Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Nedersaksen

Nedersaksen heeft als één na grootste deelstaat van Duitsland veel te bieden op het gebied van natuur en steden. Het is de enige deelstaat met zowel zee en uitgestrekte zandstranden als bergen. Maak een fietstocht langs de Noordzee, eet vis in een van de restaurants of trek naar het zuiden van Nedersaksen om te wandelen in de middelgebergten Harz en Weserbergland.

Bezoek de hippe wijken van Hannover of de historische Marktplatz van Bremen. In de regio zijn er talloze musea en attracties te vinden, zoals de Kunsthalle en het grootste pretpark van Duitsland.

Attracties en evenementen: sportief vermaak en duizenden vogels

Ga naar het meer de Maschsee middenin Hannover voor een sportieve middag op het water. Je kan er roeien en waterfietsen, of gewoon luieren in het strandbad. In Hannover is er ook een dierentuin. Het grootste pretpark van Duitsland is Heide-Park Soltau met zo’n veertig attracties, waaronder zes achtbanen en drie waterattracties. De vogelliefhebber kan vluchten naar het park Walsrode, twintig kilometer van het pretpark vandaan. In het vogelpark leven zo’n duizend vogelsoorten in volières, waar men heeft geprobeerd om de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk na te bouwen. In de plaats Norddeich ligt het grote zwemparadijs ‘Ocean Wave’ met een golfslagbad en een saunacomplex.

Bezienswaardigheden: 1800 vakwerkhuizen

De bekendste dieren van Bremen zijn de ezel, de haan de kat en de hond. Gegoten in een bronzen beeld houden deze stadsmuzikanten het sprookje van de gebroeders Grimm springlevend. De Marktplatz van Bremen is omringd door indrukwekkende gebouwen en terrassen. Een van de gebouwen is het Rathaus, gebouwd in de 15e eeuw in een gotische stijl die gekenmerkt wordt door de Renaissance-gevel. Dit gebouw staat op de Werelderfgoedlijst, net als De Sint Michaeliskerk in Hildesheim en het stadsgezicht van Goslar. Deze stad bezit maar liefst 1800 vakwerkhuizen. Goslar, dat bekend stond als 'de schatkist van het noorden', dankte zijn welvaart vooral aan de vlakbij gelegen mijn met zink, koper en zilver.

Dorpen en steden: charmant en levendig

De oude stad van Hannover is volledig verwoest door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Veel van de historische monumenten zijn herbouwd en door de vele parken is de stad aantrekkelijk voor een stedentrip. Bezoek de charmante wijk List met haar park en terrassen vol jonge mensen of ga naar het paradijselijke meer midden in Hannover: de Maschsee. De stad Göttingen is een van de belangrijkste universiteitssteden van Duitsland en zeer levendig met haar tientallen cafés, bars en restaurants. Breng ook een bezoek aan de handelsstad Bremen met haar haven, de historische Marktplats en gezellige steegjes in de oude wijk Schnoor. De mooiste dorpen in Nedersaksen zijn Neuenfelde, Jork, Hollern, Steinkirchen en Borstel. De barokke kerken en pittoreske huizen bepalen het aangezicht van deze plaatsjes.

Eten en drinken: Duitse boerenkool met Bregenwurst

Geniet aan de Nedersaksische kust van de schollen en krabben in de restaurants. Een specialiteit uit Oldenburg is ‘pinkel’, dat ze in Hannover gewoon boerenkool met Bregenwurst noemen. Ben je in Ost-Friesland, probeer dan de bonensoep met jenever, kandij en rozijnen. In Bremen is de ‘Schlachte’ een populaire promenade langs de Wesser rivier met allerlei eetgelegenheden. Of bezoek met kinderen het pannenkoekenschip, dat in rivier de Schlachte ligt. Een populaire snack in Bremen is de Rollo, een opgerold broodje met vulling en saus en in iedere snackbar te krijgen!

Fietsen: avontuurlijke routes

Nedersaksen leent zich uitstekend voor avontuurlijke fietstochten. De grote deelstaat heeft een gevarieerd landschap met rivieren, middelgebergten, bossen en uitgestrekte heiden. Ruik de zilte zeelucht bij een route langs de Noordzee of kies voor een meerdaagse fietstocht. Twee zeer populaire en lange routes doorkruizen fietsparadijs Nedersaksen: de Elberadweg en de Weser-Radweg. De Weser-fietsroute loopt van het Weserbergland tot aan de Noordzee ten noorden van Bremen. De tocht is 500 km en langs de route zijn goede accommodaties te vinden.

Kunst en cultuur: een overweldigend aanbod

Liefhebbers van beeldende kunst mogen de Kunsthalle in Bremen niet missen. Het museum heeft een grote collectie aan schilderijen en beelden vanaf de 15e eeuw met talloze grote namen als Picasso, Rubens, Monet, Duchamp en Cézanne. In havenstad Bremen is natuurlijk ook een maritiem museum, waarin zowel de geschiedenis als de toekomstplannen van de haven uitgelegd worden. Het museum bevindt zich in het historische Speicher XI gebouw. In het openluchtmuseum Cloppenburg is een idyllisch dorpje nagebouwd, waarin je het landelijke leven van Nedersaksen kunt ontdekken, wat ruim vijfhonderd jaar terug gaat in de geschiedenis. Voor moderne Duitse kunst ben je aan het goede adres in het Sprengel-museum in Hannover. De chocolade fabrikant Bernhard Sprengel schonk in 1969 zijn grote kunstcollectie aan de stad en betaalde mee aan de bouw van het museum.

Natuur: eilandhoppen

Voor de Noordzeekust in deelstaat Nedersaksen liggen de Oost-Friese Waddeneilanden. De eilanden zijn allemaal kleiner dan het Nederlandse Schiermonnikoog, maar bevatten uitgestrekte stranden. Het noorden van Nedersaksen wordt gekenmerkt door groene dijken, lange zandstranden en vuurtorens. In het oosten passeer je uitstrekte heidevelden en de uiterwaarden van de Elbe. In het zuiden kan je goed wandelen in de uitgestrekte bossen van de middengebergten Harz en Weserbergland. Het oosten heeft laaglandschap en verschillende recreatiemeren.

Overnachten: voor ieder budget wat wils

In en rondom Bremen en Hannover zijn er voor ieder budget hotels en hostels te vinden. Ook zijn er vele campings in de natuur en talloze bed & breakfasts in de regio. Aan bijzondere overnachtingsmogelijkheden geen gebrek in Nedersaksen: wat dacht je van een nachtje in een boomhotel in Baumhotel Uslar? Of overnacht in een traditionele Mongoolse yurt in het agrarische landschap van het Altes Land aan de Elbe.

Uitgaan: bont uitgaanspubliek

In het hippe stadsdeel Linden (Hannover) vind je een bonte verzameling van mensen: van studenten en wetenschappers tot kunstenaars en andere trendsetters. Linden is dé plek in Hannover voor een goed feestje. Een populair uitgaansgebied in Bremen is ‘Viertel’, waar vele bars, clubs en restaurants zitten. Het lokale Beck’s bier zal je wat centen schelen in vergelijking met de andere bieren.

Winkelen: jonge designers en gevestigde merken

Shoppen kun je goed in Bremen. De Hutfilterstrasse is de hoofdstraat, waar de gevestigde merken hun winkels hebben. Deze straat gaat over in de Obernstrasse. Een wat gezelligere en specialere winkelstraat is de Bötcherstrasse. Boetiekjes vind je in oude wijk Schnoor. In de wijk Nordstadt van Hannover kun je ook terecht voor unieke winkeltjes. Hier presenteren jonge designers hun werk.

Zon, water en strand: zonnen onder een dakje

De Noordzeekust van Duitsland is vergelijkbaar met die van Nederland: lange zandstranden en Waddeneilanden in de zee. Op de Duitse eilanden zijn veel luxe hotels en kuuroorden te vinden. De eilanden beschikken net als in Nederland over prachtige zandstranden. De strandstoelen zijn er iets anders: grappige zitjes met een dakje erboven tegen de zon.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Nedersaksen 

Proef verse asperges langs de Nedersaksische Spargelstrasse, maak de wandeling Kneipp To Go in Bad Iburg en volg de Rode Draad door de straten van Hannover.

Meer aanbod voor Nedersaksen

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!