Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke rijhulpsystemen zijn er?

ADAS Woordenboek: van adaptieve cruise control tot vermoeidheidsherkenning

Auto's worden steeds slimmer en krijgen steeds meer systemen die je helpen, een oogje in het zeil houden, je waarschuwen voor gevaar en soms zelfs actief ingrijpen wanneer jij steken laat vallen. We noemen dit rijhulpsystemen en er zijn tientallen verschillende soorten. We geven je een handig overzicht van de systemen en wat ze voor je doen.

Een moderne auto kan 'om zich heen kijken', anticiperen op wat de voorganger doet, helpen bij inparkeren en zelfs een naderend ongeval zien aankomen... en ingrijpen! Het geheim zit 'm in een combinatie van camera's, radartechniek en slimme sensoren die in de auto zijn ingebouwd en met elkaar samenwerken. Een krachtige computer verwerkt alle informatie en geeft de auto opdrachten. De overkoepelende term voor deze rijhulpsystemen is ADAS, ofwel Advanced Driver Assistance Systems.

Door de bomen het bos niet meer zien

Er komen steeds meer van dit soort systemen bij, waarbij sommige ook nog behoorlijk op elkaar lijken. ADAS maakt het autorijden weliswaar veiliger en comfortabeler, maar het is eenvoudig om door de bomen het bos niet meer te zien. Om de verwarring nog groter te maken geven autofabrikanten dit soort systemen vaak een zelfbedachte naam of afkorting. Dat maakt het nog lastiger om te achterhalen over welke systemen je (toekomstige) auto precies beschikt. Daarnaast blijkt uit onderzoek van ANWB en Universiteit Twente dat autokopers te weinig uitleg krijgen over de systemen op hun auto en dus onvoldoende op de hoogte zijn van de werking ervan.

ADAS

Daarom zit de ANWB in de ADAS Alliantie en pleiten we voor gestandariseerde namen voor deze rijhulpsystemen. Daarnaast moet er ook meer voorlichting komen over de werking van deze systemen. Hieronder vind je een overzicht van de momenteel beschikbare rijhulpsystemen en een uitleg over de werking ervan.

Speed Assist System

Deze rijhulpsystemen helpen je in de basis vooral om niet te hard te rijden, maar sommige kunnen ook een veilige afstand tot je voorligger aanhouden of je waarschuwen voor een scherpe bocht of een zachte berm.


Autonoom noodremsysteem (Autonomous Emergency Braking)

We hebben maar één paar ogen en kunnen daarom naderend gevaar niet of te laat opmerken. Gelukkig kijken moderne auto's met ons mee en waarschuwen ze ons en kunnen ze soms zelfs ingrijpen.


Rijstrookondersteuning (Lane Support Systems)

Deze systemen helpen je om in je eigen rijstrook te blijven, maar kunnen ook een handje meehelpen wanneer je van rijstrook wilt wisselen.


Assisted Driving

Deze systemen helpen je het rijden wat gemakkelijker te maken en zijn een eerste voorzichtige stap naar autonoom rijden. Adaptieve cruise control houdt een veilige afstand tot je voorganger in de gaten, terwijl Lane Centering de auto netjes in het midden van de rijbaan laat rijden.


Overig

Er zijn ook systemen die niet in een van bovenstaande hokjes passen, maar die je autorit wel veiliger en/of comfortabeler maken.

Nog niet zelfrijdend

Hoewel moderne auto's met veel van deze systemen al heel veel kunnen -sturen, gasgeven, remmen, gevaar herkennen- blijven het rijhulpsystemen. Ze zijn er dus niet om jou te vervangen, maar juist om jou bij te staan. Zelfs geavanceerde systemen, waarvan Tesla's Autopilot waarschijnlijk de bekendste is, zijn nog niet perfect en vereisen dat de bestuurder op elk moment alert is. Even een krantje lezen of een filmpje kijken terwijl je auto je naar je bestemming brengt, blijft dus nog even toekomstmuziek.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Elektrisch rijden 

Elektrisch (auto)rijden wordt steeds populairder. Daarom hebben we alle informatie bijeen gebracht.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.