Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 avondwandelingen in de herfst en winter

Licht in het donker

Avondwandelingen zijn in het najaar avontuurlijk en bijzonder verwarmend. Ontdek hier de leukste avond- en nachtwandelingen voor de herfst en winter. Door het bos, over hei, door stad en over het water. Deze tien fijne avondwandelingen vind je in Nederland en net over de grens in Duitsland.

1. Wandelen bij volle maan

Elke volle maan

Wil je de volle maan in al zijn glorie bewonderen? Van het Lauwersmeer tot het Vierhouterbos, op verschillende locaties in het land organiseert Staatsbosbeheer vollemaanwandelingen voor het hele gezin. Samen met een boswachter dwaal je door in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte velden. Wellicht wordt die wandeling nog spannender met eeuwenoude volksverhalen over de huilende wolven en dolende witte wieven bij volle maan. En het kan zomaar zijn dat je tussen de bomen ook nog een nachtdier spot, zoals een vleermuis, bosuil of nachtzwaluw. Wel stil zijn.

2. Kaarsjesavond Gouda

15 december 2023

Kaarsjesavond in Gouda is misschien het beroemdste en populairste lichtevenement in de winter. Zoals de titel verraadt, gaat de straatverlichting uit en worden tienduizenden kaarsen ontstoken. Een vast ingrediënt van dit succesrecept is het aftellen tot de lichtjes in de kerstboom aangaan en het lezen van het kerstevangelie.

3. Amsterdam Light Festival

30 november 2023 t/m 21 januari 2024

In de donkere maanden van het jaar vindt in Amsterdam het Amsterdam Light Festival plaats. Voor de komende winter is het thema ‘LOADING… Revealing Art, AI and Tech’, over de wereld van AI en de impact ervan. Je vaart in een verwarmde rondvaartboot of in een open boot langs zo’n twintig lichtkunstwerken die voor het festival zijn ontworpen. Zo wordt de diepere relatie met je mobiele telefoon belicht en ook algoritmes en motion-capture. Je kunt ook wandelend meedoen. Van de Sloterplas tot Stadsdeel Zuid, op allerlei plekken vind je lichtkunstwerken.


4. Met een middeleeuwse nachtwaker de straten van Keulen door

Diverse data

Ontdek het oude Keulen via een wandeltocht door het donker onder leiding van een middeleeuwse nachtwaker, die je onderweg trakteert op angstaanjagende verhalen uit voorbije eeuwen. Je volgt precies zijn patrouille door de historische binnenstad, waarbij het zijn taak was om de slapende burgers te beschermen tegen inbraken en brand. Dat hij in de kleine uurtjes spookachtige dingen meemaakte, zal hij je tijdens de tocht langs de meest prominente locaties van Keulen in geuren en kleuren vertellen.

5. Dark Sky Park Terschelling en Lauwersmeer

Diverse data

Terschelling en Nationaal Park Lauwersmeer zijn door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park – een gebied waar de duisternis behouden blijft en bezoekers ’s nachts welkom zijn om de sterrenhemel te bewonderen. Bij helder weer is zelfs de Melkweg goed te zien.

Via de VVV Terschelling kun je meedoen aan een Dark Sky-huifkartocht of avondwandeling op de Boschplaat. Bij Lauwersmeer vertrekken regelmatig avondexcursies vanaf het activiteitencentrum Lauwersnest. Ook zijn er twee zogenoemde hemelplatformen: uitkijktorens waarvandaan je zelf het donker goed kunt bewonderen.

6. Eindhoven Glow

11 t/m 18 november 2023

Elk jaar in november verschijnen en verdwijnen er tijdens het lichtkunstfestival GLOW Eindhoven overal in de stad van licht patronen. Het festival is gratis te bezoeken en hanteert als motto ‘lichtkunst voor iedereen’. GLOW staat bekend om de mix van van kunst en technologie die voortkomt uit een samenwerking tussen kunstenaars, bedrijven en de gemeente. Het licht doet gebouwen, lege ruimten, parken, daken en straten in Eindhoven transformeren en dit jaar gebeurt dat in het thema ‘The Beat’. The Beat is veel meer dan een stuk muziek. The Beat is hét elementaire deeltje, ongrijpbaar en onmisbaar in ons leven. Meer dan dertig unieke installaties bevinden zich langs een vaste route, waarbij binnen- en buitenprojecties worden afgewisseld met licht en water.

7. Nacht van de Nacht

28 oktober 2023

‘Laat het donker donker’ is de slogan van de Nacht van de Nacht, een landelijke campagne van de natuur- en milieufederaties in Nederland. Doel van deze nacht is te laten zien hoe mooi het donker is en hoe belangrijk het dus is om lichtvervuiling tegen te gaan. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Zo ontdek je de herfstparfumgeur in de avond tijdens een zintuigenwandeling in het West-Friese Oostwoud, ga je op zoek naar nachtvlinders in IJhorst of bezoek je de sterrenkoepels van de Universiteit van Amsterdam.

8. Scheveningen Light Walk

9 december 2023

Duizenden wandelaars trekken jaarlijks hun wandelschoenen uit de kast voor de Scheveningen Light Walk. En naast die wandelschoenen wordt ook alvast de lichtslinger uit de kerstdoos van zolder getrokken: deelnemers lopen tijdens deze walk traditiegetrouw versierd met lampjes om hun nek. Onderweg is er meer licht, in de vorm van diverse lichtgevende acts, muzikale optredens en winterse lekkernijen. Er zijn routes van 7 (ook voor kinderen), 12 of 18 kilometer uitgezet, dus je kiest zelf hoelang je wilt meewandelen. Finish gehaald? Na afloop is iedereen welkom op de Scheveningse Pier voor een Pierproeverij, ofwel een borrel met voedzaam lekkers zoals miniburgers, pizza, soep en friet.

9. Rotterdam Night Walk

27 december 2023

Een avondwandeling door Rotterdam is extra mooi in de winter, want dan is de binnenstad van de havenstad volledig in kerstsferen gehuld. Tijdens de Rotterdam Night Walk op woensdag 27 december wandel je 6 of 12 kilometer langs de mooiste highlights van de Rotterdamse binnenstad, door straten vol kerstversiering, lichtelementen, lekkere hapjes en entertainment in de vorm van muzikale optredens. In de haven schitteren verlichte bootjes. Iedereen vanaf 6 jaar is welkom om mee te wandelen.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk ook eens:

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

2e paar50%korting
Wandelsokken 

Wandelsokken met goede pasvorm en demping. Bekijk het ruime assortiment sokken van de ANWB.

Shop nu
Kaarten & gidsen 

Shop bij ANWB de leukste wandelkaarten en natuurgidsen en maak je wandeling nog leuker!

Wandelrugzakken 

Kies het model dat het beste bij je past en trek erop uit!