11 leuke uitjes in de winter

Voor velen zijn de korte winterdagen aanleiding om thuis te cocoonen, maar ook deze maanden is van alles te beleven. Binnen en buiten, voor groot en klein. Hier vind je winterattracties voor het hele gezin, mooie winterwandelingen, toffe tips voor stedentrips, kerstmarkten, topavondjes uit en uitwaaiweekenden.

1. Madurodam: 10.001 lichtjes en schaatsers op de grachten

Twinkelende lichtjes, versierde gevels, kerstmarkten op pleintjes en schaatsers op de grachten. Bezoek Madurodam in de wintertijd en je treft een en al gezelligheid. Echte speurneuzen ontdekken de mooiste plekjes via de winterspeurtocht met een ambachtelijk tintje. Op het Winterplein geniet je van snert, glühwein, warme chocomel en poffertjes. Hier is 100 procent kans op een Elfstedentocht, want die gaat in dit fonkelende familiepark gewoon door. In Madurodam ontdek je daarnaast altijd vele bijzondere gebouwen en interactieve miniaturen. En je kunt meevliegen in de attractie The Flying Dutchman, waar je een tijd- en ruimtereis maakt over de Amsterdamse kanalen, langs Eschers kunstwerken en de schepen in de haven van Rotterdam.

Met korting naar Madurodam

2. Spoorwegmuseum: op het ijs tussen treinen en marshmallows roosteren

Fonkelende decoraties, ontelbare lampjes, een antieke draaimolen en een indoorijsbaan waarop je rond oude treinen kunt schaatsen: het Spoorwegmuseum in Utrecht verandert tijdelijk in een wintersprookje. Er zijn winterse lekkernijen zoals snert, poffertjes, oliebollen en warme chocomel en je kunt marshmallows roosteren boven een knapperend vuur. Stap ook in het rijtuig van de koninklijke familie, maak een spannende rit in het donker langs de levensgrote stalen monsters en bezoek het stoomtheater, waarin je wordt meegenomen naar de tijd van de Oriënt Express. Of bestuur zelf een trein zoals een machinist van vroeger in De Vuurproef, een prijswinnende 4D-simulator.

Met korting naar het Spoorwegmuseum

3. Orchideeën Hoeve: winter bij de alpaca’s

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest is véél meer dan een boerderij waar je bloemen kunt bewonderen. Er is een jungle, een vlindervallei en een waterval, en er leven onder meer alpaca’s, flamingo’s en ringstaartmaki’s. En in december verandert de Orchideeën Hoeve in een winterdroom met sprookjesachtige kerstdecors, romantische fonteinen en talloze bijzondere bloemen, planten en dieren. Maak een magische wandeling, shop handgemaakte cadeaus op de kerstmarkt en proef de winterse lekkernijen. Of bezoek een van de veertien kaarsjesavonden, waarop kerstelfjes duizenden kaarsjes en lampjes ontsteken in het park.

Met korting naar de Orchideeën Hoeve

4. Toverland

Alle themawerelden van Toverland zijn voor het eerst het gehele winterseizoen geopend. Dé winterse hotspot van het attractiepark tijdens Winter Feelings is Port Laguna: je treft er een winterse lagune met duizenden fonkelende lichtjes, betoverende decoratie en heel veel kerstbomen. Bind de schaatsen onder, leer de kunst van curling en zoef keihard in een band naar beneden van de bandenbaan. Warm op bij een kampvuur en maak een ritje in een outdoorachtbaan, zoals de houten achtbaan Troy of spinning coaster Dwervelwind – daar warm je ook goed van op. Daarnaast belooft het park in het Noord-Limburgse Sevenum hartverwarmende shows, winterlekkernijen en nóg meer entertainment.

Met korting naar Toverland

5. Winterkasteel Muiderslot: stokoude spelletjes en spannende verhalen

Rijp hangt aan de takken en ijs drijft in de slotgracht. Binnen in het Winterkasteel Muiderslot knappert een haardvuur, branden kaarsen en staan de winterse kost en warme chocomel op tafel. Hoe zag het leven op het kasteel er vroeger uit in de winter? Het overwinteren ging er lang niet altijd zo knus aan toe als je denkt. Leer hoe mensen vroeger aan warmte, licht, water en voedsel kwamen. In de ridderzaal is er speciale aandacht voor winterse feesten met bijbehorende luxe spijzen. Ook kun je stokoude spelletjes spelen, luisteren naar decemberverhalen en muziek en kun je meedoen aan een workshop.

Met korting naar het Rijksmuseum Muiderslot

6. Lichtfestivals: op de gracht en in het kasteel

De dagen mogen dan wel kort zijn, in hartje Amsterdam en Haarzuilens bij Utrecht blijft het nog lang licht. Tijdens het Amsterdam Light Festival kun je te voet via een wandelroute of varend in een rondvaartboot speciaal ontworpen lichtkunstwerken bewonderen. Deze winter ga je mee op reis naar de wereld van verbeelding met het thema Imagine Beyond. Laat je fantasie de vrije loop over het bestaan van omhoogstromend water, virtuele bruggen en pratende lampen.

Met korting naar Amsterdam Light Festival

Rond Kasteel de Haar in Haarzuilens bij Utrecht kun je tijdens De Lumineuze Nachten (16 december t/m 8 januari) een, zo zeggen ze, magische wandeling maken. Hierbij ontdek je de geschiedenis van het kasteel via indrukwekkende videomappings op de gevels en een sprookjesachtige route door het kasteelpark.

Met korting naar Kasteel De Haar

7. Wandelen en fietsen als het kraakt en knispert

Het kost vrijwel niets, kan zowat overal en je knapt er bijna altijd van op: wandelen. Dus ga eropuit, juist nu het buiten waait, kraakt en knispert. Wij zochten elf mooie winterwandelingen voor je uit, verspreid door heel Nederland. Van Hollands Duin tot op de Kiekberg en van Rammekenshoek tot in – echt waar – Siberië.

Toch liever op de fiets het Nederlandse landschap ontdekken? Dat kan met deze 10 winterse fietsroutes.

8. Het wintercircus

Met tal van grappige, muzikale en spannende acts zijn kerstcircussen extra sfeervol. We noemen er drie:

Wintercircus Pallasso in Den Bosch is een circus met een nostalgisch tintje, rijkelijk gedecoreerde kostuums, behendige jongleurs, grollende clowns en rondzwierende acrobaten. Te zien van 16 december t/m 1 januari.

Met korting naar Pallasso

Het Wereldkerstcircus in het Amsterdamse Carré: capriolen op dunne koordjes, rondvliegende acrobaten en iets met dansende paarden, je ziet het allemaal van 21 december t/m zondag 8 januari.

Kerstcircus Ahoy viert dit jaar haar 50ste verjaardag, een bijzondere editie dus. Trek daarom je feestelijke outfit aan en maak je klaar voor acts met scheurende motoren, een bonte verzameling aan paarden en de succesvolle illusionist Bianca Farla.

9. Holiday on Ice: kunsten op én hoog boven het ijs

In de show Supernova van Holiday on Ice tonen de artiesten hun kunsten op en hoog boven het ijs. Samen met hen maak je een betoverende tocht via onder meer de poolwereld en het noorderlicht. Reken ook op een sneeuwstorm, vuurwerk en oogverblindende kostuums. De show is te zien in Groningen, Rotterdam, Den Bosch, Amsterdam en Maastricht.

10 korting op tickets voor Holiday on Ice

10. Het musicaltheater in

Bezoek een warm theater om daar samen met kinderen en vrienden weg te dromen bij musical Tina over Tina Turner, Disneys Aladdin - Alles wat je wenst!, Carmina Burana, The Harry Potter Symphony of 14, het theaterspektakel over Johan Cruijff.

Met ledenkorting naar een musical

11. Kerstmarkten struinen: in Nederland of over de grens

Slenteren over een kerstmarkt, dicht bij huis of net over de grens, betekent met de hand gemaakte kerstcadeaus in je tas, opwarmen aan vuurkorven en glühwein drinken, ritjes in het reuzenrad. Vooral gewoon heel veel gezelligheid. Wij zochten de elf meest knusse en sfeervolle kerstmarkten voor je op. Van op de Lange Voorhout in Den Haag tot in hartje Antwerpen, van onder de Dom in Keulen tot in de grotten van Valkenburg.

Misschien vind je dit ook interessant

Tips voor trips naar zowel twintig steden in eigen land, als voor een uitwaaiweekend aan zee óf een weekendje weg met de kinderen, van Terschelling tot Disneyland.

Hier vind je exclusief samengestelde weekendjes weg.

Speciaal voor jou geselecteerd