Vakantie Saarland

De natuur in!

Rivier de Saar kronkelt vredig door het groene Saarland heen. Langs de rivier, die een zijtak is van de Moezel, liggen uitgestrekte wijngaarden. De streekwijnen zijn volop te proeven op het terras van een van de stadjes in het gebied. Het levendige Saarbrücken, de hoofdstad van de Zuid-Duitse deelstaat, is een universiteitsstad met veel barretjes aan de St. Johanner markt en heeft een uitstekend winkelgebied.

De heuvels van de Saarstreek, bedekt met bossen, zijn goed te voet of per fiets te ontdekken. Niet gek opkijken wanneer je de lokale bevolking soms Frans hoort praten. Het gebied viel na de Tweede Wereldoorlog onder Franse controle en dat is nog steeds in kleine dingen te merken als je het Saarland bezoekt.

Attracties en evenementen: dinosaurussen en roofvogels

Saarland is ook te ontdekken vanaf het water! Maak een boottocht over rivier de Saar en geniet van het groene landschap waar de boot langs vaart. Voor wie niet wil stilzitten is kanoën ook een optie. Een schitterende en niet te missen plek is de Saarschleife, een spectaculaire haarspeldbocht in de rivier, zo’n 55 kilometer ten noordwesten van Saarbrücken. Ga terug naar de tijd van dinosaurussen en loop in de hallen van Gondwana rond, waar apocalyptische natuurrampen en levensgevaarlijke dieren worden geconstrueerd door de nieuwste animatietechnieken. Voor kinderen een groot feest en voor volwassenen een leerzame geschiedenisles. In de dierentuin van Neunkirchen kun je valkeniers aan het werk zien met het trainen van hun roofvogels en aanschouwen hoe het dagelijks contact tussen olifanten en de verzorgers gaat.

Bezienswaardigheden: thematuinen

Het Saarland staat bekend om haar fraaie thematuinen. Tussen Merzig en de Moezel ligt onder andere de Garten der Sinne, de ‘ zintuigentuin’. Bij Mettlach ligt een boerentuin met fruitbomen en groentebedden. Europa’s grootste grotten liggen bij de stad Homburg, waar je je door mysterieuze gangen kunt laten leiden die uitkomen bij grote ondergrondse zalen. In de hoofdstad Saarbrücken is voor de cultuurliefhebber het slot een bezoek waard. Het slot bevat een ongebruikelijke mengeling van barok en moderne stijl. In de zomer worden in de slottuin openluchtconcerten georganiseerd.

Dorpen en steden: kastelen en vakmanhuizen

Saarland kent een aantal leuke stadjes waar je je wel een dagdeel kan vermaken. Zo is hoofdstad én universiteitsstad Saarbrücken door haar vele kroegen, restaurants een plek waar je je vakantietijd wel doorkomt. Het pronkstuk van de stad is de Ludwigskirche dat een van de vooraanstaande barokke kerken van Duitsland is. Een andere leuke stad is Homburg, dat om een (inmiddels vervallen) kasteel is heen gebouwd. De stad is vooral bekend om haar indrukwekkende Schlossberg-grotten. In een heuvelachtig landschap tussen de bomen ligt het stadje Ottweiler. Deze pittoreske plaats heeft een oud centrum met nog echte vakmanhuizen. Heerlijk vertoeven op een van de terrassen van het Rathausplatz, waar een aantal zeer markante huizen aan ligt.

Eten en drinken: wijnfeesten

Het Saarland staat bekend om een uitstekende keuken waar veelal gebruikt wordt gemaakt van regionale producten. Buurland Frankrijk heeft haar sporen in de Saarstreek subtiel nagelaten na de Tweede Wereldoorlog. Wat dacht je van een crème brûlée van geitenkwark? Eens moet de eerste keer zijn. In Saarbrücken kun je uitgebreid proeven van de Franse keuken. Het Saarland is een echte wijnstreek met haar wijngaarden langs de rivier. Vanaf half juli tot begin oktober barst het van de wijnfeesten in deze regio. Tijdens elk weekend heb je een ruime keuze aan wijnfeesten of wijnwandelingen. Een wijnproeverij is het leukst bij de boer thuis in een van de vele dorpjes in de Moezelstreek.

Fietsen: bossen, hoogvlaktes en rivieren

De omgeving van Saarland leent zich uitstekend voor korte of lange fietstochten vanwege de bosrijke omgeving en de mooie hoogvlaktes en dalen. De fietspaden zijn goed en de wegbewijzering duidelijk. Geniet van de vergezichten langs de oevers van rivier de Saar, waar een fietspad langsloopt dat geschikt is voor elke fietser. Ook zijn er tochten langs recreatiemeer de Bostalsee. Een wat zwaardere route is de ronde van Teufelsburg. De oude Teufelsburg is een burcht die op de hoogvlakte van de Saargau ligt en daardoor hoog boven het Saardal uittorent.

Kunst en cultuur: Romeins openluchtmuseum Schwarzenacker

Een adembenemend futuristisch terrein: grote hoogovens en megahallen geven een rauwe, mysterieuze sfeer aan het kunstzinnige industrieterrein de Völklinger Hütte. Kunstzinnig en industrieterrein? Ja! Waar ooit enorme ijzersmeltfabrieken stonden te roken, dient het gigantische terrein nu als concert- en expositie complex en heeft het een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de stad Saarbrücken bevindt zicht het Saarland museum, dat verspreid is over drie locaties in de stad met ieder een eigen thema. Trek daar maar een dag voor uit! Vlakbij de stad Homburg kun je een bezoek brengen aan het Romeinse openluchtmuseum "Schwarzenacker” waar oude opgravingen van een romeinse stad zijn te bewonderen in een grote tuin.

Natuur: mooiste wandelwegen van Duitsland

De Saarstreek kenmerkt zich door haar glooiende heuvels die veelal begroeid zijn met bomen. Het landschap is zeer gevarieerd door haar dalen en hoogvlaktes in de Saargau. Het gebied leent zich uitstekend voor wandelingen of fietstochten. Langs de grens van Luxemburg en Frankrijk loopt het Natuurpark Saar-Hunsrück in een brede strook. Hier zijn goede wandeltochten aangegeven die je langs burchten, pittoreske dorpjes en kastelen uit de Romeinse tijd voeren. Maar liefst vier wandelwegen in het Saarland zijn bekroond met de titel ‘Mooiste wandelweg van Duitsland’. Een daarvan is de Felsenweg ten noorden van Saarbrücken. Deze populaire route loopt langs indrukwekkende rotsen en waterpartijen en bevat zelfs een waar blotevoetenpad. Handdoek mee dus in de rugzak!

Overnachten: romantisch overnachten

Het romantische stadje Saarburg aan de rivier is een fijne uitvalsbasis voor een vakantie in Saarland. Met haar pittoreske bruggetjes, oude ruïne, watervallen middenin de stad en de streekwijn is het iedere avond weer leuk om naar deze plaats terug te keren. Een andere mooie plek om te overnachten is aan het mooi gelegen meer de Bostalsee waar je kan zwemmen, zeilen en een mooie wandeling (van zo’n 7 km) rond het meer kan maken. Er is hier een camping en een Center Parks. Daarnaast zijn er ook vele hotels en hostels te vinden in onder andere Saarbrücken en de vestingstad Saarlouis.

Uitgaan: gezellige pleintjes

In de zomer staat Saarlouis bekend om haar vele feesten in de binnenstad. Mensen staan niet alleen in de kroegen maar ook buiten de horecagelegenheden een biertje te drinken. In Saarbrücken zijn er talloze cafés te vinden rondom de gezellige St. Johanner Markt. Een bezoek aan een concert in Völklinger Hütte is een hele beleving op het futuristische megaterrein.

Winkelen: koopjesjagers walhalla

In Saarbrücken kan de shopliefhebber zijn hart ophalen in de lange Bahnhofstraße in het centrum en de Europa-galerie. In de stad Mettlach is er een outletcentrum voor de echte koopjesjagers die op zoek zijn naar merkkleding voor een kleine prijs. In Saarlouis zijn er rond het marktplein vele winkeltjes te vinden. In Homburg is er naast het winkelcentrum ook een vlooienmarkt iedere eerste zaterdag van de maand.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Duitsland
Tips voor een vakantie Duitsland