Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende verkeersregels in Frankrijk

Sommige verkeersregels in Frankrijk zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

De Nederlandse verkeersregels vind je hier.

Verplicht mee in de auto naar Frankrijk

Ga je met de auto of motor naar Frankrijk, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.


Vaak ook verplicht: Milieusticker Frankrijk

In steeds meer Franse steden heb je verplicht een milieusticker nodig.

Niet verplicht, wel handig: Tolbadge

Met dit kastje in de auto ga je razendsnel door de tolpoorten en betaal je automatisch.

Maximumsnelheid in Frankrijk

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.

Verlaagde maximumsnelheden

Bij regen of andere neerslag en voor beginnende bestuurders (minder dan drie jaar in het bezit van rijbewijs A of B) gelden verlaagde maximumsnelheden:

  • 80 km/h (in plaats van 90 km/h) op wegen buiten de bebouwde kom zonder middenberm.
  • 100 km/h (in plaats van 110 km/h) op wegen met 2 rijbanen gescheiden door een middenberm.
  • 110 km/h (in plaats van 130 km/h) op autosnelwegen (autoroutes).

De minimumsnelheid op de linkerrijstrook van autosnelwegen is 80 km/h.

Maximumsnelheid bij slecht zicht

Als door mist of andere omstandigheden het zicht vijftig meter of minder is, geldt op alle wegen een maximumsnelheid van 50 km/h.

Tweerichtingswegen buiten de bebouwde kom

Op wegen (met één rijstrook per rijrichting) buiten de bebouwde kom zonder middenberm waar in principe de maximumsnelheid 80 km/h is, kan in een toenemend aantal departementen een verhoogde maximumsnelheid van 90 km/h gelden. Deze hogere maximumsnelheid wordt altijd met borden aangegeven. Hou bij twijfel 80 km/h aan. Bij neerslag is de maximumsnelheid op deze wegen 80 km/h. 

Let op: Mogelijk zijn flitspalen langs wegen waar een maximumsnelheid van 90 km/h geldt, nog afgestemd op een oude maximumsnelheid van 80 km/h. Een bekeuring voor een snelheidsovertreding op deze wegen kan daarom onterecht zijn en het kan de moeite waard zijn deze bekeuring aan te vechten. Op usagers.antai.gouv.fr kun je (online) bezwaar maken tegen een bekeuring.

Smogalarm

Op delen van (snel)wegen kan een tijdelijke snelheidsbeperking gelden, onder andere bij smog. Dit wordt aangegeven op matrixborden boven de weg, bijvoorbeeld met de tekst: alerte pollutionvitesse limitée -20 km/h (smogalarm: de maximumsnelheid is verlaagd met 20 km/h). 

Ringweg rondom Parijs (Boulevard Peripherique)

Op de Boulevard Peripherique, de ringweg rondom Parijs, is de maximumsnelheid 70 km/h, maar deze maximumsnelheid wordt mogelijk in de zomer van 2024 verlaagd naar 50 km/h

Verkeersboetes in Frankrijk

Boete betalen

Ter plekke mag de Franse politie een boete (amende) tot € 750 innen. Als je de boete binnen 15 dagen betaalt, wordt het boetebedrag verlaagd (amende forfaitaire minorée). Dit geldt niet voor boetes in de eerste categorie. Als je na 15 dagen niet betaald hebt, moet binnen 45 dagen de amende forfaitaire worden betaald. Heb je dan nog niet betaald, dan is het te betalen boetebedrag aanzienlijk hoger (amende forfaitaire majorée).


Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Frankrijk worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over Franse boetes (ook Nederlandstalig) is te vinden op antai.gouv.fr. Via deze website kan ook de boete worden betaald en er staat informatie over hoe beroep aan te tekenen als je het niet eens bent met de boete.

Milieuzones & milieustickers in Frankrijk 
Met de auto naar Frankrijk? Bekijk of jij een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die kunt bestellen.
Tolwegen & tolvignetten in Frankrijk 
In Frankrijk moet je voor de meeste autosnelwegen en voor sommige bruggen en tunnels tol betalen. Wat het kost en hoe je kunt betalen leggen we hier uit.
Route plannen naar Frankrijk 
Bekijk informatie over tanken en laden, overnachtingsopties langs de route en algemene route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.

Handig voor je vakantie naar Frankrijk

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Je vakantie plan je niet met de Franse slag. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.