10 fijne stadswandelingen in Nederland
Niets is zo fijn om heerlijk buiten te zijn en door een stad te slenteren. Op zoek naar de jou bekende plekjes of juist een nieuwe plaats ontdekken. Wij zetten de leukste tien stadswandelingen op een rijtje.
1. Groningen
Zoals ook in andere lijstjes gaat er niets boven Groningen, misschien wel de meest veelzijdige stad van het noorden. Universiteiten zorgen voor verjonging en verhipping van de stad, maar er is zoveel meer. Moderne architectuur, middeleeuwse koopmanshuizen en monumentale panden wisselen elkaar af tijdens deze heerlijke wandeling.
Gastvrijpunt langs de route: Huize Maas
Al bijna 100 jaar een begrip in Groningen. Geniet van zowel de klassiekers als nieuwe gerechten.
2. Elsloo
Helemaal aan de andere kant van Nederland, 320 kilometer onder Groningen ligt het groene Elsloo. Het Zuid-Limburgse plaatsje aan de Maas belandde onlangs in de top 5 van mooiste dorpen van Nederland. Deze romantische wandelroute leidt langs de Maasberg en kasteel Elsloo, wat – spoiler alert – helemaal geen kasteel blijkt te zijn. Ontdek zelf hoe dat zit!
3. Zwolle
De hoofdstad van Overijssel heeft enorm veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan iconische gebouwen, zoals het neoclassicistische pand van Museum de Fundatie dat in 2005 werd omgebouwd tot kunstmuseum. Wandelend door deze oude Hanzestad aan de IJssel word je getrakteerd op statige huizen uit de 19de eeuw, de indrukwekkende Sassenpoort en de enorme Sint-Michaëlskerk.
Gastvrijpunt op de route: ANNO, Museum in de maak!
ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Wandel door het museum en de museumtuin, plof daarna neer in het ANNO Café voor een Zwolse maaltijd.
4. Almere
Een eigentijdse prille stad en juist om die reden is er heel veel te ontdekken. Zo zijn er de kleurrijke architectuur en de hand van architect Rem Koolhaas die je op verschillende plekken goed kunt herkennen. Omgeven door het Gooi-, IJ- en Marmermeer is Almere ook een stad waar het water door de aderen stroomt. Via deze route geniet je op verschillende plaatsen van het weidse uitzicht over het grijze nat.
5. Haarlem
Moderne architectuur en monumenten vormen een pikant geheel van oud en nieuw. En zelfs oude gebouwen als de Jopenkerk en de KoepelKathedraal zijn op verschillende manieren helemaal van deze tijd. Een wandeling door Haarlem voert langs oude grachten en waanzinnig mooie gebouwen.
6. Utrecht
In de snelstgroeiende stad van Nederland is niet alleen het hele stationsgebied onherkenbaar verbouwd, ook Hoog Catharijne met muziekgebouw Tivoli zijn nieuw en vormen nu samen het kloppend hart van de stad. De stadsbuitengracht – in de 12de eeuw uitgegraven als verdedigingslinie – is weer uitgegraven en in ere hersteld. Deze wandeling gaat dwars door het gezellige centrum, de lommerrijke grachten en laaggelegen werven.
Gastvrijpunt langs de route: ANWB Café in ANWB Winkel Utrecht Neude
Ouderwets gezellig! Het ANWB Café wil een ontmoetingsplek zijn waar je lekker met elkaar in gesprek gaat. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals workshops, boekpresentaties en filmavonden.
7. Ravenstein
Deze prachtige vestingstad aan de Maas ontstond in de 14de eeuw in het grensgebied tussen Brabant, Gelre en Kleef en maakt onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie. Deze verfrissende wandeling is maar 3 kilometer lang, wat precies genoeg is om dit bijzondere plaatsje te leren kennen.
Gastvrijpunt op de route: Brass aan de Maas
Plof neer in dit stijlvolle restaurant. Of je nu gaat voor lunch, diner, borrel of gewoon een kopje koffie. Er is voor ieder wat wils.
8. Hengelo
Met deze stad is iets bijzonders aan de hand. Hij werd platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en in de decennia moesten de fabrieken hun deuren sluiten. Maar de Hengeloërs maakten van hun zwakte hun kracht door de fabrieken een nieuwe bestemming te geven. Tijdens deze wandeling ontdek je dat het industriële erfgoed de stad nu juist kleurrijk maakt en verrijkt.
9. Den Bosch
Een van de oudste steden van Nederland, maar ook een stad vol culturele trekpleisters zoals de opgeknapte pakhuizen en fabrieken op de Oude Tramkade. Deze wandeling voert door oude stadsstraatjes, langs vestingwerken, de Binnendieze (het eeuwenoude stelsel van een aantal stromen in de stad) en het stadspark met de oude binnenhaven.
Gastvrijpunt vlakbij de route: Golden Tulip Hotel Central
Internationaal genieten met regionale kwinkslagen. Dat doe je bij Brasserie Cé in het Golden Tulp Hoten Central.
10. Leiden
In de late middeleeuwen was Leiden een van de grootste steden van het noorden. Met deze wandelroute ontdek je de stad door de ogen van Rembrandt van Rijn, een van de vele grootse inwoners van de stad. De jonge Rembrandt ging in 1622 in de leer bij de Leidse schilder Jacob van Swanenburgh. Toen hij in 1625 voor zichzelf begon, raakten vooraanstaande burgers al snel geïnteresseerd in zijn werk.
Misschien vind je dit ook interessant: