Avond- en nachtwandelingen in herfst en winter

Licht in het donker

Avondwandelingen kunnen in het najaar verrassend licht en avontuurlijk zijn. Ontdek de leukste (georganiseerde) avond- en nachtwandelingen voor de herfst en winter. Ze gaan niet alleen door bos en over hei, maar ook door stad en over water, zowel hier als vlak over de grens in België en Duitsland. Alvast twee tips: bekijk voor vertrek of de wandeling doorgaat en volg de ANWB Reiswijzer voor het advies over wandelen in het buitenland. 

1. Wandelen bij volle maan

Iedere volle maan

Wil je de volle maan in al zijn glorie bewonderen? Van Vlieland tot Grevelingen, op verschillende locaties in het land, organiseert Staatsbosbeheer vollemaanwandelingen voor het hele gezin (kinderen vanaf 8 jaar). Samen met een boswachter dwaal je van 20.00 tot 22.00 uur door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte velden. Wellicht wordt die wandeling nog spannender met eeuwenoude volksverhalen over de huilende wolven en dolende witte wieven bij volle maan.

2. Kaarsjesavond Gouda

10 december 2021

Kaarsjesavond in Gouda is misschien het beroemdste en populairste lichtevenement in de winter. Zoals de titel verraadt, gaat de straatverlichting uit en worden tienduizenden kaarsen ontstoken. In aanpaste vorm gaat kaarsjesavond gewoon door, al zijn er verschillende scenario’s bedacht voor het geval er aanvullende coronamaatregelen komen. Een vast ingrediënt is het aftellen tot de lichtjes in de kerstboom aangaan en het lezen van het kerstevangelie.

3. Amsterdam Light Festival

2 december 2021 t/m 23 januari 2022

(momenteel zijn er geen tickets verkrijgbaar). In Amsterdam wordt elk jaar het Amsterdam Light Festival  georganiseerd, met een vaarroute langs voor dit festival ontworpen lichtkunstwerken. In een verwarmde rondvaartboot luister je naar de Celebrate Light Audiotour en in de open boten geniet je van de werken en de verhalen in een wat intiemere sfeer. Via je smartphone kun je een wandel- en audiotour downloaden.

4. Kerstwandeling in Luik

Eind november t/m eind december

Het Belgische Luik is recent uitgeroepen tot Europese Kersthoofdstad. Al meer dan dertig jaar vormt het Village de Noël met zijn tweehonderd chalets tijdens de feestdagen het kloppend hart van de Waalse metropool. Je kunt hier heerlijk dwalen door straten, steegjes en pleinen; één is zelfs voorzien van een sleepiste. De dennengeur, glühwein en feestelijke verlichting maken de wandeling door Luik helemaal af.

Bekijk de actuele coronamaatregelen in België.

5. Met een middeleeuwse nachtwaker de straten van Keulen door

Diverse data

Ontdek het oude Keulen via een wandeltocht door het donker onder leiding van een middeleeuwse nachtwaker, die je onderweg trakteert op angstaanjagende verhalen uit voorbije eeuwen. Je volgt precies zijn patrouille door de historische binnenstad, waarbij het zijn taak was om de slapende burgers te beschermen tegen inbraken en brand. Dat hij in de kleine uurtjes spookachtige dingen meemaakte, zal hij je tijdens de tocht langs de meest prominente locaties van Keulen in geuren en kleuren vertellen.

Bekijk de actuele coronamaatregelen in Duitsland.

6. Dark Sky Park

Diverse data

Terschelling en Nationaal Park Lauwersmeer zijn door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park – een gebied waar de duisternis behouden blijft en bezoekers ’s nachts welkom zijn om de sterrenhemel te bewonderen. Bij helder weer is zelfs de Melkweg goed te zien.

Via de VVV Terschelling kun je meedoen aan een Dark Sky-huifkartocht of avondwandeling op de Boschplaat. Bij Lauwersmeer vertrekken regelmatig avondexcursies vanaf het activiteitencentrum Lauwersnest. Ook zijn er twee speciale 'hemelplatformen': uitkijktorens waarvandaan je zelf het donker goed kunt bewonderen.

7. Eindhoven Glow

6 t/m 13 november 2021 (afgelopen)

In Eindhoven vindt sinds 2006 elk jaar in november het lichtkunstfestival Glow plaats. Dat is gratis te bezoeken. Glow staat bekend om de mix van kunst en technologie die voortkomt uit een samenwerking tussen kunstenaars, bedrijven en de gemeente. Dit jaar zal er geen vaste wandelroute worden aangegeven om bezoekers te stimuleren om ‘door het licht te worden bewogen’ en zelf de verlichte gebieden van Eindhoven op te zoeken en te verkennen.

8. Nacht van de Nacht

30 oktober 2021 (afgelopen)

‘Laat het donker donker’ is de slogan van de Nacht van de Nacht, een landelijke campagne van de natuur- en milieufederaties in Nederland. Doel van deze nacht is te laten zien hoe mooi het donker is en hoe belangrijk het dus is om lichtvervuiling tegen te gaan. Het programma bestaat onder andere uit een zintuigenwandeling bij het Boomkroonpad op de Hondsrug, met warme chocolademelk bij een sfeervol kampvuur.

9. Halloween

31 oktober 2021 (afgelopen)

Wandelen kan natuurlijk ook tijdens Halloween, maar dan vooral in en door je eigen buurt. Halloween is een traditie die is overgewaaid uit Noord-Amerika, maar oorspronkelijk afstamt uit de Keltische cultuur. De Ieren vierden op die datum het begin van de winter en hielden boze geesten op afstand met lichtjes in uitgeholde lantaarns, gemaakt van pompoenen en knolrapen. In Nederland spelen pretparken in op het populaire feest. Zo verandert het Sprookjesbos in Valkenburg het laatste weekend van oktober in het Horrorbos (van donderdag 28 t/m zondag 31 oktober, van 18.00 tot 22.00 uur).

10. Lichtwandeling in Gent 

10 t/m 14 november 2021 (afgelopen)

Als het donker wordt in het Vlaamse Gent, gaan niet alleen de lantarenpalen aan, maar komen er diverse lichtkunstwerken tot leven tijdens het lichtfestival in Gent. Langs het parcours kunnen bezoekers genieten van 32 lichtkunstwerken die te zien zijn vanaf een nieuw wandelparcours van 7.2 kilometer. Doordat er geen vaste startplaats is, kan iedereen op een eigen plek beginnen, waardoor er volgens de organisatie voldoende spreiding is om aangenaam te genieten van het spektakel.

Bekijk de actuele coronamaatregelen in België.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk ook eens: