Vakantie Vorarlberg

De steden van Vorarlberg zijn juweeltjes

Vorarlberg ligt tussen de Bodensee in het noordwesten en de Arlberg in het oosten. Dit is het meest westelijk gelegen deel van Oostenrijk. De inwoners zijn sterk op Zwitserland georiënteerd. Dat komt doordat de hoge Arlberg een natuurlijke barrière is tussen dit deel van Oostenrijk en de rest.

De Bodensee in het noorden is een enorm meer dat grenst aan Duitsland en Zwitserland. In het noorden van Vorarlberg ligt het bosrijke Bregenzer Wald. Vorarlberg leent zich goed voor wandelingen en dagtochten. In de winter is het mogelijk om te wintersporten in onder meer Lech, waar de koninklijke families uit Engeland, Jordanië en Nederland ook graag komen.

Attracties en evenementen in Vorarlberg

In Bregenz worden elk jaar de Festspiele gehouden, waarbij beroemde theatergezelschappen optreden. Je kunt vanuit Bregenz aan boord van een plezierjacht stappen en het drielandenpunt bezoeken. Dit is een tocht van enkele uren. Er zijn ook stoomboten waarmee men de tocht 's avonds bij kaarslicht kan doen. Ook in Bludenz zijn vele evenementen. Zo wordt ieder jaar op de tweede zaterdag van juli een internationaal chocoladefeest gehouden met spelletjes en Milka-repen. Dit heeft te maken met de chocoladefabriek in de stad. Ga je richting de bergen, dan zijn er verscheidene plekken waar je een kabelbaan omhoog kunt nemen. Vaak is er een restaurant bovenop, met een fantastisch uitzicht over het dal.

Bezienswaardigheden in Vorarlberg

In het Vorarlberger Landesmuseum in Bregenz is de geschiedenis van de stad te zien. Er zijn archeologische resten uit de tijd van de Romeinen. In dezelfde stad staat het Kunsthaus Bregenz, een hypermodern museum voor moderne kunst. Het gebouw is een glazen kubus en dit bijzondere bouwwerk heeft al vele prijzen gekregen. Een paar kilometer verderop ligt de stad Dornbirn, waar aan de rand van de stad twee kloven liggen die het bezoeken waard zijn: de Alplochschlucht en de tachtig meter diepe Rappenlochtschlucht. Aan de markplaats van Dornbirn ligt het stadsmuseum. Iets ten zuiden van Dornbirn ligt het historische stadje Feldkirch met middeleeuwse verdedigingswerken.

Dorpen en steden in Vorarlberg

De steden van Vorarlberg zijn juweeltjes. Ze getuigen van een lange, grootse geschiedenis en ze zijn grotendeels intact gebleven. Bregenz is een interessante stad aan het grote meer de Bodensee. De historische oude binnenstad heeft een aantal mooie vakwerkgebouwen, kerken en een kasteeltje. De grootste stad is Dornbirn, dat tegen twee diepe kloven aanligt. In de bosrijke gebieden, zoals het mooie Bregenzer Wald, liggen verstilde dorpen met charmante winkeltjes.

Eten en drinken in Vorarlberg

De keuken in Vorarlberg is gevarieerd. Je vindt er traditionele eethuizen, internationale restaurants, fastfoodbedrijven en veel pensions met eetgelegenheid. De Vorarlbergers zijn trots op de 'creatieve regionale keuken'. Hierin worden biologisch verantwoorde boerenproducten uit de regio verwerkt: vooral kazen en sterke drank. Op boerenmarkten zijn vaak biologische producten te vinden zoals smakelijke kaasspecialiteiten, boter, melk en yoghurt. Beroemd is de Walser Stolz, een kaas uit het Grosse Walsertal dat uit de beste alpenmelk wordt gemaakt. En, niet te vergeten, de chocoladefabriek van Milka, in het stadje Bludenz.

Kamperen in Vorarlberg: vele goede campings

In de regio Vorarlberg zijn vele campings te vinden. Er zijn eenvoudige plaatsen waar van de rust goed te genieten valt en waar het contact met de verhurende mensen sterk is. Er zijn ook uitgestrekte vakantieoorden met vijf-sterren-comfort, natuurcampings en campings waar altijd activiteiten zijn. De campings bieden een goede kwaliteit voor vakantiegangers die de omgeving met een tent, caravan of camper willen leren kennen en waarderen. Naast deze campings is het gemakkelijk om een vakantie op een boerderij door te brengen.

Kunst en cultuur in Vorarlberg

De provinciehoofdstad Bregenz heeft het meest te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Elk jaar zijn er Festspiele, waarbij beroemde theatergezelschappen optreden. Er is dan een drijvend podium op het water van de Bodensee. Ook in andere locaties in de stad worden dan concerten gegeven, opera's gezongen en balletuitvoeringen gepresenteerd. Het oude gedeelte van Bregenz, de Oberstadt, werd gebouwd in de Keltische tijd en is vervolgens bewoond door Romeinen, middeleeuwse graven en Habsburgers. Van een heel andere culturele kwaliteit is het Kunsthaus Bregenz, een ultramodern museum in een glazen kubus dat verschillende architectuurprijzen heeft gewonnen. Hierin vind je beeldende kunst, architectuur en design.

Natuur in Vorarlberg

Het gebied bestaat uit een afwisselend landschap dat zich uitstrekt van de Bodensee in het noordwesten tot de bosrijke gebieden in het noorden en in het zuiden. Het mooiste uitzicht op de Bodensee heb je als je vanuit Bregenz de 1064 meter hoge berg Pfänder beklimt. De berg is ook per auto of per kabelbaan te bereiken. Op de top ligt een Alpen-wildpark. In het noorden van Vorarlberg ligt het Bregenzer Wald en het rustige Brandnerdal. In het zuiden ligt het wat drukkere Montafondal. Een groot deel van Vorarlberg wordt in beslag genomen door de Arlberg. De alpenregio Bludenz is een eldorado in de winter met zijn glinsterende gletsjers, onverstoorde sneeuwvlakten en bevroren bergbeken.

Overnachten in Vorarlberg

Wanneer je een vakantiehuis boekt, ben je volledig vrij. Je kunt wandelen, rusten en je eigen voedsel klaarmaken wanneer je dat wilt. In hotels en pensions krijg je over het algemeen een goede service en kun je van lokaal bereide maaltijden of internationale buffetten gebruikmaken. Gasthöfe kom je in alle plaatsen en streken van Vorarlberg tegen. In de landelijke gebieden wordt ook 'vakantie op de boerderij' aangeboden. Kampeerplaatsen vind je in elk dal en aan elk meer, maar vooral aan de Bodensee. Het comfort en de service in een particulier aanbod via Zimmer Frei is vaak goed.

Uitgaan in Vorarlberg

De Oostenrijkers houden van muziek en zo ook de Vorarlbergers. In het hoogseizoen zijn er vele festivals met afwisselende thema's van pop, flamenco en salsa tot schlagers. Ook in de herfst, in de lente en rond de kerst en de jaarwisseling, zijn er feesten. Houd je van klassieke muziek, dan kun je je hart ophalen bij een opera op de Bregenzer Seebühne of een concert in een oud kasteel. In de grote steden is ook theater en cabaret. In de meest toeristische plaatsen zoals Bregenz is een casino.

Winkelen in Vorarlberg

In de steden Dornbirn, Bregenz, Bludenz en Feldkirch vind je veel winkels met kleding en ambachtelijke waren. In de maand september wordt er in Bludenz een Kloostermarkt gehouden. In het Grosses Walsertal, dat in 2000 door de Unesco tot biosfeerpark werd uitgeroepen, vind je veel natuurproducten. De bewoners zijn trots op de pracht van hun dal en hechten er veel waarde aan gebruik maken van de natuur, zonder deze te belasten. Ze weten de biologische producten tot heerlijke gerechten te verwerken. Dornbirn en dit is het textielcentrum van Oostenrijk. Jaarlijks is er een textielbeurs in augustus.

Zon, water en strand in Vorarlberg

Het grootste deel van de Bodensee is geschikt om te zwemmen; de watertemperatuur kan oplopen tot 26 graden. Het grootste strandbad ligt in Bregenz. Van mei tot oktober zijn er dagelijks rondvaarten naar de mooiste plekken op en rond de Bodensee. In het hoogseizoen ook 's ochtends, met muziek en dans.

Moderne techniek en duizenden waterplanten zorgen ervoor dat het natuurwater van het Alvier-Bad in het bergdorpje Brand van drinkwaterkwaliteit is. de biologische reiniging van het meer. Het zwemmeer kan zonodig zelfs verwarmd worden. Tussen de bergweides en bossen van een natuurpark, ligt de idyllische Seewaldsee. Het kleine bergmeer meer is ideaal om te zwemmen of te duiken, maar ook voor liefhebbers van wandelen en mooie natuur. In de prachtige alpenwereld boven Schröcken ligt de romantische Körbersee, in de zomermaanden een geliefd doel voor wandelaars en zwemmers. Het bergmeertje heeft kristalhelder, fris water.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Oostenrijk