Veelgestelde vragen annuleringsverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Annuleringsverzekering.


Top 5 veelgestelde vragen

Een annuleringsverzekering dekt (een deel van) de kosten wanneer jouw reis onverwacht niet door kan gaan door een ernstige gebeurtenis, zoals een ongeval, ziekte of overlijden van jezelf of een familielid. Ook wanneer je jouw reis moet afbreken biedt een annuleringsverzekering uitkomst.

In veel gevallen kun je profijt hebben van een annuleringsverzekering. Er zijn diverse omstandigheden, zoals gezondheid, accommodatie, vervoer, of persoonlijke woon- en werksituatie, waarbij je een beroep kunt doen op de annuleringsverzekering als je hierdoor je reis moet afzeggen of eerder beëindigen. Ook zwangerschap, een nieuwe huurwoning, nieuwe baan en scheiding zijn geldige annuleringsredenen.

Overzicht van annuleringsredenen

Als je met vakantie gaat, wil je onbezorgd genieten. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met je familie of met vrienden dan kan het voorkomen dat je niet op vakantie wilt of kunt. Of dat je daardoor eerder naar huis wilt.

Een doorlopende annuleringsverzekering kan al uit vanaf ongeveer 20 dagen per jaar. Je bent dan ook verzekerd wanneer je een weekendje weg gaat en voor theater- en concertkaartjes.

Standaard zijn bijvoorbeeld annuleringskosten verzekerd als jijzelf of één van je reisgenoten het coronavirus oploopt. Bekijk hier meer over dekking van de annuleringsverzekering tijdens corona.Veelgestelde vragen dekkingen

Als je onverwacht jouw vakantie vooraf moet annuleren, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van je naaste familie, dan worden de volledige annuleringskosten vergoed. Gebeurd er iets tijdens je vakantie? Dan wordt het niet-gebruikte deel van de reissom vergoed. De vergoeding is maximaal € 1.500,- per persoon per reis.

Meer over de dekking van de annuleringsverzekering

Op uw polisblad kun je terugvinden welke dekkingen je hebt. Je kunt al onze annuleringsredenen vinden in onze polisvoorwaarden. Je vindt onze polisvoorwaarden hier.

Kinderen zijn meeverzekerd zolang ze ingeschreven staan op jouw adres. Wanneer ze niet meer thuis wonen is dat geen probleem, mits dat in verband met studie is. Leeftijd speelt hierin geen rol.

Met de dekking Calamiteiten kun je ook je reis annuleren bij terrorisme, natuurrampen (aardbeving, (bos)brand, storm, tsunami), ontradend reisadvies (code geel of rood), besmettelijke ziektes (zoals het Zikavirus) en stakingen.

Meer over de dekking Calamiteiten

Ja dat kan. Je kunt kiezen uit een hoger verzekerd bedrag of een luxe dekking. Met het hoger verzekerd bedrag geldt een maximale vergoeding van € 3.000,- per persoon per reis, met een maximum van € 12.000,- per polis. Kies je voor de luxe dekking? Dan worden bij annulering van je reis en bij tussentijdse afbreking van de reis de volledige annuleringskosten vergoed.

Meer over aanvullende dekkingen

Als je reisgenoot een geldige annuleringsreden heeft ben je verzekerd voor annulering als:

  • je hierdoor alleen zou moeten reizen
  • je samen de heen- en terugreis zou doen

Ja, als je zwanger blijkt te zijn na het boeken van je reis kan je de reis annuleren. Je hebt hiervoor een zwangerschapsverklaring nodig. Je kan natuurlijk ook annuleren als er complicaties zijn bij de zwangerschap.

Meer over annuleringsredenenOverige veelgestelde vragen

Annuleer je vakantie zo snel mogelijk bij jouw reisorganisatie. Als het gaat om een annuleringsreden die onder de dekking valt, zorg dan dat je de volgende documenten bij de hand hebt om te kunnen uploaden:

  • De annuleringskostennota die je van het reisbureau krijgt
  • Een boekingsnota
  • Een bewijs met betrekking tot de annuleringsreden

Direct schade melden

  • Heb je een Mijn ANWB account? Login op Mijn ANWB om direct je schade te melden
  • Polisnummer bij de hand? Gebruik dan het online formulier

Mocht je tijdens je vakantie naar huis moeten, neem dan contact op met onze alarmcentrale (+31 70 314 14 14), zij kunnen je helpen dit te regelen. Thuis kun je de schade bij ons via Mijn ANWB melden.

De annuleringsredenen die gedekt zijn binnen de ANWB Annuleringsverzekering zijn te vinden in de polisvoorwaarden.

Ja, dat kan. Bij de ANWB Reisverzekering kun je kiezen voor de aanvullende dekking annulering. Dan heb je zowel je reisverzekering als je annuleringsverzekering in één keer geregeld. Je ontvangt bovendien 5% extra combinatiekorting.

Anders dan bij je reisverzekering, laat je een annuleringsverzekering direct ingaan na het boeken van je reis. Zo ben je ook bij het annuleren voor je vertrek verzekerd.

Sluit een kortlopende annuleringsverzekering altijd voor of maximaal 7 dagen na het boeken van je reis af. Sluit je de kortlopende annuleringsverzekering later af, dan is annulering die het gevolg is van bestaande kwalen niet verzekerd.

Ja, je annuleringsverzekering geldt voor iedere bestemming. Let wel op het maximale bedrag wat je verzekerd, de vergoeding is maximaal € 1.500,- per persoon per reis met een maximum van € 6.000,- per polis per reis. Bij een verre, lange reis is dat soms niet voldoende.