Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autorijden in de bergen

Zo voorkom je dat je strandt

Rijden in de bergen vraagt om een iets andere rijstijl. Zo voorkom je dat je strandt met een oververhitte motor, gloeiendhete remschijven of een weggebrande koppeling. We geven je tips.

Zo ga je de berg op…

  • Vergeet het nieuwe rijden! Laat de auto dus niet in een hoge versnelling (dus bij een laag toerental) de berg op zwoegen. De motor wordt dan te zwaar belast en raakt oververhit. Vuistregel: als je het gas intrapt, moet de auto nog gemakkelijk kunnen versnellen. Rijd je vol gas en versnelt de auto niet (of vertraagt deze zelfs)? Schakel dan terug.
  • Probeer bij optrekken vanuit stilstand op een helling de koppeling te ontzien. Zorg voor een zo kort mogelijk 'slipmoment'. Een slippende koppeling slijt snel (en gaat stinken), wordt heet en leidt in het ergste geval tot een verbrande koppelingsplaat.
  • Sta je in de file op een helling? Probeer het schakelen te beperken door de afstand op je voorligger iets groter te laten worden en het gat in één keer te overbruggen. Of gebruik de ruimte zodat je zoveel mogelijk in de versnelling kan doorrollen. Houd je voet hierbij van de koppeling.
  • Rijd je een automaat? Kies dan, zowel bergop als bergaf, voor handmatige bediening en schakel tijdig terug. Zo kan de motor wat meer toeren maken en kan er ook bij afdalen afgeremd worden op de motor. Heb je een automaat met de keuzemogelijkheid voor 1, 2 of 3? Gebruik dan een van deze versnellingen om gemakkelijker de berg op te komen of om op de motor af te remmen bij het afdalen.

…en zo ga je de berg weer af

  • Rijd bergaf in dezelfde versnelling als omhoog. Zo remt de auto af op de motor en dat voorkomt schade aan de remmen.
  • Ga je in een te hoge versnelling de berg af, dan moet je continu bijremmen. Hierdoor gaan de remmen stinken, worden ze bloedheet en kunnen ze hun remkracht verliezen. Vuistregel: als je je voet van het gas haalt, moet de auto vaart minderen. Ga je nog steeds te hard, schakel dan terug.
  • Als je toch moet bijremmen, probeer de rem dan niet continu ingedrukt te houden. Rem even hard af, bijvoorbeeld voor een bocht, zodat de remmen erna weer kunnen afkoelen.
  • Rijd NOOIT in z'n vrij bergafwaarts, je bent dan een ongeremd projectiel en dat is gevaarlijk.
  • Als je remt op de motor, is het verleidelijk om de koppeling (deels) in te trappen om sneller te gaan. Doe dit niet, dit kan fikse schade aan je auto brengen en het is gevaarlijk.
  • Heb je een auto met een (plug-in) hybride aandrijflijn, kies dan voor de sterkste regeneratiestand. Zo kun je de remmen nog wat meer ontzien en laad je bovendien je accu op.

 Wat te doen bij:


Rijden in de bergen met een elektrische auto

Een van de grote voordelen van een elektrische auto is de forse trekkracht die al vanaf stilstand beschikbaar is. Dat maakt dat elektrische auto's maar weinig moeite hebben met steile hellingen. Nu kost een helling oprijden meer energie dan dezelfde afstand afleggen op een vlakke weg, maar het mooie van een elektrische auto is dat je die energie voor een deel weer kunt terugwinnen met regeneratief remmen.

Berg op met een elektrische auto

Omhoog rijden is dus geen probleem voor een elektrische auto, maar hou wel rekening met een hoger verbruik en daardoor ook een kortere actieradius. Zorg daarom voor wat extra lading in de accu voor je aan een bergpas begint. Zeker omdat laadpunten doorgaans niet rijkelijk gezaaid zijn langs bergwegen.

Berg af met een elektrische auto

Het grote pluspunt van een elektrische auto is dat je tijdens de afdaling een deel van de extra energie die nodig was om boven te komen weer kunt terugwinnen (regenereren) door de elektromotor als dynamo in te zetten. Net als bij het afremmen op een brandstofmotor ontzie je zo de remmen, iets wat bij een zware elektrische auto extra belangrijk is. Zet je auto bij voorkeur in de stand waarin hij het sterkst regenereert en je zult zien dat je accu onderaan de berg voller is dan bovenop. Onderaan de streep is het meerverbruik van een elektrische auto in de bergen daardoor veel lager dan dat van een brandstofauto.

Op vakantie met een elektrische auto? Dit moet je weten!

Caravan rijden in de bergen

Voor rijden met een caravan in de bergen gelden dezelfde regels, toeren draaien is nog meer van belang omdat de auto zwaarder beladen is. Houd de motor goed op toeren om oververhitting te voorkomen. Check de temperatuurmeter van de motor dan ook regelmatig.


Pechhulp in het buitenland

Wil je zorgeloos op vakantie? Met Wegenwacht Europa kun je dag en nacht op ons rekenen.

Nu10%korting
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!