en het met ondere andere katoen, karton en nietjes vervaardigde canvas Time Memory van Shinro Ohtake. Kijk ook omhoog naar de met glimmende bollen als hemellichamen gecreëerde ‘melkweg’. Moe van het shoppen? Zoek rust in de daktuin Bohemian Garden, een over de zesde en zevende verdieping aangelegde groene oase met een ovaalvormig grasveld, twee watervallen en met klimop begroeide overkappingen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.