ANWB Bromfietsverzekering

Veelgestelde vragen bromfietsverzekering

De veelgestelde vragen over de ANWB Bromfietsverzekering en de antwoorden erop hebben we op deze pagina alvast voor je op een rij gezet

Top 5 veelgestelde vragen

Dat hangt ervan af hoe oud je zoon of dochter is. Is je zoon/dochter jonger dan 25? Dan moet je hem of haar altijd opgeven als hoofdbestuurder. Ook als hij/zij slechts incidenteel op je bromfiets rijdt. Is je zoon/dochter ouder dan 25, dan hangt het er vanaf wie het meeste op de bromfiets rijdt. Rijd je zelf het meeste op de bromfiets? Dan vul je jouw eigen gegevens in bij hoofdbestuurder. Rijd je zoon/dochter het meest op de bromfiets? Dan geef je hem/haar op als hoofdbestuurder. Let op: heb je jouw zoon/dochter jonger dan 25 jaar niet opgegeven als hoofdbestuurder? Dan kan het grote gevolgen hebben bij schade. Wij kunnen er dan voor de kiezen om de schade niet of slechts gedeeltelijk te vergoeden als deze is veroorzaakt door de jonge bestuurder. Bekijk hier de voorwaarden.

Om diefstalschade vergoed te krijgen moet je bromfiets op slot staan met een ART categorie 3 of hoger slot. Bij diefstal vragen wij je ook om de sleutels van het slot op te sturen, waarbij 1 sleutel gebruikssporen moet vertonen. Verder verwachten wij van je dat je zorgvuldig met jouw spullen omgaat. Lees meer over de dekking diefstal.

Met je bromfietsverzekering bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt, stijg je op de zogenaamde bonus/malus-ladder. En bouw je dus een schadevrij jaar op. Hoe hoger jouw schadevrije jaren hoe meer korting je krijgt op de premie totdat je de maximale korting hebt bereikt.

Meer over schadevrije jaren

Ja, je helm is bij beschadiging tot een maximum van € 350,- verzekerd als je de aanrijdingsdekking hebt. Meer informatie over dekkingen kun je terug vinden in de voorwaarden.

Een groene kaart sturen wij onze verzekerden niet meer standaard toe, vanwege aangepaste wet- en regelgeving.

Groene kaart niet meer verplicht bij je
Een groene kaart bij je hebben is voor je bromfiets niet meer verplicht in de EU, Kroatië, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Andorra en Zwitserland. Je krijgt om deze reden dan ook niet standaard meer een groene kaart opgestuurd. Je moet wel kunnen bewijzen dat je verzekerd bent, bijvoorbeeld door een kopie van de groene kaart of een digitale groene kaart.

Toch een groene kaart aanvragen?
Wil je toch een groene kaart ontvangen? Neem dan contact met ons op via 088 - 269 2222. Je ontvangt dan alsnog een groene kaart voor je bromfiets van ons.Veelgestelde vragen dekkingen

Beschadiging is alleen gedekt als Aanrijding is meeverzekerd. Dat is alleen het geval bij de dekking WA + Diefstal + Aanrijding. De bromfiets is daarmee verzekerd tegen schades die plotseling en onvoorzien ontstaan, zoals schade door een ongeval, brand, storm of vandalisme.

Bekijk de verschillende dekkingen

Diefstal is alleen gedekt als Diefstal is meeverzekerd. Met deze dekking bent u verzekerd voor schade door diefstal, verduistering en joy-riding. Daarnaast is ook schade door brand en storm meeverzekerd. Lees meer over de basisdekking diefstal.

Vandalisme is alleen gedekt als Aanrijding is meeverzekerd. Je bent dan bijvoorbeeld verzekerd als iemand een grote kras op je scooter achterlaat of als er schade ontstaat doordat iemand je bromfiets omgooit. Lees meer over de dekkingen in de voorwaarden.

Als je bromfiets total loss is en je verzekerd bent voor de schade dan heb je recht op een vergoeding.

 • Ben je de eerste eigenaar en is de bromfiets minder dan 1 jaar oud? Dan vergoeden wij de aanschafwaarde. Je krijgt dus terug wat je ervoor betaald hebt.

 • Ben je de eerste eigenaar en is de bromfiets ouder dan 1 jaar? Dan vergoeden we een deel van de aanschafwaarde. Is dit minder dan de dagwaarde? Dan ontvang je de dagwaarde.

 • Ben je niet de eerste eigenaar van de bromfiets? Dan ontvang je de dagwaarde.

De Verhaalsrechtsbijstand is een aanvullende verzekering op je ANWB Bromfietsverzekering waarmee je jezelf verzekert voor het verhalen van schade die je hebt geleden door een verkeersongeval met de verzekerde brommer. Juridische hulp is verzekerd tot maximaal € 25.000.

Lees meer over verhaalsrechtsbijstand

Als je een bromfietsverzekering bij de ANWB afsluit, kun je een aanvullende verzekering Ongevallen voor opzittende afsluiten. Deze aanvullende verzekering biedt een eenmalige uitkering in geval van blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeval. Deze aanvullende verzekering geldt voor elke opzittende, dus ook de bestuurder.

De verzekerde bedragen zijn:

 • Bij overlijden € 3.000.
 • Bij blijvende invaliditeit maximaal € 30.000.

Meer over Ongevallen voor opzittendendekkingVeelgestelde vragen kortingen

De hoogte van de no-claim korting is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. De korting bedraagt maximaal 75%.

Bekijk hier een overzicht van de no-claim korting.Veelgestelde vragen schade

Meld je schade zo snel mogelijk bij ANWB. Je kunt hier je schade online melden.

Als je brommer gestolen is, volg je de onderstaande stappen:

 • Doe aangifte. Dit kan online of op een politiebureau. Zorg ervoor dat je bij je aangifte jouw verzekeringsbewijs bij de hand hebt.
 • Meld de diefstal van jouw bromfiets ook bij Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Het VbV is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar op: 071-36 41 777.
 • Ben je bij de ANWB verzekerd voor diefstal van je brommer? Meld je schade dan bij ons via 088 - 269 28 37
 • LET OP: Wij handelen de schade niet meteen af. Omdat je bromfiets/scooter kan worden teruggevonden wachten wij 30 dagen nadat je de schade bij ons hebt gemeld. We vergoeden dan de eventuele schade aan je bromfiets/scooter. Is je bromfiets/scooter na 30 dagen niet terecht? Dan keren wij het schadebedrag uit.

Lees meer over de dekking bij diefstal

Meld schade

Als je schade hebt aan jouw bromfiets, denk dan aan het volgende:

 • Meld ons de schade zo snel mogelijk.
 • Beperk zoveel mogelijk de schade.
 • Volg de aanwijzingen van ons of de expert op.
 • Geef op tijd alle informatie, zodat wij de schade kunnen regelen.
 • In het geval van diefstal, verduistering, vandalisme, joyriding of een ander strafbaar feit doe je onmiddellijk aangifte bij de politie.
 • Doe geen toezegging, geef geen verklaring af of verricht geen handeling die jouw en onze belangen kunnen schaden.
 • Overleg eerst met ons voordat je de schade laat repareren, restanten laat vernietigen of er afstand van doet.
 • Meld ons ook als de schade door een andere verzekering is verzekerd, of te verhalen is op een ander.

Ben je bij de ANWB verzekerd voor schade aan je bromfiets? Geef aan ons door dat jouw bromfiets schade heeft. Bij totaal verlies (als de kosten voor reparatie hoger zijn dan de waarde) draag je de bromfiets over aan een partij die wij aanwijzen. Naast de bromfiets hebben we het volgende nog van jou nodig: alle delen van het kentekenbewijs en de sleutels van de bromfiets. Verstuur dit per aangetekende post, omdat de verzending voor eigen risico is. Zodra alles binnen is, keren we jou het bedrag uit.

Schade meldenOverige veelgestelde vragen

Op de pagina ANWB Bromfietsverzekering vind je de voorwaarden van de ANWB Bromfietsverzekering.

Via tweewielerkanaal afgesloten?
Heb je jouw ANWB Bromfietsverzekering afgesloten bij een (brom-)fietsenwinkel, dan gelden - afhankelijk van wanneer je deze hebt afgesloten - de volgende voorwaarden:

ANWB Bromfietsverzekering - afgesloten via het tweewielerkanaal - vanaf 19 mei 2014 (PDF)
ANWB Bromfietsverzekering - afgesloten via het tweewielerkanaal - voor 19 mei 2014 (PDF)

Is jouw bromfiets of scooter voorzien van een goedgekeurd Track en Trace systeem van Scootsecure? Dan profiteer je van 10% extra korting op de premie van de ANWB Bromfiets- en Scooterverzekering. Ook geldt dan ook het eigen risico van € 125,- bij diefstal niet.
Bezoek de speciale pagina voor meer informatie over Track en Trace en de korting.

Premie berekenen incl. de Track en Trace korting

Schadevrije jaren zijn na beëindiging van de verzekering 36 maanden geldig.

Meer over no-claim korting

Ja, dat kan. De high speed e-bikes vallen onder de categorie bromfietsen. Bereken je premie.

Je bromfiets is direct verzekerd als je deze online afsluit. Wanneer je jouw bromfiets telefonisch verzekert, ontvang je eerst een voorlopige dekking van 14 dagen. Na ontvangst van het getekend aanvraagformulier zetten wij deze om in een definitieve verzekering. Lees meer over de ingangsdatum bromfietsverzekering.

Een WA-verzekering is verplicht voor een bromfiets. Wij adviseren je om je bromfiets direct te verzekeren op het moment dat de bromfiets op je naam wordt geschreven. Onverzekerd rijden is strafbaar. Lees meer over wanneer de bromfietsverzekering geldig is.

De premie wordt bepaald door: je geboortedatum, postcode, soort bromfiets, de cataloguswaarde van de bromfiets, de mee te verzekeren accessoires en de aanvullende dekkingen. Over de premie wordt assurantiebelasting berekend.

Het verschil tussen een bromfiets en snorfiets is de maximale snelheid van het voertuig. Een bromfiets kan maximaal 45 km/uur. Een snorfiets kan maximaal 25 km/uur.
Het verschil tussen een scooter of een brommer is dat de voeten tijdens het rijden naast elkaar tussen de stuurinrichting en de zitplaats worden geplaatst bij een scooter. Bij een brommer staan je voeten aan de zijkant.

Bereken je premie voor je snorfiets, brommer of scooterverzekering

De meldcode is een 4 cijferig nummer en zijn de laatste 4 cijfers van het identificatienummer (chassis- of framenummer). Je vindt dit nummer op je kentekenbewijs. 

Met je bromfietsverzekering bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade hebt, stijg je op de zogenaamde bonus/malus-ladder. En bouw je dus een schadevrij jaar op. Hoe hoger jouw schadevrije jaren hoe meer korting je krijgt op de premie totdat je de maximale korting hebt bereikt.

Meer over schadevrije jaren

Het eigen risico is afhankelijk van de soort bromfiets en schadesoort.

Brom- en snorfietsen en E-scooters

 • bij diefstal of totaal verlies: € 125,-
 • bij beschadiging: € 125,-

Fiets met hulpmotor en fiets met trapondersteuning

 • bij diefstal of totaal verlies: geen eigen risico
 • bij gedeeltelijke schade: € 20,-

Brommobiel

 • Bij vervanging van een ruit: € 150
 • Bij reparatie van een ruit: geen eigen risico
 • Bij andere schade: € 300

Meer over eigen risico

De no-claim korting die op de ANWB Bromfietsverzekering wordt opgebouwd, kun je ook gebruiken op de ANWB Autoverzekering en de ANWB Motorverzekering. Dit kan tot een maximum van 3 jaar.

Meer over de ANWB Autoverzekering

Meer over de ANWB Motorverzekering

De ANWB biedt ook hulp voor je bromfiets, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Met Wegenwacht pechhulp bromfiets kun je rekenen op hulp bij pech. Wel zo'n geruststellende gedachte.

Meer over Pechhulp Bromfiets