Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Rijnland-Palts

Zittend op een rots met uitzicht over de romantische Rijn of liggend in het gras beneden met je voeten in het water. Het sprookjesachtige decor in het Rijnland is een walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers. Een reis langs de Rijn is een reis langs vele burchten, kastelen en historische wijnplaatsjes.

De grote steden in de buurt met markante gebouwen uit de Romeinse tijd bieden een contrast met de wijde natuur eromheen. Geniet van de kunst en cultuur in steden als Trier en Koblenz en proef de streekwijn op een van de terrassen.

Attracties en evenementen: dobberen op Rijn en Moezel

In Rijnland worden veel boottochten over de Rijn en de Moezel aangeboden. Er zijn ook lijnschepen die heen en weer varen tussen Koblenz en Rüdesheim. Dat bied je de mogelijkheid om van boord te gaan om bijvoorbeeld stadjes als Bingen te bezoeken en een paar uur later op de volgende boot te stappen. Een stad vanuit de lucht bekijken, is weer een heel andere belevenis. In een gondel van de kabelbaan in Koblenz kun je over de Rijn zweven en genieten van spectaculair uitzicht. De kabelbaan komt uit in de vesting en fort Ehrenbreitstein, een plaats die geliefd is onder kunstenaars. Ten oosten van Trier bij de plaats Thalfang bevindt zich de rodelbaan ‘Sommerrodelbahn Erbeskopf’, met een lengte van 1536 meter, inclusief klimpark en restaurant. Een sportieve aanrader voor het gezin.

Bezienswaardigheden: terug naar het Romeinse Rijk

In Trier wemelt het van de historische gebouwen uit het Romeinse Rijk. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Porta Nigra (Latijn voor ‘zwarte poort’), die rond 186 voor Christus gebouwd werd en een van de poorten vormde die toegang bood tot de Romeinse stad. De belangrijkste markt van Trier is de Hauptmarkt. In het midden staat een fontein uit 1595 met daarop de Heilige Petrus. Het is een gezellig plein door de vele restaurants en terrassen. De dom van de stad Speyer is een van de meest imposante kerken van West-Europa en bijna duizend jaar oud. Dit statige gebouw is zeker een bezoek waard. Een andere beroemde kerk is de Felsenkirche (Rotskerk) van het stadje Idar-Oberstein, die in een rotswand is gebouwd. De kerk is het religieuze symbool van de stad en ligt er 60 meter boven. Een originele activiteit is een afdaling in de edelsteenmijn, waar je kunt zien hoe de stenen geslepen worden. Het is de enige edelsteenmijn die in Europa te bezichtigen is. Een hele klim is het naar het Rijkskasteel op een berg bij het plaatsje Cochem, maar zeer de moeite waard als je eenmaal boven bent. Tip: er gaat ook een pendelbus.

Dorpen en steden: ontdek het tweede Rome

Een plotselinge associatie hier en daar met Rome is niet gek wanneer je langs de vele imposante gebouwen loopt in de steden van Rijnland. De stad Trier wordt zelfs het ‘tweede Rome’ genoemd. Trier was vroeger een grote stad in het Romeinse Rijk en daar is vandaag de dag nog veel van te zien als je door het oude centrum wandelt. Het amfitheater, de keizerlijke thermen en de bekende stadspoort Porta Nigra pronken op de UNESCO-lijst. Ook in de stad Mainz vind je historische gebouwen en musea. Mainz, de hoofdstad van de Rijnland-Palts, is de oudste plaats aan de Rijn en grote fonteinen, pleintjes en kerken sieren hier de stadskern. Meer zin in een wandeling door een park? De stad Koblenz biedt veel groen en een vlucht met een kabelbaan over de rivier. Het idyllische Idar-Obenstein aan de Nahe is dé stad van de edelstenen. Breng een bezoek aan de bekende edelstenenmijn en de talloze juweliers en edelsteenboetieks in het centrum.

Eten en drinken: worst, kaas en wijn

Probeer op een terras in Trier de lokale specialiteiten als worst, kaas en wijn. Bij een bezoek aan het Rijnland hoort ten slotte een slok van de heerlijke streekwijnen. Vooral in de wijngebieden zijn ook zeer goede eetgelegenheden te vinden. De mensen in de Palts houden van een gevulde maag en schotelen hun gasten graag varkenspens en worstjes voor. De Rijnlanders ook, al is hun keuken iets meer vermengd met die van buurlanden België en Nederland.

Fietsen: langs rivieren en bergen

Fietsen door Rijnland-Palts betekent afwisselende natuur, mooie rivierdalen, prachtige gebergten, fietsen langs rivieren met prachtige panorama-uitzichten, wijngaarden aan de rand van de weg, kastelen en burchten en een lekker wijntje na afloop in een van den wijndorpen. Een bekende fietsroute is de Limesroute, die de voormalige grens van het Romeinse Rijk volgt met torens en forten langs de weg. In Rijnland-Palts is er voor iedere fietser een route, ook met een gezin! De fietspaden in het gebied zijn goed onderhouden en bewegwijzerd. Een echte fietsfanaat? Wat dacht je van een fietsvakantie van wijnboer naar wijnboer?

Kunst en cultuur: duik in de geschiedenis

In het Mittelrhein-Museum in Koblenz is schilderkunst uit het Rijnland van de laatste eeuwen te bewonderen. In het Ludwig Museum, dat in het romantische Bloemenhof ligt, wordt kunst van Franse modernisten getoond. De regio biedt ook archeologische musea. In Trier vind je bijvoorbeeld het Rheinisches Landesmuseum, een van de belangrijkste in zijn soort in Duitsland. Het museum vertelt de geschiedenis uit de prehistorie tot aan de Middeleeuwen. De stad Mainz is de geboortestad van de uitvinder van de boekdrukkunst, Johannes Gutenberg. Het Gutenbergmuseum toont een uniek overzicht van de boekdrukkunst.

Natuur: de rivier als gids

Het romantische Rijnland biedt schitterende vergezichten over de Rijn. Een unieke wandeling door dit gebied is de wandelroute ‘Rheinsteig’. Het is een sportieve wandeling van 320 kilometer met pittige stijgingen en dalingen, die loopt langs dalen, smalle paadjes, wijngaarden en burchten. Daarbij biedt de wandeling een groot aantal interessante planten. Er zijn ook andere wandelingen te maken in het gebied. Het dal van de Midden-Rijn tussen Bingen en Koblenz staat sinds 2003 op de UNESCO-lijst en telt maar liefst 40 kastelen, burchten en vestingen aan de oevers van de rivier. Hiermee is een heel natuurlandschap tot Werelderfgoed benoemd en niet voor niets, want dit is een van de mooiste plekken van Rijnland-Palts.

Overnachten: overnachten met uitzicht

Van campings tot wellness hotels: in Rijnland-Palts vindt iedereen een geschikte slaapplek. In Trier en Koblenz is er voor ieder budget wel een bed te vinden. De steden bieden zowel chique hotels als hostels met groepskamers. In de dorpjes vind je meer pittoreske pensions en in de natuur heb je verschillende hotels die gelegen zijn op een heuvel, wat een prachtig uitzicht biedt over de streek.

Uitgaan: tot de vroege uurtjes

In studentenstad Trier en hoofdstad Mainz zijn er genoeg discotheken en clubs te vinden om een avond te stappen. De grote markt van Trier en de straten eromheen vormen een groot voetgangersgebied met gezellige terrassen. De grootste discotheek van Koblenz is Agostea, maar de stad kent meerdere bars en clubs.

Winkelen: winkelen in schilderachtige steegjes

Winkelen kan in de stadscentra van Trier en Koblenz. In het centrum van Trier vind je het overdekte winkelcentrum Trier Galerie. Het is een shopping mall die uit drie verdiepingen bestaat. In Mainz is het ontspannen winkelen in de schilderachtige straatjes en steegjes. De Römerpassage in het Brand-Einkaufszentrum biedt de bekende merken. Daar moet je zeker ook een bezoek brengen aan de Romeinse tempel, die werd ontdekt tijdens de bouw van de passage.

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden in Rijnland-Palts 

Van de koudwatergeiser Brubbel en de ruige Teufelsschlucht in Nationaal Park Hünsruck-Hochwald tot de rodelbaan Erbeskopf en het Mittelrhein-museum in Koblenz.

Meer aanbod voor Rijnland-Palts

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!