11 winterwandelingen in Nederland

Gezond, bijzonder & schitterend

’s Winters wandelen is niet alleen een garantie voor rode wangen en een frisse neus, maar is ook goed voor lichaam en geest. En daarbij smaakt warme chocolademelk of gemberthee nooit beter dan na zo'n winterse wandeling. Dus hup, naar buiten. Ter inspiratie hier 11 routes, verspreid over ons land. Kies een rustig moment en houd een veilige afstand van andere wandelaars.

De bomen zijn kaal. De lucht is grijs. Maar is winterwandelen daarom saai? Welnee! Hier tref je 11 wandelingen aan, zeer divers en verspreid over stad en land, heuvels en eilanden. Routes om het hele jaar door te wandelen, maar die 's winters extra leuk zijn. Want door dan buiten te bewegen, word je minder snel verkouden of grieperig, kun je (letterlijk & figuurlijk) gemakkelijker door de bomen het bos zien, spot je eerder een edelhert of zeehond, én zul je 's nachts beter slapen. Vandaar ons advies: kleed je goed warm aan, neem een volle thermofles mee, en ga! 

Route 1 - Hollands Duin (& de zee)

4 km, Zuid-Holland, Noordwijk

In de winter misschien wel het stilste stukje van de Randstad: Hollands Duin. Oftewel de kust van Wassenaar tot Zandvoort, rijk aan bos en duin, uitgestrekte stranden en de eindeloze zee. En met weergaloos uitzicht, zowel op tankers trillend aan de horizon als op een vos of ree dichterbij. Oké, het hondskruid en de ogentroost bloeien nu nog niet, maar hoor je die trillertjes van sneeuwgors en strandloper? Spot bunker & strandpaal, ruik de zilte lucht, voel de winterzon en proef hierna de gemberthee bij Nederzandt, een Gastvrij Pluspunt aan zee. 

Route 2 - Te voet naar Siberië (en weer terug)

15 km, Drenthe, Hoogeveen

Meteen maar goed beginnen: deze (bewegwijzerde) route trekt geen massa’s toeristen, hoewel er onderweg toch van alles te zien of te horen is. Zoals dekzandruggen, zwerfstenen, graspiepers en de tjiftjaf. Maar toch vooral: vergezichten. Vanuit Hoogeveen (waar Vincent van Gogh in 1883 sliep voor 1 gulden per nacht) loop je via Stuifzand (‘Stoefzaand’, een gehucht dat al in de oertijd bestond) en Zwartschaap naar Siberië (ooit uiterst onherbergzaam gebied, vandaar de naam). En dan via Kremboong (= Drentse Wildernis) terug naar Hoogeveen. Voor de nazit tippen wij zowel Het Klooster (in de Brinkstraat) als De Lekkernij (in de Grote Kerkstraat) voor de soep van de dag.
Bekijk deze route 

Route 3 - De duinen van Zuid-Kennemerland

12 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord

Wie onder dit stukje op het zinnetje ‘Bekijk de route’ klikt, komt terecht op een lofzang op het wandelen door Zuid-Kennemerland in de herfst.  Volkomen terecht, maar dat neemt niet weg het ’s winters in de duinen ook schitterend is. Want dan kun je de Schotse Hooglanders zien ademhalen. En dan weerkaatst  het Vogelmeer het zonlicht als een giga-spiegel  en twinkelen er ontelbare ijspegeltjes aan de duindoornstruiken. En de oranje besjes aan die struiken gaan dan gisten, zodat er af en toe een dronken lijster door de lucht fladdert.

Route 4 - Naar de jachtvelden van Oranje

10 km, Noord-Brabant, Breda

Net onder Breda liet Graaf Hendrik III van Nassau - je mag de naam vergeten - aan het begin van de 16e eeuw een bos aanleggen. Met dennenzaad uit Duitsland en het idee dat - zodra de bomen groot genoeg zouden zijn – het bos masten voor de VOC-vloot zou kunnen leveren. Aldus  geschiedde, maar daarnaast gebruikten de prinsen van Oranje het Mastbos als jachtgebied. Dit deden ze vanuit het statige Kasteel Bouvigne, waar je nu langs loopt, op weg naar in het lieflijke dal van het riviertje de Mark. Waarna Grand-Café De Kogelvanger (tip: bestel hier ‘De Kogelvanger’), het Turfven, de Heldreef en de Wilhelmina-eik nog volgen.
Bekijk deze route

Route 5 - De stad van het hoge noorden

7 km, Groningen, Groningen

Groningen is de stad met - naast straten vol met monumenten en verrassende winkels - een uniek museum, bijzondere, historische kerktorens én, vlakbij de Martinitoren, het fonkelnieuwe Forum Groningen. Een markant ‘ontdekgebouw’ met o.m. exposities, filmhuis, bibliotheek, een museum voor strips- & games, diverse cafés en een magistraal dakterras. Kortom: winterwandelen in Groningen is een feestje.

Route 6 - Licht & donker op Ameland

12 km, Friesland, Hollum

Voor dit dozijn kilometers moet je helemaal naar de westpunt van Ameland reizen, maar dan krijg je ook wat. Zoals de fonkelende Waddenzee, stuivende duinen en het bekoorlijke Hollumerbos. Plus daarbij een 55 meter hoge vuurtoren, een stokoud dorp (en kerkhof) van walvisvaarders & koopvaardijschippers, en wellicht spot je ook nog zeehondjes. Spelend op de Robbenbank, tot de zon rood in de zee zakt.
Bekijk deze route

Route 7 - Heuvel op, heuvel af op de Mookerheide

Circa 10 km, Noord-Limburg, Mook

Zeg je heuvels, dan zeg je Zuid-Limburg. En toch is ook Limburgs noordelijkste puntje allesbehalve vlak. Jawel, hier wandelen betekent klimmen en dalen. Over grillige boomwortels, kronkelpaadjes, holle wegen én over de plek waar de twee jongere broers van Willem van Oranje met hun legers in 1574 door de Spanjaarden in de pan werden gehakt. Nu ruisen er bomen en beekjes. Af en toe duikt er een meertje op, de winter spiegelend. Op de Mookerheide en bij Zevendal breekt het landschap open. En de Kiekberg (77 m) is goed voor een vergezicht, wijds & winters, over de Maasvallei en het Duitse Reichswald. Ook mooi: de dampende hooglanders, een stokoude watermolen en - op de Sint-Jansberg - een nóg oudere Romeinse villa.
Bekijk deze route

Route 8 - Wat klopt daar op de Heuvelrug?

13 km, Utrecht, Hollandsche Rading

Geen rondwandeling deze keer, maar een winterse tippel van station Hollandsche Rading naar het station van Soest. Tussen beide plaatsen ligt zowel naald- als loofbos, met paden omzoomd door hoge eiken en beuken. In het dorpje Lage Vuursche, waar prinses Beatrix woont op Kasteel Drakensteyn, is in elk restaurant wel een pannenkoek te scoren waarmee je weer een eind vooruit kunt. En ja, ’s winters slapen de konijnen, maar wie ’s morgens vroeg op pad gaat, heeft wel alle kans om een ree te zien, een vossendrol te ruiken of een specht te horen roffelen. Vlak voor Soest duikt dan het toetje op: de Lange Duinen, gemaakt van levend stuifzand.
Bekijk deze route

Route 9 - Tussen de coulissen van Westerwolde

11 km, Groningen, Sellingen (en Bourtange)

De kans dat je ‘s winters struinend in het coulisselandschap rond Sellingen veel collega-wandelaars tegen het lijf loopt, is klein. Fijnproevers zijn het, die hier dan zien hoe de zon de plukjes bos en de houtwallen wakker streelt. En hoe het riet dan geeloranje kleurt. Ze genieten van de vergezichten, over gras en water. En van de schutsluizen, de vlonderpaden, een kerkje uit de 14de eeuw en een vlucht ganzen, gakkend in de lucht. Tip: bezoek ook, tien kilometer verderop, Bourtange. Een verstild vestingdorp.
Bekijk deze route

Route 10 - De Loetbosroute

10 km, Nederland, Zuid-Holland, Ouderkerk a/d IJssel

In het Groene Hart, weids en open, zijn bossen zeldzaam, maar dit is niet altijd zo geweest. Zo bestond een gebied als de Krimpenerwaard in de vroege middeleeuwen volledig uit veenmoeras én drassig broekbos. Onland, dat kolonisten omstreeks het jaar 1000 in cultuur brachten. Langzaam maar zeker verdwenen moeras en bos, met behulp van windmolens en stoomgemalen. Maar nu, 1000 jaar later, keren er weer plukjes en stukjes bos en moeras terug, zoals het Loetbos. Goed voor tien eeuwen geschiedenis. Naast kramsvogel en goudvink, zoekend naar knalrode besjes.
Bekijk deze route

Route 11 – Uitwaaien op Walcheren

10 km, Zeeland, Ritthem

Net als Route 2 is deze route ook beschreven als een wandeling voor een heerlijke herfstdag. Maar wandelen in het natuurreservaat Rammekenshoek is minstens zo mooi in de winter, als de kans op het spotten van een bruinvis het grootst is. Lopend over de dijk, met de havens van Vlissingen helder aan de horizon. Naast de breed fonkelende Westerschelde, terwijl kolossale schepen voorbijvaren, op weg naar Antwerpen of Shanghai. Maar ook kom je langs een fort en door een dorp, allebei eeuwenoud. Samengevat: tien afwisselende kilometers, vlakbij Vlissingen.
Bekijk deze route

Dit vind je misschien ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd