Veelgestelde vragen reisverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Reisverzekering.

Top 5 veelgestelde vragen

De basisdekking van de reisverzekering biedt dag en nacht ondersteuning van de ANWB Alarmcentrale. Verder worden onvoorziene uitgaven, kosten als gevolg van calamiteiten (bijvoorbeeld natuurramp), hulpverlening en schade aan het vakantieverblijf door jouw schuld vergoed. Lees meer over de basisdekking Doorlopende Reisverzekering of de basisdekking Kortlopende Reisverzekering.

Je kunt bij jouw ANWB Reisverzekering de volgende aanvullende dekkingen afsluiten: bagage, medische kosten, wintersport & bijzondere sporten, reisongevallen, ANWB Autohulp, vervangend vervoer en verblijf, reisrechtsbijstand en annulering. Je kiest zelf welke dekkingen je wilt afsluiten. Lees meer over de aanvullende dekkingen Doorlopende Reisverzekering en de aanvullende dekking Kortlopende Reisverzekering.

Een Kortlopende Reisverzekering sluit je af voor de duur van een vakantie. Met de Doorlopende Reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Ook voor weekendjes weg en voor het annuleren van een bezoek aan een concert of theatervoorstelling. Je kunt daarbij kiezen uit een maximale reisduur van 60 of 180 dagen. Lees hier meer over het kiezen tussen een Doorlopende Reisverzekering of Kortlopende Reisverzekering.

Medische kosten worden in het buitenland niet altijd (volledig) vergoed door jouw zorgverzekeraar. Met deze aanvullende dekking worden de noodzakelijke en onvoorziene medische kosten, als gevolg van een ziekte of een ongeval vergoed. De dekking Medische kosten is een aanvulling op de Nederlandse zorgverzekering.  

Wij adviseren je om beide dekkingen mee te verzekeren op je polis als je gaat skiën of snowboarden.

Standaard zijn bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven verzekerd, zoals extra kosten voor noodzakelijk langer verblijf. Bekijk hier meer over dekking van de reisverzekering tijdens corona.Veelgestelde vragen dekkingen

Kinderen zijn meeverzekerd zolang ze ingeschreven staan op jouw adres. Wanneer ze niet meer thuis wonen is dat geen probleem, mits dat in verband met studie is. Leeftijd speelt hierin geen rol.

Een uitbreiding van je verzekering moet minimaal één jaar actief blijven. Na een looptijd van minimaal één jaar kan de dekking beëindigd worden. Je kunt op je polisblad zien op welke datum de dekking van je verzekering is gewijzigd.

Met de dekking Wintersport en bijzondere sporten is schade of diefstal van jouw uitrusting en eventuele huur van een vervangende (wintersport)uitrusting verzekerd. Maar ook onvoorziene uitgaven zoals een gipsvlucht, banaan of helikopter worden vergoed. Voor langlaufen en duiken hoef je geen aanvullende wintersport dekking  mee te verzekeren.

Ja, je kunt je aanvullend verzekeren voor rechtsbijstand op jouw ANWB Reisverzekering. Hiermee krijg je tijdens jouw vakantie juridisch advies en hulp wanneer dit nodig is. Maar ook als er na jouw vakantie nog juridische zaken afgehandeld moeten worden. Je bent tot maximaal € 25.000,- per gebeurtenis verzekerd. Lees meer over Reisrechtsbijstand.

Ja, met de aanvullende dekking Hobby/Sportuitrusting kun je verlies of beschadiging van sportuitrusting meeverzekeren op jouw bagagedekking tot €3.500 per reisgezelschap. Deze vergoeding komt bovenop je standaard bagagevergoeding. Lees meer over de dekking Bagage.

Ja, je kunt je aanvullend verzekeren voor reisongevallen. Met de ongevallendekking ben je verzekerd van een eenmalige uitkering van € 35.000,- bij overlijden en maximaal € 100.000,- bij blijvende invaliditeit door een ongeval als je op reis bent. Lees meer over de dekking Reisongevallen.

Ja, je bent bij de ANWB Reisverzekering standaard verzekerd tegen de extra kosten als gevolg van een calamiteit. Bijvoorbeeld door terrorisme of een natuurramp. Lees meer over calamiteiten.

Ja, je bent bij de ANWB Reisverzekering standaard verzekerd voor hulp van de ANWB Alarmcentrale, zowel overdag als 's nachts. Bijvoorbeeld het verzorgen van vervoer of medische begeleiding tijdens de terugreis en het geven van adviezen. Lees meer over hulpverlening.

In een aantal gevallen wordt een abnormale schadegebeurtenis door de reisverzekering vergoed. Het gaat om een abnormale schadegebeurtenis die is veroorzaakt door bijvoorbeeld een ernstig vliegtuigongeval, molest zoals (burger)oorlog, opstand, oproer, terrorisme & rellen of een natuurramp. De schadegebeurtenis moet zeer ongewoon zijn voor het bezochte land in een bepaalde periode.

Ja, met de aanvullende dekking Geld kun je het verlies of diefstal van geld meeverzekeren op jouw bagagedekking tot € 350,- per persoon per reis. Lees meer over de dekking geld.

Ja, je kunt je bagage meeverzekeren. Hiervoor kies je de aanvullende dekking Bagage. Daarnaast kun je met de aanvullende dekking Extra bedrag hobby-/ sportuitrusting kun je verlies of beschadiging van de sportuitrusting meeverzekeren op jouw bagagedekking tot €3500 per reisgezelschap. Deze vergoeding komt bovenop je standaard bagagevergoeding. Lees meer over de dekking Bagage.

Ja, je kunt je bij jouw ANWB Reisverzekering aanvullend verzekeren voor vervangend vervoer en verblijf. Is jouw auto, caravan of tent stuk door een ongeval of pech, of gestolen, dan regelen wij een vervangende auto of verblijf voor je. Lees meer over vervangend vervoer en verblijf.

Medische kosten die vergoed worden, zijn de onvoorziene en noodzakelijke kosten van:

  • (tand)artsenbezoek;
  • de door een (tand)arts voorgeschreven behandelingen, onderzoeken en medicijnen en verbandmiddelen;
  • ziekenhuisopname en operatie;
  • vervoer heen en terug naar de locatie van behandeling.

Lees meer over de medische kosten.

Ja, het is mogelijk om bij de ANWB Reisverzekering jouw huisdier mee te verzekeren. Je kunt hiervoor een aanvullende dekking Medische kosten afsluiten. Je bent dan verzekerd voor onvoorziene en noodzakelijke medische kosten die je tijdens de reis in het buitenland hebt moeten maken. Kosten die worden vergoed, zijn als jouw meereizende huisdier:

  • plotseling levensbedreigend ziek wordt;
  • ernstige verwond is na een ongeval;
  • overlijdt.

 Lees meer over huisdieren verzekeren.

Ja, je kunt je aanvullend verzekeren voor ANWB Autohulp. Als jouw auto kapot gaat en niet binnen twee werkdagen kan worden gerepareerd dan zorgen wij ervoor dat je auto of caravan en bagage terug naar Nederland worden vervoerd. Lees meer over autohulp buitenland.

Ja, het is mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor annulering. Met de ANWB Annuleringsverzekering ben je verzekerd voor de kosten van het annuleren van jouw reis. Moet jij je reis tussentijds afbreken? Dan krijg je van ons een vergoeding voor de reisdagen waarvan jij en jouw reisgenoten niet meer konden genieten. Lees meer over Annuleringsverzekering.

Landen die onder de Europadekking van jouw ANWB Reisverzekering vallen zijn: Europa, IJsland, Madeira, de Azoren, de Canarische Eilanden en de niet-Europese landen of delen van landen aan de Middellandse Zee: Turkije, Marokko, Tunesië, Algerije, Egypte, Israël, Libië, Syrië en Libanon. Voor Turkije geldt dat de vervoersonderdelen op de reisverzekering alleen gelden voor het Europese deel van Turkije. Lees meer over Europadekking.

Bij een ANWB Kortlopende Reisverzekering geef je zelf de reisduur aan bij het afsluiten van de verzekering.

Bij een ANWB Doorlopende Reisverzekering kun je kiezen tussen maximaal 60 dagen of 180 dagen achter elkaar op vakantie. Deze keuze maak je tijdens het afsluiten en staat vermeld op je polisblad.Veelgestelde vragen kortingen

Ja, je kunt profiteren van een korting als je meerdere personen bijschrijft op de polis van jouw reisverzekering. Je betaalt slechts voor maximaal 3 personen premie. De andere personen zijn gratis meeverzekerd. Kinderen t/m 4 jaar zijn ook gratis meeverzekerd. Bereken hier je premie.Veelgestelde vragen schade

Je kunt jouw schade snel en eenvoudig online melden. Bekijk wat je moet doen en wat de mogelijkheden zijn voor schade melden.Overige veelgestelde vragen

Je kunt een doorlopende reisverzekering alleen afsluiten voor jezelf, partner en (voor studie uitwonende) kinderen. Een doorlopende reisverzekering afsluiten voor een groep vrienden of kennissen is dus niet mogelijk.

Op je polisblad kun je zien welke dekking je hebt. Dit kan de werelddekking of de Europadekking zijn. Onder de Europadekking vallen alle Europese landen en alle landen die gelegen zijn aan de Middellandse Zee. Wil je je dekking uitbreiden? Je kunt dit eenvoudig zelf regelen in Mijn ANWB.

Wanneer je een annuleringsverzekering hebt, ben je in veel gevallen verzekerd voor het annuleren of afbreken van je vakantie. Je kunt op je polisblad vinden of je een annuleringsverzekering hebt en voor welk bedrag deze dekt. 

Nee, het is niet mogelijk om een ANWB Reisverzekering op de reis zelf af te sluiten. Een reisverzekering sluit je af voordat je op vakantie gaat. Daarnaast is het niet mogelijk om een aanvullende dekking op jouw reeds gesloten reisverzekering af te sluiten als je al op vakantie of reis bent.

Ja, ook als je in Nederland een weekend of een paar dagen weggaat, waarbij je minimaal één overnachting boekt, kun je een reisverzekering afsluiten. Lees meer over afsluiten reisverzekering.