Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een softshell?

De ideale jas voor wandelaars onder de meeste weersomstandigheden

De softshell is tegenwoordig de meest populaire en gedragen jas onder wandelaars. Het mooie van een softshell is dat je er veel minder snel in gaat zweten dan in een echte regenjas (hardshell), terwijl je toch onder de meeste weersomstandigheden (inclusief een lichte bui) voldoende beschermd bent.

Om de functie van een softshell beter te begrijpen, leggen we eerst iets uit over het drielagensysteem: dé manier van kleden voor iedere wandelaar die warm en droog wil blijven onder alle weersomstandigheden. Kort samengevat werkt het drielagensysteem als volgt:

  • De eerste laag bestaat uit thermische onderkleding die je warm en droog houdt door je zweet zo snel mogelijk af te voeren.
  • De tweede laag is een isolatielaag die als doel heeft om je aangenaam warm te houden, meestal wordt hiervoor fleece gebruikt.
  • De derde laag is de beschermingslaag tegen weer en wind. Ze is waterdicht, winddicht en tegelijkertijd ademend.

Meer informatie over het drielagensysteem

Wat is een softshell?

De softshell jas valt tussen de tweede en de derde laag in. Een softshell heeft het isolerende karakter van de tweede laag en het winddichte karakter van de derde laag, echter zonder waterdicht te zijn. Het grote voordeel hiervan is dat het ademend vermogen veel hoger ligt dan bij een hardshell, die wel volledig waterdicht is. In de praktijk kiezen veel wandelaars er daarom eerder voor om een softshell te dragen dan een hardshell. Een kleine regenbui kan een softshell immers wel aan en sneeuw is ook niet direct een probleem. Een hardshell heb je in principe alleen maar nodig als het hard en/of aanhoudend regent. Hou er wel rekening mee dat je nog steeds regenkledij dient mee te nemen voor als het weer ineens omslaat.

Een softshell heeft doorgaans een wat gladdere buitenkant en er zit meestal stretch in verwerkt. Een softshell is eigenlijk de geëvolueerde versie van een windstopper. Ze zijn nog steeds winddicht, maar meestal slechts voor zo'n 80%. Ze werken niet per se meer met een membraan. Soms kan het ook gewoon om een zeer dichte weving van de buitenstof gaan. Het iets minder winddicht zijn, zorgt voor een hoger ademend vermogen. Iets waar veel actieve buitensporters toch telkens naar op zoek zijn. Een verder verschil is dat ze vaak elastischer zijn. Ze voelen minder stug en zelf voel je je een pak beweeglijker. Als laatste is de buitenstof glad. Een van de voordelen hiervan is dat je gemakkelijker in een andere jas schuift. Maar het grootste voordeel is dat regen of sneeuw niet zo gemakkelijk aan de buitenkant van je softshell zal blijven hangen (zoals bij een windstopper fleece soms wel het geval is). Vaak hebben softshells dan ook een extra DWR-coating meegekregen. DWR staat voor Durable Water Repellent. Ook al verdwijnt deze coating door gebruik of na wassen, je kan die er zelf ook terug opzetten.

Wat is dan een hardshell?

De hardshell vormt de derde laag en buitenste laag in het drielagensysteem. Een hardshell is 100% water- en winddicht. Tegelijk wil je als wandelaar dat deze laag ook zweetdoorlatend is, zodat je ook aan de binnenkant droog op de huid blijft. Als je nat bent, koel je namelijk veel sneller af en dat komt je energiehuishouding niet ten goede. Vocht van buiten moet dus tegengehouden worden, maar vocht van binnen moet wel afgevoerd kunnen worden. Hiermee komen we op het grote verschil tussen een hardshell en een ‘gewone’ regenjas. Deze laatste heeft geen ademende werking, terwijl hardshell tegelijkertijd waterdicht én ademend is.
Lees hier meer over hardshells

Houd je lichaam extra warm in de winter:

Zorg in het najaar/de winter met een paar handschoenen, muts en/of sjaal en wandelsokken voor extra warmte. Ga je een langere wandeltocht maken? Een warm drankje in een thermosbeker helpt ook om je lichaam warm te houden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.