Naar artikel

9 leuke uitjes in de winter

Voor velen is de winterperiode een aanleiding om thuis te cocoonen, maar juist in deze maanden is er van alles te beleven. Binnen en buiten, voor groot en klein. Hier vind je winterattracties voor het hele gezin, mooie winterwandelingen, winterwonderland in attractieparken, magische reizen in musea en hartverwarmende musicals.

1. Madurodam: wek je eigen windenergie op

Welke windmolen laat jij het snelst draaien en hoeveel energie kun jij opwekken? Maar er is meer reden om gezellig naar Madurodam te komen: ontdek de vele bijzondere gebouwen in Nederland in interactieve miniaturen. Vlieg mee in de attractie The Flying Dutchman, waar je een tijd- en ruimtereis maakt over de Amsterdamse kanalen, langs Eschers kunstwerken en de schepen in de haven van Rotterdam.

2. Spoorwegmuseum: attracties, theater én tentoonstelingen

Stap in het rijtuig van de koninklijke familie, maak een spannende rit in het donker langs de levensgrote stalen monsters en bezoek het stoomtheater waarin je wordt meegenomen naar de tijd van de Oriënt Express. Wil je zelf een trein besturen? Dan kan in de prijswinnende 4D-simulater De Vuurproef. Hier voel je je een heuse machinist van vroeger.

3. Orchideeën Hoeve: winter bij de alpaca’s

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest is véél meer dan een boerderij waar je de exotische bloemen kunt bewonderen. Ga op avontuur in de jungle, laat je verrassen in de prachtige vlindervallei en bewonder de mooie waterval. Of maak een magische wandeling langs de alpaca’s, flamingo’s en ringstaartmaki’s en maak mee hoe zij worden gevoederd.

4. Toverland

Alle themawerelden van Toverland zijn geopend met vier nieuwe attracties! Zoals Pixarus. In deze Flight School of Magic krijgen de leerlingen van Merlijn vliegles en kun je draken spotten in de Dragonwatch. Toverland heeft wel 35 attracties en shows, zoals het vinden van je eigen magie in het Magiezijn en de fonteinenshow met verlichte, dansende waterstralen. Er is voor iedereen wat wils in Toverland. Ervaar volop magie, avontuur en ga voor intense belevingen. Dit wil je echt niet missen.

5. Winterkasteel Muiderslot: stokoude spelletjes en spannende verhalen

Rijp hangt aan de takken en ijs drijft in de slotgracht. Binnen in het Winterkasteel Muiderslot knappert een haardvuur, branden kaarsen en staan de winterse kost en warme chocomel op tafel. Hoe zag het leven op het kasteel er vroeger uit in de winter? Het overwinteren ging er lang niet altijd zo knus aan toe als je denkt. Leer hoe mensen vroeger aan warmte, licht, water en voedsel kwamen. In de ridderzaal is er speciale aandacht voor winterse feesten met bijbehorende luxe spijzen. Ook kun je stokoude spelletjes spelen, luisteren naar decemberverhalen en muziek en kun je meedoen aan een workshop. Tot en met 5 maart. 

6. IJsbeelden Festival in Zwolle

De beste ijskunstenaars ter wereld gaan aan de slag in Zwolle  waar ze in een grote vrieshal met 275.000 kilo sneeuw en 275.000 kilo ijs het thema 'What a wonderful world'' gaan vertalen. Stap in een magische wereld van ijs- en sneeuwsculpturen tot wel 6 meter hoog.

Het Nederlands IJsbeelden Festival is tot en met 5 maart te bezoeken in de IJsselhallen in Zwolle.

7. Het musicaltheater in

Bezoek een warm theater om daar samen met kinderen en vrienden weg te dromen. Bijvoorbeeld bij musical Disneys Aladdin - Alles wat je wenst!. Of zie Assepoester tot leven komen, lukt het haar om voor 12 uur de prins te kussen? Ga naar het Efteling Theater en laat je betoveren door de prachtige musicals. Ben je Harry Potter-fan? Bezoek dan het The Harry Potter Symphony of 14. Maar ook het theaterspektakel over Johan Cruijff waarin je de voetbalwereld optimaal beleeft, is een echte aanrader. Wil dansen en feesten, ga dan met de hele familie en vrienden naar The Prom. Heerlijke muziek, een hartverwarmend verhaal en een dosis humor.

8. CORPUS: Reis door je lichaam

In het museum CORPUS, maak je een reis door je hele lichaam. Maak een bloedstollende 5D-vaart door je aderen door naar je hart tot in je organen. Je leert je hoe je lichaam reageert op een splinter. En wat er in je oor gebeurt als je naar muziek luistert. Weet jij waar zit het commandocentrum van je lijf zit? Alle antwoorden op deze en duizenden andere vragen vind je tijdens de ontdekkingstocht voor jong én oud bij CORPUS ‘reis door de mens’.

9. Wandelen en fietsen als het kraakt en knispert

Het kost vrijwel niets, kan zowat overal en je knapt er bijna altijd van op: wandelen. Dus ga eropuit, juist nu het buiten waait, kraakt en knispert. Wij zochten elf mooie winterwandelingen voor je uit, verspreid door heel Nederland. Van Hollands Duin tot op de Kiekberg en van Rammekenshoek tot in – echt waar – Siberië.

Toch liever op de fiets het Nederlandse landschap ontdekken? Dat kan met deze 10 winterse fietsroutes.

Misschien vind je dit ook interessant

Tips voor trips naar zowel twintig steden in eigen land, als voor een uitwaaiweekend aan zee óf een weekendje weg met de kinderen, van Terschelling tot Disneyland.

Hier vind je exclusief samengestelde weekendjes weg.

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Met een op maat gemaakte fietsverzekering van de ANWB voorkom je vervelende verrassingen met je fiets.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.