Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Online een auto kopen

Occasion of een nieuwe auto? Klikken mag!

Onlineshoppen is niet meer weg te denken uit ons leven. Zelfs een occasion is tegenwoordig slechts een muisklik van je oprit verwijderd. Check echter van tevoren goed wat je rechten en plichten zijn. Het gaat tenslotte om veel geld.

Lease online een occasion

Behalve een tweedehands auto kopen kun je die ook via private lease een occasion rijden. Het fijne is dat je geen dure financiering hoeft af te sluiten en dat je precies weet wat je maandelijks aan de auto kwijt bent. Alle lasten (verzekering, onderhoud, afschrijving, wegenbelasting) zijn immers in het maandbedrag opgenomen. Je betaalt verder alleen nog de brandstof.

Lease online een nieuwe auto

Een nieuwe auto kopen gaat vaak gepaard met een dure financiering of met het in één keer uitgeven van heel veel spaargeld. Maar het kan ook anders. Als je een nieuwe auto private least betaal je een vaste periode een vast maandbedrag (bijvoorbeeld 350 euro) waarin alle kosten zijn opgenomen, zoals onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Alleen de brandstof komt er nog bovenop. 

Je volgende gebruikte auto is tegenwoordig zo goed als naar smaak te kiezen. Op occasionsites is het aanbod schier eindeloos, met soms tientallen modellen die aan jouw zoekopdracht voldoen, in alle kleuren en uitvoeringen. Veel van die auto’s worden zelfs thuisbezorgd: zoek maar eens op ‘online kopen’. Alsof je een boek bestelt. Of een nieuwe wasmachine.

Proefrit?

Het gemak lijkt echter aan een belangrijk ding voorbij te gaan: de proefrit. Zeker bij een oudere auto wil je eerst even rijden. Checken of het model echt bij je past, luisteren of er geen rare geluiden te horen zijn, voelen of het weggedrag oké is. Hoe krijg je dit bij onlineverkoop voor elkaar?

Simpel. De meeste aanbieders van thuisbezorgde auto’s geven je een bepaalde periode om de auto te testen. Wie een online-aankoop doet krijgt vaak veertien dagen de tijd om de knoop definitief door te hakken. Met een kleine restrictie: je mag maximaal 200 kilometer op de teller zetten. Worden het er meer, dan is de kans groot dat je bij inruil moet bijbetalen; de verhoogde tellerstand heeft immers een negatieve invloed op de verkoopprijs.

Inruilen?

Houd je het binnen die 200 kilometer, dan is terugsturen net zo eenvoudig als die broek die toch kleiner uitvalt. Er worden geen vragen gesteld. Op de afgesproken dag rijdt de trailer voor om de auto op te halen en krijg je je geld terug. Of je kiest voor omruilen, mocht je online een andere auto hebben gevonden.

Een kanttekening om vooraf over na te denken: veel onlineverkopers bieden de mogelijkheid om je huidige auto in te ruilen. Dat is natuurlijk heel relaxed, maar er zit een addertje onder het gras. Je inruiler komt – bij de meeste aanbieders – niet meer terug, mocht de nieuwe auto tijdens de proefperiode niet bevallen.

Vooraf betalen en verborgen kosten

Een ander belangrijk punt is dat je de online-aankoop eerst volledig moet betalen. Zoals gezegd krijg je je geld terug als je niet tevreden bent. Dat is een kwestie van vertrouwen. Lees daarom goed de regels door die bij de aankoop horen. Let daarbij op verborgen kosten, zoals betalen voor het brengen en ophalen.

Andere prijs?

Het kan zijn dat een auto die je krijgt thuisbezorgd een hogere prijs heeft dan vergelijkbare modellen. Aan de voorwaarden kun je zien waaraan dat ligt. Mogelijk krijg je een standaardgarantie of is de APK erbij inbegrepen. Soms hoort er een onderhoudsbeurt bij. En vergeet de ruime proefperiode niet.

Kleine lettertjes

Net zoals bij alle internetaankopen geldt ook bij online je auto kopen dat het slim is om vooraf op internet onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de partij waarmee je zaken wilt doen. Dit kan onder andere door reviews op te zoeken. En misschien ten overvloede: lees vooral de kleine lettertjes goed en verdiep je in je rechten als consument.

Zo werkt het juridisch

Geregeld wordt de ANWB benaderd met de vraag of je bedenktijd hebt als je een auto koopt via internet. Bij het beantwoorden van deze vraag is het van belang of je koopt bij een bedrijf of een particulier. Ook is er verschil bij het kopen van een gebruikte auto of een nieuwe auto. We zetten alles hieronder voor je op een rij.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.