De mooiste winterwandelingen in Nederland

Juist als het buiten lekker waait, kraakt en knispert, moet je gaan wandelen. Want dat is hét weer voor een frisse neus en rode wangen, en na zo'n wandeling smaakt een welverdiende chocolademelk beter dan ooit. Om je op weg te helpen selecteerden wij 7 mooie winterwandelingen in Nederland.

Speciaal voor jou hebben wij dé 8 mooiste winterwandelingen op een rijtje gezet, te wandelen door heel Nederland. Ontdek de stad Groningen, ervaar een heerlijk gevoel van vrijheid of ga op zoek naar een lichtpuntje op Ameland. Het zijn prachtige routes om in de winter te bewandelen. Maar ook als er geen sneeuw valt... Want dat kunnen wij helaas ook deze winter niet garanderen. Geniet van de prachtige natuur die zich klaarmaakt voor de winter.

Route 1 - De stad van het noorden 

Nederland, Groningen, Groningen
Lengte: 7 km - Duur: 2,5 uur

Groningen is de stad met een nog altijd uniek museum, een statige kerktoren en straten vol monumenten en verrassende winkels. Eerst een koude wandeling om daarna te genieten van een warme chocolademelk. Groningen is dé perfecte stad voor een winterwandeling.

Bekijk de route

Route 2 - Getemde natuur

Nederland, Noord-Holland, Amsterdam
Lengte: 11 km - Duur: 2,5 uur

Ontdek het open landschap van de Middelpolder in de winter. Vlakbij kronkelt de rivier de Amstel, die samen met de aangrenzende groene weilanden de oprukkende stad als een wig heeft weten tegen te houden. Wordt het te koud? De stad is steeds nabij.

Bekijk de route

Route 3 - Gevoel van vrijheid 

Nederland, Limburg, Berg aan de Maas
Lengte: 9 km - Duur: 2 uur

Heerlijk struinen. Geen uitgestippeld pad, maar kriskras dwalen, kijken en ontdekken. Vrijwel nergens vind je zo veel verschillende bloemen en beestjes op een relatief klein oppervlak. Bosranden, struwelen en zonovergoten plassen wisselen elkaar af. Volg de natuur. Tip: Loop deze wandeling als het écht koud is. Dan wordt het helemaal magisch.

Bekijk de route

Route 4 - Lichtpunt op Ameland 

Nederland, Friesland, Hollum
Lengte: 12 km - Duur: 3 uur

Op zoek naar afwisseling? Deze route voert over de westpunt van Ameland en laat je kennismaken met zeer gevarieerde landschappen. Je wandelt langs de Waddenzee, door de duinen en de bossen. Bewonder de magnifieke natuur van dit eiland in de winter.

Bekijk de route

Route 5 - Knautiabijen in de Ooijpolder 

Nederland, Gelderland, Ooij
Lengte: 10 km - Duur: 2,5 uur

Eeuwenlang leverden boeren en arbeiders uit de steenfabriek een verbeten strijd tegen het wassende water van de Waal, dat de Ooijpolder periodiek overstroomt. Inmiddels is het gebied teruggegeven aan de natuur, met verbluffend resultaat. Je vindt hier weelderig begroeide moerasbossen, veel vogels (kemphaan, grauwe gans, zwarte stern) en in de zomer een veelkleurige zomerse bloemenzee.

Bekijk de route

Route 6 - Struinen en jutten 

Nederland, Friesland, Midsland
Lengte: 12 km - Duur: 4 uur

Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze route om gaat. Via de polders wandel je door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. Bijna nergens in Europa tref je zo’n breed strand als hier op Terschelling. Tip: Neem waterdichte schoenen mee!

Bekijk de route

Route 7 - Struinen over Schoonloërveld 

Nederland, Drenthe, Elp
Lengte: 9 km - Duur: 2,5 uur

Deze route door het Schoonloërveld gaat door bossen, heideterreinen en beekdalen. Met struinen over het Schoonloërveld wordt in dit geval ook écht struinen bedoeld! In het gebied mag je overal vrij rondlopen.

Bekijk de route

Tip: Bekijk de leukste stadswandelingen in de winter

Geen sneeuw?

Niet getreurd! Je kunt altijd nog gaan sneeuwschoenwandelen in Duitsland of Frankrijk, bijvoorbeeld. Sneeuwschoenwandelen is goedkoper dan skiën (je betaalt alleen de huur van een paar sneeuwschoenen), veel rustiger, beslist niet saai en de mogelijkheden zijn legio. Een dag, een lang weekend met de tent op de rug of een hele week langs hutten? 

Meer over sneeuwwandelen