Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een milieusticker op een elektrische auto: is dat nodig?

Milieustickers worden gebruikt om vervuilende auto’s uit de binnenstad te weren. Omdat er bij een elektrische auto geen schadelijke stoffen uit de uitlaat komen, lijkt zo’n sticker in dit geval overbodig. Maar is dat ook zo?

Zo zit het

In Duitsland, Frankrijk en andere landen waar gebruik wordt gemaakt van milieustickers, moeten alle auto’s die van een milieuzone gebruik maken, voorzien zijn van een sticker. Elektrische auto’s zijn daar niet van uitgezonderd en moeten dus ook gewoon voorzien zijn van een milieusticker. 

Waarom moet een elektrische auto ook een milieusticker hebben?

De meeste controles worden nog met het blote oog gedaan. Omdat veel nieuwe auto’s zowel met een verbrandingsmotor als een elektrische aandrijflijn verkrijgbaar zijn, is niet in één oogopslag zichtbaar welke krachtbron er onder de motorkap schuilgaat. Vandaar dat milieustickers voor álle auto’s verplicht zijn, dus ook voor elektrische auto's.

Welke milieusticker heb je nodig?

Welke milieusticker je moet aanvragen en waar je deze dient op te plakken, verschilt per land. Wij hebben op een rijtje gezet hoe het zit met al die verschillende regels.

Gratis parkeren met de Duitse E-Plakette

Milieustickers zijn niet alleen maar kommer en kwel. Buitenlandse bezitters van een elektrische auto kunnen - naast de verplichte milieusticker - tijdens een bezoek aan Duitsland voor € 11 een zogenaamde E-Plakette aanschaffen. Dit is een blauw vignet, waarmee je lokaal in aanmerking komt voor verschillende voordelen. Gratis parkeren bijvoorbeeld.

Let op, want deze voordelen kunnen per plaats verschillen. Ze worden door middel van borden aangegeven, waar dat van toepassing is. Bovendien is de E-Plakette geen vervanging van de groene milieusticker, die in milieuzones nodig blijft.

Nu10%korting
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card