Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Den Haag

O, o, Den Haag! Deze mooie stad achter de duinen heeft het allemaal: historie, cultuur, winkels, musea, restaurants, bezienswaardigheden en als kers op de taart zelfs een strand in de buurt. Niet zo gek dat Hagenezen hier nooit meer weg willen.

Parkeren in Den Haag

Met de auto naar Den Haag? Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de stad. Van parkeren op straat, in parkeergarages en op P+R locaties. We zetten alle opties en tarieven op een rij.

Centrum

In de middeleeuwse straatjes Oude Molstraat en Molenstraat vind je allerlei leuke winkels en restaurants. Duik zo nu en dan ook een van de zijstraatjes in voor meer bijzonder aanbod én zicht op Paleis Noordeinde. Via de Molenstraat loop je zo de Paleistuin in, waar je even aan de drukte ontsnapt tussen de bloemengazons, vijvers en oude bomen. In de Piet Heinstraat trakteren creatieve ondernemers je vervolgens op bijzondere speciaalzaakjes en koffietentjes. Vergeet vooral ook niet over de grootste onoverdekte warenmarkt van Nederland te struinen: de Haagse Markt op de Herman Costerstraat. Zin in een frietje? Die haal je in ’t Kleinste Winkeltje in de Papestraat.

Musea

Het Haags Gemeentemuseum heet sinds kort Kunstmuseum Den Haag. Hier zie je de hoogtepunten uit hun schatkamer met ruim 160.000 kunstwerken. Het Binnenhof is natuurlijk ook een populaire bezienswaardigheid. Je krijgt hier een rondleiding door de Ridderzaal en de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. Naast het Binnenhof vind je het Mauritshuis, waar je het ‘Meisje met de parel’ ontmoet, samen met nog 200 andere meesterwerken uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. Weer eens wat anders dan anders is Panorama Mesdag aan de Zeestraat. Hier heb je een uniek uitzicht op de Noordzee, duinen, Den Haag en Scheveningen. Dat allemaal op een cilindervormig schilderij, een van de oudste panorama’s in de wereld. En dan hebben we natuurlijk nog Madurodam, een feest voor jong en oud. Hier ontdek je waar het kleine Nederland groot in is.

Lekkernijen

De Haagsche kakker klinkt misschien wat vreemd, maar is hartstikke lekker. Het is gevuld krentenbrood met amandelspijs, kaneel, roomboter en noten. Je koopt hem bij Bakkerij Hessing aan de Reinkenstraat. Ook bakken ze hier Wassenaarse poffer (een krentenbol met dezelfde vulling), Haagse Ooievaartjes (roomboter hazelnoot kaneelkoekjes) en Haagse Jantjes (bonbonnetjes gevuld met hazelnootpraliné en stukjes gebruneerde hazelnoot). Waar zet jij het liefst je tanden in?

Culturele hotspots

Het voormalige hoofdkantoor van de Haagse Nutsspaarbank uit 1921 is omgetoverd tot het Nutshuis: een podium voor kunst, cultuur en maatschappij. Hier zie je interessante exposities en er worden geregeld films gedraaid in de grote oude kluis. Bij het bijbehorende Juni Café zit je goed voor koffie of lunch, met uitzicht op een onbekende parel: de beeldige Nutstuin vol fruitbomen, bijenkasten en een vijver vol lelies.

Wandelen en fietsen

Je kunt natuurlijk gaan uitwaaien op het Scheveningse strand, óf je maakt deze interessante wandeling vol architectuur met deze stadswandeling. Zo zie je de stad weer van een heel andere kant. Liever een stuk fietsen? Volg dan de sporen van de Soldaat van Oranje langs de kust, duinen, landgoederen en oude steden.

Meerdaags bezoek

Te weinig tijd om alles te beleven? Blijf dan nog even. Speciaal voor onze ANWB-leden hebben we een mooie aanbieding geregeld: twee overnachtingen in het stijlvolle Best Western Hotel Den Haag, gevestigd in twee fraaie herenhuizen uit 1895.