Bezienswaardigheden Maleisië

Het vasteland van Maleisië is een van de meest veelzijdige reisbestemmingen van heel Azië. Van hypermoderne steden tot heerlijke stranden, van mangrovebossen tot ongerepte jungles, het land heeft echt álles. Laat je inspireren door deze tips. 

1. Hoog, hoger, hoogst

Elke Maleisië-reis zou op zijn minst moeten beginnen of eindigen in hoofdstad Kuala Lumpur. Liefst allebei. Want of je nu hippe skybars, reusachtige shoppingmalls, exotische nachtmarkten of prachtige koloniale architectuur zoekt, in KL vind je het allemaal.
De Petronas Twin Towers zijn dan wel niet meer de hoogste torens ter wereld, de Maleisiërs hebben het torenduo (elke wolkenkrabber is 452 meter hoog) in hun hart gesloten. Wie hoogtevrees heeft kan gerust de lift in, want ‘slechts’ de skybridge op de 41ste verdieping (170 m hoog) is open voor bezoekers. Wie zijn voeten liever op de grond houdt, kan gaan shoppen in de 270 winkels op de begane grond.

2. Jungleberg

Kinabalu betekent in het Maleis ‘grote berg’ of ‘dé berg’. Een juiste benaming, want Mount Kinabalu steekt als een fort boven de jungle uit. De hoogste top (4101 meter) bedwingen – een tweedaagse klim – is voor iedereen met een goede conditie te doen. Maar het oerwoud rondom de berg heeft ook voldoende in petto, zoals de Silau-Silau jungletocht en een wandeling over hangbruggen langs en door boomtoppen bij de Poring Hot Springs, warmwaterbronnen.

3. Van alle markten thuis

Ze zijn niet te missen, de markten in de kustplaatsen. Deze Filipino market aan de haven in Kota Kinabalu, een van de grotere plaatsen op Sabah, fungeert als het dagelijkse uitje voor de bevolking. Fruit, kruiden, vis, ijsblokjes, sigaretten, maar ook plastic stoelen en afwasteiltjes zijn er te koop. Je kunt er al voor € 2 eten in de openlucht. Maar zo’n wokmaaltijd of visgerecht is meer iets voor de lokale bevolking. Je zal niet de eerste zijn die de volgende dag op een holletje naar het toilet moet.

4.  Penang

Het eiland Penang wordt door twee bruggen verbonden met het vasteland. Dit is het hart van de Chinese gemeenschap in Maleisië. In de oude stad vind je prachtige koloniale en Chinese architectuur, waaronder vele prachtige tempels. Boven zee liggen de jetties (een soort dorpen op palen) en aan de westzijde van het eiland liggen heel fijne zandstranden.

5. Man in het oerwoud

Maleisië is afgeleid van Malay, wat ‘man in de jungle’ betekent, oftewel de orang-oetan. Om nou te zeggen dat het goed gaat met deze apensoort. Nee. Zijn leefomgeving op Sabah, het noordoostelijke Maleisische deel van Borneo, is jaren lang achteruitgegaan. Veel oerwoud werd gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. In Sepilok, een wildreservaat, worden ruim 200 orang-oetans opgevangen en heropgevoed om weer zelfstandig in de jungle te kunnen leven. Twee keer per dag, tijdens voeduren, zijn de orangs te zien.

6. Prehistorische vogel

Als je een keer een hornbill (neushoornvogel) hebt gezien, ben je verkocht. Van de 46 soorten leven er tien in de dichte wouden van Sabah. De ietwat prehistorische vogel imponeert door zijn uiterlijk, elke hornbill heeft een forse hoorn op z’n snavel. De kleurrijkste en grootste (90-120 cm) is de Rhinoceros hornbill, met een glanzend zwart verenkleed en een fel oranje hoorn. Maar ook deze wreathed (gekraagde) neushoornvogel mag er zijn.

7. Bountystrand

Tropische stranden met kristalhelder zwem- en snorkelwater. Maleisië grossiert er in. Met 4.800 kilometer kustlijn, verdeeld over honderden grote en kleinere eilanden, vind je altijd wel een idyllisch plekje aan turkooizen water.

8. Tempels

Maleisië mag dan officieel een islamitische staat zijn, andere godsdiensten worden er zonder meer geaccepteerd. Zo vind je de mooiste Chinese boeddhistische tempels, vooral in Kuala Lumpur. Dit hier is de Thean Hou Tempel, gebouwd op een heuvel aan de rand van het centrum. Een enorm complex met traditionele Chinese daken, veel rode lampionnen, gouden draken, wierrook en Boeddhabeelden.
Iets buiten Kuala Lumpur liggen de Batu Caves, een van de belangrijkste hindoeïstische heiligdommen buiten India. Je vindt er een kolossaal standbeeld van de god Murugan en een serie mysterieuze grotten vol beelden, bidplaatsen en zeer brutale aapjes. (Tip: houd je spullen goed in de gaten.) Om die grotten te bewonderen moet je eerst wel een trap van 272 treden beklimmen.

9. Malakka

Nederlanders mogen Malakka zeker niet overslaan. Van 1641 tot 1825 was dit stadje in handen van de VOC en nog altijd staan er veel ‘Hollandsche’ gebouwen uit die tijd. Je kunt ze aaneenknopen per riksja of te voet. Andere aanrader: een tochtje per rondvaartboot.
Meer informatie over Malakka.

10. Taman Negara

Een van ’s werelds oudste en meest ongerepte regenwouden is Taman Negara, gelegen in het hart van Maleisië. Het regenwoud is zo dichtbegroeid dat je het vrijwel uitsluitend per boot (en vervolgens korte stukjes te voet) kunt verkennen. Op zoek naar eeuwenoude woudreuzen, watervalletjes en primitieve dorpen van de Orang Asli, de oerbewoners van Maleisië.

11. Langkawi

Net iets ten noorden van Penang ligt Langkawi, eigenlijk een archipel. De eilanden en eilandjes bieden sprookjesachtige mooie baaien en stranden (bijv. Tanjung Rhu) maar je kunt er ook veel spectaculaire activiteiten ondernemen. Zoals eilandhoppen per zeilboot, of maak een mangrovesafari: op zoek naar apen, zeearenden en varanen.   

12. Tioman Eiland

Enkele seizoenen van Expeditie Robinson werden opgenomen op en rond Tioman Eiland. Dat zegt eigenlijk al genoeg: dit is een echt tropisch eilandparadijsje. Denk: wuivende palmbomen, hagelwitte stranden, kristalheldere wateren en prachtige koraalriffen.

13 Endau-Rompin

Voor avontuur ga je naar het waterrijke Endau-Rompin National Park. Hier kun je spannende hikes maken, waarbij je glashelder junglerivieren bedwingt per hangbrug en soms zelfs te voet, wadend door het glasheldere water. Met een beetje geluk spot je kleurrijke vogels en met heel veel geluk zelfs een Aziatische olifant, gibbon, tapir of tijger. Andere specialiteit van het park: reusachtige watervallen, inclusief zwemmogelijkheid!

14. Cameron Highlands

Toen Maleisië nog een Britse kolonie was, waren de Britten gek op de Cameron Highlands. Waarom laat zich makkelijk raden. In deze hooglanden is de temperatuur altijd aangenaam (gemiddeld 18 graden en zelden warmer dan 25 C°) en het is er geweldig groen en vruchtbaar. Je vindt er talloze fruitplantages (vooral veel aardbeien) maar mooist zijn de frisgroene, lieflijk glooiende theeplantages. 
 

Rondreizen Maleisië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Maleisië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Maleisië

FOX Verre reizen

Lees meer over het land Maleisië of bekijk de rondreizen naar Maleisië van FOX. Altijd naar het hart, comfortabel, uitstekende service en altijd de beste prijs.