Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 fijne stadswandelingen in Nederland

Het gaat nooit vervelen: lekker door een stad slenteren. Langs bekende of juist nieuwe plekken, lekker kuieren op je gemak. We zetten tien leuke stadswandelingen op een rij en geven tips voor een perfect dagje uit in de stad.

1. Den Bosch, Noord-Brabant

Een van de oudste steden van Nederland, maar ook een stad vol culturele trekpleisters, zoals de opgeknapte pakhuizen en fabrieken op de Oude Tramkade. Deze stadswandeling voert door oude stadsstraatjes, langs vestingwerken, de Binnendieze (het eeuwenoude stelsel van een aantal waterlopen in de stad) en het stadspark met de oude binnenhaven.

Meer tips:

 • Gastvrijpunten op / vlakbij de route: Golden Tulip Hotel Central. Internationaal genieten met regionale kwinkslagen doe je bij Brasserie Cé in het Golden Tulip Hotel Central. 't Opkikkertje
 • Combineer je verblijf met een 3-daagse stedentrip.
 • Kom meer te weten over de historie en het heden van Brabant in Het Noordbrabants Museum, gevestigd in het oude centrum.

2. Groningen, Groningen

Er gaat niets boven Groningen, misschien wel de meest veelzijdige stad van het noorden. Universiteiten zorgen voor een jong en hip gevoel in de stad, maar er is nog zoveel meer. Moderne architectuur, middeleeuwse koopmanshuizen en monumentale panden wisselen elkaar af tijdens deze heerlijke stadswandeling.

Meer tips

 • Gastvrijpunt langs de route: Huize Maas. Al bijna 100 jaar een begrip in Groningen. Geniet van zowel klassiekers als nieuwe gerechten.
 • Geniet van een langer verblijf in Groningen met onze 3-daagse stedentrip.

3. Elsloo, Limburg

Helemaal aan de andere kant van Nederland, 320 kilometer onder Groningen ligt het groene Elsloo. Het Zuid-Limburgse plaatsje aan de Maas belandde enkele jaren geleden in de top 5 van mooiste dorpen van Nederland. Deze romantische stadswandelroute leidt langs de Maasberg en kasteel Elsloo, wat – spoiler alert – helemaal geen kasteel blijkt te zijn. Ontdek zelf hoe dat zit!

Meer Limburg? Bekijk onze meerdaagse arrangementen en verleng je verblijf.

4. Zwolle, Overijssel

De hoofdstad van Overijssel heeft enorm veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan iconische gebouwen, zoals het neoclassicistische pand van Museum de Fundatie dat in 2005 werd omgebouwd tot kunstmuseum. Wandelend door deze oude Hanzestad aan de IJssel word je getrakteerd op statige huizen uit de 19de eeuw, de indrukwekkende Sassenpoort en de enorme Sint-Michaëlskerk.

Meer tips

 • Verleng je verblijf in Zwolle met deze 3-daagse stedentrip.

5. Almere, Flevoland

Een eigentijdse prille stad en juist om die reden is er heel veel te ontdekken. Zo is er de kleurrijke architectuur van de hand van architect Rem Koolhaas die je op verschillende plekken kunt herkennen. Omgeven door het Gooi-, IJ- en Markermeer is Almere ook een stad waar het water door de aderen stroomt. Via deze stadswandeling geniet je op verschillende plaatsen van het weidse uitzicht over het water.

Combineer je stadswandeling met een langer verblijf met dit 3-daagse arrangement. Overnacht midden in het centrum en ontdek het moderne karakter van deze jonge stad of ga wandelen en fietsen vlak buiten de stad in de Oostvaardersplassen.

6. Haarlem, Noord-Holland

Moderne architectuur en monumenten vormen een smaakvol geheel van oud en nieuw. Zelfs oude gebouwen als de Jopenkerk en de Koepelkathedraal zijn op verschillende manieren helemaal van deze tijd. Een stadswandeling door Haarlem voert langs oude grachten en waanzinnig mooie gebouwen.

Meer doen in Haarlem? Breng een bezoek aan het oudste museum van Nederland: Teylers Museum. De collectie schilderijen, boeken en fossielen nemen je mee terug naar de 18de eeuw. Of bezoek stadspaleis Huis Banaart in het centrum.

7. Utrecht, Utrecht

In de snelstgroeiende stad van Nederland is niet alleen het hele stationsgebied onherkenbaar verbouwd, ook Hoog Catharijne met muziekgebouw Tivoli zijn nieuw en vormen nu samen het kloppend hart van de stad. De stadsbuitengracht – in de 12de eeuw uitgegraven als verdedigingslinie – is weer uitgegraven en in ere hersteld. Deze stadswandeling gaat dwars door het gezellige centrum, de lommerrijke grachten en laaggelegen werven.

Meer tips:

 • In Utrecht is nog veel meer te zien en te doen. Kom in het Spoorwegmuseum meer te weten over hoe de geschiedenis van de trein en hoe het voertuig de wereld heeft veranderd. Vanaf Utrecht CS kun je een pendeltrein nemen naar het museum.

8. Ravenstein, Noord-Brabant

Deze prachtige vestingstad aan de Maas ontstond in de 14de eeuw in het grensgebied tussen Brabant, Gelre en Kleef en maakt onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie. Deze verfrissende stadswandeling is maar 3 kilometer lang, wat precies genoeg is om dit bijzondere plaatsje te leren kennen.

Meer tips:

 • Gastvrijpunt op de route: Brass aan de Maas. Plof neer in dit stijlvolle restaurant voor een lunch, diner, borrel of een kopje koffie.  
 • In het ANWB boek De allermooiste vestingsteden van Nederland zijn 50 vestingsteden gebundeld. Het boek zit vol prachtige foto's, historische achtergronden en weetjes.

9. Hengelo, Overijssel

Met deze stad is iets bijzonders aan de hand. Hij werd platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en in de decennia daarna sloten veel fabrieken hun deuren. Maar de Hengeloërs gaven de oude fabrieken een nieuwe bestemming. Tijdens deze stadswandeling ontdek je dat het industriële erfgoed de stad nu juist kleurrijk maakt.

Combineer de wandeling met een langer verblijf in de regio met deze arrangementen. Verblijf middenin de rustige Twentse natuur.

10. Leiden, Zuid-Holland

In de late middeleeuwen was Leiden een van de grootste steden van het noorden. Met deze stadswandeling ontdek je de stad door de ogen van Rembrandt van Rijn, een van de vele grootse inwoners van de stad. De jonge Rembrandt ging in 1622 in de leer bij de Leidse schilder Jacob van Swanenburgh. Toen hij in 1625 voor zichzelf begon, raakten vooraanstaande burgers al snel geïnteresseerd in zijn werk.

Meer tips:

 • Gastvrijpunt vlakbij de route: Fletcher Wellness-Hotel Leiden: gelegen aan het centraal station in het prachtige Leiden. Geniet in het restaurant van een heerlijke lunch of culinair diner met een schitterend panoramisch uitzicht over de stad.
 • Combineer je verblijf in Leiden met een 3-daagse stedentrip en ontdek meer van de stad.
 • Breng een bezoek aan de oudste botanische tuin van Nederland, de Hortus Botanicus (1590) en ontdek de unieke plantencollectie.

Misschien vind je dit ook interessant:

Handig voor onderweg

ANWB Routeplanner 
Plan je route van tevoren van deur tot deur door heel Europa. Gebruik de planner ook voor het zoeken van locaties, parkeerinfo en tolkosten.
Voordelig parkeren met een app 
Betaald parkeren met een handige parkeerapp. Parkeren met ANWB Ledenvoordeel op transactiekosten. Je betaalt achteraf.
ANWB Onderweg app 
Navigeren, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, voordelig mobiel parkeren en online pech melden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.