Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

11 leuke uitjes in de winter

Met deze eropuittips wordt de winter extra leuk

Voor velen is de winterperiode een aanleiding om thuis te cocoonen, maar juist in deze maanden is er van alles te beleven. Binnen en buiten, voor groot en klein. Hier vind je winterattracties voor het hele gezin, mooie winterwandelingen, winterwonderland in attractieparken, magische reizen in musea en hartverwarmende musicals.

1. Madurodam: wek je eigen windenergie op

Welke windmolen laat jij het snelst draaien en hoeveel energie kun jij opwekken? Maar er is meer reden om gezellig naar Madurodam te komen: ontdek de vele bijzondere gebouwen in Nederland in interactieve miniaturen. Vlieg mee in de attractie The Flying Dutchman, waar je een tijd- en ruimtereis maakt over de Amsterdamse kanalen, langs Eschers kunstwerken en de schepen in de haven van Rotterdam.

2. Spoorwegmuseum: attracties, theater én tentoonstelingen

Stap in het rijtuig van de koninklijke familie, maak een spannende rit in het donker langs de levensgrote stalen monsters en bezoek het stoomtheater waarin je wordt meegenomen naar de tijd van de Oriënt Express. Wil je zelf een trein besturen? Dan kan in de prijswinnende 4D-simulater De Vuurproef. Hier voel je je een heuse machinist van vroeger.

3. Pantropica: winter bij de alpaca’s

Pantropica in Luttelgeest is véél meer dan een boerderij waar je de exotische bloemen kunt bewonderen. Ga op avontuur in de jungle, laat je verrassen in de prachtige vlindervallei en bewonder de mooie waterval. Of maak een magische wandeling langs de alpaca’s, flamingo’s en ringstaartmaki’s en maak mee hoe zij worden gevoederd.

4. Winterkasteel Muiderslot: stokoude spelletjes en spannende verhalen

Rijp hangt aan de takken en ijs drijft in de slotgracht. Binnen in het Winterkasteel Muiderslot knappert een haardvuur, branden kaarsen en staan de winterse kost en warme chocomel op tafel. Hoe zag het leven op het kasteel er vroeger uit in de winter? Het overwinteren ging er lang niet altijd zo knus aan toe als je denkt. Leer hoe mensen vroeger aan warmte, licht, water en voedsel kwamen. In de ridderzaal is er speciale aandacht voor winterse feesten met bijbehorende luxe spijzen. Ook kun je stokoude spelletjes spelen, luisteren naar decemberverhalen en muziek en kun je meedoen aan een workshop. Tot en met zondag 25 februari. 

5. Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle

De beste ijskunstenaars ter wereld gaan aan de slag in Zwolle  waar ze in een grote vrieshal met 275.000 kilo sneeuw en 275.000 kilo ijs het thema 'What a wonderful world'' gaan vertalen. Stap in een magische wereld van ijs- en sneeuwsculpturen tot wel 6 meter hoog. Het Nederlands IJsbeelden Festival is tot en met 5 maart te bezoeken in de IJsselhallen in Zwolle.

6. Het musicaltheater in

Bezoek een warm theater om daar samen met kinderen en vrienden weg te dromen. Bijvoorbeeld bij familiemusical Coco gaat naar New York! Coco  gaat modelessen volgen en leert alles over de sixties, pied-de-poules en punkie looks. Maar dan komt haar vriendje Bruno met een verwarrende mededeling. Ze gaat naar New York, maar hoe lang kan ze daar blijven zonder Bruno kwijt te raken? Of beleef de magie van de Elfstedentocht in De Tocht, want deze gaat sowieso 'oan'. Ben je Abba-fan? Bezoek dan Mamma Mia en herbeleef je jeugd met alle Abbaliedjes die je kunt dromen. Maar ook het theaterspektakel over Johan Cruijff waarin je de voetbalwereld optimaal beleeft, is een echte aanrader. 

7. CORPUS: Reis door je lichaam

In het museum CORPUS, maak je een reis door je hele lichaam. Maak een bloedstollende 5D-vaart door je aderen door naar je hart tot in je organen. Je leert je hoe je lichaam reageert op een splinter. En wat er in je oor gebeurt als je naar muziek luistert. Weet jij waar zit het commandocentrum van je lijf zit? Alle antwoorden op deze en duizenden andere vragen vind je tijdens de ontdekkingstocht voor jong én oud bij CORPUS ‘reis door de mens’.

8. Wandelen en fietsen als het kraakt en knispert

Het kost vrijwel niets, kan zowat overal en je knapt er bijna altijd van op: wandelen. Dus ga eropuit, juist nu het buiten waait, kraakt en knispert. Wij zochten elf mooie winterwandelingen voor je uit, verspreid door heel Nederland. Van Hollands Duin tot op de Kiekberg en van Rammekenshoek tot in – echt waar – Siberië.

9. Een paar dagen weg

Bezoek sfeervolle steden zoals Maastricht, Groningen of Den Bosch, waar je kunt genieten van magische kerstmarkten en schaatsbanen. Bekijk de tips voor deze 20 steden in eigen land. Liever genieten van de rust in de natuur? Verblijf dan in een van deze 12 winterse vakantieparken met knusse huisjes voorzien van jacuzzi's, sauna's en open haarden. Perfect voor wat ontspanning na een dagje weg of een frisse wandeling of fietstocht. Of zoek jouw perfecte vakantie in ons complete aanbod.

10. Museumpark Archeon

Zwerf door de prehistorie, kom héél dichtbij de Romeinen en duik diep door de middeleeuwen in museumpark Archeon. Begin je tijdreis in de prehistorie. Maak in vogelvlucht de jager-verzamelaars, de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd mee. Vaar hier in een echte kano en maak zelf vuur met échte vuurstenen! Reis door naar de Romeinse tijd en ontmoet de Romeinen in het Romeinse badhuis of ontdek de Romeinse kruiden in de geurige kruidentuin. Jouw reis eindigt in de middeleeuwen. Oefen met pijl en boog; weet jij de roos te raken? Maak je eigen kaarsje van bijenwas of een armbandje van vilt. Bovendien leer je van de mandenmaker, de bakker en de andere ambachten. Genoeg te beleven!

11. Safaripark Beekse Bergen - Light Safari 

Wanneer de zon langzaam achter de horizon zakt en de schemering over Safaripark Beekse Bergen valt, komt de magische overgang van dag naar nacht tot leven. Er gebeurt iets bijzonders… de dieren gaan naar hun onderkomens en het park transformeert in een wonderlijke wereld vol licht en kleur. Langs de paden van de wandelsafari verschijnen de meest kleurrijke en adembenemende lichtobjecten. Een regenboog aan lichtgevende dieren, bloemen en planten schitteren langs een route waarlangs jij je deze wintermaanden eindeloos kunt verwonderen

Light Safari vindt elke donderdag- t/m zondagavond en elke avond in de voorjaarsvakantie plaats van 17:00 tot 21:30 uur.  Je loopt een route door het Safaripark en komt door verschillende kleurzones met allerlei lichtobjecten in de vorm van dieren, bloemen en planten. 

Handig voor onderweg

ANWB Routeplanner 
Plan je route van tevoren van deur tot deur door heel Europa. Gebruik de planner ook voor het zoeken van locaties, parkeerinfo en tolkosten.
Voordelig parkeren met een app 
Betaald parkeren met een handige parkeerapp. Parkeren met ANWB Ledenvoordeel op transactiekosten. Je betaalt achteraf.
ANWB Onderweg app 
Navigeren, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, voordelig mobiel parkeren en online pech melden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.