Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

12 verrassende kustplaatsen in Europa

Europa barst van de kustparels waar nog veel te ontdekken valt. Van heel dicht bij huis (Domburg) tot iets exotischer (Nessebar): op deze plekken heb je een heerlijke tijd.

Vanaf de middeleeuwse stadsmuren in Piran (Slovenië) heb je een waanzinnig uitzicht over de Adriatische Zee en de Sloveense Alpen, in het Duitse Bremershaven vind je bijzondere musea en bij Jūrmala (Letland) is een lang zandstrand met daarachter niets dan duinen, pijnbomen en naaldbossen. In deze 12 verrassende kustplaatsen is het volop genieten geblazen van strand, cultuur en natuur.  

1. Calvi (Frankrijk): volop cultuur en een schitterend strand

Aan de noordwestkust van het eiland Corsica ligt de populaire badplaats Calvi. De stad is onderverdeeld in een boven- en benedengedeelte. Het bovengedeelte, op een grote rotspartij, wordt gedomineerd door een enorme 13de-eeuwse citadel. Flaneren doe je beneden, in de jachthaven en op de stranden. Op de levendige boulevard Quai Landry stikt het van de terrassen waar je uren kunt vertoeven met een cocktail en lekkere hapjes binnen handbereik.

Aan het eind van de jachthaven begint het witte, bijna 6 kilometer lange zandstrand. Hier kun je je dagen vermaken, maar wie graag nog wat van de omgeving wil zien, kan op het station van Calvi een treintje pakken naar L’Île Rousse, een andere kustplaats zo’n 25 kilometer verderop. Een mooie rit langs de kust. Of maak een boottocht naar het natuurreservaat Scandola (Unesco Werelderfgoed) of de grot de Veaux Marins.


2. Beklim de middeleeuwse stadsmuren van Piran (Slovenië)

De invloeden van vooral Italië zijn hier duidelijk zichtbaar. Piran maakte lange tijd deel uit van het Venetiaanse rijk en dat zie je terug in de Venetiaanse paleizen, de pastelkleurige huizen en het eten in de restaurants. In de oude, ommuurde binnenstad is het heerlijk slenteren door smalle steegjes en over grote pleinen.

Bij Piran is maar een heel klein stukje écht strand, maar veel mensen leggen hun handdoek gewoon neer op de rotsen of de boulevard, en gaan dan van een rots, trappetje of steiger de zee in. En er is nog veel meer te beleven. Beklim de middeleeuwse stadsmuren (met als bonus een waanzinnig uitzicht over de Adriatische Zee en de Sloveense Alpen) of breng een bezoek aan het Maritiem Museum, waar de geschiedenis van de Sloveense zeevaart in geuren en kleuren (of, nou ja, vooral in spullen en verhalen) uit de doeken wordt gedaan.


3. Rostock (Duitsland): voor liefhebbers van architectuur en natuur

Gotiek, barok, renaissance: architectuurliefhebbers kunnen hun lol op in de Duitse havenstad Rostock. Al die bouwstijlen zijn er vertegenwoordigd in een pastelkleurige mengelmoes. Met één opvallende overeenkomst: alle gebouwen zijn gemaakt van baksteen. De stad aan de Oostzee was in de middeleeuwen een rijke Hanzestad, waar in 1419 de eerste universiteit van Noord-Europa werd gesticht. In de Tweede Wereldoorlog werd Rostock grotendeels verwoest bij bombardementen, maar daarna is het weer zo veel mogelijk hersteld en opnieuw opgebouwd. Tot de Duitse hereniging viel de stad onder de DDR.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met die kust? Die is er hoor, in de vorm van stadsstrand Warnemünde, het breedste zandstrand aan de Oostzeekust. Cultuur: check. Ontspanning: check. Nu alleen nog wat flora en fauna om het af te maken. Die vind je in de botanische tuin met ruim tienduizend planten- en bloemensoorten, en Zoo Rostock, met meer dan tweeduizend dieren.


4. Heilzaam Domburg, kuststad met betoverend licht

Al sinds de Romeinse tijd komen mensen van heinde en verre naar Domburg om er te kuren: badderen in zee zou een geneeskrachtige werking hebben en ook de schone lucht deed de mensen goed. Het dorp heeft zelfs officieel het predicaat ‘heilzame zeebadplaats’ gekregen van het Deutscher Heilbäderverband. Het zeewater en het klimaat zijn daarmee daadwerkelijk helend verklaard.

Reden genoeg om er wat tijd door te brengen, maar er is meer. Zo schijnt het licht er uniek en betoverend te zijn. Kunstenaars als Piet Mondriaan en Jan Toorop kwamen aan het begin van de 20ste eeuw naar Domburg om zich te laten inspireren door het bijzondere Zeeuwse licht. Op de cultuurhistorische wandeling ‘In het licht van Toorop en Mondriaan’ (ook bekend als de Mondriaan Route) kun je precies zien waar zij hun beroemde werken maakten.


5. Tijdreizen en wafels eten in Sint-Idesbald (België)  

Nog zo’n kunstenaarsdorp is de Vlaamse badplaats Sint-Idesbald, in de volksmond ‘Baaltje’ genoemd. Hier woonde onder anderen de surrealistische schilder Paul Delvaux. Een paar van zijn beroemdste werken zijn te bewonderen in het naar hem vernoemde museum. Ook schrijver Willem Elsschot had er een buitenverblijf, Villa Kerkepanne. Het staat er nog steeds, je kunt er zelfs verblijven, maar behalve het uitzicht is daar weinig meer hetzelfde als in zijn tijd. De villa is recent namelijk volledig gerenoveerd. Wil je graag wél even terug in de tijd? Breng dan een bezoek aan het Abdijmuseum Ten Duinen. Met een virtualrealitybril op ervaar je hier precies hoe de abdij erbij stond in 1490.

Je bent trouwens niet echt in Baaltje geweest, als je de Siska-wafel niet hebt geproefd. Deze beroemde hartvormige wafel wordt al sinds 1882 door dezelfde familie (inmiddels de vijfde generatie) op houtvuur gebakken naar een geheim recept.


6. Nessebar (Bulgarije): Romeinse baden en een uitgestrekt strand

Nessebar staat vanwege z’n ongeëvenaarde schoonheid bekend als de parel van Bulgarije. Of je nou van oud houdt, of meer op hebt met nieuw: in het Bulgaarse Nessebar vind je het allebei. De geschiedenis van de stad gaat vele eeuwen terug – hij werd meer dan 3.000 jaar (!) geleden gesticht. Het oude deel staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het ligt binnen vestingmuren op een rotsachtig schiereiland in de Zwarte Zee, aan alle kanten omgeven door water. Denk: met kinderkopjes geplaveide straten, (restanten van) Romeinse baden en orthodoxe kruiskerken. Een soort openluchtmuseum waar je heerlijk kunt struinen en shoppen.

Maar vergeet ook vooral het nieuwe gedeelte niet. Hier vind je moderne hotels, talloze terrassen en een uitgestrekt strand. Dat grenst direct aan het beruchte (want zeer toeristische en dus drukke) Sunny Beach. Eén groot voordeel van de populariteit is dat er van alles wordt georganiseerd om het toeristen naar de zin te maken. Zo kun je hier watersporten, snorkelen en boottochten maken.


7. Containerschepen en musea in Bremerhaven (Duitsland)

Zoals de naam al doet vermoeden, is Bremerhaven een havenstad. Hier kom je niet om op het strand te liggen – al kan dat wel op het kleine Weser-Strandbad. Je ziet er het ene na het andere reusachtige containerschip aan je voorbijtrekken. Bremerhaven was in de 19de en begin 20ste eeuw een belangrijke emigratiehaven. Meer dan 7 miljoen Europeanen vertrokken vanuit hier naar Amerika, hopend op een beter leven. Het Deutsches Auswandererhaus is hieraan gewijd. Je beleeft er hoe de emigranten die bootreis destijds moeten hebben ervaren.

Ook interessant is Klimahaus Bremerhaven 8° Ost, waar klimaat en klimaatverandering centraal staan. Je gaat hier als het ware op een reis rond de wereld langs de 8ste lengtegraad, van Antarctica tot Samoa, mét bijbehorende temperaturen. Zorg dus dat je laagjes aanhebt, want het is er zowel bibberen als zweten.


8. Jūrmala (Letland): kuuroord omgeven door prachtige natuur

Op een kwartiertje rijden van Riga ligt de badplaats Jūrmala, ook wel ‘het Saint-Tropez van Letland’ genoemd. Het is een bekend kuuroord, waar rijke Russen begin 19de eeuw al kwamen om te ontspannen. Ook Sovjetleiders Brezjnev en Chroesjtsjov vierden er regelmatig vakantie. Tegenwoordig is het plaatsje bij een veel breder publiek geliefd. Niet gek, want het bijna 25 kilometer lange zandstrand met daarachter niets dan duinen, pijnbomen en naaldbos is een heerlijke plek om aan alle hectiek te ontsnappen. Het plaatsje zelf mag er ook wezen, met z’n vele houten huizen en art-nouveaugebouwen.

En als klap op de vuurpijl wordt Jūrmala omgeven door prachtige natuurgebieden, zoals het Ragakapa-natuurpark en Kemeri National Park, met onder meer een groot moeras, bijzondere vogels en planten en zwavelhoudend water. Tip: loop de Great Kemeri Bog Boardwalk, de populairste route in het park, bij zonsopgang of zonsondergang voor spectaculaire uitzichten.

Bekijk ook: de mooiste stranden van Europa

Ontdek ze hier 

9. Fort- en eilandhoppen in Šibenik (Kroatië)

Šibenik ligt in een grillig gevormde baai waar de rivier de Krka uitmondt in de Adriatische Zee. Het moois aan Šibenik laat zich makkelijk ontdekken. Het zijn de in het oog springende historische bouwwerken, maar ook de stranden en de eilandjes. Neem de middeleeuwse Sint-Jacobuskathedraal, versierd met 71 gebeeldhouwde gezichten en in z’n geheel opgetrokken uit steen. Of de vier imposante verdedigingsburchten, waarvan drie op het vasteland en één in het water voor de kust. Die laatste staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco (net als de kathedraal overigens).

Vanaf het stadsstrand Banj heb je een mooi uitzicht over de oude stad, de kathedraal en de forten. Het is wel een kiezelstrand, dus wil je lekker liggen, dan kun je er het beste een bedje huren. Voor de kust van Šibenik ligt bovendien een eilandenarchipel die je met een georganiseerde boottocht uitstekend kunt ontdekken. Of huur een kajak en ga zelf op avontuur.


10. Otranto (Italië): prachtige stad met een bloedige geschiedenis

In het meest oostelijke stuk van de regio Puglia ligt het weergaloze Otranto, dat met zijn onwerkelijk blauwe water en schat aan historische bouwwerken, bekendstaat als een van de mooiste plaatsjes van heel Italië. De geschiedenis ervan is minder fraai: in 1480 vielen de Ottomanen het dorp binnen. Bijna alle inwoners werden gedood of tot slaaf gemaakt. Achthonderd inwoners sloten zich op in de kathedraal om aan de wreedheden te ontkomen. Toen de Turken hen vonden, werden ze gedwongen zich tot de islam te bekeren. Dat weigerden ze unaniem, met een massaslachting tot gevolg. De botten en schedels van deze martelaren zijn nog altijd te zien in de kathedraal. Luguber en indrukwekkend.

Verder is Otranto vooral een plek waar je heerlijk urenlang kunt dwalen binnen en buiten de oude stadspoort. Terrasje hier, uitkijkpunt daar: knappe jongen die jou daar weg krijgt.


11. Van Den Haag naar Scheveningen: wandeling vol hoogtepunten

‘Onze eigen’ mooie stad achter de duinen is natuurlijk óók een verrassende kustplaats. Wandel maar eens vanaf het torentje van de minister-president naar de zee bij Scheveningen. Slechts 5 kilometer, waarbij je zoveel ziet dat het er tien keer zoveel lijken. In het Museumkwartier, bij de start, tref je meteen al de Hofvijver, het Binnenhof, het Mauritshuis (met ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer), Paleis Noordeinde en het elegante Lange Voorhout. Pik het Vredespaleis mee, struin door de Scheveningse Bosjes en park Sorghvliet (waar ook het Catshuis staat) en voilà, daar komt de boulevard al in beeld. Het nieuwe gedeelte ten zuiden van het Kurhaus is een ontwerp van de Spaanse architect Manuel de Solà-Morales, golvend als de zee.

Ben je hier toch, sla dan ook zeker het beeldenterras Sprookjesbeelden aan Zee niet over. De bronzen kunstwerken beelden verschillende sprookjes uit en zijn gratis te bewonderen en te beklimmen. Ook leuk voor kinderen!


12. Stad, strand en cultuur in Lissabon (Portugal)

Nog zo’n perfecte combinatie van stad en strand: Lissabon. De Portugese hoofdstad is gebouwd op zeven heuvels aan de monding van de rivier de Taag. Al die heuvels brengen steile straten met zich mee, met stijgingspercentages tot wel 20 procent. Op al dat naar boven lopen hebben de inwoners iets gevonden: trams, kabeltreinen en een lift. Vooral de trams zijn beroemd en bijzonder fotogeniek. Stap in lijn 28 en rijd in stijl door de wijken Alfama, Baixa en Bairro Alto. Op de hoogste heuvel van de stad ligt Castelo de São Jorge, een burcht uit de 11de eeuw vanwaar je de hele stad overziet.

Vanuit het centrum van Lissabon ben je met de trein in een mum van tijd op de stranden van Cascais en Estoril. Of pak de fiets; zolang je langs de kust rijdt, hoef je niet te vrezen voor steile klimmetjes. Ook een aanrader: Sintra, op 30 kilometer buiten Lissabon. De eeuwenoude, uitbundig gekleurde paleizen, kastelen en landhuizen van deze plaats hadden zo model kunnen staan voor een sprookje.

Tips voor de nazomer

De allermooiste autoroutes van Europa 
Bloedstollende Noorse haarspeldbochten, een trip langs Ierlands ruige kust en rijden óver de oceaan. Dit zijn de 24 allermooiste autoroutes van Europa.
De mooiste vakantiebestemmingen in september 
Feestvieren op Mallorca of in Venetië, relaxen op Curaçao of varen over Franse rivieren. September is daar een uitstekende maand voor.
10 schitterende treinreizen in Europa 
Tien treinreizen, lang en kort, steeds in een ander land en altijd over een bijzondere spoorlijn. Een garantie voor voorpret, een top-ervaring en onvergetelijke herinneringen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.