Georgië

Woest uitziende mannen in zwarte ruiterkledij die wervelende sabeldansen uitvoeren. Dat is voor de meeste mensen het enige beeld dat zij hebben van de sinds 1991 weer onafhankelijke bergstaat aan de westkant van de Kaukasus. Hoog in de bergen liggen dorpen waar de tijd heeft stil gestaan en kerken en kloosters strijden tegen het verval. Toerisme stelt hier weinig voor. Alleen de Zwarte-Zeekust met zijn weinige badplaatsen in Sovjetstijl en onaantrekkelijke stranden trekt wat vreemdelingen. Die regio wordt echter regelmatig geteisterd door conflicten met twee autonome kustprovincies die zich willen afscheiden. Echt een land voor reispioniers.

Kunst en cultuur

Na de Romeinse tijd (vanaf 65 v.C.) behoorde het land in de 4e eeuw tot het Byzantijnse rijk. In de 14e eeuw kwam het onder Mongoolse heerschappij. Na de opdeling van het land tussen Osmanen, Perzen en Russen (1555) vormde zich in de 18e eeuw het Oost-Georgische koninkrijk, dat van 1801-1810 in het Russische rijk werd opgenomen. In 1918 verklaarde Georgië zich onafhankelijk; in 1921 werd de sovjetrepubliek gesticht. Sinds de onafhankelijkheid (1991) leiden pogingen tot afscheiding van de tot islamitisch fundamentalisme geneigde republieken Abchazië en Zuid-Ossetië tot oorlogsgeweld.

Natuur

De westelijke grens wordt gevormd door de Zwarte Zeekust die overgaat in de Kuravlakte. Hier heerst een subtropisch, vochtig klimaat. Het noorden wordt beheerst door de zuidflank van de Grote Kaukasus (Kasbek, 5033 m). Het land maakt in het zuiden deel uit van de Kleine Kaukasus. Ten oosten van Tbilisi wordt het landschap steeds meer gekenmerkt door het continentale klimaat van de bosgebieden die overgaan in grassteppe. Toeristisch attractief zijn de 15 natuurreservaten, de wintersport- en wandelgebieden, de badplaatsen Suchumi en Batumi en de historische steden Kutaisi en Mzcheta.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Georgië? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over de medische zorg en inentingen.

Bekijk praktische info Georgië