Veelgestelde vragen caravanverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Caravanverzekering.


Top 5 veelgestelde vragen

Ja, je kunt de inboedel en inventaris van jouw caravan aanvullend meeverzekeren voor schade en diefstal. Het is mogelijk om jouw inboedel en inventaris verzekerd tot € 2.500,-. Lees meer over dekking inventaris.

Ja, bij de ANWB Caravanverzekering kun je je aanvullend verzekeren voor hagelschade en stormschade. Heb je een caravan met een hagelbestendig dak? Dan ontvang je maar liefst 70% korting op deze dekking. Lees meer over de dekking hagelschade en stormschade.

Nee, standaard is jouw caravan niet verzekerd voor verhuur of zakelijk gebruik, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Lees meer over caravan verhuren.

Met de ANWB Caravanverzekering kun je naast jouw toercaravan ook je aanhanger, vouwwagen of stacaravan verzekeren. Stacaravans moeten een staplaats in Nederland hebben. Verder is het mogelijk om jouw opzetunit, bagagewagen of een trailer te verzekeren. Lees meer over de soorten caravans.

Bij de ANWB kun je eenvoudig online een Caravanverzekering afsluiten.Veelgestelde vragen dekkingen

Je caravan is slechts gedeeltelijk via jouw autoverzekering verzekerd. Jouw caravan is alleen meeverzekerd op je autoverzekering als deze is aangekoppeld aan je auto voor schade die je daarmee bij een ander veroorzaakt Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Is de caravan niet aangekoppeld? Dan loopt de WA dekking via jouw aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan de caravan zelf of de spullen in de caravan zijn niet verzekerd via jouw autoverzekering, hiervoor kun je een Caravanverzekering afsluiten.

Ja, tweedehands caravans kun je bij ons extra voordelig verzekeren. Daarnaast krijg je bij ons de eerste 3 jaar na aankoop van de caravan aanschafwaardegarantie. Hiermee krijg je bij totaal verlies van jouw caravan de aanschafwaarde vergoed. Heb je de caravan langer dan 3 jaar geleden gekocht? Dan vergoeden we de dagwaarde +10%, zodat je weer een soortgelijke caravan kunt kopen. Lees meer over tweedehands caravan verzekeren.

Ja, je kunt je aanvullend verzekeren voor rechtsbijstand bij ingewikkelde juridische situaties. Hiermee verzeker je je van professionele ondersteuning in de vorm van verkeers-, straf-, en contractrechtsbijstand in binnen- en buitenland. Deze rechtsbijstandsdekking is nu gratis voor ANWB-leden. Lees meer over de dekking rechtsbijstand.

Standaard is je eigen risico €75. Als je de schade laat herstellen door een reparateur die door ons is geselecteerd dan vervalt het eigen risico. Je hoeft zelfs niet de rekening voor te schieten, die betalen wij rechtstreeks aan de schadehersteller. Als je de schade aan jouw caravan niet laat herstellen bij een van onze schadeherstellers geldt er wel een eigen risico. Dit eigen risico bedraagt dan €75. Voor hagel- en stormschade geldt een extra eigen risico van € 75,- als je geen hagelbestendig dak hebt. Lees meer over eigen risico.

In de basisdekking ben je verzekerd voor schade aan de caravan en aan- en bijbouw. Vergoed wordt schade die is ontstaan door:

  • botsen, slippen, omslaan, van de weg of te water raken;
  • (poging tot) inbraak of diefstal;
  • vandalisme;
  • brand, ontploffing, kortsluiting en blikseminslag;
  • overstroming;
  • regen, sneeuw en smeltwater.

Lees meer over de basisdekking caravanverzekering.

Ja, je hebt recht op een vervangende caravan als je jouw caravan niet meer kunt gebruiken door verlies, diefstal of beschadiging. Vervangend verblijf valt onder de dekking hulpverlening en moet afgestemd worden met de ANWB Alarmcentrale. Lees meer over vervangend verblijf.

Ja, u bent verzekerd voor hulpverlening door de ANWB Alarmcentrale als u te maken heeft met schade of verlies van uw caravan. Zowel onderweg als op de vakantiebestemming. U bent verzekerd voor hulp bij repatriëring, vervoer bij schade, beredding, herplaatsing, invoer en vernietiging en vervangend verblijf. Lees meer over de dekking hulpverlening.

Nee, een voortent en mover kun je wel aanvullend meeverzekeren. De totale waarde van zaken die aan de caravan worden bevestigd of in de onmiddellijke nabijheid van de caravan worden geplaatst (voortent, mover, fietsenrek, schuurtje) kunnen worden meeverzekerd. Lees meer over aanbouw caravan verzekeren.Veelgestelde vragen kortingen

Ja, als je een caravan heeft met een hagelbestendig dak of een dak van polyester, dan ontvang je 70% korting op de premie van de aanvullende dekking hagelschade en stormschade.Veelgestelde vragen schade

Met de ANWB Caravanverzekering ben je goed verzekerd voor verlies of diefstal. Bij nieuwe caravans krijgt je tot 5 jaar nieuwwaardegarantie en bij tweedehands caravans heb je tot 3 jaar aanschafwaardegarantie. De vergoeding is afhankelijk van de leeftijd van de caravan. Maar je ontvangt altijd 10% meer dan de dagwaarde, tot maximaal het bedrag dat op de polis staat. Lees meer over verlies of diefstal.

ANWB werkt met geselecteerde schadeherstellers. Daardoor ben je gegarandeerd van een correcte en snelle oplossing. Voor schade aan jouw caravan werken wij met reparateurs aangesloten bij Omnia. Ga naar de lijst met reparateurs. Je profiteert  dan tevens van € 75,- korting op het eigen risico bij schadeherstel aan jouw caravan. 

Zit er geen geselecteerde reparateur bij jou in de buurt of wil je liever naar jouw eigen hersteller? Neem dan contact met ons op via 088 - 269 2837.Overige veelgestelde vragen

De ANWB Caravanverzekering is geldig in heel Europa en in de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee, met uitzondering van stacaravans. Stacaravans zijn alleen maar in Nederland verzekerd.

Nee, de caravan mag niet (semi-) permanent worden bewoond, tenzij dit schriftelijk is overeengekomen. Lees meer over caravan bewonen.

Op het moment dat je met de caravan de grens overgaat heb je de groene kaart nodig. In bepaalde landen, Duitsland, Kroatië, Polen, Portugal en Spanje, is het vereist dat de caravan een eigen groene kaart heeft. Lees meer over groene kaart caravan.

Deze kun je bij de ANWB aanvragen als jouw auto ook bij ons verzekerd is, anders kunnen wij de groene kaart niet afgeven. De groene kaart voor de caravan wordt namelijk afgegeven door de verzekeraar van het trekkend voertuig. Je vraagt de groene kaart voor jouw caravan bij ons aan door telefonisch, via de website of per e-mail contact met ons op te nemen. Lees meer over groene kaart caravan.

Bij een toercaravan die in het buitenland staat, stelt de ANWB geen maximale termijn. Lees meer over gebruik toercaravan.

Of je een rijbewijs B, BE op B+ nodig hebt, hangt af van het totaalgewicht. Bij een rijbewijs B mag het totale gewicht van auto en aanhanger gezamenlijk bijvoorbeeld maximaal 3.500kg wegen. Bekijk hier alle regels over het rijbewijs voor een caravan.