Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De grote en kleine beurt voor je auto

Wat kun je zelf doen aan onderhoud?

Het tijdig uitvoeren van de beurt die bij een bepaalde kilometerstand hoort, kan veel narigheid voorkomen. Vanwege de veel langere onderhoudsintervallen is er van een traditioneel 'kleine en grote beurt'-regime allang geen sprake meer.

Onderhoud in 4 stappen

Het onderhoud aan moderne auto's kun je indelen in vier categorieën:

1 Vaste inspectie

Het jaarlijkse controlemoment voor de auto. Alle belangrijke zaken worden nagelopen, zoals de remmen, de ophanging en de diverse vloeistoffen. Bovendien wordt dan ook de motorolie ververst en het bijbehorende filter vervangen.

2 Reparatie aan slijtagedelen

Voor bepaalde slijtagedelen is de levensduur afhankelijk van het gebruik, denk aan de remblokken, remschijven en koppelingsplaat.

3 Tijd- of kilometergebonden vervanging

Voor sommige onderdelen bestaat een vervangingsmoment bij een aantal verstreken jaren of verreden kilometers, afhankelijk van wat eerst komt. Een van de bekendste onderdelen die volgens dit principe vervangen worden, is de distributieriem.

4 Onvoorziene reparatie

Voor veel onderdelen bestaat geen vooraf bepaalde levensduur, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd een autoleven lang meegaan. Een waterpomp kan gaan lekken, een veer kan breken of een aandrijfas kan defect raken.

Goed om te weten: ga je je auto inruilen, dan helpt het voor de inruilprijs om een ingevuld en afgestempeld onderhoudsboekje te kunnen overleggen. Dat is het bewijs dat de auto zijn beurten gehad heeft en dus goed is onderhouden. 

Zelf onderhoud plegen: tip van de wegenwacht

De intervallen van onderhoud zijn dan wel veel groter geworden, verbrandingsmotoren verbruiken echter altijd motorolie! Controleer het oliepeil dus met enige regelmaat.

Als je niet weet hoe je zelf je olie peilt, vertelt de ANWB Smart Driver app je dat met duidelijke stap-voor-stap-instructies. Bovendien krijg je via Smart Driver een seintje wanneer het tijd is om dit te doen. Dit seintje, in combinatie met tips en advies, krijg je ook voor meerdere kleine werkzaamheden die je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld andere vloeistoffen bijvullen. Dit is een van de manieren waarop Smart Driver helpt onnodige pech te voorkomen

Als de verversingsinterval 30.000 km is, moet je tussendoor af en toe olie bijvullen. Let er goed op dat je de juiste olie koopt (bekijk hiervoor het instructieboekje van jouw auto of check de Smart Driver app). Het is verstandig om bij een uitgevoerde onderhoudsbeurt een extra liter olie vanuit de garage mee te nemen zodat je nooit om olie verlegen zit.

Klik hier om te zien hoe je zelf olie peilt

Profieldiepte banden

De wettelijke minimale profieldiepte van een autoband is 1,6 millimeter, maar uit veiligheidsoverwegingen zijn ze bij twee millimeter echt aan vervanging toe! Controleer één keer per maand de bandendruk (instructieboekje) om onnodig snelle slijtage te voorkomen. Let verder op scheurtjes en ander schade.

Besparen op je onderhoudskosten

Wil je weten wat je allemaal zelf kunt doen, pech minimaliseren en besparen op je onderhoudskosten, dan is de Smart Driver app echt iets voor jou. Smart Driver monitort en analyseert continu de conditie van je auto. En mocht je onverhoopt toch met pech langs de weg komen te staan, dan kan de ANWB vanwege de app je direct localiseren, gelijk contact met je opnemen en hulpdiensten sturen als nodig. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.