De mooiste winterwandelingen in Nederland

Juist als het buiten lekker waait, kraakt en knispert, moet je gaan wandelen. Want dat is hét weer voor een frisse neus en rode wangen, en na zo'n wandeling smaakt een welverdiende chocolademelk beter dan ooit. Om je op weg te helpen selecteerden wij 7 mooie winterwandelingen in Nederland.

Speciaal voor jou hebben wij dé 8 mooiste winterwandelingen op een rijtje gezet, te wandelen door heel Nederland. Ontdek de stad Groningen, ervaar een heerlijk gevoel van vrijheid of ga op zoek naar een lichtpuntje op Ameland. Het zijn prachtige routes om in de winter te bewandelen. Maar ook als er geen sneeuw valt... Want dat kunnen wij helaas ook deze winter niet garanderen. Geniet van de prachtige natuur die zich klaarmaakt voor de winter.

Route 1 - De stad van het noorden

7 km, Groningen, Groningen

Groningen is de stad met een nog altijd uniek museum, een statige kerktoren en straten vol monumenten en verrassende winkels. Eerst een koude wandeling om daarna te genieten van een warme chocolademelk. Groningen is dé perfecte stad voor een winterwandeling.
Bekijk de winterroute

Route 2 - Getemde natuur

11 km, Noord-Holland, Amsterdam

Ontdek het open landschap van de Middelpolder in de winter. Vlakbij kronkelt de rivier de Amstel, die samen met de aangrenzende groene weilanden de oprukkende stad als een wig heeft weten tegen te houden. Wordt het te koud? De stad is steeds nabij.
Bekijk de winterroute

Route 3 - Lichtpunt op Ameland

12 km, Friesland, Hollum

Op zoek naar afwisseling? Deze route voert over de westpunt van Ameland en laat je kennismaken met zeer gevarieerde landschappen. Je wandelt langs de Waddenzee, door de duinen en de bossen. Bewonder de magnifieke natuur van dit eiland in de winter.
Bekijk de winterroute

Route 4 - Knautiabijen in de Ooijpolder

10 km, Gelderland, Ooij

Eeuwenlang leverden boeren en arbeiders uit de steenfabriek een verbeten strijd tegen het wassende water van de Waal, dat de Ooijpolder periodiek overstroomt. Inmiddels is het gebied teruggegeven aan de natuur, met verbluffend resultaat. Je vindt hier weelderig begroeide moerasbossen, veel vogels (kemphaan, grauwe gans, zwarte stern) en in de zomer een veelkleurige zomerse bloemenzee.
Bekijk de winterroute

Route 5 - Struinen en jutten 

12 km, Friesland, Midsland

Terschelling bestaat voor het grootste deel uit natuur. En dat is precies waar het bij deze route om gaat. Via de polders wandel je door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. Bijna nergens in Europa tref je zo’n breed strand als hier op Terschelling. Tip: Neem waterdichte schoenen mee!
Bekijk de winterroute

Route 6 - Struinen over Schoonloërveld

9 km, Drenthe, Elp

Deze route door het Schoonloërveld gaat door bossen, heideterreinen en beekdalen. Met struinen over het Schoonloërveld wordt in dit geval ook écht struinen bedoeld! In het gebied mag je overal vrij rondlopen.
Bekijk de winterroute

Route 7 - Duinen van Zuid-Kennemerland

9,5 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord

Al wandelend zie je meer; je hebt de tijd om je omgeving helemaal in je op te nemen. Tijdens deze wandeling zal je zeker de trekvogels en Schotse Hooglanders spotten aan het Vogelmeer. Degene die wat cultureler is ingesteld kan onder meer het lieflijke dorpskerkje bezoeken of funshoppen. Dit gebied is ieder jaargetijde mooi, maar komt het best tot z'n recht tijdens de herfst en winter.
Bekijk de winterroute

Dit vind je misschien ook interessant:

Stadswandelingen in de winter
Geschikte winterkleding
Vijf winterse fietsroutes

Speciaal voor jou geselecteerd