Categorie 1: auto's, busjes, campers en bestelwagens zonder of met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal twee meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (exclusief eventuele bagage op het dak).
Categorie 2: auto's, busjes, campers en bestelwagens zonder of met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan twee, maar minder dan drie meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (exclusief eventuele bagage op het dak).
Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op twee assen met een hoogte van minimaal drie meter of een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg.
Categorie 4:
- voertuigen op drie assen of meer, met een hoogte van meer dan drie meter of met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg;
- voertuigcombinaties met een hoogte van meer dan drie meter;
- voertuigcombinaties waarvan het trekkend voertuig een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3500 kg.
Categorie 5: Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhanger).
Voertuigen (personenauto's, busjes, campers) die qua afmeting tot categorie 2 behoren, maar die aantoonbaar via een vermelding op kenteken- of rijbewijs voor gehandicaptenvervoer zijn aangepast en ingericht, worden gerekend onder categorie 1.
Nee, een tolbadge is niet verplicht, maar wel handig. Een tolbadge is een snelle manier om te betalen als je door de tolpoortjes in Frankrijk rijdt. Zo voorkom je lange wachtrijen. Je kunt bij de tolpoortjes ook betalen met een een bankpas, een creditcard of contant geld.
Nee, je hebt geen tolvignet nodig voor Frankrijk. In Frankrijk betaal je tol bij de tolpoortjes. In sommige landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland, maken ze geen gebruik van tolpoortjes en is het verplicht om vooraf een tolvignet aan te schaffen om op die manier tol te betalen.
Als je niet wilt betalen voor de tolwegen kun je ervoor kiezen om een andere route te nemen. Dit duurt vaak langer en is uiteindelijk duurder door de brandstofkosten. Je kunt aangeven in de ANWB Routeplanner of je tolwegen wilt vermijden of niet, dan geeft de ANWB Routeplanner direct een overzicht van de tolkosten en de brandstofkosten.
Nee, een tolbadge is een elektronisch kastje voor in de auto die je kunt gebruiken in Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje om sneller door de tolpoortjes heen te rijden. Niet verplicht, wel handig. Een tolvignet is verplicht in bepaalde landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Hier betaal je geen tol bij tolpoortjes, maar schaf je vooraf een tolvignet aan om zo te betalen voor het gebruik van de wegen.
Bekijk of een tolvignet voor jou verplicht is door je route in te vullen in de ANWB Routeplanner.
De péage en flux libre zijn open tolpoorten boven de weg. De tolpoorten registreren het kenteken, de tolbadge of het tolvignet. Voor zover bekend is dat vooralsnog alleen op de A4 (bij de afslag Boulay) en op de nieuwe A79. Meer informatie over de betalingsmogelijkheden:
- A4 (afslag bij Boulay): betaling kan op verschillende manieren, namelijk met een tolbadge, achteraf bij een betaalautomaat op het parkeerterrein gelegen aan uitrit 38 of online binnen tien dagen na passage, en met een voor toeristen minder interessant tolvignet (Pass Sanef: een pass abonné of een pass prépayé). Zie voor meer informatie en betaling achteraf: sanef.com/en/my-journey/boulay/online-payment.
- A79 (tussen de A71 bij Montarault en Digoin): betaling kan op vier manieren, namelijk met een tolbadge, met kentekenregistratie, binnen 72 uur via de website, of binnen 72 uur bij een betaalautomaat op één van de parkeerterreinen langs de weg. Zie voor meer informatie en betaling binnen 72 uur na passage: aliae.com/en.