Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Preventief onderhoud

Houd je auto in topconditie

Preventief onderhoud is heel belangrijk. Zo weet je dat jouw auto altijd voor je klaar staat.

  • Om er voor te zorgen dat je auto altijd start wanneer jij dat wilt en je bovendien veilig van A naar B brengt, ook onder zware weers- en verkeersomstandigheden, heeft de auto regelmatig onderhoud nodig.
  • Wil je je auto inruilen, dan kan een ingevuld en afgestempeld onderhoudsboekje zomaar voor een hogere inruilprijs zorgen. Dit is tenslotte een bewijs dat de auto zijn beurten gehad heeft en dus goed is onderhouden. 

Wat voor zo'n uitstekende staat van onderhoud nodig is, dat is door de fabrikant vastgelegd in onderhoudsvoorschriften en onderhoudsintervallen. De garagist weet hierdoor precies welk onderhoud hij uit moet voeren.

Langere onderhoudsintervallen

De onderhoudsintervallen zijn de afgelopen jaren steeds langer geworden. Vroeger was doorsmeren en olie verversen elke 5.000 km noodzakelijk, tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 km of langer geen uitzondering meer. Dat is natuurlijk mooi voor de portemonnee, die langere onderhoudsintervallen, maar het maakt het des te belangrijker ze volgens het onderhoudsschema uit te voeren. 

Dankzij zo'n schema...

  • ...is van al het benodigde onderhoud een redelijk goede inschatting te maken wat de kosten zullen zijn. Grofweg kun je stellen dat een accu doorgaans zo’n 4 jaar meegaat, remblokken vóór meestal zo’n 60.000 km, remblokken achter halen wel het dubbele.
  • ... weet je dat je dus geld opzij moeten leggen als financiële reserve voor onderhoud en reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. En dan hebben we het nog niet gehad over onvoorziene reparaties, bijvoorbeeld schades.

Ga je één keer per jaar naar de garage voor onderhoud dan is het aan te bevelen dat te combineren met de Algemene Periodieke Keuring (APK). Daarnaast is het verstandig, ook al is er sprake van een lange onderhoudsinterval, om regelmatig het oliepeil, de bandenspanning en het niveau van koel- en ruitensproeiervloeistof te controleren. En loop af en toe eens een rondje rond de auto om alle verlichting te controleren.

Zelf onderhoud aan de auto uitvoeren

Veel onderhoud kun je eenvoudig zelf uitvoeren. Wanneer je maar een keer per jaar in de garage komt, is een beetje eigen initiatief belangrijk. Wil je er niet zelf mee aan de slag, rijd dan iets vaker voor een tussentijdse controle bij je garage binnen. Dat komt de betrouwbaarheid van je auto alleen maar ten goede.  

Tips om te besparen op onderhoud

Wil je verantwoord besparen op de kosten voor onderhoud en reparaties? Wij hebben enkele praktische tips voor je op een rij gezet waardoor jouw garagerekening lager uit kan vallen.
Tips voor het besparen op onderhoudskosten aan je auto

Meer info

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.