Vakantie Bulgarije

Sofia oogt nog helemaal als een grote stad uit de stalinistische periode. Brede boulevards en grote pleinen, geschikt voor parades en andere festiviteiten. Tussen de grauwe flats staan kleine Byzantijnse kerkjes, deels flink verwaarloosd. Maar ook Bulgarije herstelt zich van die benauwde periode. Toch moet je voor oud stedenschoon naar andere plaatsen, zoals Veliko Târnovo, Plovdiv of Nesebâr. Het Rozendal en het beroemde klooster van Rila zijn eveneens trekpleisters. Strandgangers kennen misschien al de namen Goudstrand en Zonnestrand, bruikbare vertalingen voor de oorspronkelijke, voor ons onuitspreekbare namen.

Kunst en cultuur

Al in 681 werd een eerste Bulgaarse staat gesticht door ruiternomaden, afstammend van de Hunnen, die ongeveer 200 jaar later het christendom aannamen. Aan de circa 500 jaar durende Turkse heerschappij kwam een einde in 1878. Uit het vorstendom ontstond in 1947 een volksrepubliek, die tot het uiteenvallen van de USSR nauw verbonden was met de staten van het toenmalige Oostblok. Sinds 1991 is Bulgarije een parlementaire republiek.

Natuur

In het noorden wordt Bulgarije begrensd door de Donauvlakte. Ten zuiden daarvan ligt het vruchtbare Noord-Bulgaarse laagland. Het zuiden van Bulgarije is bergachtig: Balkan, Rodopi, Rila, Pirin en het Vitosa-plateau nemen ruim eenderde van het land in. Het continentale klimaat wordt door de invloed van de Zwarte Zee gematigd. Toeristencentra als Varna liggen aan de Zwarte Zee. Ook de cultuursteden Kazanlak en Sofia trekken veel toeristen. Het Nationale Park Pirin is in trek bij wandelaars.

Winkelen

In Sofia is Vitosha Boulevard de grote winkelstraat. In Varna en aan de Zwarte-Zeekust wordt veel 'merkkleding' verkocht tegen redelijke prijzen, maar houd er rekening mee dat het om goed gemaakte namaak gaat. Op de markten zijn vooral etenswaren verkrijgbaar tegen lage prijzen. Typische souvenirs zijn wijn, houtsnijwerk, handgemaakte kleding, tafelkleden en servetten, en schoenen. De prijzen voor dezelfde producten kunnen behoorlijk verschillen. Het is raadzaam om eerst rond te kijken voor je iets koopt. De prijzen staan in principe vast.

Op vakantie naar Bulgarije

Zou je graag Bulgarije zelf willen zien? Bekijk dan eens deze aanbiedingen:

Meer praktische informatie

Ga je op vakantie naar Bulgarije? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot aan lokale valuta.

Bekijk praktische informatie Bulgarije

Speciaal voor jou geselecteerd