De mooiste winterwandelingen in Nederland

Juist als het buiten lekker waait, kraakt en knispert, moet je gaan wandelen. Want dat is hét weer voor een frisse neus en rode wangen, en na zo'n wandeling smaakt een welverdiende chocolademelk beter dan ooit. Om je op weg te helpen selecteerden wij 7 mooie winterwandelingen in Nederland.

Ga eropuit met deze 7 mooie winterwandelingen verspreid door heel Nederland. Ontdek de stad Groningen, ervaar een heerlijk gevoel van vrijheid of ga op zoek naar een lichtpuntje op Ameland. Het zijn prachtige routes om in de winter te bewandelen. Maar ook als er geen sneeuw valt... Want dat kunnen wij helaas ook deze winter niet garanderen. Geniet van de prachtige natuur die zich klaarmaakt voor de winter.

Route 1 - De stad van het noorden

7 km, Groningen, Groningen

Groningen is de stad met een nog altijd uniek museum, een statige kerktoren en straten vol monumenten en verrassende winkels. Eerst een koude wandeling om daarna te genieten van een warme chocolademelk. Groningen is dé perfecte stad voor een winterwandeling.
Bekijk de winterroute

Route 2 - Getemde natuur

11 km, Noord-Holland, Amsterdam

Ontdek het open landschap van de Middelpolder in de winter. Vlakbij kronkelt de rivier de Amstel, die samen met de aangrenzende groene weilanden de oprukkende stad als een wig heeft weten tegen te houden. Wordt het te koud? De stad is steeds nabij.
Bekijk de winterroute

Route 3 - Lichtpunt op Ameland

12 km, Friesland, Hollum

Op zoek naar afwisseling? Deze route voert over de westpunt van Ameland en laat je kennismaken met zeer gevarieerde landschappen. Je wandelt langs de Waddenzee, door de duinen en de bossen. Bewonder de magnifieke natuur van dit eiland in de winter.
Bekijk de winterroute

Route 4 - Coulissen van Westerwolde

11 km, Groningen, Sellingen

In de winter heeft het coulissenlandschap rondom Sellingen extra charme. Nu eens loop je beschut door de bosjes en houtwallen, dan weer geniet je van vergezichten over graslanden en water. Mooi, de kleuren van het riet in de winterzon!
Bekijk de winterroute

Route 5 - Struinen en jutten 

12 km, Friesland, Midsland

Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze route om gaat. Via de polders wandel je door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. Bijna nergens in Europa tref je zo’n breed strand als hier op Terschelling. Tip: Neem waterdichte schoenen mee!
Bekijk de winterroute

Route 6 - Naar Siberië (en weer terug)

15 km, Drenthe, Hoogeveen

Lekker leeg is het landschap waar deze route doorheen voert. En  mooi zijn de vergezichten. Zeker als het weer prachtig is en de lucht ‘helder en tintelend’, zoals Vincent van Gogh dat ooit omschreef toen hij in deze omgeving was om te schilderen.
Bekijk de winterroute

Route 7 - Duinen van Zuid-Kennemerland

9,5 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord

Al wandelend zie je meer; je hebt de tijd om je omgeving helemaal in je op te nemen. Tijdens deze wandeling zal je zeker de trekvogels en Schotse Hooglanders spotten aan het Vogelmeer. Degene die wat cultureler is ingesteld kan onder meer het lieflijke dorpskerkje bezoeken of funshoppen. Dit gebied is ieder jaargetijde mooi, maar komt het best tot z'n recht tijdens de herfst en winter.
Bekijk de winterroute

Dit vind je misschien ook interessant:

Stadswandelingen in de winter
Geschikte winterkleding
Vijf winterse fietsroute

Speciaal voor jou geselecteerd