Naar artikel

Top 10 pittige compacte occasions

Kleine snelle auto's onder de tien mille

Het segment van compacte auto's is altijd al overladen geweest met krachtige uitvoeringen: denk aan de GTI's, R's, GSI's etc. De 'dikke' pk-versies van vele merken zijn niet alleen aantrekkelijk vanwege het surplus aan vermogen, maar ook omdat ze steevast vooraan staan bij het uitdelen van standaard accessoires. Extra's waarvoor je op latere leeftijd een stuk minder betaalt. Daarom een top 10 van gebruikte, zogenaamde 'hot hatches': kleine snelle auto's uit het compacte segment.

Een auto met veel kracht spreekt nog altijd aan. Ook al kun je in Nederland amper harder dan 100 km/h. Kracht overhouden om snel in te halen, lekker op te trekken of gewoon omdat een krachtige motor stiller en comfortabeler rijdt, is voor velen een overweging om zo'n model aan te schaffen. Bovendien: vaak zitten er stevige stoelen in en is de uitrustingslijst ellenlang. Vooral voor die laatse twee betaal je bij een occasion niet meer de hoofdprijs. Wie goed zoekt, zal de pk-rijke versie geregeld niet veel duurder aantreffen dan een minder bedeelde broeder. 

Redelijk zuinig

Vanzelfsprekend is daarmee niet alles gezegd. Je rijdt vaak vaak minder zuinig en ook het onderhoud wil bij krachtige motoren wat hoger uitvallen. Over het eerste: heb je een krachtige motor, dan kun je redelijk zuinig rijden wanneer je het gaspedaal goed beheerst. De motor hoeft om op snelheid te blijven immers niet zo hard te werken als een 1.0-liter driecilinder.

Snelle occasions

Onderstaande top 10 is het resultaat van een zoektocht op de ANWB occasionwebsite naar 'hot hatches' uit het B- en C-segment (kleine middenklasse en middenklasse). Die zoektocht werd uitgevoerd op 23 december 2022. Het kan dus zijn dat sommige modellen ondertussen zijn verkocht. Vandaar dat er per model een 'meer informatie'-link bij staat naar onze Test & Specificatiepagina's waar je meer informatie vindt. Zoals een rijtest, een oordeel van Wegenwacht en alles over kosten per maand en richtprijzen. Spreekt de info je aan, dan kun je het occasionaanbod in de gaten houden. Dit ververst zich immers elke dag en wie weet zit je droomauto er morgen weer bij.

Goed voorbereiden

De gevonden gebruikte, kleine snelle auto's hebben bouwjaren tussen - grofweg - 2011 en 2015 en de genoemde vanafprijs is de laagste prijs die we op 23 december 2022 vonden. Die kan dus afwijken. Omdat het om oudere auto's gaat, is het heel verstandig om je goed voor te bereiden. Lees bijvoorbeeld onze tips bij aanschaf van een occasion en overweeg eventueel een keuring. Maak in elk geval een uitgebreide proefrit en neem iemand mee met verstand van zaken, mocht je die kennis niet zelf in huis hebben. 

 
Plek*Merk en modelVermogen kW/pkVanafprijs €**Test & Specificaties
1.

Mini Mini 1.6 JCW

155/2119999Meer info
2.Citroën DS3 1.6 THP 152/2079450Meer info
3.Ford Focus 1.6 EcoBoost   134/1838997Meer info
4.Opel Astra GTC 1.6 Turbo132/1807900Meer info
5.Alfa Romeo Giulietta 1.4T125/1708445Meer info
6. Audi A3 1.8 TFSI118/1618495Meer info
7.Citroën C4 1.6 THP115/1576945Meer info
8.Peugeot 208 1.6 THP114/1557950Meer info
9.Mazda 3 2.0 DiSi111/1518695Meer info
10.Subaru Impreza 2.0R AWD110/1509950Meer info

*Plek bij gelijk vermogen afhankelijk van vanafprijs.
**Vanafprijs op basis van de op 23 december 2022 gevonden modellen. Aanbod verschilt per dag.

Maximaal twee ton

De limiet is gesteld op € 10.000 en 200.000 kilometer op de teller. Een moderne motor kan dit goed aan, maar er staat bij veel modellen vaak groot onderhoud op het programma rond deze kilometerstanden. Met name het vervangen van de distributieriem (indien aanwezig, anders distributieketting: deze is in principe onderhoudsvrij) is een dure ingreep. Deze moet bij de meeste merken ergens tussen de 80.000 en 100.000 km worden vervangen, dus een tweede vervanging is aan de orde bij deze kilometerstanden. Vraag dus altijd of dit al is gebeurd. Als dit het geval is, dan wordt dat vaak in de advertentietekst vermeld. De versnellingsbak en koppelingsplaten zijn andere veel voorkomende, dure reparaties bij occasions. 

Tuning

Let bovendien altijd goed op: kleine snelle auto's nodigen soms uit om nóg sneller te maken of om te voorzien van zaken zoals stuggere vering of een verlaagd chassis. Dat heet tuning. Leuk, maat het is niet altijd goed nieuws: dat soort aanpassingen zijn vaak minder duurzaam dan de originele keuze van de fabrikant.

Meer weten?

Wil je meer weten over de kosten van een bepaalde auto, klik dan op meer info in de tabel. Zoek je de kosten voor een auto die niet in de lijst staat, dan kun je die opvragen in de ANWB Autokostentool. Wil je weten wat jouw auto of een gevonden occasion nog waard is, maak dan gebruik van de ANWB Koerslijst.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop alles voor je auto 

Van ijskrabber, sneeuwkettingen tot veiligheidshesje of fietsendrager en nog veel meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.