Winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk

Winterbanden zijn in Frankrijk niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt wel aangeraden. Winterbanden moeten dan een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben. Sneeuwkettingen kunnen op bepaalde wegen wel verplicht zijn, dat wordt met borden aangegeven.

Winterbanden in Frankrijk 

  • Aangeraden bij winterse omstandigheden - Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Frankrijk, maar het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs.
  • De minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,5 mm.
  • Soms is het blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' voorzien van een onderbord met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan). Dit betekent dat hier bij sneeuw in plaats van met sneeuwkettingen ook alleen met winterbanden (M+S) mag worden gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd. Zonder winterbanden is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
  • Let op: in Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen in Frankrijk

  • Verplicht bij bord - Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.
  • Als dit blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' een onderbord heeft met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan), geldt het verplichte gebruik van sneeuwkettingen niet als er op winterbanden (M+S) wordt gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd. Let op: als bij het blauwe sneeuwkettingenbord dit onderbord ontbreekt, moeten ook op winterbanden sneeuwkettingen worden gemonteerd.
  • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op besneeuwde wegen.
  • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
  • Kunststof sneeuwkettingen zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.

 

Spijkerbanden/ overige winteruitrusting

Kijk voor meer informatie over spijkerbanden en andere verplichte winteruitrusting in onze landeninformatie.