Online een occasion kopen

Klikken mag!

Onlineshoppen is niet meer weg te denken uit ons leven. Zelfs een occasion is tegenwoordig slechts een muisklik van je oprit verwijderd. Check echter van tevoren goed wat je rechten en plichten zijn. Het gaat tenslotte om veel geld.

Occasion

Je volgende gebruikte auto is tegenwoordig zo goed als naar smaak te kiezen. Op occasionsites is het aanbod schier eindeloos, met soms tientallen modellen die aan jouw zoekopdracht voldoen, in alle kleuren en uitvoeringen. Veel van die auto’s worden zelfs thuisbezorgd: zoek maar eens op ‘online kopen’. Alsof je een boek bestelt. Of een nieuwe wasmachine.

Proefrit?

Het gemak lijkt echter aan een belangrijk ding voorbij te gaan: de proefrit. Zeker bij een oudere auto wil je eerst even rijden. Checken of het model echt bij je past, luisteren of er geen rare geluiden te horen zijn, voelen of het weggedrag oké is. Hoe krijg je dit bij onlineverkoop voor elkaar?

Simpel. De meeste aanbieders van thuisbezorgde auto’s geven je een bepaalde periode om de auto te testen. Wie een online-aankoop doet krijgt vaak veertien dagen de tijd om de knoop definitief door te hakken. Met een kleine restrictie: je mag maximaal 200 kilometer op de teller zetten. Worden het er meer, dan is de kans groot dat je bij inruil moet bijbetalen; de verhoogde tellerstand heeft immers een negatieve invloed op de verkoopprijs.

Inruilen?

Houd je het binnen die 200 kilometer, dan is terugsturen net zo eenvoudig als die broek die toch kleiner uitvalt. Er worden geen vragen gesteld. Op de afgesproken dag rijdt de trailer voor om de auto op te halen en krijg je je geld terug. Of je kiest voor omruilen, mocht je online een andere auto hebben gevonden.

Een kanttekening om vooraf over na te denken: veel onlineverkopers bieden de mogelijkheid om je huidige auto in te ruilen. Dat is natuurlijk heel relaxed, maar er zit een addertje onder het gras. Je inruiler komt – bij de meeste aanbieders – niet meer terug, mocht de nieuwe auto tijdens de proefperiode niet bevallen.

Vooraf betalen en verborgen kosten

Een ander belangrijk punt is dat je de online-aankoop eerst volledig moet betalen. Zoals gezegd krijg je je geld terug als je niet tevreden bent. Dat is een kwestie van vertrouwen. Lees daarom goed de regels door die bij de aankoop horen. Let daarbij op verborgen kosten, zoals betalen voor het brengen en ophalen.

Andere prijs?

Het kan zijn dat een auto die je krijgt thuisbezorgd een hogere prijs heeft dan vergelijkbare modellen. Aan de voorwaarden kun je zien waaraan dat ligt. Mogelijk krijg je een standaardgarantie of is de APK erbij inbegrepen. Soms hoort er een onderhoudsbeurt bij. En vergeet de ruime proefperiode niet.

Kleine lettertjes

Net zoals bij alle internetaankopen geldt ook bij online je auto kopen dat het slim is om vooraf op internet onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de partij waarmee je zaken wilt doen. Dit kan onder andere door reviews op te zoeken. En misschien ten overvloede: lees vooral de kleine lettertjes goed en verdiep je in je rechten als consument