Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De top bezienswaardigheden in Zweden

Ga wandelen in het nationale park Fulufjället, wildkamperen in de Stockholm-archipel en bewonder de typische rode huizen rondom het Siljanmeer. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Zweden.

Wat te doen in Zweden?

Välkommen till Sverige! Op slechts twee uur vliegen van Amsterdam ligt Zweden. Een land dat bekend staat om haar feestelijke midzomernachtfeesten, uitgestrekte naaldbossen waar schichtige elanden wonen en bijzondere natuurverschijnselen als het noorderlicht in Zweeds Lapland. Voor wat meer reuring zit je in de hoofdstad Stockholm goed. Ervaar zelf het ‘Venetië van het noorden’ en vaar met een boot langs de veertien eilanden van de stad. Bezoek Gamla Stan, het oude stadscentrum van Stockholm en een wirwar van gekasseide wegen. Zweden is een land vol hoogtepunten die bucketlist-waardig zijn. Laat je inspireren voor je volgende reis met deze leukste bezienswaardigheden van Zweden!

1. Autovrije eilanden in de archipel van Göteborg

De tweede grootste stad van Zweden heeft de belangrijkste haven van het land en een sterk maritiem verleden. Deze vind je nu nog terug wanneer je door de stad dwaalt langs de vele grachten. De vergelijking met Amsterdam is dan ook niet vreemd, aangezien Nederlanders hebben geholpen met de bouw in de 17e eeuw.

Een hoogtepunt in Göteborg is een tocht door de archipel van de stad. Vaar langs de grillige kustlijn en bezoek enkele van de duizenden eilanden, sommige onbewoond, waarvan de zuidelijke eilanden allemaal autovrij zijn. Het grootste eiland Styrsö is geliefd om de fijne zandstranden, vissersplaatsen en verse visgerechten. Het plaatsje Tången is een van de vissersdorpjes met karakteristieke rode huizen die met elkaar worden verbonden door smalle kronkelende straatjes.

2. Midzomernacht

Elk jaar op de vrijdag voor of na 21 juni is Midzomernacht (Midsommar), het bekendste feest van Zweden. Dit is de dag van de zonnewende. Doordat de zon het noordelijkst staat, duurt de dag het langst en de nacht het kortst. Het blijft dan ook een apart gevoel als de avond vordert, maar de zon niet volledig onder gaat. Je ingebouwde klok vertelt je dat het bedtijd is, maar de festiviteiten zijn veel te gezellig om achter te laten.

Dorpen uit de regio Dalarna nemen het tijdens dit feest tegen elkaar op wie de mooiste traditionele meiboom en de beste volksdansers heeft. De meiboom is een hoog kruis met kleurrijke kransen en bloemen waarvan de kleuren verschillen per dorp. Geniet van de saamhorigheid, doe een bloemenkrans in je haar en feest mee tot de zon weer hoog aan de hemel staat!

3. Nationaal park Fulufjället

Op de grens met Noorwegen vind je het nationale park Fulufjället, een waar wandelparadijs met ruim 140 kilometer aan wandelpaden. Vanuit het informatiecentrum loop je over een aangelegde vlonder door een moerassig gebied met uitzicht op de berg Fulufjället. Langzaamaan kronkelt de weg omhoog en passeer je naaldbossen en kabbelende rivieren. Kom je in de winter? Wees dan voorbereid op een flink pak sneeuw waar je tot je knieën in kunt verdwijnen.

Na een korte pittige klim kom je uit op een plateau met uitzicht op Njupeskär: met 90 meter de hoogste waterval van Zweden. Ga ook op zoek naar de duizenden jaren oude boom Old Tjikko die zichzelf kan klonen. Wanneer de stam afsterft, is de spar in staat om vanuit dezelfde wortels weer terug te groeien.

Ter inspiratie: wildkamperen in Zweden

Dit is er mogelijk 

4. Kamperen in de Stockholm-archipel

Buiten de karakteristieke straten en knusse wijken van de stad zelf, vind je de archipel van Stockholm: een 80 kilometer uitgestrekt gebied bestaande uit zo’n 30 eilandjes. Sommige zijn dan ook niet meer dan een paar rotsen die boven het water uitsteken. Slechts honderdvijftig eilanden worden bewoond en zijn een favoriete vakantiebestemming onder de Zweden.

Pak de ferry vanuit de haven van Stockholm naar Utö en geniet van de fijne stranden en de vele fiets- en wandelroutes langs de grillige kliffen. Ook vind je op dit eiland de oudste ijzermijnen van Zweden, die dateren uit het begin van de 12e eeuw. Het gangenstelsel staat nu onder water sinds de officiële sluiting eind 19e eeuw. Houd je van kamperen? Neem dan vooral de tent mee en geniet van je eigen gevangen vis boven je zelfgemaakte kampvuur met uitzicht over de archipel.

5. Bewonder de Zweedse rode huizen bij het Siljanmeer

De regio Dalarna wordt ook wel 'Zweden in het klein' genoemd door de typische rood gekleurde huizen die hier veelvuldig voorkomen. De rode verf die hiervoor gebruikt wordt, komt uit de lokale kopermijn in Falun. Veel van deze karakteristieke rode huizen vind je rondom het Siljanmeer, het grootste meer van de regio. Pak de auto en rijd door plaatsen als Leksand en Tällberg, waar je nog huizen in de klassieke Dalarna-bouwstijl kunt vinden.

Vanuit Tällberg ben je ook zo in Rattvik, een van de grotere plaatsen aan het Siljanmeer. Loop hier een van de langste pieren ter wereld af: de 628 meter lange Långbryggan-pier. Van eind 19e tot halverwege de 20e eeuw was dit de aanlegplek voor de SS Rattvik, een boot die de verbinding tussen Rattvik en Leksand verzorgde. Droom aan het einde van de pier weg bij het schilderachtige uitzicht over het meer met het Gesunda-gebergte op de achtergrond.

6. Beleef de magie van het winterse Lapland

In het hoge noorden van Zweden, het Zweedse Lapland, vind je Kiruna. Deze bijzondere stad is gelegen op een van de hoogste bergen van Zweden, op 2014 meter hoogte. In de winter is het hier donker: gedurende twintig dagen komt de zon zelfs helemaal niet op. Dit maakt Kiruna bij uitstek geschikt om het noorderlicht te aanschouwen.

Met enkel de stille duisternis en de groene schittering van het noorderlicht om je heen, blijft dit een magisch moment. De lucht lijkt te dansen en van je koude handen en gezicht heb je al snel geen last meer. Die voel je bij thuiskomst. Maar zoals een echte Zweed betaamt, is een bezoekje aan de sauna, die in veel accommodaties aanwezig is, geen overbodige luxe.

7. Dwaal door de sfeervolle straten van Stockholm

Stockholm is door de ligging op veertien eilanden omringd met water en wordt ook wel het ‘Venetië van het noorden’ genoemd. Een van die eilanden is het oude stadscentrum ‘Gamla Stan’, een wirwar van met kinderkopjes geplaveide straten en gekleurde huizen. Slenter door de populaire maar sfeervolle winkelstraat Västerlånggatan tot Mårten Trotzigs Gränd, het smalste straatje van de stad van slechts 90 centimeter breed.

Loop hier de 26 treden omhoog om terug te wandelen naar het centraal gelegen plein Stortorget. Dit oude karakteristieke marktplein is bekend door twee van de meest gefotografeerde huizen van Stockholm en het museum voor de Nobelprijs. De licht gekantelde huizen in de typische Zweedse aardekleuren met de rijkelijk versierde gevels zijn door de jaren heen goed bewaard gebleven.

8. Ystad: het idyllische domein van Wallander

Fan van de boeken en televisieserie Wallander? Dan zul je het straatbeeld van de plaats Ystad, gelegen aan de Oostzeekust in het zuiden van Zweden, zeker herkennen. Het centrum is voorzien van smalle straten met kinderkopjes, vakwerkhuizen en marktpleinen, terwijl je aan de kust zowel de haven als het zandstrand en een houten pier vindt waar je met je blote voeten over de rand kunt bungelen. Leuk weetje: voor de aanleg van de pier konden inwoners een deel sponsoren waarna hun naam dan in een van de vlonderplanken werd gekerfd – plank 84 is van Wallander.

Uit de vroegste tijd van Ystad, gesticht in de 13e eeuw, zijn nog een paar gebouwen overgebleven in de stad. Neem een kijkje bij het Franciscaner klooster Gråbrödraklostret met de bijbehorende Sankt Petri-kerk. In het klooster huist nu een cultuurhistorisch museum. In de kloostertuinen vind je zowel een kruidentuin als een rozentuin. 

9. Kijkje door de ramen van Glaskogen Natuurreservaat

Het Glaskogen-natuurreservaat ligt 35 kilometer ten zuidwesten van Arvika in de regio Värmland. Met 300 kilometer aan wandel- en fietspaden door de bossen en kanoroutes over circa tachtig meren, waaronder het grootste Stora Gla, is het park populair bij actieve natuurliefhebbers. Een ideale plek om de Zweedse wildernis in te trekken. Je deelt dit bosrijke en heuvelachtige gebied met reeën, vossen en rendieren. Stil je dorst met onderweg geplukte bosbessen en vang (met vergunning) voor het diner een vis in een van de meren. 

Begin je bezoek bij het Glaskogen-informatiecentrum in het gehucht Lenungshammar. De Glaskogen-card verschaft je toegang tot het gebied, waarbij je ook vrij mag kamperen. Vanaf dit centrum begint een 5 kilometer lang natuur- en cultuurpad, waarlangs je kennismaakt met wat het reservaat te bieden heeft. Geologische en historische wetenswaardigheden worden langs het wandelpad op borden weergegeven. Zo zijn hier archeologische vondsten van bewoners uit het Stenen Tijdperk gedaan en was er in de 19e eeuw een bloeiende glasindustrie, vooral bekend om de hier vervaardigde ramen en ruiten. 

10. Malmö: weer verbonden met Denemarken

In het uiterste zuiden van Zweden ligt de havenstad Malmö aan het water van de zeestraat Sont, de natuurlijke scheiding tussen Zweden en Denemarken. Deze scheiding is sinds het jaar 2000 opgeheven door een knap staaltje bouwkunst. Toen werd hier de Sontbrug geopend, een 16 kilometer lange verbinding tussen Malmö en Kopenhagen, deels brug en deels tunnel voor zowel trein- als autoverkeer. Voor Malmö een déjà vu: tot halverwege de 17e eeuw (de Deens-Zweedse Oorlog) maakte de stad echt onderdeel uit van Denemarken.

Het oude centrum van de stad (Gamla Staden) ligt op een eiland omringd door het Rörsjö-kanaal. De kasseien straatjes voeren hier langs eeuwenoude gekleurde huizen en komen uit op gezellige pleinen als Stortorget en Lilla Torg, waar de terrassen je uitnodigen. Het meest opvallend in de skyline van de stad is het uit 2005 daterende Turning Torso, een 190 meter hoog appartementengebouw in het trendy westelijk havengebied, dat van onder tot boven circa 90 graden draait. Alsof de toren wordt uitgewrongen in het water. 

Meer inspiratie voor jouw wintervakantie

Kerstvakantie 2024/2025: data, tips en inspiratie 
Van kerstmarkten en stedentrips tot winterwandelingen en populaire wintersportgebieden.
22 bestemmingen om de winter te beleven 
De wereld zit vol verschillende winterbelevingen. Dit zijn 22 tips voor een bijzondere wintervakantie.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.