Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk

Wat zijn de regels en wanneer zijn ze verplicht?

Winterbanden zijn in Frankrijk in sommige gebieden wel verplicht. In de rest van Frankrijk wordt het gebruik van winterbanden aangeraden.

Winterbanden in Frankrijk 

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Van 1 november t/m 31 maart ben je verplicht op winterbanden te rijden in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen en op Corsica. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (Franstalig)).
 • Winterbanden moeten op alle vier de wielen zijn gemonteerd.
 • Je mag ook op andere banden rijden in deze gebieden, maar dan ben je verplicht sneeuwkettingen bij je hebben in de auto. 
 • Let op: Alle autobanden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF; 3 Peak Mountain Snow Flake) worden als winterband geaccepteerd. Banden met alleen de aanduiding M+S worden nog t/m 31-10-2024 als winterband geaccepteerd; na deze datum ben je bij dit type banden verplicht sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. 
 • Voor deze nieuwe winterregels geldt een gewenningsperiode, wat betekent dat je in het winterseizoen 2023-2024 nog geen boete krijgt als je in de genoemde zones in de winterperiode niet op winterbanden rijdt (en ook geen sneeuwkettingen in de auto hebt). Je wordt echter aangeraden de winterregels in acht te nemen, ook voor je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.
 • Een verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode op winterbanden moet rijden of sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben. In de rest van Frankrijk wordt aangeraden om in de winter op winterbanden te rijden. 
 • ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid.
 • Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
 • Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en in Andorra zijn winterbanden of sneeuwkettingen van 1 november t/m 15 mei verplicht.

Sneeuwkettingen in Frankrijk

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Van 1 november t/m 31 maart ben je in de berggebieden in Frankrijk verplicht sneeuwkettingen (of sneeuwsokken) in de auto te hebben tenzij je op winterbanden rijdt.
 • Sneeuwkettingen zijn in de winter verplicht in de volgende zones: Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen en Corsica. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (Franstalig). 
 • Een rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben of op winterbanden moet rijden (zie hierboven bij winterbanden). 
 • Voor deze nieuwe winterregels geldt een gewenningsperiode, wat betekent dat je in het winterseizoen 2023-2024 nog geen boete krijgt geen als je in de genoemde zones in de winterperiode geen sneeuwkettingen in de auto hebt (en ook niet op winterbanden rijdt). Je wordt aangeraden de winterregels in acht te nemen, ook voor je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.
 • In Frankrijk kun je ook een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting tegenkomen. Dit bord geeft aan dat je bij winterse omstandigheden (365 dagen per jaar) verplicht bent om met sneeuwkettingen of winterbanden (3MPSF) te rijden.
 • Staat er Pneus neige admis onder of bij dit verkeersbord, dan zijn winterbanden als alternatief voor sneeuwkettingen toegestaan. Staat er Chaînes à neige obligatoires (Sneeuwkettingen verplicht) of een vergelijkbare tekst, dan zijn sneeuwkettingen ook verplicht op winterbanden zonder sneeuwvloksymbool. 
 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • De sneeuwkettingen moeten op tenminste de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 km/h. De maximumsnelheid kan lager zijn als dat in de gebruiksaanwijzing van de kettingen wordt aangegeven.

Alternatieven

 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, mag je in plaats van sneeuwkettingen ook sneeuwsokken meenemen en gebruiken.

Spijkerbanden in Frankrijk beperkt toegestaan

In Frankrijk zijn spijkerbanden (pneus cloutés) toegestaan van 1 november t/m 31 maart. De maximumsnelheid is dan beperkt tot 90 km/h. Met een 90-sticker op je auto maak je duidelijk dat je op spijkerbanden rijdt. Deze sticker is voor auto's met een Frans kenteken verplicht. 

Verkeersregels + reisvoorbereiding Frankrijk

Wat moet verplicht mee in de auto naar Frankrijk? Wat is de maximumsnelheid met een caravan of zware camper? Wat zijn de regels voor milieuzones? Plan je reis naar Frankrijk.

Winterartikelen online bestellen

Van autohoes tegen de vorst en startkabels tot ijskrabbers en wegrijhulp. Alle winterse autoartikelen bestel je eenvoudig en snel online in de ANWB Webwinkel.  Bekijk alle winterartikelen in de webwinkel

Reisverzekering al geregeld?

Of je nu op vakantie, zakenreis, of op doorreis in Frankrijk bent, een reisverzekering is altijd een goed idee. Ga je op wintersport, overweeg dan een wintersportverzekering. Of misschien geef je de voorkeur aan een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zorg voor de juiste dekking om met een gerust hart van je reis te genieten.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.