Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De top bezienswaardigheden in Zweden

Ga wandelen in het nationale park Fulufjället, wildkamperen in de Stockholm-archipel en bewonder de typische rode huizen rondom het Siljanmeer. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Zweden.

Välkommen till Sverige! Op slechts twee uur vliegen van Amsterdam ligt Zweden. Een land dat bekend staat om haar feestelijke midzomernachtfeesten, uitgestrekte naaldbossen waar schichtige elanden wonen en bijzondere natuurverschijnselen als het noorderlicht in Zweeds Lapland. Voor wat meer reuring zit je in de hoofdstad Stockholm goed. Ervaar zelf het ‘Venetië van het noorden’ en vaar met een boot langs de veertien eilanden van de stad. Bezoek Gamla Stan, het oude stadscentrum van Stockholm en een wirwar van gekasseide wegen. Zweden is een land vol hoogtepunten die bucketlist-waardig zijn. Laat je inspireren voor je volgende reis met deze leukste bezienswaardigheden van Zweden!

1. Autovrije eilanden in de archipel van Göteborg

De tweede grootste stad van Zweden heeft de belangrijkste haven van het land en een sterk maritiem verleden. Deze vind je nu nog terug wanneer je door de stad dwaalt langs de vele grachten. De vergelijking met Amsterdam is dan ook niet vreemd, aangezien Nederlanders hebben geholpen met de bouw in de 17e eeuw.

Een hoogtepunt in Göteborg is een tocht door de archipel van de stad. Vaar langs de grillige kustlijn en bezoek enkele van de duizenden eilanden, sommige onbewoond, waarvan de zuidelijke eilanden allemaal autovrij zijn. Het grootste eiland Styrsö is geliefd om de fijne zandstranden, vissersplaatsen en verse visgerechten. Het plaatsje Tången is een van de vissersdorpjes met karakteristieke rode huizen die met elkaar worden verbonden door smalle kronkelende straatjes.

2. Midzomernacht: de nacht dat het bijna niet donker wordt

Elk jaar op de vrijdag voor of na 21 juni is Midzomernacht (Midsommar), het bekendste feest van Zweden. Dit is de dag van de zonnewende. Doordat de zon het noordelijkst staat, duurt de dag het langst en de nacht het kortst. Het blijft dan ook een apart gevoel als de avond vordert, maar de zon niet volledig onder gaat. Je ingebouwde klok vertelt je dat het bedtijd is, maar de festiviteiten zijn veel te gezellig om achter te laten.

Dorpen uit de regio Dalarna nemen het tijdens dit feest tegen elkaar op wie de mooiste traditionele meiboom en de beste volksdansers heeft. De meiboom is een hoog kruis met kleurrijke kransen en bloemen waarvan de kleuren verschillen per dorp. Geniet van de saamhorigheid, doe een bloemenkrans in je haar en feest mee tot de zon weer hoog aan de hemel staat!

Bekijk het reisaanbod naar Zweden


3. Nationaal park Fulufjället: thuishaven van de hoogste waterval van Zweden

Op de grens met Noorwegen vind je het nationale park Fulufjället, een waar wandelparadijs met ruim 140 kilometer aan wandelpaden. Vanuit het informatiecentrum loop je over een aangelegde vlonder door een moerassig gebied met uitzicht op de berg Fulufjället. Langzaamaan kronkelt de weg omhoog en passeer je naaldbossen en kabbelende rivieren. Kom je in de winter? Wees dan voorbereid op een flink pak sneeuw waar je tot je knieën in kunt verdwijnen.

Na een korte pittige klim kom je uit op een plateau met uitzicht op Njupeskär: met 90 meter de hoogste waterval van Zweden. Ga ook op zoek naar de duizenden jaren oude boom Old Tjikko die zichzelf kan klonen. Wanneer de stam afsterft, is de spar in staat om vanuit dezelfde wortels weer terug te groeien.

Bekijk meer natuur in Zweden


4. Kamperen in de Stockholm-archipel

Buiten de karakteristieke straten en knusse wijken van de stad zelf, vind je de archipel van Stockholm: een 80 kilometer uitgestrekt gebied bestaande uit zo’n 30 eilandjes. Sommige zijn dan ook niet meer dan een paar rotsen die boven het water uitsteken. Slechts honderdvijftig eilanden worden bewoond en zijn een favoriete vakantiebestemming onder de Zweden.

Pak de ferry vanuit de haven van Stockholm naar Utö en geniet van de fijne stranden en de vele fiets- en wandelroutes langs de grillige kliffen. Ook vind je op dit eiland de oudste ijzermijnen van Zweden, die dateren uit het begin van de 12e eeuw. Het gangenstelsel staat nu onder water sinds de officiële sluiting eind 19e eeuw. Houd je van kamperen? Neem dan vooral de tent mee en geniet van je eigen gevangen vis boven je zelfgemaakte kampvuur met uitzicht over de archipel.


5. Bewonder de typisch Zweedse rode huizen rondom het Siljanmeer

De regio Dalarna wordt ook wel 'Zweden in het klein' genoemd door de typische rood gekleurde huizen die hier veelvuldig voorkomen. De rode verf die hiervoor gebruikt wordt, komt uit de lokale kopermijn in Falun. Veel van deze karakteristieke rode huizen vind je rondom het Siljanmeer, het grootste meer van de regio. Pak de auto en rijd door plaatsen als Leksand en Tällberg, waar je nog huizen in de klassieke Dalarna-bouwstijl kunt vinden.

Vanuit Tällberg ben je ook zo in Rattvik, een van de grotere plaatsen aan het Siljanmeer. Loop hier een van de langste pieren ter wereld af: de 628 meter lange Långbryggan-pier. Van eind 19e tot halverwege de 20e eeuw was dit de aanlegplek voor de SS Rattvik, een boot die de verbinding tussen Rattvik en Leksand verzorgde. Droom aan het einde van de pier weg bij het schilderachtige uitzicht over het meer met het Gesunda-gebergte op de achtergrond.

6. Beleef de magie van het winterse Lapland

In het hoge noorden van Zweden, het Zweedse Lapland, vind je Kiruna. Deze bijzondere stad is gelegen op een van de hoogste bergen van Zweden, op 2014 meter hoogte. In de winter is het hier donker: gedurende twintig dagen komt de zon zelfs helemaal niet op. Dit maakt Kiruna bij uitstek geschikt om het noorderlicht te aanschouwen.

Met enkel de stille duisternis en de groene schittering van het noorderlicht om je heen, blijft dit een magisch moment. De lucht lijkt te dansen en van je koude handen en gezicht heb je al snel geen last meer. Die voel je bij thuiskomst. Maar zoals een echte Zweed betaamt, is een bezoekje aan de sauna, die in veel accommodaties aanwezig is, geen overbodige luxe.

7. Dwaal door de sfeervolle straten van Stockholm

Stockholm is door de ligging op veertien eilanden omringd met water en wordt ook wel het ‘Venetië van het noorden’ genoemd. Een van die eilanden is het oude stadscentrum ‘Gamla Stan’, een wirwar van met kinderkopjes geplaveide straten en gekleurde huizen. Slenter door de populaire maar sfeervolle winkelstraat Västerlånggatan tot Mårten Trotzigs Gränd, het smalste straatje van de stad van slechts 90 centimeter breed.

Loop hier de 26 treden omhoog om terug te wandelen naar het centraal gelegen plein Stortorget. Dit oude karakteristieke marktplein is bekend door twee van de meest gefotografeerde huizen van Stockholm en het museum voor de Nobelprijs. De licht gekantelde huizen in de typische Zweedse aardekleuren met de rijkelijk versierde gevels zijn door de jaren heen goed bewaard gebleven.

Meer tips voor Stockholm vind je hier

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.