Algemene veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van algemene veelgestelde vragen over de ANWB Verzekeringen.


NAW gegevens

Je kunt je e-mailadres wijzigen via Mijn ANWB of via verzekeringen@anwb.nl. 

Je kunt je adreswijziging doorgeven via Mijn ANWB. Je kunt ook een wijziging doorgeven via verzekeringen@anwb.nl.

Je relatienummer staat op je ANWB lidmaatschapspas. Heb je deze niet? Dan kun je jouw relatienummer vinden in de e-mail met verzekeringsgegegevens. Wanneer je het relatienummer niet kunt vinden, kun je bellen naar 088 269 28 37.Financieel

Onze adviseurs helpen je graag met het wijzigen van je rekeningnummer. Je kunt onze adviseurs bereiken op 088 269 28 37. Ook kun je je nieuwe rekeningnummer doorgeven via verzekeringen@anwb.nl.

Voor het afsluiten, tussentijds wijzigen of beëindigen van een verzekering brengen wij poliskosten in rekening.

Als de automatisch incasso niet gelukt is, ontvang je van ons een herinnering met acceptgiro. Je kunt de acceptgiro gebruiken om je premie alsnog te betalen.

Wil je de premie meteen zelf overmaken?  Onderaan brieven en emails die je van ons hebt ontvangen, vind je ons rekeningnummer. Je kunt de premie overmaken onder vermelding van je polisnummer. Je polisnummer vind je op je polisblad en bankafschrift.

Is de premie niet betaald na het sturen van de 1e en 2e betalingsherinnering? Afhankelijk van je communicatievoorkeur sturen wij je een brief per post of e-mail, waarin wij de ingetrokken dekking aan je bevestigen. Je ontvangt ook uitleg of wij de dekking van de polis nog kunnen herstellen na ontvangst van de betaling.

Je bent nog steeds verplicht de premie aan ons te betalen.

Staat er een minteken (-) voor het bedrag? Dan ontvang je dit  bedrag nog van ons terug of wordt het verrekend met je openstaande premie. Staat er geen minteken voor het bedrag? Dan staan er nog overige kosten, zoals poliskosten, open op je verzekering. Dit kan komen doordat de beëindidingsdatum van je verzekering in de toekomst ligt.

Het kan zijn dat onze vordering al bij de bank lag op het moment dat je de polis hebt opgezegd. Dan kunnen wij niet meer voorkomen dat het bedrag geïncasseerd wordt. In die gevallen betalen we restitutie uit onder naam van Unigarant N.V. 

Onderaan je correspondentie vind je ons rekeningnummer. Je kunt de premie overmaken onder vermelding van je polisnummer. Je polisnummer vind je op je polisblad en bankafschrift. Betalingsherinnering

acceptgiro of accept email

Afhankelijk van je communicatievoorkeur sturen wij je de eerste betalingsherinnering per post of per e-mail, mét (digitale) acceptgiro. Je hebt nog 14 dagen de tijd om de premie alsnog te betalen.

In de brief leggen we ook uit wat de gevolgen zijn als je de premie niet betaalt.

Als je e-mailadres bij ons bekend is, ontvang je deze brief per post én per e-mail. Ook waarschuwen wij je voor de ingetrokken dekking en de extra incassokosten als de premie niet wordt betaald.

Je hebt nog 14 dagen de tijd om de premie alsnog te betalen.

Is de premie niet betaald na het sturen van de 1e en 2e betalingsherinnering? Afhankelijk van je communicatievoorkeur sturen wij je een brief per post of e-mail, waarin wij de ingetrokken dekking aan je bevestigen. Je ontvangt ook uitleg of wij de dekking van de polis nog kunnen herstellen na ontvangst van de betaling.

Je bent nog steeds verplicht de premie aan ons te betalen. Je hebt nog 10 dagen de tijd om de premie te betalen.

Ontvangen wij geen betaling van de openstaande premie? Dan wordt de vordering overgedragen aan het incassobureau TKB. Daarnaast wordt de verzekering beëindigd vanwege wanbetaling. Voor het overdragen aan het incassobureau wordt minstens € 48,40 extra incassokosten in rekening gebracht.Betalingsherinnering

automatische incasso

Afhankelijk van je communicatievoorkeur sturen wij je de eerste betalingsherinnering per post of per e-mail, mét (digitale) acceptgiro. Je hebt nog 21 dagen de tijd om de premie alsnog te betalen.

In de brief leggen we ook uit wat de gevolgen zijn als je de premie niet betaalt.

Als je e-mailadres bij ons bekend is, ontvang je deze brief per post én per e-mail. Ook waarschuwen wij je voor de ingetrokken dekking en de extra incassokosten als de premie niet wordt betaald.

Je hebt nog 18 dagen de tijd om de premie alsnog te betalen.

Is de premie niet betaald na het sturen van de 1e en 2e betalingsherinnering? Afhankelijk van je communicatievoorkeur sturen wij je een brief per post of e-mail, waarin wij de ingetrokken dekking aan je bevestigen. Je ontvangt ook uitleg of wij de dekking van de polis nog kunnen herstellen na ontvangst van de betaling.

Je bent nog steeds verplicht de premie aan ons te betalen. Je hebt nog 14 dagen de tijd om de premie te betalen.

Ontvangen wij geen betaling van de openstaande premie? Dan wordt de vordering overgedragen aan het incassobureau TKB. Daarnaast wordt de verzekering beëindigd vanwege wanbetaling. Voor het overdragen aan het incassobureau wordt minstens € 48,40 extra incassokosten in rekening gebracht.Opzeggen

Onze adviseurs helpen je graag met het beëindigen van je verzekering. Je kunt onze adviseurs bereiken op 088 269 28 37 of meer informatie vinden over opzeggen op onze site.

Bij de ANWB kun je de meeste verzekeringen dagelijks online opzeggen,  je hebt geen opzegtermijn.  Als je je voertuig hebt verkocht, wordt je verzekering een dag na de datum op het vrijwaringsbewijs stopgezet. Meer informatie over opzeggen vind je ook op onze site.

Je kan je verzekering eenvoudig online opzeggen, je vindt meer informatie over opzeggen op onze site.

Bij de ANWB kun je de meeste verzekeringen dagelijks online opzeggen,  je hebt geen opzegtermijn.  Als je je voertuig hebt verkocht, wordt je verzekering een dag na de datum op het vrijwaringsbewijs stopgezet. Meer informatie over opzeggen vind je ook op onze site.Afsluiten verzekering

Op onze site kun je gemakkelijk en snel zelf je premie berekenen voor onze ANWB Verzekeringen. Ook kunnen onze adviseurs je helpen met een premieberekening en het afsluiten van je verzekering. Je kunt onze adviseurs bereiken op 088 269 28 37.  

Je kunt op onze site eenvoudig een nieuwe verzekering aanvragen. Wanneer je eerst inlogt op je Mijn ANWB omgeving, dan wordt de nieuwe verzekering meteen aan je account gekoppeld. Heb je nog geen MijnANWB account, dan kun je via de startpagina een verzekering aanvragen. Je ontvangt vanzelf een relatienummer waarmee je een MijnANWB account kunt aanmaken. Wijzigingen

Je kunt zelf de dekking van je verzekering aanpassen via Mijn ANWB. Ook kun je de verzekering wijzigen via 088 269 2837.

Om je ANWB verzekeringen in te zien via je ANWB-inlogaccount, halen we jouw verzekeringsgegevens op bij ons dochterbedrijf ANWB Verzekeren. Omdat wij voorzichtig omgaan met persoonsgegevens, vragen wij je de eerste keer je polisnummer in te voeren. Daarna zijn je verzekeringen altijd in te zien via Mijn ANWB.Mijn Verzekeringen

Ga naar Mijn ANWB en log in met behulp van jouw gebruikersnaam en wachtwoord.  Ben je je inlognaam of wachtwoordt vergeten? Dan kun je eenvoudig je inloggegevens wijzigen of opvragen. Vul dan het e-mailadres in dat je bij aanmelding hebt gebruikt. Heb je nog geen inlogaccount? In een paar stappen maak je eenvoudig een ANWB-inlogaccount aan. Hou je relatienummer bij de hand.

Dit is een omgeving waarmee je jouw ANWB Verzekeringsgegevens online kunt inzien en aanpassen. Je kunt hier:

 • verzekeringen, correspondentie en lopende schades bekijken.
 • polissen wijzigen.
 • een nieuwe verzekering aanvragen.
 • een schade melden.
 • gegevens wijzigen.
 • verzekeringsfacturen inzien. 

Ga direct naar Mijn ANWB.Autoverzekering

De ANWB is een echte hulpverlener op wie je kunt rekenen als je bijvoorbeeld midden in de nacht een auto-ongeluk krijgt. De vertrouwde ANWB Alarmcentrale staat dag en nacht voor jou klaar. Je kunt ons altijd bellen, 24 uur per dag, zeven dagen per week staan we voor je klaar om alles voor jou te regelen.

Je kunt de polisvoorwaarden van de ANWB Autoverzekeringen hier vinden. 

De ANWB Autoverzekering sluit je makkelijk en snel af op onze website. Je kunt kiezen uit de ANWB Autoverzekering Regulier of de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering. Met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering kun je tot  30% extra korting ontvangen als je een veilige rijstijl hebt.

Zoek direct een schadehersteller bij jou in de buurt en zij regelen verder alles voor je.

Alle veelgestelde vragen over de ANWB AutoverzekeringenReisverzekering

Onze reisverzekering sluit je binnen 5 minuten via onze website of telefonisch af. Je kunt bij ons kiezen uit een doorlopende of een kortlopende reisverzekering. Wij helpen je bovendien graag met het opzeggen van je huidige reisverzekering. Snel en gemakkelijk.   

Premie ANWB Doorlopende Reisverzekering berekenen

Premie ANWB Kortlopende Reisverzekering berekenen

Je kunt de polisvoorwaarden van de ANWB Reisverzekering hier vinden.

Onze ANWB Kortlopende Reisverzekering sluit je binnen 5 minuten via onze website of telefonisch af. Je kunt snel en gemakkelijk je premie berekenen.

Onze ANWB Kortlopende Annuleringsverzekering sluit je binnen 5 minuten via onze website of telefonisch af. Je kunt snel en gemakkelijk je premie berekenen.

Onze ANWB Doorlopende Annuleringsverzekering sluit je binnen 5 minuten via onze website of telefonisch af. Je kunt snel en gemakkelijk je premie berekenen.

Kijk voor meer informatie over de ANWB Reisverzekering op onze website.

Bekijk welke landen er onder de Wereld- of Europadekking vallen.

Annuleer je vakantie zo snel mogelijk bij jouw reisorganisatie. Als het gaat om een annuleringsreden die onder de dekking valt, zorg dan dat je de volgende documenten bij de hand hebt om te kunnen uploaden:

 • De annuleringskostennota die je van het reisbureau krijgt
 • Een boekingsnota
 • Een bewijs met betrekking tot de annuleringsreden

Direct schade melden

 • Heb je een Mijn ANWB account? Login op Mijn ANWB om direct je schade te melden
 • Polisnummer bij de hand? Gebruik dan het online formulier

Mocht je tijdens je vakantie naar huis moeten, neem dan contact op met onze alarmcentrale (+31 70 314 14 14), zij kunnen je helpen dit te regelen. Thuis kun je de schade bij ons via Mijn ANWB melden.

De annuleringsredenen die gedekt zijn binnen de ANWB Annuleringsverzekering zijn te vinden in de polisvoorwaarden.

Er zijn verschillende geldige annuleringsredenen die onder de ANWB Annuleringsverzekering vallen. In je polisvoorwaarden kun je precies terugvinden of jouw annuleringsreden gedekt is.

Lees meer over annuleringsredenen.

Alle veelgestelde vragen over de ANWB Reisverzekeringen.Caravanverzekering

Voor meer informatie over de ANWB Caravanverzekering kun je terecht op onze website.

Alle veelgestelde vragen over de ANWB Caravanverzekering.Andere verzekeringen

Via Mijn ANWB regel je eenvoudig al je verzekeringszaken online. Je kunt hier schade melden en wijzigingen voor jouw verzekeringen doorgeven. Je kunt je wijziging ook telefonisch 088 269 22 22 of  via het contactformulier doorgeven.

Let op! Bij het wijzigen van je verzekering kan het zijn dat er kosten in rekening worden gebracht.

Bij de ANWB kun je de meeste verzekeringen dagelijks online opzeggen, je hebt geen opzegtermijn. Behalve bij de reisverzekering, de doorlopende  fietsverzekering en de bootverzekering. Deze kun je na 1 jaar dagelijks opzeggen. Teveel betaalde premie storten we uiteraard terug op je rekening. Meer informatie over opzeggen vind je ook op onze site.

Je wilt jouw bestaande verzekering naar ons oversluiten?
Dat regelen wij graag voor je. Je kunt contact met ons opnemen via 088 - 269 22 22 of zelf online een verzekering afsluiten.

Via Mijn ANWB kun je direct al je verzekeringen inzien en wjizigen. Ook vind je hier je schades, facturen en overige correspondentie.

Vul je schadeformulier gemakkelijk online in. Lees hier hoe je schades kunt melden.

Bijna alle doorlopende verzekeringen van de ANWB worden afgesloten voor onbepaalde duur zonder opzegtermijn. Een uitzondering hierop is de doorlopende reis- en/ of annuleringsverzekering; deze is na één jaar dagelijks opzegbaar.

Let op: bij het opzeggen van je verzekering kan het zijn dat er kosten in rekening worden gebracht.

Ben je nog op vakantie en heb je schade? Meld de schade dan als je thuis bent. Thuis heb je alle gegevens bij de hand zoals nota’s en bonnetjes. Zo kunnen wij jou zo goed en snel mogelijk helpen. Regel dit gemakkelijk en snel online voor een vlotte afhandeling.

Via Mijn ANWB regel je eenvoudig je verzekeringszaken online. Je kunt wijzigingen voor jouw verzekeringen ook telefonisch doorgeven via 088 269 28 37, via het contactformulier of per e-mail. Wil je wijzigingen schriftelijk doorgeven, dan kun je dit sturen naar:

ANWB Verzekeringen
Postbus 999
7900 AZ HOOGEVEEN

Let op! Bij het wijzigen van je verzekering kan het zijn dat er kosten in rekening worden gebracht.

Bekijk de polisvoorwaarden van alle ANWB verzekeringen.