Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Sneeuwkettingen

Waarom sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zorgen voor grip op het wegdek wanneer dit glad is geworden door winterse neerslag. Vaak is wegrijden of bochten maken op een besneeuwde weg niet mogelijk, bedenk je dus eens wat er gebeurt wanneer je een noodstop moet maken in de sneeuw. In alle Alpenlanden is het daarom verplicht om sneeuwkettingen in de juiste maat bij je te hebben. Dit staat los van het gebruik van winterbanden.

TIP: Pak sneeuwkettingen (net zoals de gevarendriehoek en reflectiehesjes) altijd als laatste in zodat je ze makkelijk kunt pakken wanneer je ze nodig hebt.

De juiste maat sneeuwketting

Een bandenmaat bestaat uit drie verschillende gegevens: de breedte, hoogte en diameter. De combinatie van deze gegevens bepaalt de maat. Wanneer één van de gegevens afwijkt dan is de sneeuwketting niet geschikt voor jouw band. Om de juiste sneeuwketting te selecteren noteer je de bandenmaat van de aangedreven wielen van jouw auto. Met de bandenmaat kun je in onze keuzehulp de juiste sneeuwketting selecteren. Omdat er heel veel verschillende bandenmaten zijn is het van belang dat dit zorgvuldig gebeurt. Een foutje is snel gemaakt, controleer daarom voordat je naar de wintersport gaat of de sneeuwkettingen om de banden passen. Naast de controle van de maat wordt dit ook aangeraden om handigheid in het monteren van de kettingen te krijgen.

Het is mogelijk dat je sneeuwkettingen met onze keuzehulp selecteert en dat jouw bandenmaat niet op de verpakking van de kettingen staat. Dit betekent niet dat de kettingen niet om jouw banden passen. Het aantal banden waarvoor de sneeuwkettingen geschikt zijn is groter dan wat op de verpakking staat. Dit komt door nieuwe bandenmaten die op de markt komen of zogenaamde tussenmaten die zoals het woord al zegt tussen twee hoofdmaten vallen. In zo’n geval kan het zijn dat de hoofdmaten wel op de verpakking staan en de tussenmaat niet. De gegevens op onze website worden constant en zorgvuldig bijgehouden, deze gegevens zijn dus actueler dan de verpakking van de sneeuwketting. Wij adviseren wel om voor vertrek de kettingen te testen zodat je zeker weet dat je met de juiste kettingen op reis gaat.

De velg- en bandmaat zijn niet altijd voldoende om de juiste sneeuwketting te selecteren. In veel gevallen is ook het type auto van belang voor de juiste keuze. Om zeker te zijn dat je de juiste sneeuwketting voor jouw auto selecteert kun je de Pewag sneeuwketting keuzehulp raadplegen.

Voor- of achterwiel?

Sneeuwkettingen worden gemonteerd om de aangedreven wielen. Zorg er dus voor dat je weet of je auto voorwiel, achterwiel of 4 wiel aandrijving heeft. Het is niet altijd nodig om bij een 4 wiel aangedreven auto sneeuwkettingen om alle wielen te monteren. Lees in de gebruiksaanwijzing van jouw auto wat de juiste wielen voor de sneeuwkettingen zijn.

Welk type sneeuwketting is voor mij de meest geschikte?

Sneeuwkettingen zijn er in vele soorten en maten. De bekendste sneeuwkettingen zijn de traditionele kettingen, maar tegenwoordig zijn er ook sneeuwsokken en loopvlakkettingen op de markt. Uiteraard heeft de ANWB een breed aanbod in alle soorten en maten in de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Maar wat zijn nu de verschillen, en welk type kettingen past het beste bij mijn auto? Op deze pagina geven beschrijven wij de grootste verschillen tussen de verschillende soorten sneeuwkettingen.

Traditionele kettingen

De meest verkochte oplossing en niet zonder reden. Goede kettingen vind je bij de ANWB al vanaf € 54,99. Deze sneeuwkettingen zijn geschikt voor de meeste auto’s. Binnen dit segment zijn er verschillende opties. In de ANWB webwinkel vind je diverse soorten kettingen van het merk Pewag.

Pewag Brenta sneeuwkettingen

De Pewag Brenta sneeuwketting kenmerkt zich door de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Deze sneeuwketting is de voordeligste optie in het ANWB assortiment met een prijs vanaf €54,99. De Brenta wordt om het wiel gelegd en met een binnensluiting vastgemaakt. Vervolgens moet de ketting gespannen worden. De ketting moet volledig handmatig om het wiel worden gelegd en aangespannen worden, dit vergt wat oefening. Het wordt daarom ook aangeraden om een keer thuis bij droog weer te oefenen voordat u op reis gaat.

Bekijk het assortiment Pewag Brenta sneeuwkettingen

Pewag Snox sneeuwkettingen

De Pewag Snox sneeuwketting is een duurdere variant. Het prijsverschil komt voornamelijk tot uiting in het gebruiksgemak. Deze sneeuwketting hoeft niet met de hand gesloten te worden. Ook het op spanning brengen van de ketting is niet nodig. Bovendien heeft de Snox een lager rijgeluid dan de Brenta. Wil je een traditionele sneeuwketting die supereenvoudig te monteren is, dan is de Snox jouw keuze!

Bekijk het assortiment Pewag Snox sneeuwkettingen

Pewag Servo Sport sneeuwkettingen

Heeft jouw auto weinig ruimte rondom het wiel, dan is de Pewag Servo Sport jouw keuze. Deze sneeuwketting benut door de 7mm ketting aan de binnenzijde van het wiel de kleinste ruimtes optimaal zodat ook een sportieve auto verantwoord door de sneeuw kan rijden. De Servo Sport heeft een automatische spanner en hoeft dus niet handmatig nagespannen te worden. De Servo Sport heeft velgbescherming om te voorkomen dat de velgen beschadigen.

Bekijk het assortiment Pewag Servo Sport sneeuwkettingen

Pewag Servomatic sneeuwkettingen

De Pewag Servomatic sneeuwketting kenmerkt zich door het innovatieve beugelsysteem aan de achterkant van het wiel. Hierdoor is montage bij achterwielaangedreven voertuigen en bij krappe wielkasten erg gemakkelijk. De Servomatic heeft een automatisch spansysteem met display waarop eenvoudig te zien is of de ketting volledig is aangespannen. Door de 9mm beugelketting is de Servomatic geschikt voor voertuigen met beperkte ruimte rondom het wiel. De servomatic heeft velgbescherming om te voorkomen dat de velgen beschadigen.

Bekijk het assortiment Pewag Servomatic sneeuwkettingen

Loopvlakkettingen

Loopvlakkettingen zijn relatief nieuw. Dit type sneeuwkettingen is het antwoord op de steeds kleinere ruimte tussen het wiel en de wielkast van een auto. Door de betere aerodynamica van auto’s is deze ruimte steeds kleiner geworden waardoor in sommige gevallen de traditionele sneeuwkettingen schade toebrengen aan de auto.
De loopvlakkettingen zijn opmerkelijk eenvoudig te monteren en spannen zichzelf. De loopvlakkettingen die de ANWB verkoopt voldoen allemaal aan de TÜV keur en Ö-norm waardoor ze overal toegestaan zijn.

Bekijk het assortiment loopvlakkettingen

Sneeuwsokken

Een ander alternatief is de sneeuwsok, of autosock. De autosock is van alle opties het makkelijkst te monteren en bovendien relatief voordelig. De autosock monteer je in een paar minuten en ze geven nauwelijks extra geluid tijdens het rijden, bovendien beschadigen ze lichtmetalen velgen niet. Bijkomend voordeel: ze zijn uitwasbaar.

Bekijk het assortiment sneeuwsokken