Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie Donauland

Prachtige steden met een rijk verleden

Bij Oostenrijk denk je natuurlijk in de eerste plaats aan bergen. Toch vind je hier óók nog veel minder bergachtige gebieden. Zoals het gebied aan de oevers van de Donau. De Donau komt Oostenrijk binnen bij de Duitse grensplaats Passau en stroomt door de steden Linz en Wenen.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden in Oostenrijk 

Ga wandelen in de machtige Alpen en proef de vers bereide kaiserschmarrn in de berghutten. Bewonder de eeuwenoude religieuze boeken in de Abdij van Melk of woon een concert bij in het Weense Burgtheater.

Meer aanbod voor Donauland

Bekijk het aanbod van onze partners

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Oostenrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Auf wienerschnitzel Nederland! Bereid je vakantie uitspattingen goed voor en vraag alvast de ANWB Creditcard aan.

Het zijn prachtige steden met een rijk verleden. Het redelijk rechte gebied langs het water, in het heuvelachtige gebied vol bossen en wijngaarden, leent zich goed voor een fietstocht. Er zijn ook veel plekken waar wijn geproefd kan worden.

Attracties en evenementen in Donauland

In de steden langs de Donau zijn enkele jaarlijks terugkerende evenementen. Vooral in de zomermaanden zijn er veel muziek- en dansevenementen. Soms in de theaters maar vaak ook in de open lucht. Vooral in Wenen zijn er muzikale evenementen waarbij de beroemde Oostenrijkse componisten worden opgevoerd. Er zijn ook theateruitvoeringen en musicals. Voor de liefhebber van eigentijdse muziek zijn er disco's en jazzcafé's. Het Weense toerismekantoor geeft maandelijks een evenementenkalender uit, met alle feesten en festijnen.

Bezienswaardigheden in Donauland

In dit gebied zijn vele musea en oude gebouwen te bekijken, waarbij er voor ieder wat wils is. Bijvoorbeeld het huis van de toekomst in Linz. Of Hofburg, de voormalige residentie van de Habsburgers, midden in Wenen. Het museum voor moderne kunst in Passau is ook interessant. En het dorp Sankt Florian bij Linz, waar het klooster staat waarin componist Anton Bruckner zijn carrière begon, als organist van de bijbehorende kerk. In Enns staat een klokkentoren midden op het plein dat elk kwartier van zich laat horen. De toren is met 156 treden te beklimmen.

Dorpen en steden in Donauland

Al sinds het begin van de jaartelling wonen er mensen langs de Donau, vanwege de vruchtbare grond en het lucratieve vervoer over de rivier van zout en andere levensmiddelen. Veel van de dorpjes, steden en kastelen in dit gebied hebben daarom een historisch karakter. De hoofdstad van Oostenrijk is een van de wereldsteden met een eigen karakter die je alleen leert kennen door een bezoek. Het historische centrum uit de Habsburgse tijd biedt nostalgie, Jugendstil, de Weense wals, en de Staatsoper. In hartje centrum ligt een van de meest exclusieve winkelstraten die verkeersvrij is. Hier zit ook de firma Lobmeyer, bekend om zijn glaswerk en zijn glasmuseum.

Eten en drinken in Donauland

Langs de Donau liggen twaalf wijnhuizen, de belangrijkste van Oostenrijk. Je kunt op veel plekken wijn proeven, vooral witte wijn. Enkele restaurants in deze regio staan vernoemd in de GaultMilau, de kwaliteitsgids van Oostenrijk. Een ideaal oord dus voor levensgenieters. In dit gebied, en zeker in Wenen, zijn ook veel koffiehuizen te vinden. Daar is meestal een zeer uitgebreide kaart met een 'kleine Schwarzer'(espresso) tot een Mokka (gewone koffie) of een Melange (met gestoomde melk). De Oostenrijkers drinken hun koffie met een likeurtje of een gebakje erbij.

Kunst en cultuur in Donauland

Nergens in Oostenrijk is zo van muziek en beeldende kunst te genieten als in Wenen, de prachtigste stad aan de Donau. Maar ook buiten Wenen is er veel te zien langs de Donau, zoals vele kastelen en kloosters. Een van de oudste steden is Linz. De oude binnenstad bestaat uit historische huizen en kerken, en boven alle daken uit torent het Linzer Schloss. Er staan ook een paar interessante musea zoals het Lentos kunstmuseum met werken van Andy Warhol, Gustav Klimt en Egon Schiele. Vlakbij Linz ligt het dorp Markt Sankt Florian, waar componist Anton Bruckner vele jaren op het orgel in de kerk speelde en waar hij begraven is.

Natuur in Donauland

Het Donauland is het noordoostelijke deel van Oostenrijk, gevangen tussen Duitsland, Tsjechië en Slowakije. Het is een groen rivierenland waar de wingerd en de fruitbomen elk jaar in bloei staan, waar meren zich tussen beboste heuvels spiegelen en waar keizer Frans Joseph I en zijn vrouw Sisi in de zomer verbleven (Bad Ischl). Hier werd altijd al prettig gewoond, getuige prehistorische vondsten zoals de Venus von Willendorf. Het mooiste gebied van het Donaudal is de regio Wachau. Dit romantische en vaak bezongen gebied tussen Melk en Krems is prachtig met zijn glooiende heuvels, bossen, wijngaarden en enkele oude plaatsjes en kastelen.

Overnachten in Donauland

In het gebied zijn veel overnachtingsmogelijkheden zoals campings, hotels, pensions en jeugdherbergen. De afstand tussen de logementen zijn prima per fiets te overbruggen, zodat je leuke fietstochten kunt maken. Bijvoorbeeld van het westen naar het oosten, van Passau naar Wenen. Voor hotels is het wel verstandig om te reserveren omdat het Donaugebied een populaire bestemming is. En als je kiest voor een overnachting op een van de toplocaties, zoals in de steden Linz en Wenen, dan moet je beduidend meer betalen dan in de rustige plaatsjes. Over het algemeen verwijzen de bordjes ' Zimmer frei' naar aardige en voordelige adresjes.

Uitgaan in Donauland

In elke plaats zijn café's waar het nog tot laat gezellig blijft. In de zomer zijn er veel terrassen waar wijn uit de regio wordt geschonken, voor het grootste deel witte wijn. In de grotere plaatsen zoals Linz en Wenen zijn ook disco's, jazzclubs, en natuurlijk vele theaters, bioscopen en concertgebouwen. In de zomer zijn er vaak optredens in de open lucht. Houd je van klassieke muziek? Dan kun je je hart ophalen bij operettes en orkesten in Wenen.

Winkelen in Donauland

In de grote steden Passau, Linz en Wenen vind je veel winkels met kleding en producten uit de streek. Ook in de kleinere plaatsen langs de Donau zijn leuke, kleine winkels te vinden. Het zijn meestal sfeervolle straatjes, pleintjes en fraaie gebouwen met een rijke historie. Dit gebied heeft vooral veel wijnen, die je hier voor een goede prijs kunt kopen. Mocht je meer willen weten over wijnen, dan kun je terecht in het plaatsje Krems. Hier is een wijnmuseum en het wijncollege Klooster Und, waar je les kunt krijgen over de wijnen uit de regio.

Zon, water en strand in Donauland

Het vrijetijdspark Alte Donau bij Wenen biedt vertier voor zwemmers, surfers en zeilers. Het park heeft ligweiden, restaurants, promenades en wandel- en fietspaden. Het romantische, midden in de bossen gelegen meertje van Lunz is het grootste zwemmeer in Neder-Oostenrijk. Het leent zich ook goed voor een rondwandeling of een boottochtje op het water. 

Aan het water van de Herrensee in Litschau vinden liefhebbers een strandbad, speelweide, ligweide en een restaurant. Ook is het mogelijk bootjes te huren. De Ottensteiner Stausee is een stuwmeer dat met zijn dichtbeboste oevers een fjordachtig, idyllisch karakter heeft. Er kan overal gezwommen worden. Bijvoorbeeld vanaf een boot. Vanwege zijn schone water is de Attersee zeer geliefd bij duikers. Maar ook voor andere watersporten is dit een trendy plek.