Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Taiwan

Van de warmwaterbronnen in Yangmingshan National Park tot de gouden Sitting Buddha bij het Foguangshan-klooster en de gebedsbellen in de Wen Wu tempel. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Taiwan.

Taiwan, het eiland ten oosten van China, is een veelzijdige bestemming. Bezoek de loodrechte kliffen in het Taroko National Park en wandel op een duizelingwekkend hoog wandelpad boven de Taroko-kloof. Dwaal langs de restanten van het voormalig Nederlandse handelsfort Zeelandia of ga oer-Hollands fietsen langs de Keelung-rivier in de hoofdstad Taipei. Beleef het beste van Taiwan met deze bezienswaardigheden.

1. Ontdek al fietsend de wereldstad Taipei

Flikkerende neonverlichting, moderne winkelcentra en bruisende avondmarkten. Dit is slechts een greep uit wat Taipei, de hoofdstad van Taiwan, te bieden heeft. De leukste manier om Taipei te ontdekken is op de fiets. Door de hele stad vind je ruim 100 kilometer aan goed onderhouden fietspaden en zelfs kleine supermarkten als de 7-Eleven (deze winkels zijn 24/7 open) hebben van alles voor pech onderweg.

Een populaire route is de Keelung River Bicycle Trail. Deze 22 kilometer lange tocht brengt je langs de oevers van de Keelung River, in het noorden van de stad. Fiets door aangelegde parken waar de lokale bevolking sport en passeer kleurrijke bruggen. Een daarvan is de 167 meter lange Rainbow Bridge, een S-vormige brug met steunpilaren in de kleuren van de regenboog. Kom in de avond, wanneer de brug verlicht wordt en weerspiegelt in het water van de rivier.

2. Het traditionele Hongtou Village op Orchid Island

Een drie uur durende boottocht vanuit de stad Taitung brengt je naar een van de onontdekte bezienswaardigheden van Taiwan: Orchid Island. Een enkele weg verbindt de zes dorpen op het 13 kilometer lange eiland. Hongtou Village is daar een van, de thuishaven van de Tao-bevolking (ook bekend als Yami-volk).

Bewonder onder leiding van een lokale gids de deels ondergronds gebouwde huizen. Al ruim vijf eeuwen graven de Tao kuilen van enkele meters diep om hun huis in te bouwen. De natuurlijke muur die hierdoor ontstaat dient als bescherming tegen de orkanen die in augustus en september voorkomen. Alleen de zwarte daken steken boven de grond uit terwijl de grond rondom het huis verstevigd wordt met keien. Een apart afgegraven greppel voert het overtollige water af, terug de oceaan in. Tip: er is maar een geldautomaat, dus neem voldoende contant geld mee.

3. Honderden gouden Boeddha’s in het Foguangshan Monastery

Met 30 hectare aan oppervlakte is het Foguangshan-klooster, samen met het Buddha Memorial Center, het grootste boeddhistische klooster van Taiwan. Aan de zuidkant van het complex vind je de hoofdtempel, de Main Shrine, een 10 meter hoge gebedsruimte waar 14.800 gouden boeddha-beeldjes zijn verwerkt in de zwarte muren. Al bij de zware deuren van ruim 2,5 meter, vol afbeeldingen van het leven van Boeddha, zie de je de drie boeddha’s van de tempel. Tafels met brandende wierook en bloemenkransen staan voor de beelden als offer, terwijl de gouden beelden glinsteren in het kaarslicht.

Een van de meest indrukwekkende beelden is de Great Buddha, net buiten de hoofdtempel. Dit 40 meter hoge standbeeld torent boven de 480 kleinere beelden van Boeddha uit, die in de tuin eromheen staan. De rechterhand die omhoog gehouden wordt staat symbool voor de verlichting van Boeddha op de wereld, terwijl de linkerhand omlaag reikt om je te verwelkomen.

4. Het voormalige Nederlandse Fort Zeelandia in Tainan

Wist je dat Nederlanders de eerste Europeanen waren die een positie op Taiwan hadden? In 1624 legde de VOC in Tainan een fort aan, om van daaruit de kust van China te bereiken. Na een 9 maanden durend beleg van de Chinese generaal Zheng Chenggong in 1662, werd het fort veroverd op de Nederlanders. Ruim twintig jaar was de vesting de thuishaven van de Taiwanese regering totdat de militaire basis naar Fort Provintia, iets verder landinwaarts, werd verplaatst. Door erosie van de zee beschadigde het schiereiland zodanig dat de bodem onder het fort wegzakte.

Struin over het terrein van Fort Zeelandia en aanschouw de 70 meter lange rode verdedigingsmuur die is overwoekerd met boomwortels. Trappen leiden je naar het binnenste gebouw van drie verdiepingen, waar in het Fort Zeelandia-museum voorwerpen uit de 17e en 18e eeuw worden tentoongesteld – van zwaarden tot Delfts blauwe vazen.

5. Het meter brede pad op de kliffen van de Taroko-kloof

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Taiwan is het Taroko National Park vanwege de Taroko-kloof. Deze kloof ontdek je het beste met eigen auto of scooter, zodat je kunt stoppen waar en wanneer je wilt. Volg vanuit het dorp Hualien de Highway 8 die, parallel aan de Liwu-rivier, dwars door de 18 kilometer lange kloof kringelt.

In de kloof vind je de iconische Zhuilu Old Trail. Tijdens deze 10 kilometer lange wandeling klim je via een wandelpad van nog geen meter breed naar de top van een 700 meter hoge klif. Je hebt enkel een touw aan de rotswand aan de ene kant en een duizelingwekkend uitzicht over de kloof aan de andere kant. Let op: slechts 96 mensen worden per dag toegelaten vanwege het behoud van de kloof en je hebt een vergunning nodig om het park in te mogen. Deze kun je online aanvragen bij de Taiwanese overheid.

6. Fiets over de heuvels rondom het bergmeer Sun Moon Lake

In het hart van Taiwan op 750 meter boven zeeniveau, ligt het bergmeer Sun Moon Lake. Dit meer is een van de bekendste in Taiwan en met 33 kilometer in omtrek ook het grootste. De naam Sun Moon Lake komt door de vorm: het eiland Lalu deelt het meer in twee delen die de vorm van de zon en de maan hebben. Een mooie manier om het meer te bezichtigen is op de fiets. Zorg wel voor versnellingen om de heuvels te bedwingen.

Een van de populaire stops onderweg is de Wen Wu Tempel. Binnenin het complex word je omringd door kleurrijke tempels met oranje dakpannen en gegraveerde patronen in de zuilen. Volg het geluid van rinkelende bellen naar de ‘Stairway to heaven’. Deze steile trap van 366 treden hangt aan beide kanten vol met gebedsbelletjes en wenskaarten van bezoekers en biedt een panoramisch uitzicht over het meer.

7. Warmwaterbronnen in Yangmingshan National Park

Het eerste nationale park van Taiwan is het in 1937 opgerichte Yangmingshan National Park. Gedurende de Qing-dynastie – 17e tot begin 20e eeuw – was dit park bekend als ‘Caoshan’, ofwel grasheuvel, doordat er geen enkele boom te vinden was. Deze waren gekapt om het mijnen van zwavel, voor de productie van buskruit, te voorkomen aangezien het gebied beter te overzien was. Inmiddels zijn bossen vol kastanjebomen en bamboe terug gegroeid en word je in de lente omgeven door bloeiende kersenbomen.

De rijkdom aan zwavel komt door de ligging van Yangmingshan in de Datun Vulcano Group. Hier bevat de grond vaak zwavelelementen. Hitte uit de binnenste lagen van de aarde komt hier omhoog en creëert zo de warmwater- en zwavelbronnen van het park. Bezoek Xiaoyoukeng, een van de beste plekken om het borrelende water te bezichtigen.

8. De metamorfose van Rainbow Family Village

Zodra je Rainbow Family Village in de stad Taichung bezoekt, kijk je je ogen uit. Regenpijpen en stoeptegels, alles is bedekt door felle kleuren – van gele gevels tot blauwe deuren. Oud-veteraan Huang Yung-Fu – ‘Grandpa Rainbow’ – leefde in deze wijk nadat hij uit het leger kwam. Na al ruim veertig jaar in deze wijk gewoond te hebben kreeg oud-veteraan Huang een brief van de Taiwanese overheid: de twaalfhonderd woningen moesten plaatsmaken voor moderne appartementen.

Huang was het hier niet mee eens en pakte de verfkwast op om zijn eigen vervallen huis op te knappen. Daar bleef het niet bij: de huizen van de buren en de straten volgden. De Taiwanese overheid hoorde van het inmiddels beroemde Rainbow Family Village en zette door de bekendheid de plannen voor de sloop stop. In plaats daarvan is de wijk nu bekroond tot cultureel erfgoed en beschermd tegen vernieling.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.