Vakantievoorbereiding zomervakantie

Vijf tips om zorgeloos op weg te gaan

Ga je op zomervakantie en pak je de auto richting de zon? Een heerlijk vooruitzicht, maar voor je vertrekt moet je wel wat regelen. De zomer brengt niet alleen maar zonnig nieuws voor de automobilist. Gelukkig kun je veel zomerse ongemakken eenvoudig voorkomen. De ANWB helpt je graag, zodat je goed voorbereid de weg op gaat.

Elke jaar gaan miljoenen Nederlanders met de auto op zomervakantie. Dat betekent in veel gevallen meer dan duizend kilometer in warm weer naar een zuidelijke vakantiebestemming rijden. Dit vraagt veel en vergt wat voorbereiding voor zowel de auto als de bestuurder. ANWB helpt je graag veilig en goed voorbereid op weg.

Auto zomerklaar maken, 5 tips

Een tocht van meer dan 1000 km met onderweg lange files en een brandende zon, is een aanslag op de techniek van je auto. Zorg dus dat die in topconditie verkeert, want je wilt niet met een kokende motor of oververhitte remmen langs de kant van de weg komen te staan. Met onderstaande 5 tips maak je jouwauto zomerklaar.

  1. Controleer voor een lange rit alles wat je zelf kunt controleren: de koelvloeistof, het oliepeil, de verlichting, bandenspanning en of je een ster in je ruit hebt.
     
  2. Zorg dat je alle spullen aan boord hebt die je verplicht moet meenemen in de landen waar je doorheen rijdt. Zo voorkom je onnodig oponthoud of boetes.
     
  3. Neem voldoende water mee, zodat je je in 30 graden in een lange file goed kunt blijven hydrateren.
     
  4. Bekijk of je een Wegenwachtpakket hebt met buitenlandservice. Dan kun je zonder extra kosten op pechhulp rekenen.
     
  5. Pauzeer na elke twee uur rijden een kwartier. Zo blijf je scherp en geconcentreerd. Wil je tijd besparen, bedenk dan goed welk tijdstip je wil vertrekken. Onze verkeersdruktekalenders zijn hierbij een handig hulpmiddel.
     

Pech gehad?

Ook al ben je voorbereid autopech is niet altijd te voorkomen. Bij een verkeerde (te lage) bandenspanning bijvoorbeeld. Want als het rubber te heet wordt en je hebt een te zachte band, heb je een grotere kans op een klapband. En als het koelvloeistofpeil niet op het juiste niveau is, kan de motor oververhit raken. Mocht in zo’n geval de rook onder de motorkap vandaan komen, zorg dan dat de motor zo snel mogelijk warmte kwijtraakt. Rij naar een veilige plek (vluchtstrook, parkeerhaven) open de motorkap, zet de verwarming en de blower op de hoogste stand en laat de motor minstens een kwartier afkoelen. Bel vervolgens de Wegenwacht of rij daarna naar de dichtstbijzijnde garage voor deskundige hulp.

Voorkom auto-inbraak

De zomer is een geliefd seizoen bij auto-inbrekers. Vaak maken we het ze ‘s zomers ook onbedoeld makkelijker door bijvoorbeeld een stukje raam open te laten als het warm is. Laat daarom geen dure spullen slingeren in je auto. Overnacht je onderweg naar je vakantiebestemming in een hotel en heb je geen zin om alles uit te laden? Stop dan alle kostbaarheden en belangrijke documenten in één tas en neem die mee naar de kamer. En vergeet je reservesleutel niet.

Ruitschade in de zomer

Een ingetikte ruit is één van de belangrijkste oorzaken van ruitschade. Minder bekend is het ‘gevaar’ van een snikhete dag. “Als je op een tropische dag, dus 25 graden of meer, je auto in de zon parkeert, kan het in de auto al snel 35 tot 40 graden worden,” legt commercieel directeur Martijn Zaal van Autotaalglas uit. “Veel mensen draaien dan bij het starten de airco vol open. Niet handig, want door de grote temperatuurwisseling kan een kleine beschadiging in de voorruit veranderen in een grote scheur. Houd daarom een verschil aan van maximaal vijf graden tussen de buiten- en binnentemperatuur.”

De meest voorkomende oorzaak van ruitschade in de zomer is steenslag. Volgens Zaal kan het wegdek tijdens een hittegolf beschadigd raken met als gevolg losse steentjes. “Als die opspatten tegen je ruit, komt daar al snel een ster in. Wij adviseren om dit zo snel mogelijk te laten repareren, want de kans bestaat dat de ruit barst.”

Op zomervakantie gaan met een ster in je ruit is onverstandig. “Je wil onderweg geen ruit die barst. Onderneem dus ver voor je vertrek actie, want in de maanden voor de zomervakantie is het flink druk. Wacht daarom niet tot het laatste moment met het maken van een afspraak.”

Als tijdens de terugweg een ster in je ruit komt, is er volgens Zaal geen reden tot paniek. “Een voorruit is gelaagd en scheurt daardoor niet meteen. Je kunt dus best doorrijden naar Nederland. Laat het wel repareren als je thuis bent. Wij adviseren ook altijd om de sticker van onze servicepas aan de buitenkant van de ruit op het sterretje te plakken, dan kan die niet groter worden.”

Hulp in het buitenland

In sommige ruitschadegevallen is het onverantwoord om de weg op te gaan. Als het sterretje groter is dan een 2 euro muntstuk kun je er beter meteen iets aan laten doen. Naast ANWB inschakelen, kun je ook naar Autotaalglas bellen. “Wij zijn lid van een internationale samenwerking tussen verschillende autoruitspecialisten waardoor we ook in het buitenland helpen,” zegt Zaal. “Zo kan de klant fijn van zijn vakantie blijven genieten.”

Ruitschade? Een afspraak bij Autotaalglas is zo gemaakt.

Logo Autotaalglas

ANWB Ledenvoordeel bij Autotaalglas, het hele jaar door

Afspraak gemaakt? Laat dan meteen gratis je ruitensproeierreservoir bijvullen! Dit kan eenmalig per kenteken en alleen op vertoon van je ANWB-lidmaatschapspas.

Bekijk de actie