Vakantie in Saarland, Duitsland

ANWB in samenwerking met Duits Verkeersbureau

Saarland mag dan wel een van de kleinste deelstaten van Duitsland zijn, je mag hem zeker niet overslaan. Al is het maar om dat populaire Instagram kiekje met eigen ogen te bewonderen: de Saarloop, waarbij de rivier bij Mettlach een elegante U-bocht maakt. Verder staat het gebied bekend om de vele natuur en uitgestrekte wijngaarden langs de rivier. Die streekwijn moet je natuurlijk ook even proeven, op het terras in een van de stadjes. In het levendige Saarbrücken bijvoorbeeld: een universiteitsstad met gezellige barretjes en leuke winkels.

Wandelend of fietsend de natuur in

Aan natuur geen gebrek, hier in Saarland. Zo is eenderde van de deelstaat bedekt met geurige bossen. Ook vind je hier het biosfeerreservaat Bliesgau, direct aan de Franse grens. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is met zijn bossen, boomgaarden en uiterwaarden een bijzonder mooie plek. Het heuvelachtige landschap vol kuddes schapen wordt doorkruist door rivier Blies en is versierd met orchideeënweiden. Je leest het al: in Saarland valt er van alles te zien en ontdekken tijdens een wandeling of fietstocht.

In Saarland zijn maar liefst vier wandelwegen bekroond met de titel ‘Mooiste wandelweg van Duitsland’. Een daarvan is de Felsenweg, in het noorden van Saarland. Deze populaire route loopt langs indrukwekkende rotsen en waterpartijen en bevat zelfs een waar blotevoetenpad. Een andere populaire rondwandeling is ‘Saarschleife Tafeltour’, want die brengt je bij het bekendste panoramische uitzicht op de mooiste rivierlus van Duitsland: de Saarlus. Ook zie je onderweg imposante kasteelruïnes. Langs de grens van Luxemburg en Frankrijk loopt het Natuurpark Saar-Hunsrück, waar je indrukwekkende wandeltochten maakt langs burchten, pittoreske dorpjes en kastelen uit de Romeinse tijd. Door dit natuurpark loopt ook de prachtige langeafstand wandelroute Saar-Hunsrück Schleife.

In Saarland kun je ook op de fiets volop genieten van de omgeving. Langs de oevers van rivier de Saar geniet je volop van de vergezichten. Ook zijn er tochten langs recreatiemeer de Bostalsee. Toe aan wat meer uitdaging? Fiets dan naar de oude Teufelsburg: een burcht die op de hoogvlakte van de Saargau ligt en daardoor hoog boven het Saardal uittorent.

Ben je met kinderen? In Trier, de oudste stad van Duitsland, begint de vlakke en gezinsvriendelijke fietstocht langs de oevers van de Saar en de Moezel, het Saar-Kohl-kanaal en het Rijn-Marne-kanaal. De Saar-Elzas-tour eindigt in Straatsburg, een stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Elke plaats zijn eigen charme

Saarland heeft een aantal leuke stadjes met gezellige terrassen en interessante bezienswaardigheden. Waar hoofdstad én universiteitsstad Saarbrücken erg levendig is met haar vele kroegen en restaurants, is Ottweiler juist heel pittoresk met nog echte vakmanhuizen.

Het pronkstuk van de hoofdstad Saarbrücken is de Ludwigskirche, een van de vooraanstaande barokke kerken van Duitsland. Ook kunnen cultuurliefhebbers het Saarland museum bezoeken, dat verspreid is over drie locaties in de stad met ieder een eigen thema. Inderdaad, trek daar maar een dagje voor uit.

Iets totaal anders, maar zeker niet te missen is het kunstzinnige industrieterrein de Völklinger Hütte. Waar ooit enorme ijzersmeltfabrieken stonden te roken, dient het gigantische terrein nu als concert- en expositie complex en heeft het een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sluit de dag af bij een van de talloze cafés rondom de gezellige St. Johanner Markt.

Een andere leuke stad is Homburg, dat om een (inmiddels vervallen) kasteel heen is gebouwd. Toch staat de stad vooral bekend om haar indrukwekkende ‘Schlossberghöhlen’, Europa’s grootste grotten, waar je door mysterieuze gangen loopt die uitkomen bij grote ondergrondse zalen. Vlak bij de stad kun je ook een bezoek brengen aan het Romeinse openluchtmuseum ‘Schwarzenacker’, waar oude opgravingen van een romeinse stad zijn te bewonderen in een grote tuin.

In een heuvelachtig landschap tussen de bomen ligt het stadje Ottweiler. Deze pittoreske plaats heeft een oud centrum met nog echte vakmanhuizen. Zo kun je heerlijk vertoeven op een van de terrassen op het Rathausplatz, waar een aantal zeer markante huizen aan ligt. Een ander plaatsje is Saarlouis waar in de zomer veel feesten in de binnenstad zijn. Rond het marktplein vind je allerlei winkeltjes.

Vakantiepret met kinderen

Duik samen terug in de tijd van dinosaurussen en loop rond in de hallen van Gondwana, waar natuurrampen en levensgevaarlijke dieren zijn gereconstrueerd door de nieuwste animatietechnieken. Een spannend feest voor kinderen, en voor volwassenen een leerzame geschiedenisles. Of ga naar de dierentuin van Neunkirchen, waar je onder andere valkeniers aan het werk ziet met het trainen van hun roofvogels. Is het een warme dag? Dan moet je bij de ‘Bostalsee’ zijn: het grootste recreatiezwemmeer, waar je kunt surfen, zeilen, waterfietsen of suppen.

Franse smaak en wijnfeesten

Buurland Frankrijk heeft haar culinaire sporen in de Saarstreek subtiel nagelaten na de Tweede Wereldoorlog. En dat proef je. Wat dacht je van een crème brûlée van geitenkwark? Uiteraard met een streekwijntje erbij. Saarland is een echte wijnstreek met haar wijngaarden langs de rivier. Vanaf half juli tot begin oktober barst het dan ook van de wijnfeesten en -wandelingen in deze regio. Een wijnproeverij is het leukst bij de boer thuis, in een van de vele dorpjes in de Moezelstreek.

Saarland praktisch

De campings in Saarland zijn van goede kwaliteit. Verblijf je liever in een hotel? Bekijk de diverse autovakanties in Saarland van de ANWB. In Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. De sticker kun je online aanvragen of bestellen in een ANWB-winkel.

Misschien vind je dit ook leuk:

10x Duitsland Dichtbij
Vakantie in Saarland
Praktische informatie Duitsland

Meer tips voor een vakantie in Duitsland?

Ontdek Duitsland, zo dichtbij en toch zo anders.

Copyright beelden: Marcus Gloger.