Verkeersregels in Luxemburg
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Luxemburg zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed is net zoals in Nederland 0,5 promille. Voor bestuurders die nog geen twee jaar het rijbewijs hebben, is het maximum 0,2 promille.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Indien nodig moet het kleinste voertuig achteruitrijden. Meer informatie over veilig autorijden in de bergen vind je hier.
Je bent in een tunnel verplicht met dimlicht te rijden (dagrijlicht is onvoldoende). Ook bij een file in een tunnel ben je verplicht een reddingsstrook (Rettungsgasse) vrij te houden voor hulpdiensten. Bovendien moet je je alarmlichten inschakelen en minstens 5 meter afstand houden ten opzichte van je voorganger. Meer informatie over veilig rijden in een tunnel vind je hier.
Net zoals in Nederland moet je bussen die de halte verlaten, voorrang verlenen. In Luxemburg geldt dit ook voor schoolbussen.
Je bent verplicht richting aan te geven als je op de rotonde naar de linkerrijstrook wilt gaan en als je de rotonde wilt verlaten.
Als op een kruising twee elkaar tegemoetkomende bestuurders allebei linksaf willen slaan, dan moeten zij voor elkaar langs gaan (en niet om elkaar heen).
Buiten de bebouwde kom is het overdag toegestaan te toeteren om andere weggebruikers te waarschuwen. Tussen zonsondergang en zonsopgang moeten hiervoor lichtsignaleren worden gebruikt, tenzij geluidssignalen absoluut noodzakelijk zijn. Binnen de bebouwde kom is toeteren alleen toegestaan in het geval van dreigend gevaar.
Het rijden op een busbaan is streng verboden.
Wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 100 meter als gevolg van mist, sneeuwval of hevige regen, moet dimlicht worden gebruikt.
Op autosnelwegen mag je een auto met pech slepen tot de eerste afrit, op andere autowegen tot de eerste garage.
Het is in Luxemburg niet verboden om bij pech je voertuig te repareren langs de weg maar het is bij een reparatie langs de openbare weg wel verboden om onder je auto te gaan liggen of om zo te gaan liggen dat delen van je lichaam uitsteken aan de kant waar het verkeer langsrijdt. Het is ook verboden om gereedschappen en onderdelen aan die kant neer te leggen.
Net zoals in Nederland is het bestuurders van voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan. Het is bovendien verboden om op een apparaat met een verlicht scherm te kijken, behalve op een geïntegreerd scherm voor navigatiedoeleinden. Let op: het is ook verboden je telefoon los op een stoel of bijvoorbeeld in een bekerhouder in de auto te laten rondslingeren.
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan, mits het gezichtsveld van de bestuurder hierdoor niet wordt beperkt.
Kinderen van drie tot achttien jaar die kleiner zijn dan 1,50 meter, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd. Kinderen tot achttien jaar die meer dan 36 kg wegen, mogen een gewone veiligheidsgordel of heupgordel gebruiken. Ze mogen echter in dat geval niet voorin zitten.
In een taxi moeten kinderen jonger dan drie jaar in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd, maar mogen kinderen tussen de drie en achttien jaar die kleiner zijn dan 1,50 meter, eventueel ook een gewone veiligheidsgordel dragen, mits ze achterin zitten. Als een kind met de rug naar voren voorin in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
Bij het vervoer van een huisdier kun je het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WVW 1994). Volgens dit artikel moet een huisdier zodanig vervoerd worden dat dit niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder kan leiden. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Lading mag naar voren en achteren niet meer dan 1 m uitsteken. Wanneer de lading meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt, moet de lading voorzien zijn van een reflecterend rood of markeringsbord van ten minste 40 x 40 cm met diagonale rode en witte strepen of een rode vlag van 40 x 40 cm. Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië en Spanje. In het donker en bij slecht zicht moet lading die meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt, bovendien zijn voorzien van een rood licht.
In de breedte mag de lading niet meer dan 20 cm uitsteken. Wanneer de lading aan één of beide zijden meer dan 20 cm uitsteekt, moet deze in het donker en bij slecht zicht worden gemarkeerd met een niet-driehoekige reflector die aan de voorkant wit en de achterkant rood is.
Fietsen mogen aan beide zijden niet meer dan 20 cm uitsteken. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.
Als de fietsendrager of bagagebox op de trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
In Luxemburg is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor auto's uit Nederland. Een motor hoeft niet te worden voorzien van winterbanden. Winterse omstandigheden zijn onder andere ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Banden met de aanduiding M+S en/of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd. De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop ook het sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. Meer informatie over winterbanden, zie: anwb.nl/winterbanden.
Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm. Winterbanden moeten daarnaast op alle wielen worden gemonteerd. Let op: voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg geldt dat de winterbanden op de aangedreven wielen moet worden gemonteerd.
Sneeuwkettingen - Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
Voertuigen of voertuigcombinaties met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg of een lengte van meer dan zeven meter moeten ten opzichte van een vrachtwagen of auto met aanhanger vóór hen een afstand aanhouden van minstens 50 meter. Als je dus met een auto-caravancombinatie (van meer dan zeven meter) achter een vrachtauto of een andere auto met caravan rijdt, moet je zorgen dat de afstand tussen jou en je voorganger minstens 50 meter bedraagt.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen tot 250 watt (cycle à pédalage assisté) of maximaal 500 watt (cycle électrique).
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Handsfree bellen mag wel.
Het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes tijdens het fietsen is verboden.
Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen met voor wit of geel licht en achter rood. De fiets moet achter een rechthoekige, rode reflector hebben en een gele reflecterende strip. Op de pedalen moeten witte of gele van achteren zichtbare reflectoren zijn aangebracht. Als dit technisch niet mogelijk is, mag de fietser ook schoenen dragen waarop deze reflectoren zijn aangebracht. Op de banden moet een reflecterende strook zijn aangebracht of op de wielen minimaal twee gele of witte reflectoren. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
Een kind jonger dan 8 jaar mag alleen op de fiets of in een fietskar worden vervoerd door een bestuurder van 18 jaar of ouder. Het kind moet in een geschikt kinderzitje op de fiets of in een daarvoor bedoelde aanhanger worden vervoerd. In het laatste geval mogen maximaal twee kinderen worden vervoerd. Het kinderzitje moet zijn uitgerust met voetsteunen en een veiligheidsgordel.
Kinderen mogen vanaf 6 jaar op de openbare weg fietsen onder begeleiding van iemand die minstens 15 jaar is. Vanaf 10 jaar mogen kinderen zonder begeleiding op de openbare weg fietsen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen op de stoep fietsen. Ook een begeleider van een kind tot en met 12 jaar mag op de stoep fietsen.
Fietsers mogen alleen bij daglicht naast elkaar rijden, zolang ze het overige verkeer daarmee niet hinderen of in gevaar brengen. Fietsers moeten bovendien achter elkaar gaan rijden in bochten, op heuvels en op spoorwegovergangen en als ze binnen de bebouwde kom worden ingehaald op een weg waar een maximumsnelheid van 50 km/h of hoger geldt.
Het is fietsers toegestaan om stilstaande auto's bij een kruising of spoorwegovergang uiterst voorzichtig rechts in te halen.
Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Waar fietspaden zijn, moeten ze ook gebruikt worden. Bij het ontbreken van een fietspad moet er zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden. Op auto(snel)wegen (autoroutes, voies expresses, etc.) is fietsen verboden. Op alle andere wegen (routes nationales, chemins repris, etc.) is fietsen toegestaan, tenzij met een verkeersbord wordt aangegeven dat dit verboden is.
In Luxemburg zijn speciale fietsstraten die worden aangeduid met een blauw rechthoekig bord met een klein 30km-bord, een grijze auto, een witte fietser en het woord Rue cyclabe. Hier mogen fietsers over de volle breedte van de rijbaan rijden. Motorvoertuigen mogen hier niet komen met uitzondering van bestemmingsverkeer. Gemotoriseerd bestemmingsverkeer mag hier de fietsers niet inhalen en niet sneller rijden dan 30 km/h.
Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/h (Pedelec45, S-pedelec) gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Richtingaanwijzers zijn echter niet verplicht. De minimumleeftijd om op een speedpedelec te rijden is 16 jaar en de bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs (AM). De bestuurder is verplicht een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE-22.05 of 22.06) te dragen. Voor zover bekend, is het dragen van een speciale speedpedelec-helm (norm NTA 8776) niet toegestaan. Speedpedelecs mogen niet op het fietspad rijden.
Met een wit verkeersbord met daarop een zwarte fiets en de tekst excepté frei of autorisé frei wordt aangegeven dat je als fietser bijvoorbeeld een busbaan mag gebruiken, een eenrichtingsweg mag inrijden of in een voetgangersgebied mag fietsen.
Bij sommige verkeerslichten kan een oranje knipperend licht met een fiets en een pijl naar rechts aanwezig zijn dat aangeeft dat fietsers bij rood licht rechtsaf mogen, mits ze andere weggebruikers op de juiste wijze voorrang verlenen. Als dit extra licht niet brandt of niet aanwezig is, moet de fietser stoppen bij rood licht.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Luxemburg, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: De bestuurder is verplicht een veiligheidsvest te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto. Het veiligheidsvest moet worden bewaard op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). Neem ook reservelampen en een reserviewiel mee. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
Om in Luxemburg te komen, rijd je vanuit Nederland meestal door België. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht:
Let op: De bestuurder van de motor is verplicht het veiligheidsvest aan te trekken bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert de motorrijder om ook voor de eventuele passagier een veiligheidsvest mee te nemen. Het veiligheidsvest kan worden gedragen of worden bewaard in bijvoorbeeld een net of een koffer.
Om in Luxemburg te komen, rijd je vanuit Nederland meestal door België. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: In verkeersluwe buurten binnen de bebouwde kom geldt vaak een maximumsnelheid van 30 km/h. Let op de maximumsnelheidsborden.
Let op: In verkeersluwe buurten binnen de bebouwde kom geldt vaak een maximumsnelheid van 30 km/h. Let op de maximumsnelheidsborden.
<7.500 kg
>7.500 kg
Let op: In verkeersluwe buurten binnen de bebouwde kom geldt vaak een maximumsnelheid van 30 km/h. Let op de maximumsnelheidsborden.
Let op: In verkeersluwe buurten binnen de bebouwde kom geldt vaak een maximumsnelheid van 30 km/h. Let op de maximumsnelheidsborden.
Bij regen en bij een nat wegdek geldt een lagere maximumsnelheid van 110 km/h. Als de luchtkwaliteit slecht is (te veel ozon in de lucht), kan op autosnelwegen de maximumsnelheid worden verlaagd naar 90 km/h. Dit wordt aangegeven op matrixborden boven de weg met de tekst Alerte ozone vitesse 90 km/h.
Op delen van de autosnelwegen A1 en A6 rond de stad Luxemburg geldt een verlaagde maximumsnelheid van 90 km/h. Let op de maximumsnelheidsborden.
Verkeersovertredingen zijn ingedeeld in vier categorieën, van licht tot zwaar. Lichte verkeersovertredingen worden afgedaan met een boete tussen de € 24 en € 74 en/of een vrijheidsstraf van één tot zeven dagen. Voor zware verkeersovertredingen is de boete tussen € 24 en € 145 en kan het voertuig in beslag worden genomen. Verkeersovertredingen kunnen ter plekke betaald worden, contant of met een bankpas of creditcard.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom
Snelheidsovertreding buiten de bebouwde kom
Door rood/oranje licht rijden
Overtreding inhaalverbod
Parkeerovertreding
Niet verlenen van voorrang
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Luxemburg heeft een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Voor bepaalde verkeersdelicten worden strafpunten in mindering gebracht op het beginaantal van 12. Wanneer het 'nulpunt' is bereikt, wordt het rijbewijs voor de duur van een jaar ingenomen. Een ontzegging van de rijbevoegdheid of een rijverbod geldt alleen in Luxemburg.
Als je de boete niet direct betaalt, moet je een waarborgsom betalen. De waarborgsom is het dubbele van het verschuldigde boetebedrag met een minimum van € 74. Betaal je de waarborgsom niet, dan kan de politie het voertuig in beslag nemen.
Bekeuringen die in Luxemburg worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.