Letland

Letland telt ruim 2 miljoen inwoners waarvan er zo'n 700.000 in de hoofdstad Riga wonen. De andere steden zijn meteen een stuk kleiner. De tweede stad heet Daugavpils, voor toeristen minder interessant. Letland is de middelste van de drie Baltische staten. Elk land heeft zijn eigen taal. In Riga spreken de meeste ouderen ook Russisch of Duits en de jeugd weet zich aardig te redden in het Engels. Buiten de stad geldt dat minder.

Attracties en evenementen

Lets verkeersbureau: latvia.travel, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, Ministerie van Cultuur: kultura.lv, latviatravel.com, worldtravelguide.net. Letland (niet) voor kinderen

Letland is misschien niet het meest geschikte land voor kinderen. Er zijn geen grote attractieparken en ook de musea hebben de allerkleinste doelgroep nog niet weten te vinden. Kindermenu's zijn ook niet altijd gangbaar. Buiten de stad zullen de ouders zelf de kinderen moeten weten te vermaken.

Bezienswaardigheden

Tot de hoogtepunten van de stad Riga behoort de Art Nouveau wijk. Je vind hier enkele schitterende huizen die in deze bouwstijl zijn gemaakt. Ook het vrijheidsmonument is een bezoekje waard. Een erewacht is bijna altijd voor het standbeeld te vinden. Rondslenteren door de niet al te grote stad levert ook nog een blik op verscheidene kerken en bijzondere gebouwen.

De oude stad

De oude stad in Riga kent soms een leuke wirwar aan straatjes en voldoende gelegenheden voor een kop koffie. Leuk zijn de vele antiquairs en galeries die de stad kent. Er is wel een geoefend oog voor nodig om kunst van kitsch te scheiden. Naast de vele historische kerken en de leuke (maar wat kleine) musea valt op dat de stad er zeer fris uitziet. Geen grauwe boel, maar een levendige stad waar de mensen zich goed kleden en rondrijden in de nieuwste westerse auto's.

Dorpen en steden

De meeste dorpjes in Letland hebben toeristen niet zoveel te bieden anders dan stilte. Het is overduidelijk dat het hele sociale, culturele en financiële leven zich in Riga afspeelt. Deze stad kent dan ook (terecht) een grote aantrekkingskracht. Met een derde van de totale bevolking bruist het er en oogt het er zeer westers (een tikje Scandinavisch). De stad ziet er fris uit en kent weinig herinneringen aan de Sovjets.

Eten en drinken

Letten drinken bier. Veel bier. Of anders wodka. En anders is er nog het in Letland zeer beroemde zwarte balsams, een kruidenbitter a à la Jägermeister. Drank is voor Westerlingen goedkoop. Voor anderhalve euro drink je al een halve liter goed Lets bier. De Letten zelf staan te boek als zeer forse drinkers. Gelegen in de nabijheid van de Finland en de Rusland mag het niet helemaal een verrassing heten.

Een beetje Duits

Het Letse eten, veelal met varkensvlees en niet bepaald overladen met groenten, lijkt enigszins op de Duitse keuken. Echt licht is het dus niet. Buiten Riga heb je niet veel keuze, maar de hoofdstad zelf biedt echter een groot aanbod aan internationale restaurants. Deze zijn redelijk goed betaalbaar (zo'n 20-40% goedkoper dan in Nederland) en goed van kwaliteit. Er is een vestiging van McDonalds, maar deze is lang niet zo populair als Lido, de Letse versie van fastfood - met veel meer dan hamburgers.

Kunst en cultuur

De Duitse Orde en de hanze bepaalden in de 12e eeuw de geschiedenis van het land. In de 18e eeuw werd Letland veroverd door het tsaristische Rusland; in 1920 werd het onafhankelijk. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog (1939) werd het aan de USSR toegewezen en de bevolking voor een deel weggevoerd. In 1991 verklaarde Letland zich onafhankelijk van de sovjetunie en in 1993 trad de grondwet van 1922 weer in werking (met wijzigingen in 1997). Sindsdien is Letland een parlementaire democratie. In 2004 werd Letland lid van de EU.

Natuur

In het westen grenst Letland aan de Oostzee. Het binnenlandbestaat uitvruchtbaar laagland, doorsneden door de Daugava. Ongeveer 40% van het land is bedekt met berken, dennen en sparren. De oude hanzestad Rîga en de nationale parken en reservaten zijn de toeristische trekpleisters.

Uitgaan

Het uitgaansleven speelt zich af in Riga. Het nachtleven bruist in deze stad. De Letten zijn gek op stappen. De cafés en kroegen kennen een grote variëteit en zijn zeker niet duur. Cocktails zijn hier populair en kosten nog geen drie euro per glas. De meeste cafés zijn laat open. Wie met vrienden of vriendinnen een keer door wil zakken, zit goed in Riga. Wat uitgaan betreft kan Riga zich meten met de hippere steden van Europa.

Winkelen

Letland staat bekend om de producten met amber en de kleding gemaakt van lijndoek. In Riga vind je de meeste winkels en kunstgaleries in het oude stadscentrum. In de buitenwijken van de stad zijn verschillende winkelcentra. De prijzen voor geïmporteerde goederen zijn relatief hoog. Lokaal handwerk daarentegen is wel redelijk geprijsd. Bewerkt amber wordt overal verkocht, ook door handelaars op straat in het oude centrum van Riga. Typische souvenirs zijn sieraden met amber, volkskunst, aardewerk en vlechtwerk.

Zon, water en strand

Jûrmala is legendarisch. De badplaats trok het communistische kader in de hoogtijdagen van het Oostblok. De grote hotels verzorgen inmiddels een ander publiek: geslaagde zakenmannen en nostalgia-toeristen. En ook de gewone Let die een kijkje komt nemen. Er zijn volop mogelijkheden tot wandelen, fietsen, relaxen en zonnen. De stranden zijn mooi wit.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Letland? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van lokale douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Letland