De mooiste winterwandelingen in Nederland

Juist als het buiten lekker fris is moet je gaan wandelen. Want wat is er lekkerder dan een frisse hap lucht, een koude neus? Om je op weg te helpen selecteerden wij de allermooiste winterwandelingen in Nederland.

Speciaal voor jou hebben wij dé 10 mooiste winterwandelingen op een rijtje gezet, te wandelen door heel Nederland. Ontdek de stad Groningen, wandel in het spoor van Van Gogh of ga op zoek naar een lichtpuntje op Ameland. Het zijn prachtige routes om in de winter te bewandelen. Maar ook als er geen sneeuw valt... Want dat kunnen wij helaas ook deze winter niet garanderen. Geniet van de prachtige natuur die zich klaarmaakt voor de winter.

De winterwandelingen:

1. De stad van het noorden (Groningen, 7 km)

Groningen is de stad met een nog altijd uniek museum, een statige kerktoren en straten vol monumenten en verrassende winkels. Eerst een koude wandeling om daarna te genieten van een warme chocolademelk. Groningen is dé perfecte stad voor een winterwandeling.

Download de winterwandeling

2. Getemde natuur (Amstelveen, 10,5 km)

Ontdek het open landschap van de Middelpolder in de winter. Vlakbij kronkelt de rivier de Amstel, die samen met de aangrenzende groene weilanden de oprukkende stad als een wig heeft weten tegen te houden. Wordt het te koud? De stad is steeds nabij.

Download de winterwandeling

3. Gevoel van vrijheid (Berg aan de Maas, 9 km)

Heerlijk struinen. Geen uitgestippeld pad, maar kriskras dwalen, kijken en ontdekken. Vrijwel nergens vind je zo veel verschillende bloemen en beestjes op een relatief klein oppervlak. Bosranden, struwelen en zonovergoten plassen wisselen elkaar af. Volg de natuur. Tip: Loop deze wandeling als het écht koud is. Dan wordt het helemaal magisch.

Download de winterwandeling

4. In het spoor van Van Gogh (Nuenen, 4,5 km)

Stap in de voetstappen van Van Gogh tijdens zijn donkere periode in Nuenen. Tijdens deze wandeling kom je langs verschillende plekken die de schilder heeft vastgelegd. Je wandelt langs de pastorie waar Vincent bij zijn ouders woonde en langs de plaats waar Vincent zijn beroemdste schilderij uit zijn Nuenense periode maakte: De Aardappeleters.

Download de winterwandeling

5. Krijtrotsen en wijn (Maastricht, 11 km)

Al is het nog zo koud, tijdens deze wandeling word je geheid weer warm. Je klimt naar het mooiste deel op de Sint-Pietersberg. De bomen dempen het stadsgeluid van beneden. Halverwege verschijnt Château Neercanne in beeld, in volle mergelglorie. Later draaien de rollen om.

Download de winterwandeling

6. Lichtpunt op Ameland (Hollum, 12 km)

Op zoek naar afwisseling? Deze route voert over de westpunt van Ameland en laat je kennismaken met zeer gevarieerde landschappen. Je wandelt langs de Waddenzee, door de duinen en de bossen. Bewonder de magnifieke natuur van dit eiland in de winter.

Download de winterwandeling

7. Schilderachtig rivierenland (Nijmegen, 12 km)

In de Ooijpolder zie je in de winter vaak hele groepen vogels overvliegen. De weidse wolkenluchten, uiterwaarden en dijken maken de Ooijpolder tot een schilderachtig rivierenland. En door dit landschap slingert de smalle winterdijk als verkeersader.

Download de winterwandeling

8. Struinen door De Stille Kern (Hosterwold, 6,5 km)

In De Stille Kern mag je ook in de winter van de gebaande af. Ga struinen door dit prachtige natuurgebied. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor een gevarieerde vegetatie. Door begrazing ontstaan er mooie overgangen tussen grasland, struiken en struweel, en opgaand bos.

Download de winterwandeling

9. Struinen en jutten (Midsland, 11,5 km)

Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze route om gaat. Via de polders wandel je door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. Bijna nergens in Europa tref je zo’n breed strand als hier op Terschelling. Tip: Neem waterdichte schoenen mee!

Download de winterwandeling

10. Struinen over Schoonloërveld (Schoonloo, 8 km)

Deze route door het Schoonloërveld gaat door bossen, heideterreinen en beekdalen. Met struinen over het Schoonloërveld wordt in dit geval ook écht struinen bedoeld! In het gebied mag je overal vrij rondlopen.

Download de winterwandeling

Geen sneeuw?

Niet getreurd! Je kunt altijd nog gaan sneeuwschoenwandelen in Duitsland of Frankrijk, bijvoorbeeld. Sneeuwschoenwandelen is goedkoper dan skiën (je betaalt alleen de huur van een paar sneeuwschoenen), veel rustiger, beslist niet saai en de mogelijkheden zijn legio. Een dag, een lang weekend met de tent op de rug of een hele week langs hutten? De redactie van Op Pad heeft zeven prachtige suggesties voor gebieden waar je probleemloos de rackets onder kunt binden.

Naar artikel over sneeuwschoenwandelen