Hond mee: op deze route mogen honden van 15 augustus tot 15 maart loslopen, echter wel onder appèl en op de paden. Van 15 maart tot 15 augustus moeten ze aan de lijn in verband met het broedseizoen. Op het strand zijn de honden toegestaan mits aangelijnd.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden. De route voert over zandpaden en het strand.
Paden: deze route voert voor 99% over onverharde (schelpen- en zand)paden.
Stevige schoenen aanbevolen!
• Loop vanaf de parkeerplaats (let op: betaald parkeren) richting strandovergang en uitspanningen. Op de kruising met fietspad rechtsaf, het zandpad op dat rechts van het fietspad ligt. Volg de rode paaltjes van de Langeveldwandeling (en de met regelmaat voorkomende kabouterpaaltjes) door de duinen. Aan het einde van het pad linksaf.
• Na ca. 2 km steekt de route het fietspad over bij Strandslag 28. Rechtdoor, de duinovergang over, en op het strand linksaf.
• Kustlijn volgen en na 1,5 km bij de strandopgang (bord Afrit 27) weer terug naar langs de uitspanningen naar de P.
De meest noordelijke punt van Nationaal Park Hollandse Duinen is Staatsbosbeheers Hollands Duin. Het Hollands Duin bestrijkt de hele kuststrook tussen Wassenaar en de top van Zuid-Holland: beschutte bossen, uitgestrekte stranden, een eindeloze zee en duinen met weergaloos uitzicht. In het gebied leven boommarters, vossen en konijnen. Maar je kunt er ook reeën en damherten spotten. En vogels, veel vogels. In het voorjaar kun je de nachtegaal horen zingen of een roodborsttapuit zien zitten bovenop een tak of paaltje.
Het klimaat is iets bijzonders in dit gebied. Omdat in de duinen de temperatuur snel op kan lopen, groeien hier alleen planten die daartegen kunnen. Ook moeten ze een nachtvorstje kunnen verstouwen, want zelfs in een heldere zomernacht kan de temperatuur tot onder het vriespunt zakken. En dan hebben ze ook nog te maken met zilte zeelucht.
Dappere vroege bloeiers zijn de kleine veldkers en vroegeling, die al in maart bloeien (de eerste met kleine, de tweede met grotere witte bloemetjes). In de zomer zijn ook paarse duinviooltjes, wit- of roze bloeiende reigersbekken, veelkleurig bitterkruid en grassige zandzeggen te zien. En in de herfst valt vooral de duindoorn op met de feloranje bessen. Ook het mos ligt er dan prachtig bij. ’s Winters biedt de vegetatie minder kleur, maar zijn de vergezichten breder.
Natuurgebied Hollands Duin staat bekend om de schitterende duinen. Maar ook om de rol die het gebied speelde in de geschiedenis. Er liggen nogal wat bunkers die stammen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze horen bij de verdedigingswerken van de Atlantikwall.