ANWB Bromfietsverzekering

Veelgestelde vragen 

De veelgestelde vragen over de ANWB Bromfietsverzekering en de antwoorden erop hebben we op deze pagina alvast voor je op een rij gezet

Top 5 veelgestelde vragen

Dat hangt ervan af hoe oud je zoon of dochter is. Is je zoon/dochter jonger dan 25? Dan moet je hem of haar altijd opgeven als hoofdbestuurder. Ook als hij/zij slechts incidenteel op je bromfiets rijdt. Is je zoon/dochter ouder dan 25, dan hangt het er vanaf wie het meeste op de bromfiets rijdt. Rijd je zelf het meeste op de bromfiets? Dan vul je jouw eigen gegevens in bij hoofdbestuurder. Rijdt je zoon/dochter het meest op de bromfiets? Dan geef je hem/haar op als hoofdbestuurder. Let op: heb je jouw zoon/dochter jonger dan 25 jaar niet opgegeven als hoofdbestuurder? Dan vergoeden wij de schade niet. Bekijk hier de voorwaarden.

Om diefstalschade vergoed te krijgen moet je bromfiets op slot staan met een ART categorie 3 of hoger slot. Bij diefstal vragen wij je ook om de sleutels van het slot op te sturen, waarbij 1 sleutel gebruikssporen moet vertonen. Verder verwachten wij van je dat je zorgvuldig met jouw spullen omgaat. Lees meer over de dekking diefstal.

Met je bromfietsverzekering bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe hoger je schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op je premie totdat je de maximale korting hebt bereikt.

Meer over schadevrije jaren

Met de dekking WA + Diefstal & Aanrijding ben je ook verzekerd voor schade door een aanrijding. Schade aan je helm en kleding wordt vergoed (tot maximaal €350,-) als dit is ontstaan door een val of aanrijding waar ook je bromfiets bij betrokken is.
Diefstal van je helm is niet verzekerd.

Het eigen risico is afhankelijk van het type bromfiets en de schadesoort.

Brom- en snorfietsen en (elektrische) scooters

 • bij diefstal of totaal verlies: € 125,-
 • bij beschadiging: € 125,-

Fiets met hulpmotor en fiets met trapondersteuning

 • bij diefstal of totaal verlies: geen eigen risico
 • bij gedeeltelijke schade: € 20,-

Brommobiel

 • Bij vervanging van een ruit: € 150
 • Bij reparatie van een ruit: geen eigen risico
 • Bij andere schade: € 300

Meer over eigen risicoVeelgestelde vragen dekkingen

Beschadiging is alleen gedekt als Aanrijding is meeverzekerd. Dat is alleen het geval bij de dekking WA + Diefstal & Aanrijding. De bromfiets is daarmee verzekerd tegen schades die plotseling en onvoorzien ontstaan, zoals schade door een ongeval, brand, storm of vandalisme.

Diefstal is alleen gedekt als Diefstal is meeverzekerd. Met deze dekking ben je verzekerd voor schade door diefstal, verduistering en joy-riding. Daarnaast is ook schade door brand en storm meeverzekerd. Lees meer over de dekking diefstal.

Vandalisme is alleen gedekt als Aanrijding is meeverzekerd. Je bent dan bijvoorbeeld verzekerd als iemand een grote kras op je scooter achterlaat of als er schade ontstaat doordat iemand je bromfiets omgooit.

Als je bromfiets total loss is en je verzekerd bent voor de schade, dan heb je recht op een vergoeding.

 • Ben je de eerste eigenaar en is de bromfiets minder dan 1 jaar oud? Dan vergoeden wij de aanschafwaarde. Je krijgt dus het bedrag terug wat je voor je bromfiets hebt betaald.

 • Ben je de eerste eigenaar en is de bromfiets ouder dan 1 jaar? Dan vergoeden we een deel van de aanschafwaarde. Is dit minder dan de dagwaarde? Dan ontvang je de dagwaarde.

 • Ben je niet de eerste eigenaar van de bromfiets? Dan ontvang je de dagwaarde.

De Verhaalsrechtsbijstand is een aanvullende verzekering op je ANWB Bromfietsverzekering waarmee je jezelf verzekert voor het verhalen van schade die je hebt geleden door een verkeersongeval met de verzekerde brommer. Juridische hulp is verzekerd tot maximaal € 25.000.

Lees meer over verhaalsrechtsbijstand.

Als je een bromfietsverzekering bij de ANWB afsluit, kun je een aanvullende verzekering Ongevallen voor opzittenden afsluiten. Deze aanvullende verzekering biedt een eenmalige uitkering in geval van blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeval. Deze aanvullende verzekering geldt voor elke opzittende, dus ook de bestuurder.

De verzekerde bedragen zijn:

 • Bij overlijden € 3.000.
 • Bij blijvende invaliditeit maximaal € 30.000.

Meer over Ongevallen voor opzittendendekkingVeelgestelde vragen kortingen

De hoogte van de no-claimkorting is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. De korting bedraagt maximaal 75%.

Bekijk hier een overzicht van de no-claim korting.Veelgestelde vragen schade

Meld je schade zo snel mogelijk bij ANWB. Je kunt hier je schade online melden.

Als je brommer gestolen is, volg je onderstaande stappen:

 • Doe aangifte. Dit kan online of op het politiebureau. Zorg ervoor dat je bij de aangifte jouw verzekeringsbewijs bij de hand hebt.
 • Meld de diefstal van jouw bromfiets ook bij Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Je kunt dit eenvoudig online melden
 • Ben je bij de ANWB verzekerd voor diefstal van je brommer? Meld de diefstal dan bij ons via 088 - 269 28 37
 • LET OP: Wij handelen de diefstal niet meteen af. Omdat je bromfiets/scooter kan worden teruggevonden, wachten wij 30 dagen nadat je de diefstal bij ons hebt gemeld. We vergoeden dan de eventuele schade aan je bromfiets/scooter die is ontstaan door de diefstal. Is je bromfiets/scooter na 30 dagen niet terecht? Dan keren wij een vergoeding uit.

Lees meer over de dekking bij diefstal

Als je schade hebt aan jouw bromfiets, doe dan het volgende:

 • Meld ons de schade zo snel mogelijk.
 • Beperk zoveel mogelijk de schade.
 • Volg de aanwijzingen van ons of de expert op.
 • Geef op tijd alle informatie, zodat wij de schade kunnen afhandelen.
 • In het geval van diefstal, verduistering, vandalisme, joyriding of een ander strafbaar feit doe je onmiddellijk aangifte bij de politie.
 • Doe geen toezegging, geef geen verklaring af en verricht geen handeling die jouw en onze belangen kunnen schaden.
 • Overleg eerst met ons voordat je de schade laat repareren, restanten laat vernietigen of er afstand van doet.
 • Maak ook melding van de schade als de schade door een andere verzekering is verzekerd, of te verhalen is op een ander.

Ben je bij de ANWB verzekerd voor schade aan je bromfiets? Geef aan ons door dat jouw bromfiets schade heeft. Bij totaal verlies (als de kosten voor reparatie hoger zijn dan de waarde) draag je de bromfiets over aan een partij die wij aanwijzen. Naast de bromfiets hebben we het volgende van jou nodig: alle delen van het kentekenbewijs en de sleutels van de bromfiets. Verstuur dit per aangetekende post, omdat de verzending voor eigen risico is. Zodra alles binnen is, keren we jou de vergoeding uit.

Schade meldenOverige veelgestelde vragen

Is jouw bromfiets of scooter voorzien van een SCM goedgekeurd track&trace-systeem? Dan profiteer je van 10% extra korting op de premie van de ANWB Bromfiets- en Scooterverzekering. Ook geldt dan ook het eigen risico van € 125,- bij diefstal niet.

Schadevrije jaren zijn na beëindiging van de verzekering 36 maanden geldig.

Ja, dat kan. High speed e-bikes en speed pedelecs kun je verzekeren met de ANWB Bromfietsverzekering. Bij de high speed e-bikes en speed pedelecs is geen no-claim korting van toepassing. Lees meer.

Je bromfiets is direct verzekerd als je deze online afsluit. Wanneer je jouw bromfiets telefonisch verzekert, ontvang je eerst een voorlopige dekking van 14 dagen. Na ontvangst van het getekend aanvraagformulier zetten wij deze om in een definitieve verzekering.

Een WA-verzekering is verplicht voor een bromfiets. Wij adviseren je om je bromfiets direct te verzekeren op het moment dat de bromfiets op je naam wordt geschreven. Onverzekerd rijden is strafbaar.

De premie wordt bepaald door: je geboortedatum, postcode, soort bromfiets, de cataloguswaarde van de bromfiets, de mee te verzekeren accessoires en de aanvullende dekkingen. Over de premie wordt assurantiebelasting berekend.

Het verschil tussen een bromfiets en snorfiets is de maximale snelheid van het voertuig. Een bromfiets kan maximaal 45 km/uur. Een snorfiets kan maximaal 25 km/uur.

Het verschil tussen een scooter of een brommer is dat de voeten tijdens het rijden naast elkaar tussen de stuurinrichting en de zitplaats worden geplaatst bij een scooter. Bij een brommer staan je voeten aan de zijkant.

De meldcode is een 4-cijferig nummer en bestaat uit de laatste 4 cijfers van het identificatienummer (chassis- of framenummer). Je vindt dit nummer op je kentekenbewijs. 

Met je bromfietsverzekering bouw je schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe hoger je schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op je premie totdat je de maximale korting hebt bereikt.

Meer over schadevrije jaren

Het eigen risico is afhankelijk van het type bromfiets en de schadesoort.

Brom- en snorfietsen en (elektrische) scooters

 • bij diefstal of totaal verlies: € 125,-
 • bij beschadiging: € 125,-

Fiets met hulpmotor en fiets met trapondersteuning

 • bij diefstal of totaal verlies: geen eigen risico
 • bij gedeeltelijke schade: € 20,-

Brommobiel

 • Bij vervanging van een ruit: € 150
 • Bij reparatie van een ruit: geen eigen risico
 • Bij andere schade: € 300

Meer over eigen risico

De no-claimkorting die je opbouwt op de ANWB Bromfietsverzekering, kun je ook gebruiken bij de ANWB Auto- en Motorverzekering. Dit kan tot een maximum van 3 jaar.