Op wintersport met je elektrische auto
Praktische tips voor een soepele EV-reis in de kou
Sommige mensen zijn wat huiverig om met een elektrische auto op wintersport te gaan. Vanwege de lange afstanden, de kans op sneeuw, vrieskou en monsterfiles. Maar, goed nieuws: de meeste skioorden zijn prima bereikbaar met een stekkerauto. De ANWB reed alvast vooruit en geeft zes praktische tips.
De meeste wintersportbestemmingen bereik je via Duitsland, een van de gemakkelijkste landen om te doorkruisen met je elektrische auto. Tot aan de Alpen is er een ruime keus aan snelladers; je rijdt de bergen in met een vrijwel volle accu.
Ga je naar Frankrijk? Tot de Franse Alpen is de langste afstand tussen twee snelladers, ongeacht je route (Duitsland/Zwitserland of België/Luxemburg), zo’n 150 kilometer. Hoe een wintersport met de elektrische auto er per land uitziet, zetten we hier op een rij.
Met je EV naar de sneeuw in Duitsland
Laadpassen werken in Duitsland bij alle grote aanbieders: EnBW, Ionity, Eon en Fastned. Sinds afgelopen zomer kun je ‘gastladen’ bij veel Tesla Superchargers (zie tip 6 onderaan). Vlak voor de Oostenrijkse en Zwitserse grens tref je bij een aantal Raststätten grote snellaadstations aan. Daar volladen is vooral verstandig als je eindbestemming Oostenrijk of Italië is.
Met een elektrische auto naar Duitsland
Met je EV naar de sneeuw in Oostenrijk
Snellaadstations zijn nog zeldzaam in Oostenrijk, zowel direct aan de snelweg als erbuiten. Er zijn maar een paar Ionity-stations in heel Tirol en Vorarlberg, dus volladen in Duitsland is het devies. Toch zal je weinig laadstress ondervinden: slechts weinig skidorpen zijn meer dan 50 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde snellaadstation, waaronder een aantal Tesla-locaties.
Met een elektrische auto naar Oostenrijk
Met je EV naar de sneeuw in Zwitserland
Zwitserland is een droom voor iedereen die met een elektrische auto op wintersport gaat: langs de snelwegen staan snelladers bij vrijwel elk tankstation. Soms van meerdere aanbieders, zoals Ionity en de lokale aanbieder GoFast. Dan zijn er ook Rastplatzen (verzorgingsplaatsen zónder tankstation) met snelladers direct aan de snelweg en ‘gewone’ tankstations buiten de snelweg met geregeld een of twee snelladers. Zelden is de afstand tussen twee snellaadstations meer dan 30 kilometer. De afstand van de snelweg of doorgaande route naar een skigebied is zelden meer dan 40 kilometer retour, in een enkel geval zo’n 80 kilometer, zoals Gstaad of Zermatt.
Met een elektrische auto naar Zwitserland
Met je EV naar de sneeuw in Italië
De Italiaanse Alpen vormen de grootste uitdaging met een elektrische auto. Snellaadstations zijn nog zeer dun gezaaid in Italië, zelfs in het ‘rijke’ noorden. Aan de snelweg zijn ze amper te vinden en de Autostrada verlaten door de tolpoortjes kost tijd en kilometers. Gastladen bij Tesla kan er vooralsnog niet (zie tip 6 op deze pagina).
De grootste uitdaging is de afstand van veel Italiaanse skigebieden tot de snelweg. Ook moet je vanuit de dalen vaak een pittige klim maken naar populaire gebieden als Cortina d’Ampezzo of Madonna di Campiglio. Het skigebiedje San Martino di Castrozza ligt meer dan 100 kilometer van het dichtstbijzijnde Ionity-laadstation. Goed plannen en rekenen dus.
Zoek vooraf uit waar je wel en niet kunt laden, en met welke laadpas. Moet je de beruchte Brennerpas over, probeer dan ervóór in Oostenrijk of direct erna in Italië zoveel mogelijk te laden. Aan het Oostenrijkse begin van de pas zit een klein snellaadstation bij verzorgingsplaats Europabrücke en nét in Italië vind je een onhandige Ionity in een parkeergarage in het dorp Brennero. De volgende Ionity zit pas 125 kilometer verder in Trento; dat is ná de afslagen naar de meeste skigebieden.
Met een elektrische auto naar Italië
Met je EV naar de sneeuw in Frankrijk
Snelladen langs de Franse snelwegen gaat steeds beter. Vooral langs de Route du Soleil, de snelweg die je tot Lyon onderweg naar veel grotere Franse skigebieden volgt. Daarnaast heeft Tesla een aantal Superchargers opengesteld voor gastladers.
Helaas zijn de Franse Alpen nog een blinde vlek. Dat maakt vooral het laatste deel van de rit tot een uitdaging: je moet goed plannen en een plan B hebben. Vooral wanneer je hooggelegen skistations als Tignes, Les Deux Alpes en Val Thorens op wil zoeken. Deze skioorden liggen 80 kilometer of verder van het dichtstbijzijnde Ionity-station. Op spitsdagen (bijvoorbeeld zaterdagen in de vakanties) kun je hier kleine laadfiles verwachten.
Het voordeel in Frankrijk: veel dorpen zijn autovrij, ter plekke hoef je vaak amper kilometers te maken.
Met een elektrische auto naar Frankrijk
Reisvoorbereiding: 6 tips
Met een elektrische auto op wintersport vraagt nog altijd iets meer planning dan met een benzineauto. Zes tips.
Tip 1: De route plannen
Plan thuis in alle rust de route naar je skioord, bijvoorbeeld met de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s. Je kunt instellen met welke auto je reist en hoe vol je batterij moet zijn bij aankomst. De route leidt je langs laadpalen van minimaal 43 kW.
Tip 2: Meenemen voor onderweg
Een enkele keer beland je op weg naar de Alpen in een monsterfile. De verwarming lang aanzetten bij stilstand kan je actieradius sterk verminderen. Leg dekens achterin, neem thermosflessen met warme drank mee en hou de tas met skikleding, mutsen en handschoenen paraat. Je auto verwarmen met waxinelichtjes raadt de ANWB af.
Tip 3: Afstanden ter plekke
Eenmaal ter plekke heb je je auto meestal (bijna) niet nodig. Moet je vanaf je accommodatie naar je skilift rijden, dan zijn die afstanden vaak beperkt, zo’n 10 kilometer per dag. Moet je veel kilometers ter plekke maken, zoals in het Stubaital in Oostenrijk, check dan vooraf waar je kunt laden. In het Stubaital zal dat nog lastig zijn, want in het dal vind je alleen langzame (22 kW) laders, vaak bij hotels.
Tip 4: Laadplekken in je wintersportdorp
Heb je ter plekke je auto nodig, of vrees je ‘leeg’ te arriveren? Zoek vooraf uit of je bij je accommodatie kunt laden of zoek naar openbare laadfaciliteiten in de omgeving van je verblijf. Dat kan bijvoorbeeld met de ANWB Onderweg app. De meeste laadfaciliteiten zijn alleen voor Tesla’s of hotelgasten, doe dus een dubbelcheck en vraag bij je accommodatie na wat de laadopties ter plekke zijn. Neem voor noodgevallen het laadsnoer met stopcontactstekker mee, zodat je je auto altijd nog – weliswaar heel traag – kunt laden aan het stopcontact.
Tip 5: Laadpassen
Neem minimaal twee verschillende soorten laadpassen of ‘druppels’ mee, plus een creditcard. Kies bijvoorbeeld voor de laadpassen van ANWB en Shell Recharge: deze combinatie biedt dekking bij een groot aantal Europese laadstations.
Tip 6: Gastladen bij Tesla
Sinds het voorjaar van 2022 kun je bij steeds meer Tesla Superchargers ook met een niet-Tesla laden, onder meer in Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Scandinavië. Behalve op twee cruciale plekken voor de wintersport: in Italië en in de Franse Alpen. Sinds het moment van schrijven kan dat veranderd zijn; dat zie je dan in de Tesla-app. Via deze app zie je de gastlocaties en kun je ook laden en betalen.
Zo werkt gastladen bij Tesla Superchargers
Zo onderzocht de ANWB
Voor dit onderzoek reden we met de Auto van het Jaar 2022, de Kia EV6 met 77,4 kWh accupakket, een rondje door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Daarbij passeerden we beruchte knelpunten zoals de Brennerpas en de Gotthardtunnel. We keken naar (snel)laadstations aan en vlak bij de snelweg. Ook bekeken we de laadfaciliteiten in enkele wintersportdorpen door middel van steekproeven. Via Google Maps en diverse laadapps deden we aanvullend onderzoek.
Rijden in de winter
Rijden in winterse omstandigheden vraagt altijd om extra aandacht. Zowel voor je auto als voor het rijden zelf. Voor elektrische auto's komen daar nog wat bijzonderheden bij. Zo kan kou een flinke hap uit de actieradius nemen en is pech vanzelfsprekend ook bij deze moderne auto's mogelijk.
Winterpech met een elektrische auto
Wij stelden een top 4 samen van winterpech met een EV. Mocht je hier onverhoopt mee te maken krijgen, weet dan dat de Wegenwacht altijd klaar staat, ook voor hulp in het buitenland.