Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende verkeersregels in Oostenrijk

Sommige verkeersregels in Oostenrijk zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

De Nederlandse verkeersregels vind je hier.

Verplicht mee in de auto naar Oostenrijk

Ga je met de auto naar Oostenrijk, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.

Maximumsnelheid in Oostenrijk

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.

Wohnstrasse

In een Wohnstrasse (woonerf) is de maximumsnelheid 5 km/h

Werktags

Als een verkeersbord met een maximumsnelheid een onderbord heeft waarop werktags met een tijdsperiode wordt vermeld, geldt deze maximumsnelheid ook op zaterdagen (met werktags wordt maandag tot en met zaterdag bedoeld). Als een maximumsnelheid niet in het weekend geldt, vermeldt het onderbord Mo-Fr (Montag-Freitag).

Maximumsnelheid steden

In diverse Oostenrijkse steden, zoals Graz, geldt een maximumsnelheid van 30 km/h. Ook zijn in veel steden, zoals Wenen, talloze 30km-zones aanwezig. Let goed op de borden.

IG-L

In het kader van de IG-L (Immissionsschutzgesetz-luft), de Oostenrijkse wet die luchtvervuiling tegengaat, kunnen in Oostenrijk snelheidsbeperkingen worden ingesteld op bepaalde autosnelwegen (Autobahnen) als er teveel vervuilende stoffen in de lucht aanwezig zijn. Bij te veel luchtvervuiling mag je in plaats van 130 km/h maar 100 km/h rijden op autosnelwegen. De lagere maximumsnelheid wordt aangegeven op matrixborden boven de weg. 

Verkeersboetes in Oostenrijk

Boete betalen

Voor eenvoudige overtredingen waarvoor ter plekke een boete wordt opgelegd, wordt een Organmandat (maximaal € 90) opgelegd. De boete kan direct worden betaald of uiterlijk binnen veertien dagen. Voor eenvoudige overtredingen die door camera's worden vastgelegd, wordt een Anonymverfügung (maximaal € 365) opgelegd. De boete moet je binnen vier weken betalen. Beroep aantekenen is niet mogelijk. Wil je de bekeuring betwisten, dan moet je de boete niet betalen. Als je niet of te laat betaalt, volgt de ‘gewone’ procedure (Verwaltungsverfahren). Bij veroordeling zijn de boetes hoger.


Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Oostenrijk worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Tolwegen & tolvignetten in Oostenrijk 
In Oostenrijk is een tolvignet verplicht. Bestel 'm eenvoudig bij de ANWB en bekijk hier alle informatie.
Route plannen naar Oostenrijk 
Bekijk informatie over tanken en laden, overnachtingsopties langs de route en algemene route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.
Milieuzones & milieustickers in Oostenrijk 
Ga je met de auto naar Oostenrijk? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.

Handig voor je vakantie naar Oostenrijk

Vanaf8,75
Bestel je vignet Oostenrijk 

Ga goed voorbereid op vakantie en koop een tolvignet Oostenrijk gemakkelijk en snel via ANWB.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.