Vakantie Salzburgerland

Bergen, bossen, meren, zoutmijnen en meer...

Salzburgerland heeft zijn naam te danken aan de grote hoeveelheid zout (salz) die in de regio is te vinden. Zout was vele eeuwen een betaalmiddel. Zo werden Romeinse soldaten in zout uitbetaald. Hiervan is ons woord salaris afgeleid.

De regio bestaat uit bergen, bossen, meren, zoutmijnen en vele culturele bezienswaardigheden. In het noorden grenst het gebied aan Duitsland, en in het zuiden grenst het aan de hoge Alpen, met de pieken Grossvenediger en de Grossglockner. De provinciehoofdstad Salzburg is een van de mooiste steden van Europa, waar muziekliefhebbers hun hart kunnen ophalen, onder meer in het geboortehuis en woonhuis van Mozart.

Attracties en evenementen in Salzburgerland

In Salzburg is veel te doen, het hele jaar door. Niet alleen tijdens de Salzburger Festspiele in de zomer maar al vanaf Pasen met de Osternfestspiele en eindigend in oktober met de cultuurdagen. Duizenden Amerikaanse en Canadese toeristen overspoelen de stad jaarlijks op zoek naar de filmlocaties uit de beroemde musical de Sound of Music. Je kunt in café's meezingen met de bekende musicaldeuntjes, op de plaats waar de film werd opgenomen. Een van de meest indrukwekkende plekken is het familiehuis van Mozart. In dit huis dat uit acht zalen bestaat, componeerde wonderkind Mozart tal van serenades, liederen en sonates.

Bezienswaardigheden in Salzburgerland

In het Salzburgerland is veel te zien. Bijvoorbeeld zoutmijnen en bergen, maar ook burchten, kastelen, wildparken, musea, badplaatsen, mooie bruggen, natuurparken, bergwegen, panoramastraten en allerlei gebieden voor sport en recreatie. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van het gebied is de Eisriesenwelt. Dit zijn ijsgrotten van twintig meter in doorsnee en achttien meter hoogte. Het gangenstelsel in de grot leidt tot wel 42 kilometer diepte, hoewel slechts één kilometer bedekt is met ijs. In de zomer blijft het hier rond de nul graden en de ijsformaties zijn zeer indrukwekkend.

Dorpen en steden in Salzburgerland

Salzburg is een stad waar veel te zien is en waar mensen genieten van het goede leven. Een glaasje wijn, koffie met gebak, het uitzicht op de oude stad en veel klassieke muziek. In de binnenstad zijn sfeervolle, smalle straatjes met mooie gevels en koepels. Ook de dorpen in Salzburgerland zijn de moeite waard. Zo is Sankt Gilgen aan de Wolfgangsee, vanwege de mooie ligging aan het meer, een druk toeristenplaatsje. De plaatsen Bad Hofgastein, Badgastein, Böckstein en Sportgastein zijn interessante kuuroorden voor de mensen met een goed gevulde portemonnee.

Eten en drinken in Salzburgerland

De familie Mozart reisde vanuit Salzburg door heel Europa met hun wonderkinderen Wolfgang en Nannerl. Aangezien Mozart gek was op zoetigheden, zijn vele snoepjes en taarten naar hem vernoemd. Het bekendst is de Mozartkugel, een kleine marsepeinen bolletje in een omhulsel van nougatcrème, bedekt met chocolade en omhuld met een roodgouden papiertje. De keuken van Salzburgerland is van goede kwaliteit. De uitgestrekte weiden, bossen, rivieren en meren leveren natuurlijke producten die gekoesterd worden door biologische boeren. De biologische producten zijn populair in de restaurants.

Kamperen in Salzburgerland: goede kwaliteitscampings

De campings zijn van goede kwaliteit en er zijn vaak voorzieningen zoals wascabines en individuele aansluitingen voor telefoon en televisie. Op sommige campings is aansluiting mogelijk op een ringgasleiding. In Salzburgerland zijn wintercampings te vinden met veel comfort. Ze zijn zeer populair dus tijdig reserveren is gewenst. Vrij kamperen is vrijwel overal verboden, ook met caravan of kampeerauto. Alleen in staatsbossen is vrij kamperen toegestaan, als er toestemming van de burgemeester is. De toerismekantoren kunnen hier meer informatie over geven.

Kunst en cultuur in Salzburgerland

De provinciehoofdstad Salzburg is de geboortestad van Mozart. In deze cultuurstad zijn naast opera's en kamerconcerten ook veel theatervoorstellingen mee te maken. Hoogtepunt van het jaar zijn de Salzburger Festspiele van eind juli tot eind augustus. Er zijn dan elke dag concerten, soms wel twee opera's op een dag, straattheater en bijzondere tentoonstellingen. In de rest van de Salzburgerland zijn vele kastelen te zien. Een van de mooiste staat bij het dorp Werfen aan de Salzach. Het middeleeuwse kasteel Hohenwerfen werd in de 12de eeuw gebouwd en heeft torens, bastions, dikke muren en vensters.

Natuur in Salzburgerland

Het Salzburgerland wisselt van glooiende heuvels tot de majestueuze toppen van de Grossglockner. Het gebied heeft vele attracties, zoals de watervallen van Krimml en de ijsgrotten te Werfen. Het Nationalpark Hohe Tauern is uitstekend geschikt voor wandelaars om tochten van alpenhut naar alpenhut te maken. Beroemde bezienswaardigheden zijn de Grossglockner Hochalpenstrasse, de burcht Hohenwerfen en de zoutmijn Hallein. Je kunt zwemmen in het Salzkammergut, fietsen langs de Tauernfietsroute of de rivier opgaan om te raften en te kanoën.

Topattractie Grossglockner-Hochalpenstrasse

De Grossglockner-Hochalpenstrasse is een topattractie in de bergen. Deze schitterende tolweg leidt dwars door de Hohe Tauern, van Bruck in Salzburgerland naar Heiligenblut in Karinthië. De vele parkeerplaatsen bieden kans om te genieten van de spectaculaire uitzichten met fantastische watervallen, kloven, spleten en rotsblokken. Er zijn twee zijstraten: naar de Edelweissspitze en naar de Fransz-Josefs-Höhe. De Edelweissspitze is een uitkijkpost op ruim 2500 meter hoogte met een adembenemend panorama over tientallen gletsjers en bergen. De Franz-Josefs-Höhe biedt een geweldig uitzicht over de Pasterze, een gletsjer aan de voet van de Grossglockner. Dagelijks vertrekt een speciale Glocknerbus vanuit Zell am See naar de Fransz-Josefs-Höhe.

Overnachten in Salzburgerland

In elk dal en zeker aan elk meer zijn campings te vinden, in de bergen pensions en op de bergtoppen hutten. Daar tussendoor vind je hotels, vakantiewoningen en kamers bij particulieren. In Salzburg zijn vele hotels te vinden, vooral in de oude binnenstad. In het dorp Sankt Wolfgang ligt een bekend hotel, het Weisses Rössl. Dit hotel werd in de 15e eeuw gebouwd door vijf huizen samen te voegen en het is beroemd geworden door de operette Im Weissen Rössl van Ralph Benatzky.

Uitgaan in Salzburgerland

In Salzburg zijn regelmatig opera's, kamerconcerten en theatervoorstellingen. Vooral tijdens de Salzburger Festspiele van eind juli tot eind augustus zijn er vele concerten, straattheater en bijzondere tentoonstellingen. Een van de mooiste podia biedt het Grosses Festspielhaus. Dit is een openluchttheater dat deels in de rotsen is gebouwd. Wil je rustig een terrasje pakken, dan kun je goed terecht op de Mozartplatz met uitzicht op de beboste Kapuzinerberg. In de toeristische plaatsen zoals Zell am See, bestaat het uitgaansleven uit flaneren over de boulevard.

Winkelen in Salzburgerland

In de romantische, historische binnenstad van Salzburg is het heerlijk winkelen. De circa vierhonderd winkels bieden van alles. Designkleding in een van de boetiekjes of juist bekende Europese merken, antiek, sieraden en boeken. De smalle Judengasse is een leuk winkelstraatje met trendy shops en galeries. Elke donderdag is er in Salzburg een markt waarbij de opbrengst naar de Andräkerk gaat. Er zijn levensmiddelen en traditionele handwerken te vinden. Buiten Salzburg is het goed om landbouwproducten direct bij de boer te kopen zoals kaas en melk.

Wintersport in Salzburgerland

In het Salzburgerland struikel je over de bekende wintersportplaatsen. Veel landgenoten komen hier elk jaar terug. Veel bekende dorpen hebben hun eigen skigebied en daarnaast aansluiting op het Salzburger Sportwelt skigebied. Hier ligt 350 kilometer piste op je te wachten. Of je nu beginner bent of gevorderde, snowboarder of skiër, hier vind je altijd afdalingen die bij jou passen. De mensen in het Salzburgerland zijn over het algemeen zeer gastvrij en Nederlanders zijn graag geziene gasten. Ook zijn veel van de skigebieden gemakkelijk aan te rijden vanuit de Lage Landen. Ook dit is een van de redenen dat veel landgenoten hier elk jaar terugkeren.

Zon, water en strand in Salzburgerland

De Zeller See is een zoetwatermeer, gevoed door stroompjes uit de bergen. Het varen met een motorboot is verboden, maar het heldere meer leent zich des te beter om te zwemmen en te duiken. Rondom de Wolfgangsee, het grootste meer van de streek, zijn veel vakantieplaatsen te vinden, zoals St. Gilgen en Strobl, met talrijke mogelijkheden om van het water te genieten.

De Fuschlsee is een favoriete plek voor een zomerse zwempartij in een mooie omgeving. Het water is glashelder, wat ook veel duikers aantrekt. Diverse grotere en kleinere meren vormen het Salzburger Seenland. De meren hebben helder en in de zomer ook warm water. Aan en in het water zijn glijbanen, strandbaden, campings en speeltuinen. Voor liefhebbers van wildwatervaren en kanotochten vormen de heldere bergbeken en snelstromende rivieren in het Salzburgerland een uitdaging. Steile ravijnen in deze bergwereld zorgen voor het juiste decor.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Oostenrijk
Wintersport Salzburgerland