Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen oplaadstress?

  • Vind oplaadpunten
  • In heel Europa
  • Gratis met de ANWB Onderweg App
Download de app 

Alles over op vakantie gaan met een elektrische auto

Met je elektrische auto roadtrippen naar je vakantieadres, is tegenwoordig heel goed mogelijk. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten, anders dan wanneer je met een benzine-, diesel- of gasslurper op weg gaat. Hier vind je de belangrijkste informatie, of het nou gaat over reisvoorbereiding, laden onderweg of handige tips. Wij helpen je zoals altijd veilig en goed voorbereid op weg.

Laden in Europa: hier moet je rekening mee houden 

Het bereik van moderne elektrische auto’s neemt elk jaar toe, waarmee ook verre bestemmingen beter bereikbaar worden. We helpen je op weg om zonder problemen door Europa te reizen.

Tips voor vakantie met een elektrische auto 

Als niet alleen een elektrische auto, maar ook de vakantie voor de deur staat, dan is het handig enige voorbereidingen te treffen. Met een klein beetje voorwerk weet je wat je te wachten staat.

Plan je reis met een elektrische auto 

Ga je een lange rit maken met je elektrische auto? Wij helpen je op weg met onze EV-routeplanner. Plan hier je reis.

Landeninformatie

België 

Ga je met je EV naar België dan is het goed te weten dat de laadinfrastructuur in Wallonië flink achterloopt bij Vlaanderen. Met welke praktische zaken moet je nog meer rekening houden?

Duitsland 

De laadmogelijkheden in Duitsland zijn prima, zeker langs de grote wegen staan voldoende snelladers. Laden op je bestemming is soms iets lastiger. Lees onze tips over laden van je auto in Duitsland.

Engeland 

Grote kastelen en idyllische dorpjes bezoeken of de route langs de noordkust van Schotland rijden. De Britten hebben voor elektrische auto’s behoorlijk wat laders geplaatst maar ze pakken het wel anders aan dan op het Europese vasteland. Wij helpen je op weg met je EV in de UK.

Frankrijk 

Frankrijk is en blijft één van de populairste vakantiebestemmingen en dus zetten ook steeds meer elektrische auto's koers naar Frankrijk. Kun je nog wel met een elektrische auto naar Frankrijk? We vertellen je waar je op moet letten.

Italië 

Met een kleine voorbereiding kun je over het algemeen prima laden tijdens je vakantierit naar Italië. Ontdek hoe de laadinfrastructuur is, de kosten voor laden en meer belangrijke informatie voor je elektrische reis door Italië.

Kroatië 

Kroatië heeft minder laadpalen dan de stad Utrecht, maar door een landelijk dekkend snellaadnetwerk is het toch prima te bereizen. Met een beetje voorbereiding, dat wel. 

Luxemburg 

In Luxemburg hoef je weinig moeite te doen om je elektrische auto op te kunnen laden. Laadpunten zijn goed te vinden, al staat het grootste deel van de laders wel rondom de stad Luxemburg. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Luxemburg.

Noorwegen 

Met een elektrische auto op vakantie naar Noorwegen, gaaf! Noorwegen is het eerste land waar elektrische auto’s populairder zijn dan niet elektrische auto’s. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Noorwegen.

Oostenrijk 

Laadpunten zijn er in Oostenrijk genoeg, maar misschien niet overal op de route die je normaal gesproken rijdt. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Oostenrijk.

Spanje 

Historische steden zoals Barcelona en Valencia bezoeken, een culinaire reis door Baskenland maken, of flinke stukken wandelen in Andalusië. Ga je met de elektrische auto naar de Spaanse zon, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Zwitserland 

Met een elektrische auto de bergen in. Spannend? Niet in Zwitserland, waar snelladers op de verkeersborden staan aangegeven. Wij helpen je op weg met de belangrijkste tips voor Zwitserland.

Meer over elektrisch op vakantie

Waar staan oplaadpalen in Europa? 

In Europa staan ruim 200.000 oplaadpunten, bij meer dan 20.000 van die laadpunten kun je snelladen. Bekijk het overzicht van alle oplaadpunten in Nederland en andere Europese landen.

Kan de caravan al mee achter de elektrische auto? 

Kan je al een caravan of vouwwagen trekken met een elektrische auto? Welk effect heeft het op actieradius? Wij namen de proef op de som en gingen kamperen met een elektrische trekauto.

Hoe kies je de juiste laadpas? 

Wanneer je met je elektrische auto naar het buitenland gaat, loont het om meerdere laadpassen bij je te hebben. Met welke laadpas op zak kun je overal in Europa terecht en hoe weet je dat je niet te veel betaalt?

Een milieusticker op een elektrische auto: is dat nodig?

Omdat een elektrische auto geen schadelijke stoffen uitstoot, lijkt een milieusticker overbodig. Maar is dat ook zo?

Met de EV op wintersport 

Sommige mensen zijn huiverig om met een elektrische auto op wintersport te gaan. Maar, goed nieuws: het wordt steeds makkelijker.

Andere leden bekeken ook

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.