Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een elektrische auto naar Noorwegen: dit moet je weten

Nederland doet het goed met elektrisch rijden, maar er is één land dat er met kop en schouders bovenuit steekt: Noorwegen. Er worden bijna geen auto’s met verbrandingsmotor meer verkocht en het laadnetwerk is dik in orde. Toch zijn er nog een paar dingen om rekening mee te houden voor vertrek. Noorwegen is de absolute winnaar in Europa op het gebied van elektrisch rijden. Maar liefst 80 procent van alle nieuw verkochte auto’s in Noorwegen was in 2023 volledig elektrisch en zo’n twintig procent van het totale wagenpark heeft een stekker. Het succes van de elektrische auto is met name te danken aan fiscale prikkels van de Noorse overheid. Het voordeel hiervan is dat het laadnetwerk in Noorwegen ronduit goed is.

Dichtheid van het laadnetwerk

Er is zowel een goede dekking van openbare laadpunten als een uitstekend netwerk van grote snellaadstations. De regio met de hoogste laadpaaldichtheid is Viken, de regio rondom de hoofdstad Oslo.

In Viken en Oslo zijn zo’n 13.000 laadpunten, wat bijna de helft van alle laadpunten in Noorwegen is. Niet vreemd als je bedenkt dat in deze regio ook met afstand de meeste Noren wonen. De rest van het land is dunner bevolkt, zowel qua mensen als laadpalen, maar in vrijwel elke stad of dorp vind je wel openbare laadvoorzieningen.

Handig: op de meeste veerboten naar Noorwegen, zoals de Fjordline van Hirtsals in Denemarken naar Kristiansand, kun je bij het boeken een laadplek reserveren. Dit kost ongeveer 13 euro, maar zorgt er wel voor dat je met een volle accu aan je reis door Noorwegen kunt beginnen. Liever met groene Noorse waterkrachtstroom laden? Op 25 km van de haven van Kristiansand aan de E18 naar Oslo ligt een zeer groot laadstation van onder andere Ionity en Tesla met meer dan 40 laders van 150 kW of meer.

Minder snelladers in het noorden van Noorwegen

Als we naar de snellaadstations vanaf 50kW kijken dan staan deze vooral in de omgeving van Oslo, Stavanger en Bergen en langs de doorgaande (snel)wegen tussen deze plaatsen. Het noorden van Noorwegen is zeer dun bevolkt en daarom staan 95 procent van de snelladers in de zuidelijke helft van het land. 

Dat wil overigens niet zeggen dat het behelpen is voor wie bijvoorbeeld naar de Noordkaap wil rijden. Er loopt eigenlijk maar één lange doorgaande snelweg door het Noordelijke deel van Noorwegen, de E6 van Göteborg in Zweden, via Oslo naar de Russische grens, en langs die E6 staan voldoende laadmogelijkheden. Check wel van te voren goed waar ze staan en welke laadpassen je nodig hebt, even doorrijden naar het volgende snellaadstation is niet altijd mogelijk door de onderlinge afstanden.
Een voordeel voor EV-rijders is wel dat de gemiddelde snelheid op de Noorse wegen zo rond de 70km/h ligt. Hierdoor kun je aanzienlijk grotere afstanden afleggen dan in landen waar je doorgaans sneller rijdt. Daar staat tegenover dat het, zeker in de winter, zeer koud kan zijn in Noorwegen en dat kost juist weer behoorlijk wat actieradius. 

Betaalmogelijkheden voor laden in Noorwegen

Het laadnetwerk is als het om aantallen gaat dus erg goed in Noorwegen. Helaas is het met het betaalgemak minder goed gesteld. Het roaming-concept met breed ondersteunde laadpassen zoals we dat in de rest van Europa kennen is hier niet gebruikelijk. 
Alle Nederlandse laadpassen (ja, ook die van de ANWB) worden buiten de grote snellaadstations, zoals die van Ionity, op slechts zo’n 10 procent van de reguliere Noorse laadpunten geaccepteerd. Gelukkig staan die laadpunten wel in alle delen van het land. Een werkende laadpaal is nooit heel erg ver weg, maar je zult altijd zien dat de paal naast jouw hotel niet beschikbaar of niet te activeren is. 

Creditcard en smartphone essentieel

Voor de overige 90 procent is het daarom aan te raden wat voorzorgsmaatregelen te treffen. Gelukkig hoef je niet een heel arsenaal aan lokale laadpassen aan te vragen, want met een creditcard en een smartphone kun je uit vrijwel elke laadpaal stroom tappen. 
Ben je niet in het bezit van een creditcard dan kan een gratis aan te vragen (prepaid) creditcard zoals de Eurocard/Mastercard van N26 of Revolut hiervoor een uitkomst bieden.

Mer is onderdeel van het Noorse staatsenergiebedrijf Statkraft en heeft een groot laadnetwerk

Daarnaast raden we je aan de volgende vijf apps te installeren op je smartphone. Daarmee kun je vervolgens bij bijna alle laadpalen in Noorwegen terecht. Goed om te weten: Noorwegen is geen onderdeel van de EU, maar wel van de Europese Economische Ruimte (EER). Daarom gelden de EU-regels over bellen en internetten ook in Noorwegen. Je Nederlandse databundel kun je dus ook gewoon in Noorwegen gebruiken.

Mer

De app van Mer biedt toegang tot ongeveer 3500 laadpalen in Noorwegen en zij bieden als enige ook een laadpas aan. Deze laadpas sturen ze ook op naar Nederland, maar heb je in principe dus niet nodig als je de app op je telefoon hebt. Sterker nog, als jouw elektrische auto dit ondersteunt, kun je de app zelfs koppelen aan je auto en begint deze automatisch te laden zonder tussenkomst van laadpas of app.
Mer Connect Norge voor Android
Mer Connect Norge voor iPhone

Cirkle K

De app van Circle K is erg gebruiksvriendelijk. De Scandinavische supermarktketen heeft een aanzienlijk netwerk met veel snellaadstations door heel Scandinavië en dus ook langs de Noorse wegen waarmee je de Noordkaap uitstekend kunt bereiken. Je kunt met deze app ook de MER stations bedienen.
Circle K Charge voor Android
Circle K Charge voor iPhone

Bilkraft

Voor het laden bij de stations van o.a. Eviny, Plug, Elaway en Lyse is de app Bilkraft noodzakelijk. Deze laders vind je vooral in het zuidelijke deel van Noorwegen.
Bilkraft voor Android
Bilkraft voor iPhone

Elton

De Elton app is een soort Zwitsers zakmes en biedt toegang tot de meeste Noorse netwerken. Voor maximale dekking en vrijheid is de app van Elton dus aan te bevelen. 
Elton voor Android
Elton voor iPhone

Tesla

Stop niet meteen met lezen als je geen Tesla hebt, want veel Tesla Supercharges zijn tegenwoordig ook te gebruiken door andere elektrische auto’s met een CCS Type 2 aansluiting (ook wel combo-stekker, standaard op vrijwel alle nieuwe EV’s). Onder andere langs de E6 naar en voorbij de Poolcirkel vind je behoorlijk wat Superchargers. Lees hier hoe je kunt laden bij Tesla zonder zelf een Tesla te rijden
Tesla app voor Android
Tesla app voor iPhone

Tarieven voor laden in Noorwegen

De tarieven voor het laden van een elektrische auto in Noorwegen liggen rond de 0,45 euro of 5 Noorse Kronen (NOK) per kWh voor normaal laden en 0,60 euro of 7 NOK voor snelladen. Daarmee is laden in Noorwegen ongeveer 10 tot 15 procent goedkoper dan in Nederland. Diverse laadpalen werken met meerdere van bovengenoemde apps, maar de tarieven kunnen onderling wel wat verschillen. 

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.