De 13 leukste steden van Polen
ANWB samen met Polish Tourism Organisation
Denk je aan een citytrip naar Polen, dan komen Warschau en Krakau misschien als eerste bij je op. Maar in dit land zitten nog veel meer historische parels verstopt. Dit zijn de 13 leukste steden van Polen.
Krakau is de meest bezochte stad van het land, met een centrum dat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar ook andere steden hebben hun eigen unieke charme. Ze zeggen dat Lublin het mooiste stadscentrum van heel Polen heeft. En in de maritieme hoofdstad Gdańsk zie je de grootste middeleeuwse havenkraan van Europa staan. Proef in Poznań de Sint Maarten croissant en ga in Wrocław - de stad van de honderd bruggen – op zoek naar de driehonderd kabouters die er wonen. En zo zijn er nog meer steden in Polen die vragen om een citytrip.
1. Krakau, de populairste stad van Polen
Het gezellige oude stadsplein Rynek Glowny in Krakau
Het is niet verrassend dat Krakau de meest bezochte stad van het land is: het centrum staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en heeft tal van bezienswaardigheden. Zoals de Universiteit van Jagiellonia uit 1364, het Koninklijke Kasteel van Wawel, de kathedraal en de Drakengrot. Volgens de legende woonde in deze grot een draak in de middeleeuwen. Hij kreeg elke dag offers van de dorpsbewoners, zoals varkens en schapen. Koning Krak was dit zo zat, dat hij de hand van zijn dochter beloofde aan degene die de draak zou verslaan; leerling schoenmaker Skuba was de gelukkige.
Vrijwel alle wandelroutes die door de Oude Stad lopen, leiden je naar de Lakenhalle. De 16de eeuwse markthal met koopmanskramen vol souvenirs. Bezoek hier ook de eerste etage, waar de Galerij van Poolse Kunst uit de 19de eeuw zich bevindt. Onder het marktplein vind je grote ondergrondse ruimtes waar je veel ontdekt over het verleden van Krakau. Hier zit namelijk een multimediaal museum waarin je door het ‘Krakau van de middeleeuwen’ loopt.
2. Łódź vol streetart en art nouveau paleizen
Een muurschildering van braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra in het centrum van Łódź © Pixabay / Elżbieta Michta
Łódź wordt ook wel de hoofdstad van de Poolse street art genoemd. De muurschilderingen springen overal in het oog: klein, groot, realistisch en artistiek. De 50 kunstwerken maken onderdeel uit van de Urban Forms Gallery: een permanente tentoonstelling van straatkunst op de gevels van gebouwen in het stadscentrum. Voor een wandeling door Łódź kun je het best beginnen in de 4 kilometer lange Piotrkowska straat, die het vrijheidsplein en het onafhankelijkheidsplein verbindt. Je ziet hier veel winkels en restaurants, maar ook villa’s en art nouveau paleizen van de vroegere textielbaronnen. Stop onderweg geregeld voor een blik op de huizen, zoals de Secessie Landau-woning op nummer 29, het Ludwik Meyer-paleis op 74 of de voormalige residentie van Juliusz Heinzl op 104.
Een van de meest populaire plekken van de stad is Manufaktura, een cultureel amusementscomplex. Ontstaan in de postindustriële gebouwen die deel uitmaakten van het voormalige rijk van Izrael Kalmanowicz. Denk aan gerestaureerde weefhallen, een vrijstaande elektriciteitscentrale en het Poznański paleis. Je vindt hier nu onder andere restaurants, een theater, kunstmuseum en een bowlingbaan. De residentie van de rijke Izrael Poznański is nu het Historisch Museum en in het paleis van Maurycy Poznański zit het Museum van Schone kunsten.
3. De maritieme hoofdstad van Polen: Gdańsk
De Kraanpoort (Brama Zuraw) aan de kade van de Motława in Gdansk
Hanzestad Gdańsk ligt aan de Oostzee en is de maritieme hoofdstad van Polen met gekleurde huizen, smalle stegen en een levendige haven. De Lange Straat (Ulica Długa) en de Lange Markt (Dlugi Targ) zijn de mooiste straten van de stad met huizen uit de middeleeuwen met gedecoreerde gevels. Vroeger woonden hier de rijkste patriciërs (leden van de Romeinse adel). Samen vormen deze twee straten de Koninklijke Route (Trakt Królewski). Aan de Lange Markt vind je het stadhuis en Artushof (Dwór Artusa), dat vanaf 1742 dienstdeed als beursgebouw voor de Danziger beurs. Ook de mooie Mariacka Street mag je niet overslaan, met veel trapjes en geregeld marktkramen.
In de wijk Gdańsk-Oliwa staat de Aartskathedraal. Stap binnen om het beroemde rococo-orgel te zien met 7876 pijpen en allerlei bewegende elementen. Wandel vervolgens naar het prachtige Oliwa Park met vijvers, bloembedden en stegen. Door het midden stroomt de Oliwski beek, die verandert in een waterval. Nog meer water vind je in de haven. Op het Graaneiland staat de Zuraw, de grootste middeleeuwse havenkraan van Europa. De poort takelde destijds goederen uit schepen met een gewicht tot 2000 kilo. In de jachthaven sluit je de dag af bij een van de restaurants.
4. Poznań: bruisende studentenstad vol historie en croissants
Het kleurrijk marktplein van Poznań
Poznań is een van de oudste steden van Polen en was in de 11de en 13de eeuw de hoofdstad van het land. Het was een stad van veel culturen waar Polen, Duitsers en Joden naast elkaar leefden. Nu is het een bruisende studentenstad met zo’n 28 hogescholen en een kleurrijk marktplein vol horeca. Je ziet hier ook het stadhuis, met een versierde voorgevel met beelden van de koningen van de Jagiellinische dynastie. Boven de klok komen elke dag om 12 uur ’s middags twee geiten tevoorschijn die elkaar rammen, op het geluid van de hoornblazer. Het oudste deel van de stad ligt op het eiland Ostrów Tumski, omgeven door de rivieren Warta en Cybina. Hier vind je de oudste Poolse kathedraal van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus.
Wat je echt geproefd moet hebben voordat je de stad verlaat, is de Sint Maarten croissant. Je kunt ze bij veel banketbakkerijen in het land kopen, maar alleen de provincie Groot-Polen heeft de bakrechten. De croissant is gemaakt van semi-Frans deeg met vulling, waarvan het belangrijkste ingrediënt witte maanzaad is. Wil je er meer over weten? Op naar het Rogalowe Museum om de geanimeerde ‘Croissant geschiedenis van Poznań’ te bekijken.
5. Wrocław, de stad van de honderd bruggen en vele kabouters
Het 13de eeuwse oude stadhuis en huidige stadsmuseum van Wrocław © Pixabay / Przemysław Krzak
Wrocław is ontstaan door het kasteel dat in de 10de eeuw op de Ostrów Tumski werd gebouwd. Inmiddels staat Wrocław bekend als de stad van de honderd bruggen. Het doet hier dan ook denken aan Venetië en Amsterdam. De hoogste – de Heksenbrug - hangt 45 meter boven de grond en verbindt de torens van de gotische Sint Maria Magdalena kathedraal met elkaar. Andere mooie bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Sint-Jan de Doper, de kerk van het Heilig Kruis, de Sint-Bartholomeus en het unieke Gothische oude raadshuis aan het historische stadsplein, dat een van de grootste van Europa is. In het Aartsbisschoppelijk Museum ligt het Boek van Henryków met de eerste zin in het Pools, dat op de Unesco Wereldherinneringslijst staat. Bezoek het Kathedraaleiland Ostrów Tumski rond zonsondergang, wanneer de lantaarnaansteker zijn ronde doet om de 103 straatlampen op het eiland aan te steken.
Houd in de stad ook je ogen goed open voor de ruim driehonderd kabouters die er wonen. Ze zitten verstopt in de straten. In september hebben ze hun eigen Kabouterfestival; een sprookjesachtig feest waarbij kinderen kaboutermutsen dragen en kleine huisjes verven voor hun kleine vrienden. Ook leuk: een bezoek aan de Wrocław Zoo, die je met bootjes vanuit het centrum bereikt. In het Afrikarium zwemmen 260 vissoorten – waaronder haaien - uit de hele wereld.
6. Het groene Szczecin als belangrijke zeehaven
Waly Chrobrego Promenade in Szczecin met op de achtergrond het Nationaal Museum © Polish Tourism Organisation / Mike Mareen
Deze 750 jaar oude stad ligt zo'n 100 kilometer van de Oostzee vandaan, maar is toch een van de twee belangrijkste Poolse zeehavens. In de haven van Szczecin meren de mooiste zeilschepen ter wereld aan. De stad staat bekend om zijn scheepvaarttraditie. Zelfs de beroemde peperkoeken van Szczecin hebben de vorm van nautische symbolen. Ze worden al 100 jaar met liefde gebakken. Wil je wandelen langs de 42 meest interessante plekken van de stad, pak dan de Stedelijke Touristische Route van 7 kilometer lang. Zo kom je onder andere bij het Philharmonie gebouw, het kasteel van de Hertogen van Pommeren en de kathedraal van Sint-Jakob.
Szczecin is ook aardig groen, zo zijn er veel parken met exotische planten. Ga in de zomer naar de rozentuin, met meer dan 9000 rozen in 99 variëteiten. Vlakbij de stad ligt het Smaragdmeertje (Jeziorko Szmaragdowe) waar je prachtig kunt wandelen. Leuk weetje: vroeger was dit een mijn, je ziet nog steeds de overblijfselen van de mijnmachines op de bodem van het meer liggen. In 1925 is de mijn overstroomd door het aanboren van ondergrondse wateren.
7. De hoofdstad Warschau vol groen en werelderfgoed
Paleis op het Water in Lazienki Park in Warschau © Polish Tourism Organisation
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het historische Warschau volledig verwoest. Gelukkig waren er veel oude foto’s, afbeeldingen en schilderijen zoals de stad er ooit uitzag. Aan de hand daarvan werd Warschau weer herbouwd zoals het in de 17de en 18de eeuw was. In 1980 werd de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet. De Oude Stad is dan ook een bezienswaardigheid op zich. Maar ook het koninklijke kasteel, het kasteelplein met de zuil van koning Zygmunt III Waza en het Paleis van Cultuur en Wetenschap zijn populaire ‘attracties’. Slenterend door de stad kom je geregeld een zeemeermin tegen, het symbool van de stad.
In Warschau vind je ook ontzettend veel groen; de helft van de stad bestaat eruit. Van de 79 stadsparken is Lazienki Park een van de mooiste. Komt onder andere omdat hier het neoklassieke Paleis op het Water (met museum) staat, en de Oude Oranjerie met een authentiek 18de eeuws hoftheater. Ook boven op de bibliotheek van de Universiteit van Warschau is het groen; de daktuin is een hectare groot en ontworpen door landschapsarchitect Irena Bajerska. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Vistula en de stad.