Tips Salzburgerland

Salzburgerland dankt zijn naam aan de grote hoeveelheid zout (Salz) die in de regio is te vinden. Deze prachtige Oostenrijkse deelstaat leent zich perfect voor een sportieve vakantie. Een cadeautje voor bergwandelaars!

Wandelparadijs Salzburgerland

Saalbach-Hinterglemm is een van de talrijke gemeentes in Salzburgerland waar het niet alleen 's winters, maar ook 's zomers goed toeven is. De skiregio - een van de grootste van Oostenrijk - leent zich perfect voor een korte of lange bergwandeling. Alleen al rond Saalbach-Hinterglemm zijn in het Alpengebied maar liefst 170 wandelingen uitgezet. Zo trakteert Salzburgerland het hele jaar op toeristische activiteiten, of je nu van wandelen houdt of niet.

Sound of Music

Provinciehoofdstad Salzburg is een van de mooiste steden van Europa. Bewijs daarvoor is dat het historische centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. Vervelen hoef je je hier niet. Bezoek bijvoorbeeld de wereldberoemde Salzburger Festspiele, een muziek- en dramafestival dat elke zomer vanaf eind juli wordt gehouden. Fans van The Sound of Music speuren de monumentale stad af op zoek naar filmlocaties uit de musical. Die zijn er genoeg te vinden. En de kers op de taart? Je mag in diverse cafés meezingen met bekende musicaldeuntjes, hoe leuk is dat? Salzburg is natuurlijk ook de stad waar de componist Mozart is geboren. Liefhebbers kunnen het familiehuis van Mozart bezoeken waar het 'Oostenrijkse wonderkind' tal van serenades, liederen en sonates componeerde.

Dorpen en steden in Salzburgerland

Ook de dorpen en stadjes in Salzburgerland zijn de moeite waard. Zo is Sankt Gilgen aan de Wolfgangsee, vanwege de mooie ligging aan het meer, een druk toeristenplaatsje. Bad Hofgastein, Badgastein, Böckstein en Sportgastein zijn aantrekkelijke kuuroorden, terwijl zoutmijnstad Hallein twee interessante musea biedt: Salt Mine Hallein en een Keltisch museum. Wintersportstadje Filzmoos is een bekend startpunt van luchtballonvaarten. Het historische Radstadt wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen, compleet met middeleeuwse dorpskern en oorspronkelijke stadsmuur.

Topattractie Grossglockner-Hochalpenstrasse

De Grossglockner-Hochalpenstrasse is een topattractie in de bergen. Deze schitterende tolweg leidt dwars door het Nationaal Park Hohe Tauern, van Bruck in Salzburgerland naar Heiligenblut in Karinthië. De vele parkeerplaatsen bieden kans om te genieten van de spectaculaire uitzichten met fantastische watervallen, kloven, spleten en rotsblokken. Er zijn twee zijstraten: naar de Edelweissspitze en naar de Franz-Josefs-Höhe. De Edelweissspitze is een uitkijkpost op ruim 2500 meter hoogte met een adembenemend panorama over tientallen gletsjers en bergen. De Franz-Josefs-Höhe biedt een geweldig uitzicht over de Pasterze, een gletsjer aan de voet van de Grossglockner. Dagelijks vertrekt een speciale Glocknerbus vanuit Zell am See naar de Franz-Josefs-Höhe.

IJsgrotten

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Salzburgerland is de Eisriesenwelt in Werfen, op zo'n veertig kilometer ten zuiden van Salzburg. Het is de grootste ijsgrot ter wereld met een lengte van 42 kilometer. Hoewel alleen de eerste kilometer uit ijs bestaat - dit is het deel dat de toeristen bezoeken - is de ondergrondse holte met zijn ijsformaties enorm indrukwekkend. Zo'n 200.000 toeristen per jaar wagen zich in het koude grottenstelsel, dat in zomer rond de nul graden blijft.

Zon, water en strand in Salzburgerland

Waterliefhebbers worden in Salzburgerland op hun wenken bediend. De Zeller See is een zoetwatermeer, gevoed door stroompjes uit de bergen. Het varen met een motorboot is verboden, maar het heldere meer leent zich des te beter om te zwemmen en te duiken. Rondom de Wolfgangsee, het grootste meer van de streek, zijn veel vakantieplaatsen te vinden, zoals St. Gilgen en Strobl. De Fuschlsee is een favoriete plek voor een zomerse zwempartij in een mooie omgeving. Het water is glashelder, wat ook veel duikers aantrekt. Diverse grotere en kleinere meren vormen het Salzburger Seenland. De meren hebben helder en in de zomer ook warm water.

Salzburgerland praktisch

De campings zijn van goede kwaliteit en er zijn vaak voorzieningen zoals wascabines en individuele aansluitingen voor telefoon en televisie. In Salzburgerland zijn wintercampings te vinden met veel comfort. Ze zijn zeer populair dus tijdig reserveren is gewenst. Verblijf je liever in een hotel? Bekijk de diverse arrangementen in Oostenrijk van de ANWB. Rij je met de auto naar Salzburgerland, dan heb je een tolvignet nodig. Bekijk ook de 15 mooiste fietsroutes in Oostenrijk. De ANWB winkel verkoopt diverse boeken en kaarten voor je vakantie naar Oostenrijk.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Oostenrijk
Wintersport Salzburgerland

Speciaal voor jou geselecteerd