Veilig en slim inpakken

6 inpaktips voor vakantietrips

Met de auto op vakantie gaan is eigenlijk net een kleine verhuizing. En een beetje tetris door de vaak beperkte afmetingen. Met onderstaande tips pak je je bagageruimte echter slim en vooral veilig in. Met een beetje puzzelen kan er op de terugweg nog een doosje wijn mee!

Een auto inpakken is vaak passen en meten. Zeker wanneer je met een heel gezin gaat kamperen met de tent, kan dit nogal een uitdaging zijn. Het gaat immers niet alleen over alles er in krijgen, maar ook over veiligheid en goed nadenken over wat je onderweg mogelijk nodig hebt. Veiligheidshesjes bijvoorbeeld. Of spullen om een band te vervangen of te repareren. Dan wil je niet eerst al je bagage eruit halen. Maar er is meer om rekening mee te houden. Daarom bij deze: 

6 Slimme inpaktips

  1. Prop je auto niet te vol. Meestal gebruik je niet alles van wat je allemaal meeneemt. Zonde, want je verbruikt meer benzine en het kan tot gevaarlijke situaties leiden.
  2. Plaats zware dingen zoveel mogelijk onderop. Dat is niet alleen om het zwaartepunt van de auto laag te houden, maar het is vooral veiliger bij een ongeval.
  3. Plaats zware koffers zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank.
  4. Als de bagage boven de rugleuning van de achterbank uitkomt, is een stevig bagagenet of -traliewerk wel zo veilig. Anders vliegen er bij een noodstop spullen naar voren. Leg om die reden ook niks op de hoedenplank. 
  5. Zorg voor de juiste bandenspanning. Die moet je verhogen als je de auto zwaar belaadt. Zo verbruik je minder brandstof en heb je een betere wegligging.
  6. Gebruik je een dakkoffer? Doe er dan lichte spullen in. Een dakkoffer heeft grote invloed op het weggedrag. Monteer hem in het midden van het dak. Aan de zijkant kan je er weliswaar gemakkelijker bij, maar voor het weggedrag is het midden veel veiliger.

Jouw auto heeft een maximumgewicht

Elke auto heeft een maximaal toegestaan gewicht dat je niet mag overschrijden. Dit maximum staat op het kentekenbewijs. Vergeet niet het gewicht van de inzittenden mee te tellen. Net zoals dat van de dakkoffer met inhoud. De rijeigenschappen van een overbeladen auto worden dusdanig verstoord dat het een stuk moeilijker is de auto in noodsituaties onder controle te houden.

Pas op voor overbelading

Overbelading kan veel gevaren met zich meebrengen. De ADAC, de Duitse zustervereniging van de ANWB, heeft uitgebreide tests gedaan met een auto die 80 kilo teveel gewicht heeft. Bij de uitwijkproef reageerde de auto zeer heftig. Ook de antislipregeling van moderne auto’s werkt door overbelasting veel minder goed, waardoor het systeem ongecontroleerde slingerbewegingen niet meer effectief kan inperken.

Zie ook:

Dit moet je altijd in de auto hebben in het buitenland

Inpaktips voor de vakantie