Naar artikel

Winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk

Wat zijn de regels en wanneer zijn ze verplicht?

Winterbanden zijn in Frankrijk in sommige gebieden wel verplicht, In de rest van Frankrijk wordt het gebruik van winterbanden aangeraden.

Winterbanden in Frankrijk 

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Van 1 november t/m 31 maart ben je verplicht op winterbanden te rijden in de berggebieden in Frankrijk tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto. 
 • Winterbanden of sneeuwkettingen zijn in de winter verplicht in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen en op Corsica. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (Franstalig).
 • Een verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode op winterbanden moet rijden of sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben.
 • Alle autobanden met het sneeuwvloksymbool worden als winterband geaccepteerd. Banden met alleen de aanduiding m + s worden nog tot en met 31/10/2024 als winterband geaccepteerd.
 • Let op: Vanaf 1 november 2024 worden alleen winterbanden met een sneeuwvloksymbool (3PMSF) gezien als winterbanden. Als je rijdt op winterbanden met alleen aanduiding M+S, voldoe je niet meer aan de regels in de genoemde zones in de winterperiode en ben je verplicht sneeuwkettingen mee te nemen.
 • Winterbanden moeten op alle vier de wielen zijn gemonteerd.
 • Voor deze nieuwe winterregels geldt een gewenningsperiode, wat betekent dat je in het winterseizoen 2023-2024 nog geen boete krijgt als je in de genoemde zones in de winterperiode niet op winterbanden rijdt (en ook geen sneeuwkettingen in de auto hebt). Je wordt echter aangeraden de winterregels in acht te nemen, ook voor je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.
 • In de rest van Frankrijk wordt aangeraden om in de winter op winterbanden te rijden. 
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • In Frankrijk kun je ook een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting tegenkomen. Staat er Pneus neige admis (Winterbanden toegestaan) onder of bij dit verkeersbord, dan hoef je geen sneeuwkettingen te gebruiken als je op winterbanden rijdt. Staat er Chaînes à neige obligatoires (Sneeuwkettingen verplicht) of een vergelijkbare tekst, dan zijn sneeuwkettingen ook verplicht op winterbanden. 
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en in Andorra zijn winterbanden of sneeuwkettingen van 1 november tot en met 15 mei verplicht.

Sneeuwkettingen in Frankrijk

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Van 1 november t/m 31 maart ben je in de berggebieden in Frankrijk verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben tenzij je op winterbanden rijdt.
 • Sneeuwkettingen of winterbanden zijn in de winter verplicht in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen en Corsica. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (Franstalig). 
 • Een nieuw rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben of op winterbanden moet rijden (zie hierboven). 
 • Voor deze nieuwe winterregels geldt een gewenningsperiode, wat betekent dat je in het winterseizoen 2023-2024 nog geen boete krijgt geen als je in de genoemde zones in de winterperiode geen sneeuwkettingen in de auto hebt (en ook niet op winterbanden rijdt). Je wordt aangeraden de winterregels in acht te nemen, ook voor je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.
 • In Frankrijk kun je ook een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting tegenkomen. Dit bord geeft aan dat je verplicht bent om op sneeuwkettingen te rijden als de weg bedekt is met sneeuw.
 • Staat er Pneus neige admis (Winterbanden toegestaan) onder of bij dit verkeersbord, dan hoef je geen sneeuwkettingen te gebruiken als je op winterbanden rijdt. Staat er Chaînes à neige obligatoires (Sneeuwkettingen verplicht) of een vergelijkbare tekst, dan zijn sneeuwkettingen ook verplicht op winterbanden.
 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • De sneeuwkettingen moeten op tenminste de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 km/h. De maximumsnelheid kan lager zijn als dat in de gebruiksaanwijzing van de kettingen wordt aangegeven.

Alternatieven

 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, mag je in plaats van sneeuwkettingen ook sneeuwsokken meenemen en gebruiken.

Spijkerbanden in Frankrijk beperkt toegestaan

In Frankrijk zijn spijkerbanden toegestaan van 1 november tot en met de laatste zondag van maart. De maximumsnelheid is dan beperkt tot 90 km/h. Met een stricker op je auto maak je duidelijk dat je op spikes rijdt (pneus cloutés).

Verkeersregels + reisvoorbereiding Frankrijk

Wat moet verplicht mee in de auto naar Frankrijk? Wat is de maximumsnelheid met een caravan of zware camper? Wat zijn de regels voor milieuzones? Plan je reis naar Frankrijk.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Frankrijk bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.