Op de weg
o.a. voorrangsregels en parkerenVeilig rijden
Volgens het Belgische verkeersreglement moet de bestuurder steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig goed in de hand hebben. Daarom kun je als bestuurder een boete krijgen als je tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt of iets uit het dashboardkastje pakt.
Verlichting
Het mistachterlicht moet worden ingeschakeld als door sneeuw of mist het zicht minder is dan 100 meter (in Nederland: 50 meter) en bij zware regenval.
Veilig inhalen
Als automobilist of motorrijder moet je buiten de bebouwde kom bij het inhalen een zijdelingse afstand aanhouden van minstens 1,50 meter tussen jou en een voetganger, fietser of bromfietser (ook als deze zich op een fietsstrook of fietspad bevindt).
Veilig wandelen
Als er geen voetpad of fietspad aanwezig is, moet je als voetganger aan de linkerkant van de weg lopen, behalve als dat gevaar zou kunnen opleveren. Heb je een fiets, bromfiets of motor aan de hand, dan moet je aan de rechterkant lopen.
Voorrang en inhalen trams
Trams hebben altijd voorrang op andere weggebruikers, behalve wanneer het verkeer wordt geregeld door verkeerslichten of een agent. Trams in België stoppen dus niet voor haaientanden. Je moet een stilstaande tram stapvoets voorbijrijden. Als er geen vluchtheuvel aanwezig is, mag je een tram passeren langs de zijde waar reizigers in- of uitstappen, mits er tussen de tram en het voertuig minstens 2 m overblijft. Let op: Anders dan in Nederland moet je als voetganger op een zebrapad altijd voorrang verlenen aan een naderende tram (tenzij het voetgangerslicht groen is).
Reddingsstrook bij file
Je bent in Belgi"e verplicht in een file een reddingsstrook in het midden vrij te houden voor de hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie) op alle wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting (ook binnen de bebouwde kom). Begin met het vormen van een reddingsstrook zodra zich een file vormt en het verkeer stapvoets gaat rijden. Verkeer op de meest linkse rijstrook moet zo veel mogelijk links gaan rijden en verkeer op de andere rijstroken moet zo ver mogelijk naar rechts. Je mag in principe niet op de vluchtstrook, busbaan of fietsstrook rijden, tenzij je tijdelijk verder moet uitwijken voor een naderend voorrangsvoertuig. Let op: Het is motorrijders in België wettelijk toegestaan om in een file gebruik te maken van de reddingsstrook. Motorrijders moeten de reddingsstrook echter onmiddellijk verlaten als er hulpdiensten naderen.
Parkeren en stilstaan
- Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant.
- Er zijn in België blauwe rechthoekige parkeerborden met een witte P en een wielas erop die aangeven dat geheel of gedeeltelijk parkeren op de stoep verplicht is.
- Het is verboden om te parkeren op een parkeerplaats met een laadpaal als je auto niet op de laadpaal is aangesloten.
- Het is verboden te parkeren op de volgende plaatsen:
- Voor de ingang van een openbaar gebouw;
- Waar voetgangers, fietsers of bromfietsers op de rijbaan moeten rijden om een obstakel (zoals een stilstaand voertuig of een hoop zand) moeten ontwijken;
- Op minder dan 5 meter afstand van het begin of einde van een fietspad;
- Op minder dan 15 meter afstand van een bord dat een tram- of bushalte aangeeft;
- Op smalle wegen als de rijbaan daardoor minder dan 3 meter breed zou worden;
- Op tweerichtingswegen ter hoogte van een ander geparkeerd of stilstaand voertuig als twee andere voertuigen elkaar daardoor moeilijk kunnen passeren.
- Je mag in een blauwe zone van ma. t/m za. van 9-18 uur met een parkeerschijf maximaal twee uur parkeren. Buiten een blauwe zone gelden de regels van de blauwe zone ook als er verkeersborden staan met daaronder de afbeelding van een parkeerschijf.
- In parkeergarages kan het verboden zijn om een auto met LPG-installatie te parkeren.
- Het is verboden stil te staan op plaatsen waar je voertuig niet goed zichtbaar is (zoals in een bocht of nabij de top van een heuvel) of een obstakel vormt voor het overige verkeer. Het is daarnaast verboden stil te staan op trottoirs, op verhoogde bermen (binnen de bebouwde kom), midden op kruispunten, op of nabij oversteekplaatsen, in tunnels en onder bruggen.
- Het is verboden om bij stilstand de motor warm te laten draaien. Ook in andere omstandigheden, bijvoorbeeld bij het wachten voor een overweg, is het onnodig laten draaien van de motor verboden.
Toeteren
Geluidssignalen mag je binnen de bebouwde kom alleen gebruiken in noodgevallen om een ongeluk te voorkomen. Buiten de bebouwde kom mogen bestuurders toeteren om andere weggebruikers te waarschuwen dat ze willen inhalen. In het donker moeten lichtsignalen in plaats van geluidssignalen worden gebruikt, tenzij geluidssignalen noodzakelijk zijn om dringend gevaar af te wenden.
Slepen
Slepen is verboden op snelwegen (of op de vluchtstrook daarvan). Als je auto een snelweg niet meer op eigen kracht kan verlaten, moet je een bergingsbedrijf inschakelen om hem je auto weg te laten slepen. Op andere wegen is slepen wel toegestaan. De maximumsnelheid is in dat geval 25 km/h.
Kruisen
Sla je in België af naar links en doet je tegenligger dat ook dan moet je voldoende zijdelingse afstand houden en achter elkaar langs rijden. Dat wil zeggen elkaar rechts kruisen. Uitzondering: staat er een pijl op de weg, dan moet je afslaan op de plaats waar de pijl staat.
In de auto
o.a. flitspaalsignalering en telefoongebruikFlitspaalsignalering
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) is wel toegestaan. Zie voor meer informatie: anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.
Mobiele telefoon
Net zoals in Nederland is het bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon (of tablet, e-reader, mediaspeler, rekenmachine of vergelijkbare apparatuur) vast te houden. Dat geldt ook als het voertuig stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht. Je mag als bestuurder ook niet scrollen, tikken of swipen op je telefoon of tablet, tenzij het apparaat in een houder op het dashboard zit. Je riskeert een hoge boete. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Roken in de auto
Het is in heel België voor iedere inzittende van een auto of camper verboden te roken in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar. Dit verbod geldt ook voor elektronische sigaretten.
Kinderen in de auto
Kinderen met een lengte van minder dan 1,35 m mogen alleen in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd. Alleen wanneer op de achterbank al twee kinderzitjes in gebruik zijn en er geen plaats is voor een derde kinderzitje, mag een derde kind met slechts een gordel om worden vervoerd, behalve in een taxi. Kinderen die jonger zijn dan 3 jaar, mogen niet worden vervoerd in een auto waarin een kinderzitje ontbreekt. Als een kind met de rug naar voren voorin in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
Uitrusting
o.a. fietsendrager en winterbandenFietsendrager
Een voertuig met fietsendrager mag maximaal 2,55 m breed zijn. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk. Voor een auto met een Belgisch kenteken is ook een mistlamp op de fietsendrager verplicht.
Kentekenplaat en NL-sticker
Als de fietsendrager of bagagebox op de trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Winterbanden en sneeuwkettingen
Winterbanden zijn niet verplicht in België, maar wel aan te raden bij winterse omstandigheden, zeker in bergachtige gebieden zoals de Belgische Ardennen. Het gebruik van sneeuwkettingen (ook spike-spiders) is alleen toegstaan als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs.
Bekijk alle informatie over winterbanden in België. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Let op: In Luxemburg en Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Caravan/aanhangwagen
o.a. afmetingen en spiegelsAfmetingen
- Breedte combinatie (excl. spiegels): 2,55 m
- Hoogte combinatie: 4 m
- Lengte aanhanger (excl. dissel): 12 m
- Lengte combinatie: 18,75 m
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
Voor vervoer van een aanhanger die breder is dan 2,55 m moet een speciale vergunning worden aangevraagd bij een van de drie Belgische gewestelijke diensten. Als een vergunning wordt verstrekt, geldt deze voor het hele Belgische grondgebied. Zie wegenenverkeer.be/uitzonderlijk-vervoer en mobilit.belgium.be/nl voor meer informatie.
Fietsregels
o.a. fietshelm en elektrische fietsElektrische fiets
De minimumleeftijd voor het rijden van een elektrische fiets is veertien jaar. Kinderen van veertien tot zestien jaar hebben een speciaal rijbewijs van categorie M nodig om op een elektrische fiets te mogen fietsen. Op een elektrische fiets is overdag licht verplicht. Een elektrische fiets moet uitgerust zijn van een fietsbel.
Fietshelm
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden. Voor een speedpedelec is een helm verplicht, meer informatie hieronder.
Speedpedelec
De minimumleeftijd voor het rijden van een speedpedelec is zestien jaar. De bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs AM of een rijbewijs voor auto of motor.
Een bestuurder van een speedpedelec moet een goedgekeurde fietshelm (norm EN1078) dragen, mits deze speciale bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd. Voor zover bekend is een speedpedelec-helm (norm NTA 8776) ook toegestaan in België.
De plaats op de weg kan door wegbeheerders worden bepaald met onderborden waarop ook de speedpedelec voorkomt in de vorm van een afbeelding van een gemotoriseerd rijwiel vergezeld van de letter P (die staat voor bromfietsen van klasse P). Op wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h met een verplicht fietspad ernaast mag je kiezen of je al dan niet op het fietspad wilt rijden, tenzij met een verkeersbord wordt aangegeven dat het fietspad ook verplicht is voor speedpedelecs (P). Ook op wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h met een gezamenlijk verplicht fiets- en voetpad ernaast mogen speedpedelecs desgewenst op het verplichte fietspad naast het voetpad rijden.
Net als fietsers mogen ook twee bestuurders van een speedpedelec naast elkaar fietsen. Met een speedpedelec mag je, net als alle andere fietsers, rechtsaf of rechtdoor bij een rood stoplicht als dat met een verkeersbord wordt aangegeven. Je moet daarbij wel eerst correct voorrang verlenen aan het overige verkeer.
Let op: Je mag op een speedpedelec geen kinderen jonger dan 3 jaar vervoeren. Kinderen tussen 3 en 8 jaar mag je alleen in een geschikt beveiligingssysteem (kinderzitje) op de speedpedelec vervoeren.
Ga voor meer informatie naar vlaanderen.be/elektrische-fietsen.
Passagiers
Het is in België alleen toegestaan een passagier op de fiets te vervoeren als de fiets een speciaal daarvoor bestemde zitplaats heeft. Het is dus verboden een passagier op de bagagedrager te vervoeren en een passagier mag ook niet in amazonezit (met twee benen aan één kant) op de fiets worden vervoerd. Het is wel toegestaan om kinderen te vervoeren in een fietszitje.
Fietsende kinderen
Kinderen tot en met 10 jaar mogen op de stoep fietsen.
Aanhanger
Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger van maximaal 1 m breed is gekoppeld. Een aanhanger mag inclusief evventuele lading niet langer zijn dan 2,50 m. Er mag geen andere fiets naast een fiets met een aanhanger rijden. In een aanhanger mogen maximaal twee passagiers worden vervoerd. De aanhanger (fietskar) moet in dat geval uitgerust zijn met beveiligde zitplaatsen met een afdoende bescherming voor handen, voeten en rug.
Naast elkaar rijden
Fieters mogen naast elkaar rijden, mits het overige verkeer daarmee niet wordt gehinderd. Buiten de bebouwde kom ben je verplicht achter elkaar te gaan rijden bij achteropkomend verkeer.
Fietsstraten
In België zijn speciale fietsstraten waar fietsers (en bestuurders van speedpedelecs) over de volle breedte van de rijbaan mogen rijden. Auto's mogen hier de fietsers niet inhalen en niet sneller rijden dan 30 km/h. Deze straten worden aangeduid met een blauw rechthoekig bord met een rode auto, een witte fietser en het woord Fietsstraat of Rue cyclabe.
Parkeren
Fietsen mogen alleen op het trottoir worden geplaatst als er minimaal 1,50 m trottoirbreedte overblijft voor voetgangers.
Wegenwacht Fiets in België
Je hoopt het niet, maar stel dat je in België stil komt te staan met fietspech. Wat dan? Met Wegenwacht Fiets helpen we je in snel weer op weg. Je hoeft alleen maar de ANWB Alarmcentrale te bellen.
Wegenwacht Fiets Service