Waar koop je je auto?

Je kunt een auto kopen bij een dealer, bij een garage, bij een autohandelaar, bij een online dealer en bij een particulier. Waar kun jij je auto het beste kopen?

Dealer

Een dealer vertegenwoordigt een of meerdere automerken. Een dergelijk bedrijf verkoopt naast nieuwe,  ook gebruikte auto’s. Steeds meer dealers beperken zich in hun aanbod tot gebruikte auto’s van het eigen merk. Andere bieden ook auto’s van andere merken aan, die ze bijvoorbeeld hebben ingeruild. Op de auto’s die ervoor in aanmerking komen wordt garantie gegeven. Er zijn ook merken die een eigen ‘occasionlabel’ hebben voor auto’s die aan zeer hoge eisen voldoen en dan worden geleverd met een nog veel betere en meer uitgebreide garantie.

Garage

Onder een garagebedrijf verstaan we een bedrijf dat bestaat van reparatie en onderhoud van -meestal- alle automerken. In elk geval is het bedrijf niet - zoals een dealer - verbonden met een automerk. Via deze bedrijven kan je een nieuwe auto kopen ook al is dat minder logisch. Vaak hebben dit soort bedrijven ook wel enkele auto’s in de aanbieding, niet zelden zijn dit auto’s van klanten. Het voordeel daarvan is dat de garagist de auto goed kent, omdat die bij hem in onderhoud is geweest. Je mag dus aannemen dat die garagehouder ervan overtuigd is dat het een goede auto is. Garantie is niet altijd mogelijk, maar een serieuze garagist zal een klant niet laten zakken, als het toevallig een keer mis gaat. Hij hoopt uiteraard dat je de auto koopt en ‘m dan ook bij het bedrijf in onderhoud brengt, dan heeft hij er direct een nieuwe klant bij.

Autohandelaar

Een autohandelaar moet het hebben van de verkoop van gebruikte auto’s; er staan er al gauw tientallen te koop. Er is wel een werkplaats, maar die is op de eerste plaats bedoeld voor het ‘afleveringsklaar maken’ van de aangeboden auto’s. Professionele autohandelaren zijn serieuze en betrouwbare bedrijven. Ze hebben een goede naam te verliezen en verkopen geen auto’s waaraan ze zelf twijfelen. Garantie behoort hier  tot de mogelijkheden, mits de auto daarvoor in aanmerking komt. Gemiddeld zal een identieke auto bij ‘de handel’ iets goedkoper zijn dan bij een dealer, maar duurder dan particulier of bij een garagebedrijf. Die handelaar moet er van leven en zijn bedrijf draaiend houden, dus moet er ook winst gemaakt worden.

Particulier

Bij een andere particulier is de auto in de regel het goedkoopst. Dat is logisch, behalve de auto zelf, mag je helemaal niks verwachten. De verkoper is zeer waarschijnlijk ook geen kenner. ‘Verborgen gebreken’ zijn ook voor de aanbieder in de regel echt ‘verborgen’ en mocht je daar achteraf aan twijfelen, dan wordt het heel ingewikkeld om aan te tonen dat de verkoper niet te goeder trouw was. Je krijgt van een particulier dus ook geen enkele garantie. De lagere prijs is heel betrekkelijk, want als je een auto van een particulier koopt, kun je niets beters doen dan ‘m direct voor een serieuze onderhoudsbeurt naar een goede garage brengen. Dan weet je tenminste zeker dat de auto op dat moment goed is. Het is slim dat te combineren met een nieuwe APK.

Online een auto kopen

Het is tegenwoordig mogelijk een auto te kopen via het internet. Bij een nieuwe auto en als je precies weet waar je het over hebt, is dat een mogelijkheid. Bedenk dat in geval van een gebruikte auto het voertuig altijd anders overkomt dan in een mooi gemaakte advertentie. Wel kun je door een bod te doen – bijvoorbeeld via Marktplaats – nog iets aan de prijs proberen te doen. Maak goede afspraken over de aflevering, de betaling en de overschrijving van het kentekenbewijs. Uiteindelijk ga je de verkoper toch ergens ontmoeten voor de overhandiging. Ook in dit geval is het verstandig even een onderscheid te maken tussen particulier, handelaar of dealerbedrijf. Dat kan al lastig worden, want is die vriendelijke man nou iemand die zijn eigen auto verkoopt, of is het eigenlijk gewoon een handelaar die geen enkele verantwoording wil nemen?

Online een occasion kopen

Lees ook:

Occasion kopen: keuren of niet keuren?